Pisteytykseen liittyvät kysymykset löydät todennäköisesti tästä viestistä.
Barneyn voimasuhdearvio:
9. TPS
Valmennus (7):
TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen aloittaa kolmannen kautensa TPS:n peräsimessä ja viime kauden aikana häntä kritisoitiinkin aika kovalla kädellä. Jos katsotaan ihan puhtaasti tilastollisesti, niin ensimmäisellä kaudellaan Kaskinen valmensi TPS:n mitaleille ensimmäistä kertaa sitten kauden 2009-2010 ja viime kaudella tuli tappio puolivälierissä tulevaa mestaria vastaan.
Kaskista nimitettiin vähän leikkisästi “julistevastaavaksi” jo aikoinaan, kun hän oli mukana Suomen maajoukkueen valmennusryhmässä. Kaskisen ensimmäinen kausi TPS:ssä meni ihan hyvin, kun joukkueessa oli paljon johtavia pelaajia, mutta viime kaudella, kun joukkueessa oli johtajuusvajetta heikentyivät suoritukset heti. Onko Kalle Kaskisella riittävästi auktoriteettia liigavalmentajaksi? Vajavaisen johtajuuden lisäksi myös Kaskisen pelikirja on ollut etenkin keväisin aika paperia. Kaskisen ensimmäisellä kaudella TPS oli aika suurissakin vaikeuksissa selvästi heikommalla materiaalilla pelannutta SaiPaa vastaan ja viime keväänä heillä ei ollut mitään palaa HPK:ta vastaan.
Maalivahdit (8,5):
Rasmus Tirronen
Julius Pohjanoksa
TPS:llä oli viime kaudella yksi selvästi Liigan parhaista maalivahtikaksikoista, vaikka ennen kautta siihen liitettiinkin paljon kysymysmerkkejä. Nyt kuitenkin Henrik Haukeland poistui joukkueesta ensi kaudeksi ja sitä voidaan pitää isona menetyksenä. Runkosarjassa TPS:n maalivahtien peluutus jakautui melko tasaisesti, mutta pudotuspelien aikana Haukeland nousi joukkueen ykköstorjujaksi. Oli ihan ymmärrettävää, että TPS ei tehnyt molemmille maalivahdeille jatkosopimusta, sillä silloin maalivahtiosastosta olisi tullut liian kallis. Nyt onkin aika esittää aiheellinen kysymys: luottiko TPS väärään hevoseen? Ensi kauden aikana saamme varmasti siihen vastauksen ja vertailu Tirrosen sekä Haukelandin välillä on myös helppoa, kun molemmat pelaavat edelleen Liigassa.
Rasmus Tirronen nousi ehkä jopa vähän yllättäen viime kaudella kohtalaisen isoon rooliin TPS:ssä ja hän pääsi jopa tekemään maajoukkuedebyyttinsä. Olihan Tirronen pelannut jo ihan hyvin edellisellä kaudella, mutta siitä huolimatta Haukelandin odotettiin ottavan päätorjuntavastuu. Tirrosen syksy olikin erinomainen, mutta keväällä kiekko ei tarttunutkaan enää samalla varmuudella. Mikä on siis Tirrosen taso ja voiko häneen ensi kaudella luottaa kevään ratkaisupeleissä? Minulle on jäänyt Tirrosesta vähän epätasainen kuva. Parhaimmillaan erinomainen, mutta niitä huonoja jaksoja tulee vielä ihan liikaa, jotta hänestä voitaisiin puhua Liigan parhaana maalivahtina. Ensi kaudelle hän lähtee kuitenkin selvänä ykkösmaalivahtina, joten siinä on paikka lyödä epäilijöille (eli ainakin minulle) luu kurkkuun.
