Pisteytykseen liittyvät kysymykset löydät todennäköisesti
tästä viestistä.
Barneyn voimasuhdearvio:
1. Kärpät:
Valmennus (9,5):
Mikko Manner on tehnyt erinomaista työtä ensin Lauri Marjamäen apuvalmentajana ja sen jälkeen Kärppien päävalmentaja sekä Suomen maajoukkueen apuvalmentajana. Mannerin Kärpät pelasi viime kaudella erinomaista kiekkoa, mutta täydellistä arvosanaa ei voi antaa sen takia, kun finaaleissa Pennasen HPK pystyi riisumaan melko hyvin materiaaliltaan paremman oululaisjoukkueen aseistaan. Manner on kuitenkin valmentajana Liigan ehdotonta eliittiä.
Manner on pelitapansa lisäksi onnistunut luomaan Kärppien joukkueeseen kausi kauden jälkeen erinomaisen joukkuehengen. Pelitavallisesti Mannerin Kärppien peliä on kuvattu ”Kanada-lätkäksi”, jolla viitataan Kärppien pelaavaan pohjoisamerikkalaista kiekkoa isossa kaukalossa. Kärppien vahvimpia aseita on Ruotsissa tunnetuksi tullut pelipaikattomuus, jossa viisikkona hyökätään ja viisikkona puolustetaan, minkä seurauksena hyökkäyksen kärkenä voi joissain tilanteissa olla esimerkiksi kaksi puolustajaa.
Kärppien pelitavassa ehdoton vahvuus on myös niin sanottu ”organisoitu epäjohdonmukaisuus”, joka tarkoittaa sitä, että Kärpät pelaa niin monipuolisesti, että vastustajan on vaikea reagoida heidän pelaamiseensa, Välillä he pelaavat nopeasti, välillä hitaasti, välillä laiturit repivät keskialueelle tilaa ja välillä joukkue hyökkää tiiviinä viisikkona. Tärkeitä arvoja Kärppien pelissä tulevat varmasti ensi kaudellakin olemaan aggressiivisuus, monipuolisuus, pelirohkeus sekä pelipaikattomuus.
Maalivahdit (8):
Patrik Rybar
Justus Annunen
Maalivahtiosastolla Kärpät on heikentynyt ihan merkittävästi, sillä viime kaudella heillä oli koko sarjan paras maalivahtikaksikko. Vehviläinen oli viime kaudella erinomainen viimeinen lukko hyvin toimineen puolustuksen takana. Jussi Rynnäs oli myös viime kaudella erittäin hyvä ja Rynnäs olisi varmasti ollut viime kaudellakin suurimmassa osassa liigajoukkueista ykkösmaalivahti.
Ykkösmaalivahdikseen Kärpät hankki slovakialaisen Patrik Rybarin Detroitin farmista. Rybarin AHL-kausi ei ollut mikään nappisuoritus, mutta hän torjui ennen viime kautta pari kautta hyvällä tasolla Tshekin pääsarjassa. Rybar on vielä kohtuu nuori kaveri, jonka tavoite on varmasti Pohjois-Amerikassa, joten motivaatiosta hänen onnistumisensa ei pitäisi ainakaan jäädä kiinni. Pienoinen arpahan Rybar on, mutta itse luotan tähän ratkaisuun.
Se erikoisin ratkaisu Kärppien maalivahtiosastolla oli tarjota Justus Annuselle kakkosmaalivahdin rooli. Annusen viime kausi ei mennyt todellakaan putkeen ja vaikka kyseessä onkin lupaava maalivahti, niin siitä huolimatta hänen näyttönsä ovat aika keskinkertaiset. Kärpilllä on kuitenkin viime vuosina ollut tapana hankkia kaksi kovaa maalivahtia, niin siihen nähden tämä ratkaisu on todella yllättävä. Onhan Annunen kuitenkin kauteen lähdettäessä Liigan surkein kakkosmaalivahti.
