fakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL/Liiga/KHL
@LiutunLätty @vivalavili Dostalin pelaamissa loppukauden peleissä 30/34 eli 88,24%. Alivoimaprosentin maininta oli tosiaan vain sivuhuomio, jonka halusin tekstiin ujuttaa. Ei siis ollut varsinainen epäilyksen kohde.

Mutta kerta tähän nyt tartuttiin, niin en ainakaan itse pidä maalivahteja suoranaisena alivoimapelin parannuskeinona. Toki hyvä maalivahti edesauttaa siinäkin, mutta kyllä se on neljän puolustavan pelaajan yhteistoiminta ja vastustajien ylivoimien ennakolukeminen (tiettyjen roolipelaajien spottaamiset, millasen kuvion kautta yleensä pyritään tekemään maaleja - niiden katko ja ihan yleisohjeistuksen mukainen liikkuvana neliönä pelaaminen - pyritään peittämään ja katkomaan syöttösuuntia, antamaan ehkä turvallisissa tilanteissa painetta ja tekemään riittävän hyviä purkuja), mikä alivoimasta tekee lopulta hyvän.

Enemmänkin näen juuri Maalahden ja Elorinteen hankkimiset oikeina liikkeinä ja alivoimapelistä vastaava valmentaja on kehittynyt - ainakin toivottavasti. Olihan se loppukaudesta ollut huomattavasti parempaa, tuskin pelkästään Dostalin ansiosta. Yleensä sanotaan, että alivoima on helppo laittaa kuntoon, enkä epäile yhtään. Uskon, että Ilves pelaa huomattavasti parempaa alivoimaa ensi kaudella.
 

fakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL/Liiga/KHL
6. JYP

Jyväskyläläisen veteraanikerhon viimeinen vuosikokous alkaa nyt. Puheenjohtaja Hytösen osallistujalista on kuitenkin viime vuodesta hieman lyhentynyt. Paikalle ovat saapuneet herrat Immonen 37v, Tuppurainen 39v, Louhivaara 35v, Mäenpää 36v ja Kalteva 35v. Kokouksen ainoa puheenaihe koskee Mikoilta puuttuvaa mestaruutta. Puheiden päätyttyä sihteerinä toiminut Anttoni 18v kirjaa pöytäkirjaan yhteenvetona ”Mestaruus – viimeisen kerran yhdessä”.

Valmennus

Viime vuoden veteraanikerhon vuosikokouksessa ei löytynyt istumapaikkaa nuorehkolle tulokasvalmentaja Lauri Merikivelle. Oli aivan absurdia edes ajatella, että valmentaja, jolla ei ensinnäkään ollut pääsarjatason valmentajakokemusta saati pelaajakokemusta, olisi mitenkään voinut saada häntä itseään vanhempien pelaajien täysmääräistä luottamusta. Kauden alku olikin aivan katastrofialinen tuoreelle CHL-mestarille ja pudotuspelien ulkopuolella olleen joukkueen pelastajaksi huudettiin kovissa vesissä keitetty Risto Dufva. Dufva sai kuin saikin joukkueen pelastettua ja pahimmilta mahdollisilta taloustappioilta vältyttiin.

Jyväskyläläisten uutta aikaa saapuu rakentamaan Pekka Tirkkonen. Saipassa ja Sapkossa aiemmin hyvää työtä tehneen Tirkkosen ulkomaiden valloitus ei mennyt aivan putkeen. Potkut Sveitsistä ja vuoden päästä Saksasta pakottaa hänet palaamaan takaisin tuttuun ja turvalliseen Liigaan, mutta ei mihinkään helppoon paikkaan. Tilanteesta haasteellisen tekee Jypin kokenut ja vanha runko, josta osa lopettaa kauden päätteeksi, ja samalla pitäisi valmistaa uutta ydintä seuraavalle kaudelle.

Hyökkäys

Jani Tuppurainen – Jarkko Immonen – Jerry Turkulainen
Robert Rooba – Miska Siikonen – David Tomasek
Julius Nättinen – J-P Hytönen – Ossi Louhivaara
Samuli Ratinen – Anton Stråka – Patrik Siikanen
Aleksi Rutanen


Immonen, Tuppurainen ja Hytönen saivat edelleen eniten jääaikaa joukkueesta. Immonen ja Tuppurainen olivat myös joukkueen parhaat pistemiehet. Vielä sen suurempaa notkahdusta ei kellekään heistä ole tullut, joten heidän varaansa uskalletaan rakentaa edelleen. Kauden päätteeksi Tuppurainen on 40v, Hytönen 39v ja Immonen 38v. On hyvin todennäköistä, että koko kolmikko myös lopettaa uransa tulevaan kevääseen, ja he haluavat lopettaa sen huipulla.

Tuppuraisen ja Immosen takana katseet kääntyy Jerry Turkulaiseen, Robert Roobaan, David Tomasekiin, Julius Nättiseen ja Pelicansista tulleeseen Miska Siikoseen. Heiltä pitää myös tulla tulosta ja heidän tulee saada kasaan toissa kauden Puustinen – Suomela – Nättinen tapainen ketju. Potentiaalia heillä siihen on.

Edellä mainituista mielenkiintoisin pelaaja on ehdottomasti David Tomasek. Tshekin maajoukkuehyökkääjä oli viime kaudella välillä joukkueen paras pelaaja, mutta Dufvan saavuttua jäi todella pienelle peliajalle. Uskoisin Tirkkosen olevan hieman Tomasek-myönteisempi ja sallivampi hänen ajoittaiselle surffaamiselle. Mikäli saa peliaikaa ja hyvän ketjun itselleen, voidaan hänen kohdallaan oikeasti puhua myös pistepörssin voittamisesta.

Viime kaudella ei myöskään oikein ollut sitä kakkossentteriä. Tomasek ja Nättinen olivat välillä, mutta mielestäni he sopivat paremmin laidalle. Miska Siikonen saattaakin osoittautua oikein mainioksi hankinnaksi. Osaa pelata molempiin suuntiin, ihan hyvä aloittamaan ja ikää on kuitenkin vasta sen 23 vuotta, mutta jo kolme kautta sentterikokemusta Liigasta. Hänen ympärilleen voidaan rakentaa se toinen tulosta tekevä ketju.