Toisena torjujana TPS:llä on ensi kaudella Julius Pohjanoksa. Liigassa on viime vuosina ollut vähän trendinä, että kakkosmaalivahti on nuori ja nälkäinen haastaja, vaikka joskus aikaisemmin se tuntui olevan monesti kokenut ja luotettava. Pohjanoksa onnistui syrjäyttämään Kaarlehdon TUTO:ssa ja nyt parin onnistuneen Mestis-kauden jälkeen hänelle tarjoutui paikka Liigasta. Pohjanoksan kohdalla tuo pieni koko herättää vähän kysymysmerkkejä, mutta esimerkiksi Juuse Saros on näyttänyt, että ei se nouse isoksi ongelmaksi, jos tekniikka on kunnossa. Pohjanoksa pääsi jo viime kaudella kokeilemaan yhden pelin Liigassa ja vaikka näköhavaintoja minulla ei siitä olekaan, niin tilastojen perusteella se meni vähintäänkin kohtalaisesti.
Kokonaisuutena mielestäni TPS:n maalivahtiosasto on ihan hyvä, mutta ei kuitenkaan mitenkään erinomainen. Tirronen on hyvä torjuja, mistä kertoo muun muassa tuo maajoukkuekutsu, mutta itse asetan hänenkin ylleen vähän kysymysmerkkejä johtuen tuosta epätasaisuudesta. Pohjanoksa on potentiaalinen ja hyvä kakkosmaalivahti, joka voi onnistuessaan haastaa Tirrosen ihan tosissaan ykköstorjujan paikasta. Uskoisin, että TPS:n kausi ei tule ainakaan ennen mahdollisia pudotuspelejä kaatumaan maalivahtiosastoon, mutta kaikki on toki mahdollista.
Puolustus (6,5):
Joe Piskula – Aleksi Salonen
Olli Kaskinen – Santeri Lukka
Aleksi Anttalainen – Jani Forsström
Bernard Isiguzo
TPS:n puolustus on heikentynyt ihan merkittävästi viime kaudesta. Joukkueesta puuttuvat viime kauden vakiopuolustajista Ilkka Heikkinen, Elmeri Eronen ja Lukas Ekeståhl-Jonsson. Heikkisen kohdalla jatkosopimus on ilmeisesti vielä mahdollista, mutta Eronen lähti Hämeenlinnaan ja Ekeståhl-Jonsson takaisin Ruotsiin. Tony Sundin piti tulla korvaamaan noita lähtijöitä, mutta TPS:n harmiksi San Jose Sharks tarjosi Sundille sopimusta. Lähtijöiden lista on aika kova, mutta tällä hetkellä ainut sisään tullut puolustaja on Aleksi Anttalainen, joten puolustuksen tilanne on selvästi huonompi kuin viime kauden päättyessä.
Isoa kiekollista roolia TPS:n puolustuksessa tarjotaan Aleksi Saloselle ja Santeri Lukalle. Salonen pelasi pari kautta todella hyvin Tapparassa, vaikka hänen roolinsa olikin melko pieni Tapparan kivikovassa pakistossa. Viime kaudeksi hän siirtyi kuitenkin Jukureihin ja ainakin minulle Salosen alkukausi Mikkelissä oli pienoinen pettymys. Ei Salonen mitenkään huonosti pelannut, mutta itse ainakin odotin ennen kauden alkua vielä isompaa läpimurtoa Liigan puolustajaeliittiin. Ehkä se tulee sitten ensi kaudella, sillä roolia pitäisi olla ainakin tarjolla TPS:n heikohkosta pakistossa. Santeri Lukka esiintyi myös edukseen KalPassa ja häneltä odotettiin vahvoja otteita myös TPS:ssä, mutta Lukan kohdalla viime kausi oli aika pettymys. TPS:ssä oli toki useita kiekollisesti hyviä puolustajia, joten Lukka saattoi sen takia ajautua vähän väärään rooliin, mikä näkyi sitten karulla tavalla peliesityksissä. Lukaltakin voidaan odottaa ensi kaudella parempia otteita, jos ja kun hänen roolinsa kasvaa.