Kärppien maalivahtiosasto on vähän keskinkertainen ja lopulta Rybarin onnistuminen tulee ratkaisemaan, että onko Kärppien maalivahtitilanne hyvä vai huono. Kärpiltä vähän epäkärppämäinen ratkaisu jättää maalivahtiosasto näin suureksi kysymysmerkiksi ennen kauden alkua. Tietenkin Annusella on potentiaalia nousta hyväksikin liigavahdiksi, mutta viime kauden näytöt eivät ainakaan enteile sitä, että se nousu tapahtuisi tulevalla kaudella.
Puolustus (9,5):
Atte Ohtamaa – Shaun Heshka
Ludvig Byström - Jakub Krejcik
Lasse Kukkonen – Mikko Niemelä
Aleksi Mäkelä
Kärpät koki valtavat menetykset kauden jälkeen, kun Liigan viime kauden paras pakkipari Teemu Kivihalme - Jani Hakanpää poistui Kärpistä. Tuota kaksikkoa on käytännössä mahdoton korvata, mutta mielestäni Kärpät teki todella hyvää työtä korvaajien suhteen, sillä he saivat joukkueeseensa käytännössä parhaat mahdolliset korvaajat tuolle kaksikolle. Muita isoja menetyksiä Kärppien pakistoon ei ole ainakaan vielä tullut.
Ne uudet hankinnat Kärppien puolustukseen ovat ruotsalainen Ludvig Byström sekä tshekkiläinen Jakub Krejcik. Byström saapuu Kärppiin AHL:stä ja jotain miehen tasosta kertoo se, että huhujen mukaan todella moni SHL-seurakin oli Byströmin perässä. Itse odotan ainakin Byströmistä huippupakkia Liigaan. Jakub Krejcik pelasi viime kaudella Lukossa erinomaisen kauden ja hän on ehdottomasti huippupakki liigatasolla. Krejcik ei varmasti tule ensi kaudellakaan olemaan se Liigan näkyvin puolustaja, mutta kauden päätteeksi tullaan hämmästelemään hänen tehotilastoaan ja mahdollisesti jopa tehopisteitään.
Vaikka Kivihalme ja Hakanpää muodostivat ehkä jopa koko Liigan parhaan pakkiparin, niin siitä huolimatta Kärppien viime kauden peliaikakuninkaat olivat Atte Ohtamaa ja Shaun Heshka. Ohtamaa on puolustussuuntaan jopa liian hyvä Liigaan ja enemmän puolustavana puolustajana tunnettu Ohtamaa pystyy liigatasolla olemaan myös melko tehokas hyökkäyssuuntaan. Shaun Heshkaa ei sovi unohtaa koskaan, kun puhutaan Liigan parhaista puolustajista. Hänen rutiinitasonsa on erittäin korkealla ja ensi kaudellakin häneltä voidaan odottaa sitä noin 30 tehopistettä ja tasaisen laadukasta pelaamista läpi koko pitkän kauden.
Jos Kärppien puolustuksen top-4 on erittäin kova, niin heillä on myös Liigan kovin kolmospakkiparin mies, kun kokeneelle Lasse Kukkoselle ei ole enää tarjolla isompaa roolia. Kukkosen hyökkäystehokkuus on pienentynyt viime vuosina pienentyneen roolin takia, mutta puolustavana puolustajana hän on edelleen ihan Liigan eliittiä. Kukkosen kohdalla on myös hyvä muistaa miehen johtajaominaisuudet ja uhrautuminen joukkueensa eteen. Kukkosen kanssa toinen tärkeä puolustava puolustaja Kärpille on seuran oma kasvatti Mikko Niemelä. Niemelä on kausi kaudelta noussut isompaan rooliin ja hän on viime vuosien aikana noussut jo jonkunlaiseksi kulttihahmoksi Kärppä-kannattajien keskuudessa.