Pienemmässä roolissa rosteria alustavasti täydentävät Samuli Ratinen, Anton Stråka, Patrik Siikanen ja Aleksi Rutanen. Ratinen pelasi jo viime kaudella valtaosan peleistä, myös Rutanen ja Stråka pääsivät pelaamaan muutamia. Bluesista tullut isokokoinen Siikanen on viime kesän seitsemännen kierroksen NHL-varaus, jolle ei vielä liigapelejä ole kertynyt. Kyseisestä nelikosta varmasti joku pelaa kauden aikana itsensä ihan kunnolla liigakartalle.

Puolustus

Mikko Mäenpää – Juuso Vainio
Mikko Kalteva – Anttoni Honka
Ossi Ikonen – Roni Allen
Jaakko Jokinen


Joukkueen todelliset pikakiiturit Mikko Kuukka ja Nolan Yonkman saivat lähteä. Muutoin puolustus pysyy aika muuttumattomana. Loppukauden lainalla olleeseen Anttoni Honkaan kasataan vielä viime kauttakin suuremmat odotukset. Kesällä kolmannella kierroksella huudettu Honka on viimeisen kahden kauden aikana väläytellyt, mutta loistavasta luistelusta ja kiekollisista taidoistaan huolimatta tarvitsee edelleen tietynlaista jämäkkyyttä, eikä hän voi olla pelkkä hyökkäyksiä odottava pujottelukeppi ollessaan jäällä. NHL:n tie ei muuten koskaan vie.

Alkukauden heikosti aloittanut Mikko Kalteva, loukkaantumisista kärsinyt Mikko Mäenpää ja viime kauden kokonaisvaltaisesti joukkueen paras puolustaja Juuso Vainio muodostavat terveenä ja parhaimmillaan mainion puolustusrungon. Heidän edesottamuksistaan on hyvin riippuvainen koko puolustuksen yleinen menestyminen.

Ossi Ikonen, Roni Allen, Jaakko Jokinen ja Alex Lindroos jakavat keskenään viimeiset pelipaikat. Todennäköisesti ainakin alivoimalle kaikki pääsevät blokkimaan laukauksia. Mikäli Jypin kausi lähtee lupaavasti käyntiin, voi olla, että juuri puolustukseen tulee vahvistusta.

Maalivahdit

Eetu Laurikainen (Riku Helenius)

Eetu Laurikainen oli viime vuonna yksi liigan parhaista maalivahdeista ja on sitä myös tulevalla kaudella. 42 aloitettua peliä, joista kuusi b2b-peliä, 3 nollapeliä ja 23 kappaletta 1-2 päästetyn maalin peliä. Ilman Laurikaista Jypin kausi olisi mennyt vieläkin huonommin, eikä varmasti olisi päässyt pudotuspeleihin. Vuoden päästä kutsuu hyvin todennäköisesti ulkomaat.

Kakkosmaalivahdiksi hankittu Markus Ruusu on poissa alkukauden. Häntä tuuraa Riku Helenius, joka aikoinaan torjui häikäisevästi liigamestaruuden juuri Jyväskylään. Sen jälkeen onkin mennyt huonommin, eikä ykkösmaalivahdin paikkaa ainakaan Liigasta olisi välttämättä löytynyt. Mielestäni kuitenkin Ruusua parempi maalivahti, joten Jypille suoranainen alkukauden parannus sille osastolle.

Yhteenveto

Veteraanikerho pelaa vielä viimeisen kerran yhdessä, mikä olisikaan parempi tapa päättää ura kuin kultaiset mitalit kaulalla. Mikäli tietyt pelaajat nostavat tasoaan ja joukkueen kärkipelaajat pystyvät edelleen pelaamaan maksimaalisella huipputasolla, se on oikeasti aivan mahdollista. Tietenkin se vaatii myös esimerkiksi juuri mainittujen Tomasekin ja Hongan todellista läpimurtoa, eikä viime kaudella jo onnistuneilla pelaajilla tapahdu mitään suurempaa tasonlaskua. Tulevan kauden musta - "vanha" hevonen.
 
Viimeksi muokattu:

Ränse

Jäsen
Yksi asia tuntus toistuvan näissä kaikkien veikkauksissa. Nimittäin mestarijoukkue HPK:n aliarvioiminen. Mielestäni joukkue ei ole erityisen paljon heikentynyt ja sen lisäksi Liigan paras valmentaja Pennanen jatkaa. En näe mitään syytä miksei HPK voisi menestyä hyvin myös ensi kaudella. Mielestäni top-6 kamaa helposti.
 

Jääkaappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paras mahdollinen
Yksi asia tuntus toistuvan näissä kaikkien veikkauksissa. Nimittäin mestarijoukkue HPK:n aliarvioiminen. Mielestäni joukkue ei ole erityisen paljon heikentynyt ja sen lisäksi Liigan paras valmentaja Pennanen jatkaa. En näe mitään syytä miksei HPK voisi menestyä hyvin myös ensi kaudella. Mielestäni top-6 kamaa helposti.
Koska mestaruuskrapula, parhaat lähti ja niin edelleen... Vastaavasti Ilves tuntuu olevan hieman yliarvostettu, varmaan osittain juuri HPK:n viime kauden menestyksen myötä.

Pennanen on yhtä lyhyttä syksyn mittaista jaksoa lukuunottamatta piiskannut joukkueen TOP6 kuntoon nyt kolmena kautena. Se yksi musta hetki oli tuo toissa kausi, joka meni alussa jonkun kesäharjoittelukokeilun myötä päin persettä. Keväällä joukkue olikin taas "oma itsensä". Ei liene syytä olettaa, että tahti hiipuisi tulevalla kaudella.

Mahdollista tietenkin, ei sillä ja toki jokainen arvioi joukkueet miten parhaakseen näkee.
 
Mistä minä tiedän, sinähän se tässä Mooses olet..