Kokeneita puolustavia puolustajia TPS:n pakistossa ovat Joe Piskula ja Jani Forsström. Piskula olikin viime kaudella tärkeä palanen TPS:n puolustusta, sillä hän kellotti kauden aikana koko puolustuksen kovimpia minuutteja. Nyt kun puolustus on heikentynyt merkittävästi viime kaudesta, niin voisi kuvitella Piskulan roolin kasvavan entisestään. Jani Forsström on taas ollut sellainen kolmosparin luottoratsu TPS:lle, mutta hänenkin roolinsa on viime vuosina pienentynyt kausi kaudelta. Onko taso laskemassa vai onko hänestä vielä kääntämään kurssinsa? TPS:n puolustuksen tilanne näyttää nyt siltä, että se tarvitsisi ensi kaudella kipeästi parin kauden takaista Forsströmiä.
TPS:n pakistossa löytyy ainakin riittävästi nuoruuden intoa, sillä paikoista kokoonpanoon ovat taistelemassa Olli Kaskinen, Aleksi Anttalainen, Bernard Isiguzo, Nuutti Viitasalo ja Valtteri Pulli. Kaskista voidaan viime kauden perusteella pitää jo puolustuksen vakionimenä, sillä hän oli viime kaudella illasta toiseen TPS:n kokoonpanossa. Kaskinen aloitti kauden hyvin, mutta hänellekin taisi käydä niin, että kauden edetessä otteet alkoivat hiipumaan. TPS:n oman juniorin Aleksi Anttalaisen paluu oli vähän yllättävä, sillä monet pitivät jo lähes varmana, että entisen U20-valmentaja Jussi Ahokkaan luottoratsu seuraa Ahokasta Kouvolaan. Uskonkin, että Anttalainen tulee olemaan ensi kaudella positiivinen yllätys TPS:n puolustuksessa ja hoitaa peruspakin tontin kunnialla. Bernard Isiguzo ja Nuutti Viitasalo kisaavat tällä hetkellä siitä pakiston viimeisestä paikasta. Isiguzon viime kausi oli ainakin minulle pienoinen pettymys, joten jos hän ei saa kurssiaan käännettyä, niin Viitasalo voi viedä hänen peliminuuttinsa. Pullin kohdalla ensi kausi tulee varmasti kulumaan lähinnä junioreissa.
TPS:n puolustuksessa luotetaan mielestäni vähän liikaa nuoruuteen. Hankintojahan TPS vielä mahdollisesti tekee puolustukseensa, mutta tämän hetken tilanne on mielestäni melko heikko, sillä puhutaan joukkueesta, jonka pitäisi kuitenkin resurssiensa puolesta olla Liigan kärkitaistossa mukana. Piskula, Salonen ja Lukka varmasti täyttävät paikkansa puolustuksessa, mutta onko Salosesta ja/tai Lukasta joukkueen puolustuksen kiekollisiksi liidereiksi? Saako Forsström uransa uudestaan nousuun? Säilyykö Kaskisen taso ja miten Anttalainen, Isiguzo ja Viitasalo sopeutuvat liigavauhtiin? Kysymyksiä on mielestäni tässä kohtaa aivan liikaa.
Hyökkäys (8):
Simon Suoranta – Ilari Filppula – Lauri Korpikoski
Topi Nättinen - Petteri Wirtanen – Zach Budish
Teemu Väyrynen - Elias Karvonen – Lauri Pajuniemi
Hannu Kuru – Jonne Virtanen – Markus Nurmi
Keskushyökkääjät (8):
TPS:n sentteritilanne oli viime kaudella vähän sekava, mikä johtui osittain loukkaantumisista. Filppula ja Karvonen missasivat osan otteluista, minkä vuoksi esimerkiksi Patrick Björkstrand pelasi osan kaudesta sentterinä. Lisää tilannetta sekoitti se, että Petteri Wirtanen kävi pyörähtämässä lyhyen stintin Turussa ja kauden loppupuolella jopa Kaapo Kakkoa kokeiltiin sentterinä. Ainoat läpi kauden sentterin paikalla pelanneet pelaajat olivat Oula Palve ja Jonne Virtanen. TPS menetti kauden päätteeksi vielä Palveen ja hän jätti joukkueeseen sellaisen aukon, joka on lähes mahdoton paikata.