Viimeisistä pelipaikoista Kärppien puolustuksessa taistelevat Aleksi Mäkelä, Taneli Ronkainen, Joona Huttula, Kalle Loponen, Jaakko Niskala ja Topi Niemelä. Mäkelä ja Ronkainen pelasivat viime kaudella lähes koko kauden pienessä roolissa Kärppien puolustuksessa ja samanlaista roolia heille on tarjolla tulevallakin kaudella. Viime kaudella hyvin Mestiksessä pelanneet Huttula ja Loponen tarjoavat kuitenkin varmasti tuolle kaksikolle kovaa kilpailua pelipaikoista. Jaakko Niskala ja Topi Niemelä saavat varmaan jokusen liigapelin vyölleen ensi kaudella, mutta tuo Kärppien pakisto on sen verran laadukas, että vaikea siihen on murtautua.
Kärppien puolustus on tällä hetkellä Liigan paras. Top-4 on mielestäni koko Liigan laadukkain ja heidän takanaan on vielä kolmospariakin isommassa roolissa pelaamaan kykenevät Kukkonen ja Niemelä, hyvää liigatasoa olevat Mäkelä ja Ronkainen sekä nuoret haastajat Huttula, Loponen, Niskala ja Niemelä. Kärppien tämän hetken pakisto on lähes täydellinen kokonaisuus, jossa on kaikkea, jota puolustukselta voi vaatia.
Hyökkäys (8,5):
Janne Pesonen – Juho Lammikko – Jussi Jokinen
Mika Pyörälä - Michal Kristof – Radek Koblizek
Jasper Lindsten – Tino Metsävainio - Tuukka Tieksola
Jari Sailio – Miska Humaloja – Otto Karvinen
Keskushyökkääjät (8,5):
Sentteriosastolla Kärpät koki pari pahaa menetystä, kun Nicklas Lasu palasi takaisin kasvattajaseuraansa ja Rasmus Kupari lähti hakemaan NHL-paikkaa. Etenkin Lasu oli viime kaudella Kärpille todella tärkeä sentteri, sillä hän oli hyökkäyspään tehojensa lisäksi erinomainen pelaaja myös puolustussuuntaan. Kuparin arvo tuli parhaiten esille hyökkäyspäässä ja hän tekikin melko pienellä vastuulla ihan kelpo tehot. Korvaajaksi Kärpät on hankkinut ainoastaan Juho Lammikon, joten he odottavat ilmeisesti Tino Metsävainion nousevan tulevalla kaudella isompaan rooliin.
Kärppien ykkössentterinä kauteen lähtee slovakialainen Michal Kristof, joka oli viime kaudella yllättävän kova. Itse suhtauduin ennen viime kauden alkua vähän skeptisesti Kristofiin, mutta hän näytti kauden aikana olevansa ihan Liigan parhaita senttereitä. Toinen kärkisentteri Kärpillä on viime kaudella NHL:ssä ja AHL:ssä pelannut Juho Lammikko. NHL:ssä Lammikon tehtävänä oli lähinnä lyödä kiekkoa päätyyn, mutta AHL:ssä hän sai ihan hyvin tulosta aikaan. Puolustussuuntaan Lammikko on varmasti laadukas sentteri Liigaan, mutta hänen hyökkäystehokkuutensa on ainakin minulle vähän arvoitus. Toisaalta Lammikko saa todennäköisesti pelata aika kovien laiturien kanssa, joten luulisi siinä tulevan ihan hyvin tehoja.
Kärpät odottaa isoa tasonnostoa Tino Metsävainiolta. Metsävainio nousi vähän yllättäenkin viime kaudella haastamaan Miska Humalojaa peliajasta ja vaikka Metsävainio pelasikin pääosin nelosketjussa viime kaudella, niin hänellä on eväitä isompaankin rooliin. Hän on tehnyt ihan hyvin tehoja junioreissa sekä Mestiksessä, mutta ensi kaudella saamme nähdä, että riittääkö taso tekemään tulosta Liigassa. Nelossentterinä Kärpillä on Miska Humaloja, jonka itse lasken erittäin hyväksi nelossentteriksi, vaikka hänen viime kautensa olikin heikohko. Rotaatiossa haastamassa ovat Jesse Koskenkorva ja Tommi Järvitalo. Kokeneet Janne Pesonen, Jussi Jokinen ja Mika Pyörälä voivat myös tarvittaessa pelata sentterinä.