Apheu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Seattle Kraken
Yksi asia tuntus toistuvan näissä kaikkien veikkauksissa. Nimittäin mestarijoukkue HPK:n aliarvioiminen. Mielestäni joukkue ei ole erityisen paljon heikentynyt ja sen lisäksi Liigan paras valmentaja Pennanen jatkaa. En näe mitään syytä miksei HPK voisi menestyä hyvin myös ensi kaudella. Mielestäni top-6 kamaa helposti.
Turunen oli Liigan paras laitahyökkääjä, Paajanen erinomainen ykkössentteri ja Leino pelasi hienon kauden. Paajanen ja Leino on varmaan korvattu jossain määrin Kunykillä ja Tikalla, mutta Turusta on vaikea korvata. Ehkä moni pitää myös viime kautta paljon Larminkin ansiona.
 

Jääkaappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paras mahdollinen
Turunen oli Liigan paras laitahyökkääjä, Paajanen erinomainen ykkössentteri ja Leino pelasi hienon kauden. Paajanen ja Leino on varmaan korvattu jossain määrin Kunykillä ja Tikalla, mutta Turusta on vaikea korvata.
Jere Innala sanoo hyvää päivää. Näissähän pitää myös katsoa aina sitä lähtötilannetta, ei pelkästään sitä missä oltiin kun kausi päättyi. Muistaakseni @Ralph tästä ensimmäisen kerran huuteli, että HPK:lla on jopa parempi lähtötilanne kuin mitä se oli tasan vuosi sitten ja ei tuo kaukaa ole haettu.

Larmi on toki vaihtunut Voutilaiseen, mutta muuten.
 
Mistä minä tiedän, sinähän se tässä Mooses olet..

Apheu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Seattle Kraken
Jere Innala sanoo hyvää päivää. Näissähän pitää myös katsoa aina sitä lähtötilannetta, ei pelkästään sitä missä oltiin kun kausi päättyi. Muistaakseni @Ralph tästä ensimmäisen kerran huuteli, että HPK:lla on jopa parempi lähtötilanne kuin mitä se oli tasan vuosi sitten ja ei tuo kaukaa ole haettu.

Larmi on toki vaihtunut Voutilaiseen, mutta muuten.
No, monen muunkin joukkueen lähtötilanne on parantunut viime kauteen verrattuna. HIFK, Tappara, Lukko, Ilves nyt nopeasti ainakin sellaisia jengejä. Voi tuolta huudella kuka tahansa muistakin joukkueista päivää. Ei HPK:ta tulisi suoraa verrata heidän viime kauden alkutilanteeseen, ja nostaa siksi korkeammalle, vaan verrata tämän hetken muihin joukkueisiin.
 

Beast

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nää on tosi vaikeita arvioida enkä lähtisi kritisoimaan. Tottakai palautetta voi antaa, mutta kyllä näissä on aika paljon myös makuasioista kyse. Itse sijoittaisin Ilveksen sijoille 4-7, enkä olisi niin varma siitäkään, että Lukko olisi kauden päätyttyä Ipan edellä. Samoin Hifkin keskikaista mietityttää, vaikka muuten on kova rosteri. Ym. Ym.

Mutta nämä on just niitä makuasioita ja en kyllä keksi kenet laittaisin neljänneksi kuin Lukon. Tällä hetkellä. Hyviä arvioita kaikki tehneet ja näitä on jopa mukavampi lukea kuin jotain roskalehtien ennakkoja.
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
No, monen muunkin joukkueen lähtötilanne on parantunut viime kauteen verrattuna. HIFK, Tappara, Lukko, Ilves nyt nopeasti ainakin sellaisia jengejä. Voi tuolta huudella kuka tahansa muistakin joukkueista päivää. Ei HPK:ta tulisi suoraa verrata heidän viime kauden alkutilanteeseen, ja nostaa siksi korkeammalle, vaan verrata tämän hetken muihin joukkueisiin.
Tämä on juuri se asia mikä monelta unohtuu varsinkin tuolla joukkueiden omassa osiossa ja mahdollisilla kannattajien omilla keskustelufoorumeilla. Nähdään vain se oma pesä ja verrataan vain omaan historiaan, eikä nähdä mitään muuta mitä ympärillä tapahtuu. Joukkue voi vaikka hieman huonontuakin ja pelata kauden huonommalla tasolla ja silti loppusijoitus paranee kun muut ympärillä ovat sattuneet sillä kertaa tyrimään vielä enemmän.

Ilveksen osalta tuossa arviossa (ja varmaan monen muunkin) menee täysin tutkan alla Joona Ikonen. Hän on tuosta nuorisoporukasta oikeastaan ainoa, johon itsellä kohdistuu jo ensi kaudelle kovat odotukset. Hänellä tuntuu olevan aineksia nousta parin vuoden sisällä ainakin liigatason tähtipelaajaksi niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan.
 

Jääkaappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paras mahdollinen
Ei HPK:ta tietenkään pidä verrata heidän viime kauden alkutilanteeseen, vaan tämän hetken muihin joukkueisiin.
Tietenkin myös muihin joukkueisiin, mutta kaikkein eniten pystyt sijoitukseen vaikuttamaan omalla tekemisellä.

Lähtötilanteen nostin osittain siksi esille, että osa sortuu perustelemaan kantaansa (joukkueesta riippumatta) sillä, että ketkä kaikki ovat lähteneet ja millä tasolle he pelasivat kauden lopussa. Ei tätäkään kaiketi voi väheksyä, mutta tärkeää on myös katsoa onko siellä pelaajia, jotka voivat nousta tai pelata samalla tasolla.

Pennanen on lyönyt ihan ok näytöt pöytään mitä tulee mm. pelaajien kehittämiseen, joten en ole lainkaan huolissani esimerkiksi Turusen jättämästä aukosta. Joka kausi on lähtenyt pelaajia, joita ei ikinä olisi pitänyt kyetä korvaamaan, mutta ihan hyvin on mennyt.

Ei historia toki takaa mitään, mutta poikkeuksellisen hyvin on Kerholla pullat uunissa tässä vaiheessa, kun vertaa aiempiin kausiin.

Tietysti erot ovat lopulta pieniä ja pari suoraa tappiota voi tehdä jo eron siihen oletko neljäs vai kahdeksas, joten sikäli kommenttini mm. Ilveksen yliarvostamisesta saattoi olla turha. :-)

Mutta mielenkiinnolla odotan mihin nimimerkki @fakki on HPK:n laittanut ja millä perusteluilla JYP on noussut edelle.
 
Mistä minä tiedän, sinähän se tässä Mooses olet..