Ilari Filppula lähtee kauteen TPS:n ykkössentterinä, vaikka monet TPS:n kannattajat ovatkin sitä mieltä, että Filppulalle sopivampi pelipaikka olisi laitahyökkääjä. TPS:n hyökkäyksen tilanne on kuitenkin sellainen, että näillä näkymin Filppula pelaa myös ensi kaudella keskikaistalla. Filppulan kohdalla sentteripelaamiseen liittyykin paljon kysymysmerkkejä, sillä hän ei ole tunnetusti mikään paras sentteri puolustussuuntaan ja iän myötä heikentynyt luistelunopeus korostaa vielä lisää puolustuspään puutteita. Hyökkäyssuuntaanhan Filppula on koko sarjan parhaita senttereitä. Toinen kärkisentteri TPS:llä on Petteri Wirtanen, joka oli juuri sellainen hankinta, jota TPS:n joukkue tarvitsi. Jos Filppulan vastuulla on ylivoiman pyörittäminen, niin Wirtanen tulee olemaan peliajan perusteella varmastikin se TPS:n ykkössentteri. Wirtasen voi laittaa kentälle käytännössä tilanteessa kuin tilanteessa ja hän onnistui olemaan viime kauden lyhyellä TPS-stintillään myös todella tehokas.
Jonne Virtanen löytää itsensä varmasti ensi kaudellakin illasta toiseen kokoonpanosta, mikäli hän vain kestää pelikunnossa. Virtanen on joukkueelleen tärkeä pelaaja ja vaikka hän ei ole kiekollisesti mikään virtuoosi, niin hän tekee paljon likaista työtä kentällä. Tuo viimeinen sentteripaikka ratkaistaankin sitten varmasti Elias Karvosen ja Hannu Kurun välillä. Karvonen on kärsinyt urallaan paljon loukkaantumisista, mikä näkyi hänen peliesityksissään viime kaudella. Jos Karvonen saa ehjän kesän alleen, niin hän ottaa todennäköisesti niskalenkin Kurusta. Kuru tuo kilpailua pelipaikoista ja hän pystyy tarvittaessa pelaamaan myös laitahyökkääjän tontilla. Nuori Juuso Pärssinen tuo tuohon taisteluun vielä lisämausteensa, sillä sekä keskellä että laidassa pelaamaan kykenevä Pärssinen pelasi ainakin viime kaudella näkemissäni liigapeleissä hyvin. Noin nuorella miehellä on voinut kesän aikana tapahtua sellaista kehitystä, että hän pyyhkii tulevalla kaudella Karvosella ja Kurulla lattiaa. Topi Nättinen on myös yksi vaihtoehto keskelle, mutta hänestä TPS saa varmasti parhaan irti laitahyökkääjänä.
Kokonaisuutena TPS:n sentteriosasto oli ennen Wirtasen hankintaa aika arveluttava, mutta nyt se näyttää jo ihan laadukkaalta. Filppula on parhaimmillaan tehokas pelaaja hyökkäyssuuntaan, mutta hänen kohdallaan puolustuspelaaminen nostattaa esille kysymyksiä. Kolmossentteri Karvonen on viime vuosina ollut enemmän loukkaantuneena kuin pelikunnossa, mikä on varmasti vaikuttanut hänen kehitykseensä, joten häneltäkään tuskin kannattaa mitään isoa tasonnostoa odottaa. Virtanen ja Kuru ovat duunareita, jotka hoitavat sen pienen roolin ihan kunnialla, mutta heiltä ei kannata sen enempää odottaa. Jos Filppula säilyttää tasonsa ja Wirtanen on odotetun kova, niin tuo TPS:n sentteriosasto on hyvä.