Kärppien sentteriosasto on mielestäni erittäin hyvä. Kristof sekä Humaloja ovat laadukkaita pelaajia omassa roolissaan ja Lammikon uskon myös olevan kelpo vahvistus, vaikka suhtaudunkin vähän epäilevästi hänen joukkueelleen tarjoamaan antiin hyökkäyspäässä. Metsävainio esitti ihan lupaavia otteita viime kaudella, mutta ei hän siitä huolimatta ole mikään varma onnistuja. Toisaalta Kärpillä on laituriosastolla kovia seppiä, jotka voivat tarvittaessa auttaa, mikäli joukkueen sentteriosasto ei ole riittävän hyvä.
Laitahyökkääjät (9):
Myös laitahyökkääjäosastolla erinomaisen kauden pelannut Kärpät koki pahoja menetyksiä, kun joukkueen kaksi parasta pistemiestä, Ville Leskinen sekä Aleksi Heponiemi, päättivät lähteä Oulusta. Näiden lisäksi myös kesken kauden Kärppiin tullut Oskari Osala lähti etsimään uusia haasteita muualta. Kolme pahaa menetystä, jotka on vaikea korvata.
Kärppien laituriosaston syömähampaana toimii ehdottomasti konkarikolmikko Janne Pesonen, Jussi Jokinen ja Mika Pyörälä. Tämä on todella iäkäs kolmikko, mutta heidän otteissaan ei ole näkynyt mitään merkkejä heikentymisestä. Pesonen on ollut viime vuosina tehokas niin Ruotsissa kuin Sveitsissäkin ja häntä voi kaavailla ensi kaudella piste- sekä maalipörssin kärkisijoille. Jussi Jokinen teki viime kaudella Kärpissä pisteitä yli piste/peli -tahdilla, mutta pudotuspeleissä hänen tahtinsa vähän hidastui ilmeisesti suurimmaksi osaksi loukkaantumisen takia. Jokisen pitäisi Pesosen tavoin taistella Liigan pistepörssin voitosta ensi kaudella. Pyörälä on puolustussuuntaan Liigan parhaita laitahyökkääjiä ja sen lisäksi hän tekee myös hyökkäyspäässä todella kovaa jälkeä.
Tuon kokeneen kolmikon takana seuraavana tulevat Radek Koblizek ja Jasper Lindsten. Koblizekissa näen paljon samaa kuin Ville Leskisessä pari vuotta sitten. Aktiivinen kaveri, joka pääsee hyvin maalipaikoille, mutta viimeistely on vielä tähän asti ollut harmittavan tehotonta. Uskon kuitenkin, että siihen tulee ensi kaudella muutos ja Koblizek tulee tekemään todella kovat tehot ensi kauden aikana. Jasper Lindsten tuntuu yleisesti ottaen olevan vähän aliarvostettu pelaaja liigaseuraajien keskuudessa. Parhaalla kaudellaan Lindsten on tehnyt kuitenkin 37 tehopistettä ja Kärpissäkin hän on ollut melko tasaisesti tuollainen 30 pisteen mies, vaikka vastuu ei ole ollut mitään kovin suurta.