Sean Connery

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Turunen oli Liigan paras laitahyökkääjä, Paajanen erinomainen ykkössentteri ja Leino pelasi hienon kauden. Paajanen ja Leino on varmaan korvattu jossain määrin Kunykillä ja Tikalla, mutta Turusta on vaikea korvata. Ehkä moni pitää myös viime kautta paljon Larminkin ansiona.
Turunen oli hyvä, sen nyt näkee sokeakin. Oliko hän korvaamaton ja ratkaisiko mestaruuden huikeudellaan. Ei todellakaan. Paajanen oli kapteeni ja esimerkillinen taistelija ja liideri. Paajanen ei ollut YKKÖSsentteri. HPK:lla ei käytännössä ollut ykkössentteriä... Leino oli Leino. Välillä hyvä, välillä jopa heikko. Hyvä aloittaja ennen kaikkea, mutta pelillisesti viimeisiin peleihin asti erittäin ailahteleva.

Kunyk korvaa mielestäni Leinon jopa paremmin kuin hyvin.. Tikka hoitaa pelillisesti sen mitä Paajaselta jäi. Johtajuudessa Paajanen on vaikeampi korvata. Turusen korvaaja on yks yhteen Innala. Häneltä on lupa odottaa kovaa tulosta. Itse en ole lainkaan huolissani Kerhon hyökkäyksestä.

Mikä nyt ilmeisesti kovin monelta unohtuu, niin HPK:n vahvuus viime kaudella oli nimenomaan hyökkäyksen laajuus ja tasaisuus.. Tasavahvat sentterit ja tarpeeksi ratkaisuvoimaa laituriosastolla. Vahvuus ei ollut yksilöissä, vaikka hyvin pisteiden valossa pelasivatkin.
 
"Kuka jätkä tää on, kuka vitun jätkä täällä heiluu" -Ville Viitaluoma

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kerhon suurin vahvuus oli erittäin tiivis viisikkopuolustus eikä siihen tarvita välttämättä kovimpia nimiä tai samettikäsiä. Hyökkäyspäässä tarvitsee tietysti olla jonkun verran ratkaisijoita, mutta Pennasen pelitapa takaa ensi kaudellakin hyvät kyttäysasemat runkosarjaan ja playoffeissa laadukkaan puolustamisen merkitys vain korostuu.
 

AAPEEli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kerhon suurin vahvuus oli erittäin tiivis viisikkopuolustus eikä siihen tarvita välttämättä kovimpia nimiä tai samettikäsiä. Hyökkäyspäässä tarvitsee tietysti olla jonkun verran ratkaisijoita, mutta Pennasen pelitapa takaa ensi kaudellakin hyvät kyttäysasemat runkosarjaan ja playoffeissa laadukkaan puolustamisen merkitys vain korostuu.
Olin juuri kirjoittamassa samaa. Kyse on ennemminkin siitä, pystyvätkö uudet pelaajat toteuttamaan pelitapaa sekä osaavatko muut koutsit pelata pennasta vastaan nyt eri tavalla.
 

F#21

Jäsen
Ei kai sillä ole väliä, kun joukkueen vahvuus on syvyys ja tasaisuus.
No en nyt ihan sitä noinkaan näe. Pari potentiaalista kaveria tuolla on, mutta saappaat ovat todella isot.
Pelkästään hyökkäyksestä on lähtenyt 54 maalia, joten pelkkä syvyys ja tasaisuus ei sitä korvaa. Tikka ja Kunyk tosin tulleet hyvinä pelaajina tilalle.

Vaikka HPK viime kaudelta mestaruuden ottikin, niin silti näkisin voimasuhteissa heidän olevan enemmän keskikorissa ja sääleissä. Kuten oli ennen viime kaudenkin alkua. Suoraa pleijaripaikkaa pidän onnistumisena.
 

Jääkaappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paras mahdollinen
Jos Innala korvaa Turusen, niin kuka korvaa Innalan 24 maalia ja 45 pistettä?
Näissähän täytyy luottaa joukkueen sisällä tapahtuvaan kasvuun ja toki se nyt on hieman väärin yleensäkään ajatella, että ketään ylipäätänsä korvataan ns. yksi yhteen. Menestyvät joukkueet kyllä yleensä tarvitsevat terävän kärjen ja Kerhosta näin ennakkoon on helppo nostaa esille Innala & Lucenius hyökkäyksen osalta.

Pari potentiaalista kaveria tuolla on, mutta saappaat ovat todella isot. Pelkästään hyökkäyksestä on lähtenyt 54 maalia, joten pelkkä syvyys ja tasaisuus ei sitä korvaa. Tikka ja Kunyk tosin tulleet hyvinä pelaajina tilalle.
Mitä tulee maalimääriin, niin aiemmin mainitsemani Lucenius pääsee nyt mukaan alusta asti, Janne Tavin kohdalla sama homma ja uusina kasvoina joukkueeseen tulee mm. mainitsemasi Cody Kunyk ja Tommi Tikka, jotka molemmat ovat "varmoja" 10-15 maalin pelaajia. Taustalla nousua tekee Valtteri Puustinen sekä Filip Krivosik ja jokerikortteina esille voitanee nostaa Mestiksessä kovia tehoja tehnyt Joona Monto sekä LeKissä viime kaudella 18 maalia tehnyt Niko Lahtinen.

Ei tuollaista maalimärää automaattisesti saada paikattua, mutta ei tässä voi kauhean huolissaankaan olla.
 
Mistä minä tiedän, sinähän se tässä Mooses olet..
(1)
  • Tykkää
Reactions: F#21

Ralph

Jäsen
Muistaakseni @Ralph tästä ensimmäisen kerran huuteli, että HPK:lla on jopa parempi lähtötilanne kuin mitä se oli tasan vuosi sitten ja ei tuo kaukaa ole haettu.
Jos siis vertaa heinäkuuta 2018 ja heinäkuuta 2019, HPK:n rosteri näyttää kenttäpelaajien osalta vuonna 2019 paremmalta. Mutta tietenkin jos vertaa toukokuun 2019 joukkueeseen, nyt näyttää ehdottomasti heikommalta.