Laitahyökkääjät (7,5):
Laituriosastolla TPS koki pari pahaa menetystä, joista suurimpana voidaan pitää huippulupaus Kaapo Kakkoa, joka suorastaan kannatteli joukkuettaansa viime kauden lopulla. Pahaksi menetykseksi voidaan laskea myös duunari Otto Nieminen, joka nousi vähän yllättäenkin myös kiekollisesti isoon roolin. Näiden lisäksi merkittäviä menetyksiä olivat kesken kauden joukkueeseen liittynyt Petrus Palmu sekä myös sentterinä pelannut Patrick Björkstrand. Ainut kunnon hankinta TPS:n laituriosastolle on ollut Topi Nättinen, joten Turussa selvästikin uskotaan nuorten pelaajien nousevan tulevalla kaudella isompaan rooliin.
TPS:n laituriosaston isoin ongelma on ehkä siinä, että isoa roolia kaavaillaan Lauri Korpikoskelle ja Simon Suorannalle. Korpikoski on kunnossa ollessaan tähtipelaaja Liigaan, mutta viime kaudella hän pelasi seitsemän ottelua ja toissakaudella 35 ottelua, joista lähes puolet pudotuspeleissä. Mikä on todennäköisyys sille, että Korpikoski kestää ensi kaudella kasassa ja jos hän kestää, niin miten pahasti nämä pari rikkonaista kautta ovat vaikuttaneet hänen tasoonsa? Suoranta on Korpikosken tavoin kärsinyt paljon loukkaantumisista. Viime kaudella Suoranta pelasi 25 ottelua ja toissakaudella ottelumäärä oli sama. Kunnossa ollessaan hyvä pelaaja, mutta kuinka paljon kannattaa laskea tuollaisen pelaajan varaan? Kunnossa ollessaan tässä on ihan laadukas kaksikko Liigaan, mutta millä todennäköisyydellä nämä miehet pystyvät pelaamaan ehjän kauden? Suuri riski TPS:ltä kaavailla näin isoa roolia loukkaantumisherkille pelaajille.
Uskonkin, että TPS:n tehokkaimmat laiturit tulevat tulevalla kaudella olemaan Zach Budish ja Topi Nättinen. Budish on nyt aika tasaisesti paukutellut kolme kautta putkeen tuollaista noin 40 pisteen tahtia Liigassa, joten se on ihan realistinen odotusarvo myös tulevalle kaudelle. Yksi mielenkiintoisimmista pelaajista TPS:n joukkueessa on Topi Nättinen, joka teki toissakaudella 42 tehopistettä ollen todella vaarallinen pelaaja hyökkäyssuuntaan, mutta viime kaudella syntyi vain 19 tehopistettä ja valtava määrä kiekonmenetyksiä. Nättisen ongelmana on se, että hän hakee monesti ihan liian vaikeita ratkaisuja ja silloin kun itseluottamus on alhaalla, niin hänen pelaamisensa menee yliyrittämiseksi. TPS-kannattajien pitääkin toivoa, että hänen kautensa lähtee hyvin käyntiin ja hän löytää kadonneen itseluottamuksensa takaisin. Muuten hän tulee aiheuttamaan harmaita hiuksia yhdelle jos toisellekin kannattajalle.
TPS luottaa nuoriin pelaajiin myös hyökkäyksessä, sillä Lauri Pajuniemelle, Teemu Väyryselle ja Markus Nurmelle tarjotaan paikkaa ottaa isompi rooli tulevalla kaudella. Pajuniemeä huhuttiin kovasti kevään aikana muun muassa Raumalle sekä Hämeenlinnaan, mutta ehkä hän näki mahdollisuuden ottaa iso rooli TPS:ssä tulevalla kaudella ja jäi vielä sen takia Turkuun. Häneltä on nähty kiekollisesti ihan hyviä väläytyksiä, mutta tasaisuus on ainakin vielä tähän asti puuttunut. Väyrynen on ollut jo parin kauden ajan TPS:n vakiokokoonpanon miehiä ja hän on tehnyt ihan hyvää tulosta pienessä roolissa. Olisiko hänestä nyt jo nousemaan isompaan rooliin? Markus Nurmen tilanne on ollut vähän samanlainen kuin Väyrysellä. Tämä kolmikko tulee olemaan suuressa roolissa ensi kaudella, sillä heidän pitäisi onnistua nousemaan vähintään hyviksi secondary scoring pelaajiksi.