Puolustuspään erikoismiehinä Kärpillä on Jari Sailio ja Otto Karvinen. Jari Sailio on nelosketjun laiturina varmaan koko Liigan paras, sillä hän on todella ärsyttävä vastustaja, minkä lisäksi hänestä on jotain hyötyä hyökkäyspäässäkin. Otto Karvinen on myös pelaaja, joka on hyvä ärsyttämään vastustajia, mutta Karvisen ongelmana on ainakin tähän asti ollut jäähyherkkyys. Kärpillä on aika vähän joukkueessaan tällaisia nelosketjun energiapelaajia, joten Sailiolle ja Karviselle on varmasti luvassa reilusti vastuuta ensi kaudella.
Viimeisistä paikoista Kärppien laituriosastolla taistelevat Sami Anttila, Tuukka Tieksola, Aku Räty, Aatu Räty, Julius Hermonen ja Zdenek Sedlak. Anttila sai jo viime kauden aikana ihan hyvin vastuuta, mutta hänen kohdallaan tehottomuus oli todella suuri ongelma. Tieksola ja Rädyt ovat nuoria ja erittäin lupaavia pelaajia, jotka ovat voineet ottaa kesän aikana suuriakin kehitysaskeleita, joten heidän mahdollista rooliaan on hyvin vaikea arvioida etukäteen. Hermonen pelasi viime kauden erittäin hyvin RoKissa ja Sedlak kävi myös koittamassa tasoaan Mestiksen puolella, mutta tällä kaksikolla voi olla vaikeaa saada peliaikaa tulevalla kaudella.
Kärppien laituriosasto on hyvä, mutta ei täydellinen. Laitahyökkääjäosaston kärki on kokenut ja erittäin laadukas, heidän takanaan on pari hyvää top-6 laituria, nelosketjuun on heittää pari vastustajan kannalta inhottavaa pelaaja ja viimeisistä pelipaikoista taistelee useampi erittäin lahjakas pelaaja. Jos tuossa olisi vielä yksi huippulaituri, niin kympin arvosana olisi aika lähellä.
Kokonaisuutena Kärppien hyökkäys on mielestäni oikeinkin hyvä. Heillä on useita kokeneita kärkipelaajia, mutta he antavat rohkeasti myös nuorille omille kasvateille mahdollisuuden ottaa isoa roolia Liigassa. Nelosketju Kärpillä on todennäköisesti Liigan paras. Vaikka Kärppien hyökkäystä en listaakaan ihan Liigan parhaaksi, niin en usko heidän ensi kauden kaatuvan siihen.
Potentiaalinen läpimurtopelaaja: Aatu Räty
Aatu Räty on todella nuori pelaaja, jota kaavaillaan kärkivaraukseksi kesän 2021 draftiin. Siihen on kuitenkin vielä reilusti aikaa, joten Rädyllä on vielä aikaa kehittyä kovaksi pelaajaksi liigatasolla ennen varaustaan. Ensi kaudella hänelle tarjotaan varmastikin liigadebyytti, mutta onko hänestä ottamaan vielä isoa roolia Liigassa? Todella mielenkiintoinen seurattava ensi kaudella.
Yhteenveto:
Kärpät on tulevallakin kaudella yksi suurimmista mestarisuosikeista. Heillä on vahva peli-ideologia ja hyvä valmennus, erittäin kova pakisto ja laadukas hyökkäys. Maalivahtia voidaan pitää ainoana kysymysmerkkinä. Joukkueessa on myös todella paljon johtajuutta, mikä tulee auttamaan paljon, jos Kärpät kohtaa kauden aikana vastoinkäymisiä. On myös todella kiva nähdä, että Kärpät antaa omille junioreilleen mahdollisuuksia lunastaa paikkansa Liigassa.
Barneyn voimasuhdearvio:
1.
Kärpät - 35,5
2.
Tappara - 35
3.
HIFK - 35
4.
Ilves - 33,5
5.
HPK - 32
6.
Lukko - 31,5
7.
JYP - 31,5
8.
Pelicans - 31
9.
TPS - 30
10.
Sport - 29,5
11.
KooKoo - 29
12.
SaiPa - 28,5
13.
KalPa - 28,5
14.
Ässät - 28,5
15.
Jukurit - 27,5