Ei HPK tietenkään ole mikään mitalisuosikki vaan lähtökohtaisesti taistelee paikasta kuuden joukkoon. Jotkut höpinät "käsiin hajonneesta joukkueesta" on kuitenkin juurikin höpinöitä. HPK:ssa jatkaa viime kauden kolme parasta pakkiaan, mukaan lukien all-stars-pakki. Joukkueessa jatkaa ykkössentteri, mutta muutoin sentteriosasto on muuttunut. Laitureista lähti ykkönen ja kolmonen, mutta välissä ollut kakkonen eli joukkueen paras maalintekijä sekä muut laiturit jatkavat. Ja ennen kaikkea valmennus jatkaa.

HPK:lla ei ole mitään aineksia korvata Teemu Turusta samantasoisella pelaajalla. Kuten ei ollut ketään korvata Oula Palvetta vuosi sitten. Tai Sakari Mannista kaksi vuotta sitten. Mutta Mannisen korvasi lopulta Palve, Palveen Turunen ja Turusen korvaajaksi on hyvä ehdokas Jere Innala. Innalan korvaajaksi Valtteri Puustinen.

Maalivahtiosasto on iso kysymysmerkki, mutta muutoin HPK:lla on tilanne hyvin kasassa, kunhan yksi hyökkääjä vielä löytyy paikkaamaan Eetu Tuulolan lähtö Pohjois-Amerikkaan.

HPK:sta lähti Tuulolan, Turusen, Otto Paajasen ja Robert Leinon myötä 54 maalia, mutta kannattaa muistaa, että Innalan, Niclas Luceniuksen, Philippe Cornetin ja Markus Nenosen muodossa joukkueeseen jäi 65 maalia.
 
"Ralph is known for his hilariously random one-liners, positive attitude and pure loopiness."

fakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL/Liiga/KHL
Noniin tässähän on omien yöunien aikana ollut mukavasti säpinää. Osasin myös tätä vähän odottaa, kun laitoin Jypin kuuden joukkoon.

Ensinnäkin kuten Lukon kohdalla jo mainitsin seuraavat viisi joukkuetta muodostavat oman luokkansa ja he ovat lähimpänä haastamaan kärkikolmikon. Pienet erot, lähinnä omat näkemykseni, muuttavat heidän sisäisen järjestyksen tietynlaiseksi. Jypin ja HPK:n kohdalla tämä ero on maalinsuulla. Jypillä on varmempi, vankempi ja enemmän näyttöjä Liigassa antanut maalivahti. Ei siitä käy kiistäminen vai ottaako joku Voutilaisen tai Karjalaisen - Laurikaisen sijasta? Mielestäni myös Jypin hyökkäys on ihan napsun verran parempi, tää on enemmän varmasti mielipiteellinen kysymys mutta kirjoittajana tällaisia päätöksiä on pakko vain tehdä. Puolustus HPK:lla on Jyppiä parempi. Pelaajien vaihtuvuus, kokemus ja ehkä jopa tietynlainen motivaatio painuu myös Jypin eduksi. Molemmilla on hyvät valmentajat. Jyp teki myös muutokset suurimpiin heikkouksiinsa: kakkosssentterin uupuminen ja uskottavan päävalmentajan hankkiminen. Mielestäni Jyp lähtee paremmista asemista kuin viime kaudella. Myös HPK lähtee paremmista asemista kuin viime kaudella, se tulee toki varmaan selville myös ennakossa.

HPK:n sijoitusta odotellessa @Jääkaappi @Ränse jne.
 

fakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL/Liiga/KHL
7. HPK

Valtaosa arvioi hämeenlinnalaiset viime kaudella jopa pudotuspelien ulkopuolelle. Nostan käteni pystyyn ja ilmoittaudun kyseiseen ryhmään. Puolustus vaikutti riittämättömältä, Innala rotaatiomieheltä, eikä toissakauden tähtipelaajia oltu saman tason kaliiperilla paikattu. Kuinkas kävikään? Ensin kaatui TPS, sitten Tappara ja lopulta hallitseva Suomen mestari Kärpät. HPK teki todellisen jättiyllätyksen ja pääsi kaivertamaan nimensä Kanadan maljaan kauden 2018-2019 kohdalle. Mestaruus vaati kuitenkin veronsa ja isoissa rooleissa pelanneet: Turunen, Paajanen, Tuulola, Leino, Almari, Niemeläinen ja Larmi vaihtoivat maisemaa.

Valmennus

Viimeistään tämän jälkeen Antti Pennasen nimi on syytä painaa mieleen. Ei ole väärin sanoa, että Pennanen voitti niin Rautakorven kuin Kaskisen ja jopa Mannerin nimenomaan taktisesti. Aivan huikea suoritus. Pennanen ei vaan valmenna pelistä toiseen toistaen pelikirjansa lukua luvun perään, vaan pyrkii aina laittamaan eri pelitaktisin keinoin vastustaja odottamattomiin vaikeuksiin. Vuoden Valmentaja -palkinto meni täysin oikeaan osoitteeseen. Tuleva kausi on Pennasen osalta HPK:ssa viimeinen ja seuraava pesti tulee olemaan Suomen U20-joukkueen päävalmentaja.

Hyökkäys

Jere Innala – Niclas Lucenius – Markus Nenonen
Philippe Cornett – Cody Kunyk – Valtteri Puustinen
Janne Tavi – Tommi Tikka – Filip Krivosik
Miro Ruokonen – Henri Kanninen – Joona Monto
Erkka Seppälä


Viime kauden tehokaksikko Turunen – Paajanen vaihtoivat isomman tilipussin perässä Helsinkiin ja IFK’iin jättäen valtavat saappaat täytettäväksi. Turunen ja Paajanen olivat viime kaudella niitä harvoja liigajoukkueiden ykköshevosia, joita peluutettiin ykkösketjussa, ykkösylivoimassa ja ykkösalivoimassa. Lisäksi vahvan kauden pelannut Robert Leino suuntasi Tampereelle ja Ilvekseen. Myös Calgaryssa havahduttiin onnistumisiin ja Eetu Tuulolan kanssa solmittiin kolme vuoden mittainen tulokassopimus.