Leveyttä TPS:n laituriosastolle tuovat Hannu Kuru, Oskari Lehtinen, Jesper Larinmaa, Olli Valtola, Aarne Intonen ja Juuso Pärssinen. Enemmän senttereinä tunnetut Kuru ja Pärssinen tulevat varmasti pelaamaan ainakin joitain otteluita myös laitahyökkääjän tontilla, ellei TPS:n sentteriosasto kärsi sitten läpi kauden loukkaantumisista. SaiPassa viime kaudella pelannut Oskari Lehtinen menee kategoriaan “liian hyvä Mestikseen, liian huono Liigaan”. Lehtinen on hyökkäävä pelaaja, jolla on hyvä laukaus, mutta muut ominaisuudet eivät olekaan riittäviä Liigaan. Larinmaa ja Valtola saavat varmaan jotain minuutteja Liigassa, mutta Intonen on sellainen pelaaja, joka voi murtautua ihan vakiokokoonpanon mieheksi, jos hän on kehittynyt reilusti kesän aikana.
TPS:n laituritilanne on ihan kohtalainen, mutta tuon kokoisen seuran ei missään nimessä pidä olla tyytyväinen siihen. Jos katsotaan neljää kärkilaituria, niin kaksi niistä on todella loukkaantumisherkkiä ja yksi on mielialapelaaja, jolla on ainoastaan yksi tehokas liigakausi alla. Budish on ainut varma kortti TPS:n laituriosastolla. Noita kärkilaitureita haastavat ensisijaisesti nuoret Pajuniemi, Väyrynen, Nurmi ja Intonen, joilta TPS tarvitsee tasonnostoa. Aika riskillä TPS menee nyt laituriensa suhteen ja tuleva kausi tulee näyttämään, että kannattiko riskinotto.
Kokonaisuutena TPS:n hyökkäys on aika keskinkertainen. Filppula ja Wirtanen ovat kunnossa ollessaan hyvät kärkisentterit ja Budish on hyvä kärkilaituri, mutta sen jälkeen tuo hyökkäys onkin sitten vähän arvoituksellinen. Kestääkö Korpikoski, Suoranta ja Karvonen kunnossa? Mikä on Nättisen taso? Nousevatko Pajuniemi, Väyrynen tai Nurmi isompaan rooliin?
Potentiaalinen läpimurtopelaaja: Juuso Pärssinen
Pärssinen pääsi jo viime kauden aikana tekemään debyyttinsä Liigassa ja hän onnistui tekemään viime kauden aikana myös liigauransa ensimmäisen maalin. Pärssisen kohdalla vähän huolta herättää loukkaantuminen, minkä vuoksi hänen kesäharjoittelunsa on kärsinyt ja hän ei ole pelikunnossa vielä kauden alkaessa. Hänellä on kuitenkin kaikki eväät ottaa kauden aikana kolmossentterin rooli TPS:ssä.
Yhteenveto:
Kokonaisuutena TPS:n joukkue on todella tasapaksu. Valmentaja ei ole mitenkään erityisen hyvä, pakisto on heikko ja hyökkäyksessä on liikaa kysymysmerkkejä. Maalivahtiosasto on ehkä ainut osa-alue, jota TPS:n joukkueessa voisi kehua. Minun on jotenkin todella vaikea nähdä, että TPS tosissaan taistelisi suorasta pudotuspelipaikasta tulevalla kaudella. Kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle jääminen on mielestäni huomattavasti todennäköisempi skenaario. Sellaisella perushyvällä suorituksella TPS tulee pelaamaan sääleissä ja ehkä jopa puolivälierissä, mutta viimeistään siinä vaiheessa tulee seinä vastaan.
Barneyn voimasuhdearvio:
1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. ?
9.
TPS - 30
10.
Sport - 29,5
11.
KooKoo - 29
12.
SaiPa - 28,5
13.
KalPa - 28,5
14.
Ässät - 28,5
15.
Jukurit - 27,5