Keskikaistan lähtijöiden paikkaajaksi hankittiin Cody Kunyk Saipasta ja Tommi Tikka Sportista. Mielestäni aika hyviä paikkaajia suoraan muista liigajengeistä. Kunyk edusti kaksi edellistä kautta Saipaa ja oli joukkueensa ykkössentteri tehden ihan kelvolliset pisteetkin. Kahdensuunnan sentteri, jonka ympärille on hyvä lähteä rakentamaan uutta tulosyksikköä. Tikka on taas hieman puolustusvetoisempi, eikä läheskään niin hyvä hyökkäyspäässä kuin Kunyk. Haalii itselleen todennäköisesti Paajasen alivoimaminuutit.

HPK vahvisti joukkuettaan kesken viime kauden. Todelliseksi huippuhankinnaksi osoittautui Mestiksestä Niclas Lucenius, jonka viime kaudet olivat olleet lähinnä alasarjoissa haahuilua. Entinen juniorilupaus sai näyttöpaikan ja paukutti 40 ottelua lähes piste per peli tahdilla ja teki itsestään mestaruusrakennelmasta puuttuneen palasen. 30-vuotias Lucenius teki itsestään jälleen ammattijääkiekkoilijan. Myös Jukureiden tyhjennyskorista keväällä poimittu Janne Tavi sai kuuden playoffmaalin myötä jatkosopimuksen. Tavi on pian lähemmäs kymmenen kautta tehnyt liigassa sen 30 pistettä per kausi. Turvallinen hankinta.

Mestaruusmaalin laukonut Markus Nenonen vastaa Jere Innalan kanssa maalinteosta. Yhteensä 725 laukausta ja 46 maalia oli kyseisen kaksikon viime kauden saldo. Siihen kun lisätään Philipp Cornettin, Valtteri Puustisen ja Janne Tavin antama tulituki päästään myös ensi kaudella ihan kivoihin lukemiin. Kukapa olisi uskonut, että Innala kasvattaisi yhden kauden aikana maalimääräänsä kahdellakymmenellä. En minä ainakaan.

HPK’n suurin lupaus Erkka Seppälä jatkaa edelleen ensimmäisen liigamaalinsa metsästystä. Myös Filip Krivosik on vuoden kokeneempi ja valmiimpi isompaan rooliin. Try-outille saapuneet Mestiksen tehomiehet Monto, Lahtela ja Lahtinen kilpailevat Seppälän, Krivosikin ja muutaman muun nuoren kanssa kokoonpanon viimeisistä pelipaikoista.

Puolustus

Niklas Friman – Petteri Nikkilä
Otto Latvala – Elmeri Eronen
Arto Laatikainen – Miro Karjalainen
Roope Laavainen


Yhden kauden aikana itsensä liigan ehdottomaan eliittiin itsensä nostattanut Petteri Nikkilä tähdittää hämeenlinnalaispuolustusta. Jopa tämän hetken liigan parhaimmaksi puolustajaksi tituleerattu Nikkilä kantaa vastuuta niin ylivoimalla kuin alivoimallakin. Nikkilä on siinä mielessä poikkeuksellinen kaveri liigassa, että hän on oman joukkueensa puolustajista sekä paras puolustamaan että myös hyökkäämään. Kuti voisi toki olla vähän parempi.

Puolustuksen ainoat hankinnat ovat Tepsistä Elmeri Eronen ja Jokereista Nico Nurmikanta. Eronen tulee isomman roolin perässä. TPS’ssa mielestäni viime kausina paikoittain hyvinkin esiintynyt Eronen ei jostain syystä ollut Kaskisen mielestä riittävän hyvä puolustuksen kärkinelikkoon ja kakkosylivoimalle, vaan sai tehdä tilaa muille pelaten lähinnä kolmosparissa alivoimaa tai olla kokoonpanon ulkopuolella. Erosen uran kannalta oikea ratkaisu vaihtaa maisemaa.

Myös Nurmikanta lähtee tavoittelemaan pelipaikkaa hieman realistisemmasta paikasta. Viimeiset pari kautta Jokereiden sopimuspelaajana olleena KHL-pelien saldoksi kertyi kolme peliä. Oli muuten joko loukkaantuneena, katsomossa tai Mestiksessä Kiekko-Vantaan takalinjoilla. Yksi näistä Liiga-Jokerit sopimuksen puuttumisen uhreista.

Viime kaudella Nikkilän tapaan parrasvaloihin nousi peruspuolustaja Niklas Friman ja veteraanipakki Arto Laatikainen. Laatikaisen liigauran piti vuosi sitten olla jo aika lailla ohi, mutta pelipaikka löytyi vielä HPK’sta. Tästä seurauksena kulunut kevät päättyi kultamitali kaulassa ja jatkosopimus takataskussa, saatto muuten hymyilyttää.

Otto Latvala ja Roope Laavainen pääsivät viime kaudella vähän haistelemaan liigan hajuja. Miro Karjalainen järkevöitti peliään, eikä saanut enää yhtään pelirangaistusta. Jää välillä kuitenkin ihan liikaa jälkeen. On todennäköisesti ensimmäisenä liipaisimella, jonka pelipaikka syrjäytetään.

Maalivahdit

Antti Karjalainen (Joona Voutilainen)

Jälleen huippukauden pelannut Emil Larmi sai ansaitusti NHL-sopimuksen. Ensi kausi mennään kolmikolla: Antti Karjalainen, Joona Voutilainen ja Rasmus Reijola. Kolmen maalivahdin signaaminen jo kesällä on mielestäni aika vahva merkki seurajohdolta siitä, että pelaavasta maalivahdista ei ole mitään käryä. Ennakkoon HPK’n epävarmin osa-alue.

Karjalainen sai viime kaudella aika paljonkin vastuuta Larmin loukkaantumisen vuoksi. Yhteensä 25 peliä, jotka sujuivat ainakin edistyneen maalivahtitilastoinnin perusteella ihan hyvin. Karjalaisen peleistä viidennes meni enemmän tai vähemmän huonosti. Mukaan mahtuu kuitenkin liuta hyviäkin pelejä ja omissa papereissani Karjalainen lähteekin kauteen ykkösmaalivahtina.

Haastamaan ja paikkaamaan saapuu Jypistä Joona Voutilainen. Voutilainen oli viime kaudella Laurikaisen backuppina ja pääsi pelaamaan sen päälle kymmenen peliä. Tilastollisesti aika lailla samalla viivalla Karjalaisen kanssa, pelimäärä oli toki pienempi. Näki HPK:ssa paremman mahdollisuuden päästä isoimmille minuuteille.

Maalivahtitrion kolmaslenkki on RoKista tullut Rasmus Reijola, joka myös pääsi pelaamaan viime kaudella muutaman ottelun HPK’ssa. Reijola on 27 vuotta täyttävä isokokoinen maalivahti, joka viiden yliopistokauden jälkeen edusti kaksi kautta Mestiksessä RoKia. Eiköhän hänkin lähde tosissaan mukaan haastoon, vaikkakin onkin ennakkoon nimenomaan se kolmaslenkki.

Yhteenveto

Myös tulevalla kaudella Pennanen ja HPK joutuvat antamaan pelaajamateriaalillaan tasoitusta, mutta heitä jos ketään ei voi missään pelissä aliarvioida. Menneen kauden temppu tuskin tulee toistumaan. Ilman Emil Larmia ei olisi tullut mestaruutta, eikä välttämättä edes finaalipaikkaa. Ensi kaudella Emil Larmia ei enää ole, enkä usko olevan myöskään finaalipaikkaa. Puolustus pääsee myös uuteen testiin, näkisin siinä olleen pientä ylisuorittamista ja Larmista heijastunutta ylimääräistä hyvyyttä. Keskikaistan aukot on kuitenkin parhaalla mahdollisella tavalla täytetty, eikä laituriosasto nyt mitenkään hirveästi kalpene muiden joukkueiden rinnalla. Antti Pennasen uusia taikoja odotellessa.
 

fakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL/Liiga/KHL
8. TPS

Turussa oli viime vuonna isot odotukset ja ihan aiheesta. Joukkuetta oli vahvistettu Lauri Korpikoskella, Oula Palveella, Zach Budisilla, Patrik Bjorkstrandilla, Simon Suorannalla, Santeri Lukalla ja Topi Jaakolalla. Kaikki aivan ykkösluokan nimiä joukkueeseen, jossa oli muun muassa Ilkka Heikkinen, Ilari Filppula ja superlupaus Kaapo Kakko valmiina.

Alkukausi menikin hyvin ja TPS voitti kuusi ensimmäistä peliä. Siihen mennessä kuitenkin Korpikoski, Suoranta, Jaakola ja Kakko olivat loukkaantuneet, ja turkulaisten rikkonainen kausi oli alkanut. Onneksi joukkueen terävin kärki Oula Palveen johdolla oli niin tehokasta, että loukkaantumisista huolimatta suora pudotuspelipaikka lunastettiin. Pudotuspeleissä tuli vastaan HPK ja viiden pelin jälkeen kausi oli ohi. Tulevalla kaudella ei enää ole Oula Palvetta tai Kaapo Kakkoa. Myöskään samanlaisia odotuksia ei ole edes fanien toimesta asetettu.

Valmennus

Valtavasti kuraa niskaan saanutta Kalle Kaskista oltiin jo viime kauden pettymyksen vuoksi laittamassa sivuun. Häviäminen HPK:n kaltaiselle kyläseuralle ei ollut helposti sulateltavissa. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikista kärkijoukkueiden päävalmentajista Kaskisella oli ehkä se vaikein tilanne, kun kaikki ei mennyt kuten oli suunniteltu. Paljon loukkaantumisia monelle eri isolle roolipelaajalle eri aikajaksoin, eikä missään vaiheessa saatu sitä ihannekokoonpanoa jäälle ja sitä kautta hiottua kollektiivista pelitapaa. Tuleva kausi näyttää Kaskisen osalta, onko hänestä liigajoukkueen päävalmentajaksi. Positiivinen voittoprosentti ison budjetin joukkueessa ei kuitenkaan ole validein mittari sen suhteen.

Hyökkäys

Ilari Filppula – Petteri Wirtanen – Lauri Pajuniemi
Lauri Korpikoski – Topi Nättinen – Zach Budish
Simon Suoranta – Elias Karvonen – Markus Nurmi
Teemu Väyrynen – Jonne Virtanen – Hannu Kuru
Juuso Pärssinen


NHL-kaukaloihin poistuneita Kaapo Kakkoa ja Oula Palvetta tulee varmasti ikävä. Heidän mukanaan lähti valtavasti hyökkäyspään osaamista. Petteri Wirtanen ja Topi Nättinen ovat tähän asti joukkueen ainoat hyökkäyshankinnat. Ruotsin mediasta on toki kantautunut huhu uudesta Erik Thorellista eli Anton Holmista. Huomionarvoista on kuitenkin se, että ainakin vielä toistaiseksi valtaosan kaudesta loukkaantuneena olleet Lauri Korpikoski, Simon Suoranta ja Elias Karvonen ovat täydessä pelikunnossa.

Valtavin odotuksiin Turkuun saapuneen Korpikosken nimellä ja naamalla myytiin kausikortteja, fanituotteita, ottelulippuja ja rintaan lyötiin kapteeninlaatta ennen kuin lentokone oli edes laskeutunut. Lopulta Korpikoski pelasi vain neljä runkosarjaottelua ja kolme pudotuspeliottelua ollen aivan omissa maailmoissaan. Ei saanut syöttöjä lapaan, ei ollut oikeassa paikassa ja oli enemmänkin haitaksi kuin hyödyksi. Kuuden vuoden sopimuksesta on vielä viisi vuotta jäljellä. Ensimmäinen kausi siitä osoittautui aivan karmivaksi painajaiseksi. Mikäli Korpikoski on kuitenkin ensinnäkin terveenä ja palaa myös aikaisemmalle tasolleen, tulee hän dominoimaan täysin kärkiluokan voimahyökkääjän tavoin.

Pari vuotta sitten Ässissä todellisen läpimurtokauden pelannut Simon Suoranta oli totuttu aikaisemmin näkemään lähinnä Kärppien nelosketjussa Juho Keräsen ja Mikko Alikosken seurana. Suorannasta tuli kuitenkin kärkiketjujen laituri, mutta viimeiset kaksi kautta ovat kuluneet pääosin kärsien loukkaantumisista. Korpikosken tavoin Suorannasta odotetaan tervettä ja Turussa hyökkäävään rooliin kykenevää pelaajaa. Suorannan ensi kauden odotukset on ehkä hieman verrattavissa Saipasta tulleeseen Topi Nättiseen, jolla on myös allaan paremmasta kaudesta seurannut notkahdus.

Ilari Filppula, Petteri Wirtanen ja Zach Budish ovat loput varmoista johtavista pelaajista. Järkälemäinen Budish on pelannut varsin hyvin viimeiset kolme kautta Liigassa ja hän on takuuvarma palanen TPS-joukkuetta. Wirtanen tulee taas olemaan Kaskisen luottosentteri, joka tulee pelaamaan erittäin paljon. Filppulalla on pari loukkaantumista alla, eikä hän aina pelaa maksimaalisella tasollaan. Ylivoiman pyörittäjänä kuitenkin vielä viime kauttakin tärkeämpi palanen.

Lauri Pajuniemen, Markus Nurmen, Teemu Väyrysen, Juuso Pärssisen, Aarne Intosen ja Olli Valtolan odotetaan ottavan paikkoja ihan ykkösketjusta asti. Etenkin huipputaitavalta Pajuniemeltä voidaan niin edelleen odottaa. Väyrynen ja Nurmi ovat jo päälle sadan ottelun verran kerryttäneet liigakokemusta ja olleet vastuussa muun muassa alivoimalla. Nurmi oli viime kaudella joukkueesta eniten alivoima-aikaa saanut pelaaja. Pärssinen, Intonen ja Valtola pelasivat vielä viime kaudella pääosin nuorten sm-liigaa.

Puolustus

Olli Kaskinen – Santeri Lukka
Joe Piskula – Aleksi Salonen
Jani Forsström – Bernard Isiguzo
Aleksi Anttalainen


Alustavasti eniten kysymysmerkkejä vilisevä osa-alue. Viime kauden ykköspakin Ilkka Heikkisen jatko on edelleen auki, hyvin todennäköisesti kuitenkin jatkaa. Alun perin Sportista tullut Tony Sund sai yllättäen NHL-sopimuksen ja näin ollen ainakin aloittaa kautensa Pohjois-Amerikassa. Pakko sanoa, että kaveri joka on pelannut vielä B-junnuiässä aluesarjaa eli kaikkein alinta mahdollista juniorisarjaa, tekee kuuden vuoden päästä NHL-sopimuksen on aivan harvinaislaatuista.

Muutoin TPS-puolustus kasautuu Santeri Lukan, Joe Piskulan ja Aleksi Salosen varaan. Ehkä hieman aliarvostettu kolmikko, mutta eittämättä kaikki ovat keskivertoa parempia liigapuolustajia. Jani Forsström nuorten Olli Kaskisen, Bernard Isiguzon, Aleksi Anttalaisen ja Nuutti Viitasalon kanssa täydentävät lopun puolustuksesta, ellei muita vahvistuksia hankita. Kaskinen ja Isiguzo tulivat tutuiksi jo vime kaudella, mutta heidän ikätoverinsa Anttalainen on kiekkoillut viimeiset kaksi kautta Pohjois-Amerikassa, QMJHL:ssa. Maajoukkueistakin tuttu Anttalainen saattaa osoittautua kokoonpanoon yltävistä yllättäjäksi.

Ruotsista on Holmin tapaan huhuttu tulevan Filip Windlert ja Henrik Larsson, joista Larsson vaikuttaa ihankin potentiaaliselta E-J:n korvaajalta. Näistä ruotsalaisista huhuista huolimatta, TPS-puolustus on alustavasti suuri kysymysmerkki. Heikkisen ja Sundin pelatessa kysymysmerkit voidaan toki unohtaa.

Maalivahdit

Rasmus Tirronen (Julius Pohjanoksa)

Pudotuspeleissä ykkösmaalivahdiksi noussut Henrik Haukeland lähti isomman pelimäärän ja varmemman statuksen perässä Kouvolaan. Mielestäni Tirronen – Haukeland kaksikko oli kuitenkin aika tasavertainen. Siinä mielessä ihan ymmärrettävää, että Haukeland lähti ja tilalle otettiin kokeilemaan viimeiset kaksi kautta Tutossa häikäissyt Turun oma poika Julius Pohjanoksa. En oikein näe syytä, miksei Mestiksen kaksi kertaa perättäin parhaaksi maalivahdiksi palkittu ei pärjäisi Liigassa. Pienikokoinen 23-vuotias Pohjanoksa saattaa nousta tulevaisuudessa isoksikin nimeksi.

Viime kaudella ihan EHT-peleillekin noussut Tirronen muodostaa Pohjanoksan kanssa lähtökohtaisesti ennakkoon samanlaisen odottaman kuin Tirronen ja Haukeland vuosi takaperin. Vaikea nähdä mitenkään tulevan kauden ongelmakohtana.

Yhteenveto

Viime kausina loukkaantumisista kärsineisiin hyökkääjiin on pakko suhtautua varauksellisesti. Myöskään tämän hetkinen puolustuskuusikko ei aivan yllä Liigan keskitasolle. Maalivahtiosasto on kunnossa. Joukkueeseen ei ole asetettu viime kauden mukaisia odotuksia, joka saattaa vapauttaa pelaamista. Päävalmentaja Kaskinen on potku-uhan alla, mikäli kausi alkaa erittäin huonosti. Mielestäni Jypin kanssa sellainen mahdollinen yllättäjä menemään lopulta pitkällekin.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Itse en Lukkoa ehkä ihan neljänneksi laittaisi, mutta kuten monet ja monet kerrat todettu, erot ovat hyvinkin pienet.
Tosiaan top-3 suhteen on perusteltu konsensus, mutta sen jälkeen ehdokkaita on pitkä lista, ja jokaisen kohdalla on varmasti perusteita niin kotietuun kuin sääleihin päätymiselle.

Ilveksen osalta on ratkaisevaa, missä Ruotsalainen ja Dostal pelaavat. Jos jäävät Pohjois-Amerikkaan, haarukassa ovat sijat 7-10 (jollei hankita odottamattoman kovia korvaajia), ja jos taas pelaavat Ilveksessä, tavoitteillaan tosissaan top-6 sijoitusta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy