Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2019–2020

  • 1 095 783
  • 4 093

Apheu

Jäsen
Listan ulkopuolella ensimmäisten joukossa Teemu Lepaus, listalla Trevor Mingoia, ja Juhamatti ei mahdu tuohon. Jokaisen mielipide sallittakoon, mielenkiintoista olisi vaan kuulla perusteluja miksi nämäkin nimet ennen Aaltosta.

Pelicansilla on koko sarjan yksi laadukkaimmista laituriosastoista. Toki tasaisuus tässä sitten ennen tähtiä.

Mingoian odotan olevan kovatasoinen laituri Liigatasolle. Lepaus taas voi ottaa yhä askeleen ylemmäs - oli välillä aivan loistava viime kaudella. Aaltonen väläyttelee jälleen silloin tällöin, mutta katoaa varmaan kuvasta jossain kohdin. Ikääkin kun on, niin tuskin kauheasti kehittynee enää. Veikkaan silti Aaltoselle ihan positiivissävytteistä kautta, mutta joitain nyt piti vain listalta pois jättää.
 

Barney

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rive Kanerva
Pisteytykseen liittyvät kysymykset löydät todennäköisesti tästä viestistä.

Barneyn voimasuhdearvio:


3. HIFK

Valmennus (8):


Jarno Pikkarainen on valmentaja, josta on puhuttu jo kymmenen vuotta ja hän olisi varmasti ollut päävalmentajana Liigassa jo pitkään ilman sitä surullisenkuuluisaa pahoinpitelytapausta. Viime kaudella IFK päätti kuitenkin antaa Pikkaraiselle vetovastuun tulevaksi kaudeksi ja lopulta he antoivat vielä kesken kauden Ari-Pekka Selinille kenkää antaen Pikkaraiselle vastuun jo viime kaudella. Pikkarainen onkin vähäisestä päävalmentajakokemuksestaan huolimatta todella tunnettu valmentaja.

Pikkarainen on varmasti ollut vaikuttamassa paljon niin Selinin TPS:n kuin myös Selinin IFK:n pelitapaan. Päävalmentajana hän pyrki kuitenkin heti nopeuttamaan IFK:n peliä ja hänen tarkoituksenaan oli saada joukkue aktiivisemmaksi sekä aggressiivisemmaksi. Mielestäni se toimi hyvin, sillä IFK pelasi pudotuspeleissä hyvää kiekkoa. Ensi kaudella Pikkaraisen pitäisi saada kuitenkin joukkue pelaamaan hyvää kiekkoa läpi koko kauden.

Maalivahdit (9,5):


Frans Tuohimaa
Atte Engren


IFK:n viime kauden maalivahtikaksikko oli Atte Engren ja Markus Ruusu, joka osoittautuikin kauden edetessä melko heikoksi parivaljakoksi. Engren on tuttu nimi jokaiselle jääkiekkoa seuraavalle henkilölle ja hänen piti olla viime kaudellakin Liigan parhaita maalivahteja, mutta hän ei pystynyt täyttämään sitä roolia. Markus Ruusu on tunnettu vähän epätasaisena maalivahtina, joka on parhaana iltanaan ohittamaton, mutta huonona iltana voi verkko heilua selän takana melko tiheään. Ruusu joutui IFK:n harmiksi pelaamaan turhan monta ottelua viime kaudella ja niitä hyviä otteita ei ihan hirveästi nähty.

Tulevaksi kaudeksi IFK päättikin laittaa maalivahtiosastonsa uuteen järjestykseen hankkimalla Frans Tuohimaan SaiPasta. Tuohimaa oli viime kaudella hyvä ykköstorjuja Liigassa, mutta hän ei ollut ihan samalla tasolla kuin toissakaudella, jolloin hän oli yhdessä Veini Vehviläisen ja Kevin Lankisen kanssa Liigan parhaat maalivahdit. Tuohimaa näytti kuitenkin viime kaudella, että hänen perustasonsa on korkealla ja uskonkin hänen nousevan IFK:ssa ykköstorjujaksi. Tuohimaan listaan tällä hetkellä Liigan kolmen parhaan maalivahdin joukkoon.

Engrenin viime kausi ei onnistunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta pudotuspeleissä hänenkin tasostaan nähtiin positiivisia pilkahduksia. Engren on nimekäs maalivahti, mutta viime kauden näyttöjen vuoksi en voi listata häntä ihan Liigan maalivahtieliittiin. Viime kaudesta huolimatta Engren olisi ensi kaudellakin nimellinen ykköstorjuja suurimmassa osassa liigajoukkueista ja kakkosmaalivahtina hän on Liigan paras.

Kokonaisuutena IFK:n maalivahtiosasto on erinomainen. Molemmat maalivahdit tienaavat varmasti ihan mukavaa ykkösmaalivahdin palkkaa, mutta IFK:n ei pitäisi ainakaan missään nimessä kaatua maalivahteihin ensi kaudella. Täyttä kymppiä en voinut tälle maalivahtiparille antaa, sillä kumpikaan ei pelannut viime kaudella mitenkään erinomaista kautta omalle tasolleen. Kärpät on ollut hyvä esimerkki joukkueesta, jolla on monena mestaruuskautena ollut Liigan paras maalivahtikaksikko. Jos toinen maalivahti epäonnistuu pudotuspeleissä, niin se nimellinen kakkosmaalivahti on valmis kantamaan vastuun.

Puolustus (8,5):

Rony Ahonen – Mikko Kousa
Joonas Lyytinen – Johan Motin
Ville Varakas – Aleksi Laakso
Markus Kankaanperä


IFK koki puolustuksessaan pari pahaa menetystä, kun viime kauden peliaikakuninkaat Teemu Eronen ja Kyle Quincey poistuivat joukkueesta. Eronen oli viime kaudella yksi Liigan parhaista puolustajista ja oli ihan odotettavaakin, että hän lähtee hakemaan uusia haasteita ja isompaa tilipussia kasvattajaseurastaan. Quincey oli jotenkin todella epätasaisen oloinen pelaaja viime kaudella ja oli todella vaikea erottaa, että oliko hän lintu vai kala. Parhaimmillaan dominoivan hyvä, mutta sitten taas välillä otteet olivat todella keskinkertaisia. Heidän lisäkseen poistuneiden joukossa olivat Liigan ylipalkatuin pelaaja Joe Finley sekä vähän hazardiherkkä Ryan O’Connor.

Uusia puolustajia IFK on hankkinut kesän aikana ainoastaan kaksi, mutta he ovatkin panostaneet määrän sijasta laatuun, sillä he hankkivat kaksi paluumuuttajaa, jotka ovat olleet jo useita vuosia erinomaisia liigapuolustajia. Jos Teemu Eronen jätti IFK:n puolustuksen kiekolliseen peliin ison aukon, niin viime kaudella Pelicansissa kiekkoillut Mikko Kousa oli käytännössä paras mahdollinen korvaaja hänelle. Jos puhutaan Liigan kiekollisista puolustajista, niin Kousa on yksi parhaista, ellei jopa paras. Vähän puolustavampi puolustajahankinta IFK:lta on seuran junioreissakin aikoinaan kiekkoillut Rony Ahonen. Ahonen on pelannut nyt jo neljä kautta isossa roolissa Raumalla ja hän on takuuvarma kärkipuolustaja liigatasolla.

IFK:n viime kauden puolustajista selkeästi tärkein yksittäinen jatkaja on kesken viime kauden AHL:stä saapunut Joonas Lyytinen. Lyytinen oli hyvä jo aikoinaan KalPassa, mutta viime kaudella hän tuntui olevan vielä parempi kuin ennen Pohjois-Amerikan reissuaan. Lyytisen lisäksi myös Johan Motin ja Ville Varakas ovat keskiverto liigapuolustajia parempia. Motin sai paljon kritiikkiä viime kaudella, sillä hän saapui IFK:hon isoilla odotuksilla ja hän ei ihan onnistunut täyttämään niitä. Varakas taas paransi viime kaudella paljon toissakaudesta, joka sujui häneltä melko heikosti. Motinin ja Varakkaan perustaso on vahvaa liigatasoa, mutta kummaltakin voi tulevalla kaudella odottaa mielestäni vielä viime kautta parempia otteita.

Viimeisistä paikoista IFK:n pakistossa taistelevat Markus Kankaanperä, Aleksi Laakso, Elias Ulander, Tobias Winberg, Eero Teräväinen ja Niko Seppälä. Kokenut Kankaanperä tuo paljon johtajuutta ja fyysisyyttä IFK:n alakertaan, mutta saa nähdä onko hänen jalkansa hidastunut entisestään. Aleksi Laakso on mielestäni todella aliarvostettu puolustaja, joka pienen virheherkkyytensä takia on joutunut vähän kannattajien silmätikuksi. Laakso on kuitenkin ihan kelpo kolmosparin pakki. Tuo nuorisonelikko haastaa kokeneempia ukkoja peliajasta. Ulander on junnumaajoukkueissakin pelannut nuori mies, joka on vähän väläytellyt myös liigatasolla, mutta hänen perustasonsa ei ole ollut vielä riittävä Liigaan. Teräväinen pelasi viime kaudella kelpo kauden Jokipojissa ja hän on mahdollinen villi kortti tuossa puolustuksessa. Winbergin ja Seppälän rooli jää todennäköisesti vain loukkaantumisten paikkaamiseen.

IFK:lla on mielestäni erittäin hyvä puolustus. Kousa ja Lyytinen ovat kiekollisessa pelissä ihan Liigan eliittiä ja Ahonen on laadukas kahdensuunnan puolustaja. Motin sekä Varakas ovat myös hyvää top-4 tasoa Liigassa ja Laaksokin on omassa roolissaan hyvä. Vähän ehkä huolta aiheuttaa Kankaanperän tason riittävyys ja tuo puolustuksen leveys. Ulander ja Teräväinen eivät ole kuitenkaan mitään varmoja kortteja Liigaan ja heidän takanaan on aika hiljaista.

Hyökkäys (9):

Jere Sallinen – Otto Paajanen – Teemu Turunen
Iiikka Kangasniemi – Anton Lundell – Niklas Nordgren
Jesse Saarinen - Juha Jääskä - Sebastian Dyk
Lennart Petrell - Juho Keränen - Teemu Tallberg


Keskushyökkääjät (8,5):

Jos katsotaan puhtaasti tilastoja, niin IFK:n viime kauden sentteriosastoa voisi kehua, sillä siinä oli kaksi noin 40 pisteen kaveria, mutta todellisuudessa Tommi Santalaa ei voida pitää edes minkäänlaisena menetyksenä IFK:lle. Pikkaraisen tultua puikkoihin Santalalla oli jopa vaikeuksia mahtua joukkueen kokoonpanoon. Santalan lisäksi myös IFK:n ykkössentteri Juhani Tyrväinen poistui joukkueesta ja Tyrväinen olikin paha menetys IFK:lle. IFK:n onneksi he saivat korvaajaksi käytännössä parhaan mahdollisen pelaajan.

IFK:n ykkössentterinä kauteen lähtee Otto Paajanen. Paajanen ei ole mikään perinteinen hirveän määrän pisteitä tekevä ykkössentteri, mutta jos tarkastellaan viime vuosien mestarijoukkueita, niin aika harvalla niistä on tuollaista pelaajatyyppiä ollutkaan. Paajanen on kuitenkin kahdensuunnan sentterinä ihan Liigan eliittiä. Isoimmat pisteodotukset IFK:n senttereistä on varmasti nuorella Anton Lundellilla. Lundellista odotetaan kärkivarausta ensi kesälle, joten sitä taustaa vasten ensi kaudella pitäisi tehoja syntyä lähes piste/peli -tahtia. Lundell oli kuitenkin jo viime kaudella hyvä sentteri liigatasolla, joten mitään isoa steppiä häneltä ei tarvita siihen, että hän olisi IFK:n tehokkain sentteri ensi kaudella.

Juha Jääskä on aiheuttanut todella paljon keskusteltua IFK-fanien keskuudessa tämän kesän aikana, sillä enemmän laitahyökkääjänä pelanneelle Jääskälle tarjotaan nyt tulevalla kaudella paikkaa sentterinä. Itse en näe tätä samanlaisena uhkana kuin monet IFK-kannattajat, sillä Jääskä on pelannut junioreissa sekä myös nuorten maajoukkueissa keskellä ja mielestäni hänen ominaisuutensa sopivat erittäin hyvin sentteriksi. Siirrettiinhän Sebastian Ahokin aikoinaan vähän yllättäen sentteriksi ja ihan hyvin siinäkin taisi käydä. Jääskän kohdalla mielestäni ihan realistinen odotusarvo ensi kauden suhteen on +30 tehopistettä ja laadukasta kahdensuunnan pelaamista.

IFK:n viimeisestä sentteripaikasta taistelevat Juho Keränen ja Thomas Nykopp. On toisaalta ihan mahdollista, että siinä ei hirveästi taistelua nähdä, kun huomioidaan Nykoppin loukkaantumishistoria. Keränen pystyy pelaamaan niin keskellä kuin laidassa ja ainakin omissa papereissani hän on yksi Liigan parhaista nelossenttereistä. Nykopp voi kunnossa ollessaan tuoda kilpailua sentteripaikoista, mutta ainakin viime kaudella oli nähtävissä, että loukkaantumiset ovat vaikuttaneet erittäin negatiivisesti hänen tasoonsa. Micke-Max Åsten ja Jere Sallinen voivat myös tarvittaessa pelata keskellä.

IFK:n sentteriosasto on todella nuori, mutta itse tykkään siitä. Paajanen on yksi Liigan parhaista senttereistä ja Lundell sekä Jääskä ovat viime kauden perusteella hyviä kolmossenttereitä. Sitten kun huomioidaan vielä Lundellin ja Jääskän ikä sekä etenkin Lundellin lahjakkuus, niin heiltä voidaan odottaa vielä kohtuu isoakin tasonnostoa tulevalle kaudelle. Keränen on erittäin hyvä nelossentteri ja Nykopp sekä Åsten hoitavat myös todennäköisesti pienen roolin kunnialla. Jos IFK:lla tulee esimerkiksi nuorten kisojen aikaan tarvetta kärkisentterille, niin sellaisen he saavat helposti Jere Sallisesta. Erittäin hyvin rakennettu paketti, jossa luotetaan rohkeasti omiin junioreihin.

Laitahyökkääjät (9,5):

Laitahyökkääjistä IFK menetti molemmat ykkösketjun laiturinsa, kun sekä Erik Thorell että Joonas Rask poistuivat joukkueesta. Thorell oli parilla edellisellä kaudella ihan Liigan parhaita hyökkääjiä ja Rask pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden. Kolmas isoksi menetykseksi laskettava pelaaja oli vielä kesken kauden Ässistä saapunut Sakari Salminen, joka oli viime kauden pudotuspeleissä IFK:n paras pistemies. Poistunut kolmikko on niin kova, että luulisi IFK:n laituriosaston heikentyneen ihan merkittävästi viime kaudesta, mutta se on ehkä vähän yllättäenkin vahvistunut.

IFK teki kaksi isoa kaappausta Liigasta, kun he hankkivat viime kaudella Liigan pistepörssissä kolmanneksi tulleen Teemu Turusen sekä kahdeksanneksi tulleen Jesse Saarisen. Saaarisen ja Turusen lisäksi viime kauden pistepörssin kahdeksasta parhaasta ainoastaan Kristian Kuusela ja Justin Danforth jatkavat ensi kaudella Liigassa, joten se antaa vielä vähän lisää perspektiiviä siihen, että kuinka kovia hankintoja nämä olivat. Turusta itse pidän koko Liigan parhaana laitahyökkääjänä ja luulinkin, että hän lähtisi jo erinomaisesti mennen viime kauden jälkeen hakemaan itselleen NHL-paikkaa, mutta toisin kävi. Jos Saarinen kestää koko kauden kasassa, niin kovin montaa varmempaa 40 pisteen kaveria ei Liigassa ole. IFK:lla on useampi potentiaalinen maalintekijä, jotka tulevat hyötymään todella paljon Saarisen syötöistä.

IFK teki myös kaksi laiturihankintaa Ruotsista, kun Jere Sallinen ja Sebastian Dyk siirtyivät IFK:n riveihin. Tuore maailmanmestari Sallinen on huippuhankinta Liigaan, vaikka hän ei välttämättä pistepörssin kärkisijoilla ensi kaudella pyörikään. Monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan myös keskellä ja Sallinen tuo vähän röyhkeyttä tuohon IFK:n taitavaan laituriosastoon. Dyk on taas tehnyt hyvää jälkeä Allsvenskanissa usealla kaudella ja viime kaudella hän oli Allsvenskanin toiseksi paras pistemies sekä maalintekijä. Vähän arpahan Dyk on, mutta onnistuessaan hän tulee varmasti olemaan tärkeä maalintekijä IFK:lle.

Jatkajista selvästi tärkein pelaaja on viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt Iikka Kangasniemi. Kangasniemi teki viime kaudella pisteitä lähes piste/peli -tahdilla ja hänellä on kyky ratkaista pelejä vaikka yksin. Pudotuspeleissä Kangasniemi sitten katosi ihan kokonaan kuvasta. Todella taitava pelaaja, jolta voidaan odottaa ensi kaudellakin paljon tehopisteitä. Toinen tärkeä jatkaja on nuori Niklas Nordgren, jonka viime kausi meni ihan pilalle loukkaantumisen takia. Nordgrenilla on kuitenkin kaikki eväät lyödä itsensä ihan kunnolla läpi ensi kaudella ja hyvänä maalintekijänä tunnettu nuori mies saakin ensi kaudella varmasti nauttia hyvästä tarjoilusta.

Nelosketjun rooliin IFK:lla on tyrkyllä useampia pelaajia, mutta vahvoilla ovat varmasti Teemu Tallberg sekä joukkueen kapteeni Lennart Petrell. Tallberg voi tarvittaessa pelata ihan hyvin hyökkäävämmässäkin roolissa, mutta nelosketjuun hän on ihan erinomainen pelaaja. Petrellin viime kausi oli todella suuri pettymys ja jos hän ei pysty parantamaan siitä, niin nuoremmat pelaajat vievät todennäköisesti hänen pelipaikkansa. Nelosketjuun tyrkyllä ovat myös hämmentäjä Micke-Max Åsten sekä nuorten maailmanmestari Teemu Engberg. Loukkaantumisten takia vastuuta voivat saada myös Terry And sekä Janne Hämäläinen. 2003 syntynyt Brad Lambert saattaa myös saada liigadebyyttinsä ensi kaudella.

IFK:lla on omaan silmääni ehkä jopa koko Liigan paras laituriosasto. Turunen, Saarinen, Kangasniemi ja Sallinen ovat huippupelaajia, joiden ympärille voi helposti rakentaa kolme kovaa ketjua. Dyk ja Nordgren ovat potentiaalisia maalintekijöitä, joiden onnistuminen on huomattavasti todennäköisempää, kun he saavat pelata huippupelaajien kanssa. Nelosketjuun IFK:lla on useampi kelpo vaihtoehto, mutta pienoisena puutteena on ehkä kiekollisesti taitavat pelaajat rotaatiossa.

IFK:n hyökkäys on todella kova ja se on ehdottomasti heidän vahvuutensa. Sentteriosasto on erittäin hyvä ja laituriosasto on lähes täydellinen. IFK:lla on ollut monesti aikaisemmin tapana raahata joukkueeseen jotain vanhoja kehäraakkeja, mutta tulevan kauden hyökkäysosasto näyttää todella hyvältä ja nuorekkaalta. On hienoa nähdä, että IFK antaa kunnolla vastuuta Lundellille, Jääskälle sekä Nordgrenille. Nuo ovat niitä käänteentekeviä pelaajia, joiden hinta-laatusuhde voi muodostua kauden aikana aivan älyttömän hyväksi.

Potentiaalinen läpimurtopelaaja: Eero Teräväinen

Jokereiden junioreista lähtöisin oleva Teräväinen on kiekollisesti lahjakas puolustaja, joka pelasi hyvin viime kaudella Mestiksessä. Teräväistä pidettiin nuorempana erittäin lahjakkaana, mutta hänen kehityksensä ei ole sujunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Tulevalla kaudella hänellä on kuitenkin mahdollisuus ottaa paikkansa Liigasta, sillä IFK:n pakiston leveys ei ole ihan parhaalla mahdollisella tasolla.

Yhteenveto:

IFK on ehdottomasti yksi mestarisuosikeista tulevalla kaudella. Heillä on kaksi erinomaista maalivahtia, hyvä puolustus sekä ehkä jopa koko Liigan paras hyökkäys. Pikkaraisen alku oli ihan lupaava, mutta hänellä on vielä todistettavaa ennen kuin häntä voidaan käydä sijoittamaan ihan tuonne Liigan kovimpien valmentajien joukkoon. Monesti IFK:lla on ollut budjettiinsa nähden surkea joukkue, mutta nyt näyttää siltä, että eurot on käytetty viisaasti.

Barneyn voimasuhdearvio:

1. ?
2. ?
3. HIFK - 35
4. Ilves - 33,5
5. HPK - 32
6. Lukko - 31,5
7. JYP - 31,5
8. Pelicans - 31
9. TPS - 30
10. Sport - 29,5
11. KooKoo - 29
12. SaiPa - 28,5
13. KalPa - 28,5
14. Ässät - 28,5
15. Jukurit - 27,5
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Unibet tarjoaa seuraavia mestaruuskertoimia:

Kärpät 4,60
HIFK 5,00
Tappara 5,00
Lukko 11,00
JYP 12,50
TPS 12,50
HPK 14,00
Pelicans 14,00
Ilves 16,00
Sport 51,00
KalPa 76,00
KooKoo 76,00
SaiPa 76,00
Ässät 86,00
Jukurit 101,00

Aika hyvin mukailee tämänkin palstan arvioita. Käytännössä tasoissa oleva kärkikolmikko on selkeästi edellä laajaa ja tasaista keskikastia. Keskikastin ja häntäpään välillä on iso kuilu, mutta yksi tuostakin porukasta pääsee 10 parhaan joukkoon.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Pisteytykseen liittyvät kysymykset löydät todennäköisesti tästä viestistä.

Barneyn voimasuhdearvio:


3. HIFK

Valmennus (8):


Jarno Pikkarainen on valmentaja, josta on puhuttu jo kymmenen vuotta ja hän olisi varmasti ollut päävalmentajana Liigassa jo pitkään ilman sitä surullisenkuuluisaa pahoinpitelytapausta. Viime kaudella IFK päätti kuitenkin antaa Pikkaraiselle vetovastuun tulevaksi kaudeksi ja lopulta he antoivat vielä kesken kauden Ari-Pekka Selinille kenkää antaen Pikkaraiselle vastuun jo viime kaudella. Pikkarainen onkin vähäisestä päävalmentajakokemuksestaan huolimatta todella tunnettu valmentaja.

Pikkarainen on varmasti ollut vaikuttamassa paljon niin Selinin TPS:n kuin myös Selinin IFK:n pelitapaan. Päävalmentajana hän pyrki kuitenkin heti nopeuttamaan IFK:n peliä ja hänen tarkoituksenaan oli saada joukkue aktiivisemmaksi sekä aggressiivisemmaksi. Mielestäni se toimi hyvin, sillä IFK pelasi pudotuspeleissä hyvää kiekkoa. Ensi kaudella Pikkaraisen pitäisi saada kuitenkin joukkue pelaamaan hyvää kiekkoa läpi koko kauden.

Maalivahdit (9,5):


Frans Tuohimaa
Atte Engren


IFK:n viime kauden maalivahtikaksikko oli Atte Engren ja Markus Ruusu, joka osoittautuikin kauden edetessä melko heikoksi parivaljakoksi. Engren on tuttu nimi jokaiselle jääkiekkoa seuraavalle henkilölle ja hänen piti olla viime kaudellakin Liigan parhaita maalivahteja, mutta hän ei pystynyt täyttämään sitä roolia. Markus Ruusu on tunnettu vähän epätasaisena maalivahtina, joka on parhaana iltanaan ohittamaton, mutta huonona iltana voi verkko heilua selän takana melko tiheään. Ruusu joutui IFK:n harmiksi pelaamaan turhan monta ottelua viime kaudella ja niitä hyviä otteita ei ihan hirveästi nähty.

Tulevaksi kaudeksi IFK päättikin laittaa maalivahtiosastonsa uuteen järjestykseen hankkimalla Frans Tuohimaan SaiPasta. Tuohimaa oli viime kaudella hyvä ykköstorjuja Liigassa, mutta hän ei ollut ihan samalla tasolla kuin toissakaudella, jolloin hän oli yhdessä Veini Vehviläisen ja Kevin Lankisen kanssa Liigan parhaat maalivahdit. Tuohimaa näytti kuitenkin viime kaudella, että hänen perustasonsa on korkealla ja uskonkin hänen nousevan IFK:ssa ykköstorjujaksi. Tuohimaan listaan tällä hetkellä Liigan kolmen parhaan maalivahdin joukkoon.

Engrenin viime kausi ei onnistunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta pudotuspeleissä hänenkin tasostaan nähtiin positiivisia pilkahduksia. Engren on nimekäs maalivahti, mutta viime kauden näyttöjen vuoksi en voi listata häntä ihan Liigan maalivahtieliittiin. Viime kaudesta huolimatta Engren olisi ensi kaudellakin nimellinen ykköstorjuja suurimmassa osassa liigajoukkueista ja kakkosmaalivahtina hän on Liigan paras.

Kokonaisuutena IFK:n maalivahtiosasto on erinomainen. Molemmat maalivahdit tienaavat varmasti ihan mukavaa ykkösmaalivahdin palkkaa, mutta IFK:n ei pitäisi ainakaan missään nimessä kaatua maalivahteihin ensi kaudella. Täyttä kymppiä en voinut tälle maalivahtiparille antaa, sillä kumpikaan ei pelannut viime kaudella mitenkään erinomaista kautta omalle tasolleen. Kärpät on ollut hyvä esimerkki joukkueesta, jolla on monena mestaruuskautena ollut Liigan paras maalivahtikaksikko. Jos toinen maalivahti epäonnistuu pudotuspeleissä, niin se nimellinen kakkosmaalivahti on valmis kantamaan vastuun.

Puolustus (8,5):

Rony Ahonen – Mikko Kousa
Joonas Lyytinen – Johan Motin
Ville Varakas – Aleksi Laakso
Markus Kankaanperä


IFK koki puolustuksessaan pari pahaa menetystä, kun viime kauden peliaikakuninkaat Teemu Eronen ja Kyle Quincey poistuivat joukkueesta. Eronen oli viime kaudella yksi Liigan parhaista puolustajista ja oli ihan odotettavaakin, että hän lähtee hakemaan uusia haasteita ja isompaa tilipussia kasvattajaseurastaan. Quincey oli jotenkin todella epätasaisen oloinen pelaaja viime kaudella ja oli todella vaikea erottaa, että oliko hän lintu vai kala. Parhaimmillaan dominoivan hyvä, mutta sitten taas välillä otteet olivat todella keskinkertaisia. Heidän lisäkseen poistuneiden joukossa olivat Liigan ylipalkatuin pelaaja Joe Finley sekä vähän hazardiherkkä Ryan O’Connor.

Uusia puolustajia IFK on hankkinut kesän aikana ainoastaan kaksi, mutta he ovatkin panostaneet määrän sijasta laatuun, sillä he hankkivat kaksi paluumuuttajaa, jotka ovat olleet jo useita vuosia erinomaisia liigapuolustajia. Jos Teemu Eronen jätti IFK:n puolustuksen kiekolliseen peliin ison aukon, niin viime kaudella Pelicansissa kiekkoillut Mikko Kousa oli käytännössä paras mahdollinen korvaaja hänelle. Jos puhutaan Liigan kiekollisista puolustajista, niin Kousa on yksi parhaista, ellei jopa paras. Vähän puolustavampi puolustajahankinta IFK:lta on seuran junioreissakin aikoinaan kiekkoillut Rony Ahonen. Ahonen on pelannut nyt jo neljä kautta isossa roolissa Raumalla ja hän on takuuvarma kärkipuolustaja liigatasolla.

IFK:n viime kauden puolustajista selkeästi tärkein yksittäinen jatkaja on kesken viime kauden AHL:stä saapunut Joonas Lyytinen. Lyytinen oli hyvä jo aikoinaan KalPassa, mutta viime kaudella hän tuntui olevan vielä parempi kuin ennen Pohjois-Amerikan reissuaan. Lyytisen lisäksi myös Johan Motin ja Ville Varakas ovat keskiverto liigapuolustajia parempia. Motin sai paljon kritiikkiä viime kaudella, sillä hän saapui IFK:hon isoilla odotuksilla ja hän ei ihan onnistunut täyttämään niitä. Varakas taas paransi viime kaudella paljon toissakaudesta, joka sujui häneltä melko heikosti. Motinin ja Varakkaan perustaso on vahvaa liigatasoa, mutta kummaltakin voi tulevalla kaudella odottaa mielestäni vielä viime kautta parempia otteita.

Viimeisistä paikoista IFK:n pakistossa taistelevat Markus Kankaanperä, Aleksi Laakso, Elias Ulander, Tobias Winberg, Eero Teräväinen ja Niko Seppälä. Kokenut Kankaanperä tuo paljon johtajuutta ja fyysisyyttä IFK:n alakertaan, mutta saa nähdä onko hänen jalkansa hidastunut entisestään. Aleksi Laakso on mielestäni todella aliarvostettu puolustaja, joka pienen virheherkkyytensä takia on joutunut vähän kannattajien silmätikuksi. Laakso on kuitenkin ihan kelpo kolmosparin pakki. Tuo nuorisonelikko haastaa kokeneempia ukkoja peliajasta. Ulander on junnumaajoukkueissakin pelannut nuori mies, joka on vähän väläytellyt myös liigatasolla, mutta hänen perustasonsa ei ole ollut vielä riittävä Liigaan. Teräväinen pelasi viime kaudella kelpo kauden Jokipojissa ja hän on mahdollinen villi kortti tuossa puolustuksessa. Winbergin ja Seppälän rooli jää todennäköisesti vain loukkaantumisten paikkaamiseen.

IFK:lla on mielestäni erittäin hyvä puolustus. Kousa ja Lyytinen ovat kiekollisessa pelissä ihan Liigan eliittiä ja Ahonen on laadukas kahdensuunnan puolustaja. Motin sekä Varakas ovat myös hyvää top-4 tasoa Liigassa ja Laaksokin on omassa roolissaan hyvä. Vähän ehkä huolta aiheuttaa Kankaanperän tason riittävyys ja tuo puolustuksen leveys. Ulander ja Teräväinen eivät ole kuitenkaan mitään varmoja kortteja Liigaan ja heidän takanaan on aika hiljaista.

Hyökkäys (9):

Jere Sallinen – Otto Paajanen – Teemu Turunen
Iiikka Kangasniemi – Anton Lundell – Niklas Nordgren
Jesse Saarinen - Juha Jääskä - Sebastian Dyk
Lennart Petrell - Juho Keränen - Teemu Tallberg


Keskushyökkääjät (8,5):

Jos katsotaan puhtaasti tilastoja, niin IFK:n viime kauden sentteriosastoa voisi kehua, sillä siinä oli kaksi noin 40 pisteen kaveria, mutta todellisuudessa Tommi Santalaa ei voida pitää edes minkäänlaisena menetyksenä IFK:lle. Pikkaraisen tultua puikkoihin Santalalla oli jopa vaikeuksia mahtua joukkueen kokoonpanoon. Santalan lisäksi myös IFK:n ykkössentteri Juhani Tyrväinen poistui joukkueesta ja Tyrväinen olikin paha menetys IFK:lle. IFK:n onneksi he saivat korvaajaksi käytännössä parhaan mahdollisen pelaajan.

IFK:n ykkössentterinä kauteen lähtee Otto Paajanen. Paajanen ei ole mikään perinteinen hirveän määrän pisteitä tekevä ykkössentteri, mutta jos tarkastellaan viime vuosien mestarijoukkueita, niin aika harvalla niistä on tuollaista pelaajatyyppiä ollutkaan. Paajanen on kuitenkin kahdensuunnan sentterinä ihan Liigan eliittiä. Isoimmat pisteodotukset IFK:n senttereistä on varmasti nuorella Anton Lundellilla. Lundellista odotetaan kärkivarausta ensi kesälle, joten sitä taustaa vasten ensi kaudella pitäisi tehoja syntyä lähes piste/peli -tahtia. Lundell oli kuitenkin jo viime kaudella hyvä sentteri liigatasolla, joten mitään isoa steppiä häneltä ei tarvita siihen, että hän olisi IFK:n tehokkain sentteri ensi kaudella.

Juha Jääskä on aiheuttanut todella paljon keskusteltua IFK-fanien keskuudessa tämän kesän aikana, sillä enemmän laitahyökkääjänä pelanneelle Jääskälle tarjotaan nyt tulevalla kaudella paikkaa sentterinä. Itse en näe tätä samanlaisena uhkana kuin monet IFK-kannattajat, sillä Jääskä on pelannut junioreissa sekä myös nuorten maajoukkueissa keskellä ja mielestäni hänen ominaisuutensa sopivat erittäin hyvin sentteriksi. Siirrettiinhän Sebastian Ahokin aikoinaan vähän yllättäen sentteriksi ja ihan hyvin siinäkin taisi käydä. Jääskän kohdalla mielestäni ihan realistinen odotusarvo ensi kauden suhteen on +30 tehopistettä ja laadukasta kahdensuunnan pelaamista.

IFK:n viimeisestä sentteripaikasta taistelevat Juho Keränen ja Thomas Nykopp. On toisaalta ihan mahdollista, että siinä ei hirveästi taistelua nähdä, kun huomioidaan Nykoppin loukkaantumishistoria. Keränen pystyy pelaamaan niin keskellä kuin laidassa ja ainakin omissa papereissani hän on yksi Liigan parhaista nelossenttereistä. Nykopp voi kunnossa ollessaan tuoda kilpailua sentteripaikoista, mutta ainakin viime kaudella oli nähtävissä, että loukkaantumiset ovat vaikuttaneet erittäin negatiivisesti hänen tasoonsa. Micke-Max Åsten ja Jere Sallinen voivat myös tarvittaessa pelata keskellä.

IFK:n sentteriosasto on todella nuori, mutta itse tykkään siitä. Paajanen on yksi Liigan parhaista senttereistä ja Lundell sekä Jääskä ovat viime kauden perusteella hyviä kolmossenttereitä. Sitten kun huomioidaan vielä Lundellin ja Jääskän ikä sekä etenkin Lundellin lahjakkuus, niin heiltä voidaan odottaa vielä kohtuu isoakin tasonnostoa tulevalle kaudelle. Keränen on erittäin hyvä nelossentteri ja Nykopp sekä Åsten hoitavat myös todennäköisesti pienen roolin kunnialla. Jos IFK:lla tulee esimerkiksi nuorten kisojen aikaan tarvetta kärkisentterille, niin sellaisen he saavat helposti Jere Sallisesta. Erittäin hyvin rakennettu paketti, jossa luotetaan rohkeasti omiin junioreihin.

Laitahyökkääjät (9,5):

Laitahyökkääjistä IFK menetti molemmat ykkösketjun laiturinsa, kun sekä Erik Thorell että Joonas Rask poistuivat joukkueesta. Thorell oli parilla edellisellä kaudella ihan Liigan parhaita hyökkääjiä ja Rask pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden. Kolmas isoksi menetykseksi laskettava pelaaja oli vielä kesken kauden Ässistä saapunut Sakari Salminen, joka oli viime kauden pudotuspeleissä IFK:n paras pistemies. Poistunut kolmikko on niin kova, että luulisi IFK:n laituriosaston heikentyneen ihan merkittävästi viime kaudesta, mutta se on ehkä vähän yllättäenkin vahvistunut.

IFK teki kaksi isoa kaappausta Liigasta, kun he hankkivat viime kaudella Liigan pistepörssissä kolmanneksi tulleen Teemu Turusen sekä kahdeksanneksi tulleen Jesse Saarisen. Saaarisen ja Turusen lisäksi viime kauden pistepörssin kahdeksasta parhaasta ainoastaan Kristian Kuusela ja Justin Danforth jatkavat ensi kaudella Liigassa, joten se antaa vielä vähän lisää perspektiiviä siihen, että kuinka kovia hankintoja nämä olivat. Turusta itse pidän koko Liigan parhaana laitahyökkääjänä ja luulinkin, että hän lähtisi jo erinomaisesti mennen viime kauden jälkeen hakemaan itselleen NHL-paikkaa, mutta toisin kävi. Jos Saarinen kestää koko kauden kasassa, niin kovin montaa varmempaa 40 pisteen kaveria ei Liigassa ole. IFK:lla on useampi potentiaalinen maalintekijä, jotka tulevat hyötymään todella paljon Saarisen syötöistä.

IFK teki myös kaksi laiturihankintaa Ruotsista, kun Jere Sallinen ja Sebastian Dyk siirtyivät IFK:n riveihin. Tuore maailmanmestari Sallinen on huippuhankinta Liigaan, vaikka hän ei välttämättä pistepörssin kärkisijoilla ensi kaudella pyörikään. Monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan myös keskellä ja Sallinen tuo vähän röyhkeyttä tuohon IFK:n taitavaan laituriosastoon. Dyk on taas tehnyt hyvää jälkeä Allsvenskanissa usealla kaudella ja viime kaudella hän oli Allsvenskanin toiseksi paras pistemies sekä maalintekijä. Vähän arpahan Dyk on, mutta onnistuessaan hän tulee varmasti olemaan tärkeä maalintekijä IFK:lle.

Jatkajista selvästi tärkein pelaaja on viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt Iikka Kangasniemi. Kangasniemi teki viime kaudella pisteitä lähes piste/peli -tahdilla ja hänellä on kyky ratkaista pelejä vaikka yksin. Pudotuspeleissä Kangasniemi sitten katosi ihan kokonaan kuvasta. Todella taitava pelaaja, jolta voidaan odottaa ensi kaudellakin paljon tehopisteitä. Toinen tärkeä jatkaja on nuori Niklas Nordgren, jonka viime kausi meni ihan pilalle loukkaantumisen takia. Nordgrenilla on kuitenkin kaikki eväät lyödä itsensä ihan kunnolla läpi ensi kaudella ja hyvänä maalintekijänä tunnettu nuori mies saakin ensi kaudella varmasti nauttia hyvästä tarjoilusta.

Nelosketjun rooliin IFK:lla on tyrkyllä useampia pelaajia, mutta vahvoilla ovat varmasti Teemu Tallberg sekä joukkueen kapteeni Lennart Petrell. Tallberg voi tarvittaessa pelata ihan hyvin hyökkäävämmässäkin roolissa, mutta nelosketjuun hän on ihan erinomainen pelaaja. Petrellin viime kausi oli todella suuri pettymys ja jos hän ei pysty parantamaan siitä, niin nuoremmat pelaajat vievät todennäköisesti hänen pelipaikkansa. Nelosketjuun tyrkyllä ovat myös hämmentäjä Micke-Max Åsten sekä nuorten maailmanmestari Teemu Engberg. Loukkaantumisten takia vastuuta voivat saada myös Terry And sekä Janne Hämäläinen. 2003 syntynyt Brad Lambert saattaa myös saada liigadebyyttinsä ensi kaudella.

IFK:lla on omaan silmääni ehkä jopa koko Liigan paras laituriosasto. Turunen, Saarinen, Kangasniemi ja Sallinen ovat huippupelaajia, joiden ympärille voi helposti rakentaa kolme kovaa ketjua. Dyk ja Nordgren ovat potentiaalisia maalintekijöitä, joiden onnistuminen on huomattavasti todennäköisempää, kun he saavat pelata huippupelaajien kanssa. Nelosketjuun IFK:lla on useampi kelpo vaihtoehto, mutta pienoisena puutteena on ehkä kiekollisesti taitavat pelaajat rotaatiossa.

IFK:n hyökkäys on todella kova ja se on ehdottomasti heidän vahvuutensa. Sentteriosasto on erittäin hyvä ja laituriosasto on lähes täydellinen. IFK:lla on ollut monesti aikaisemmin tapana raahata joukkueeseen jotain vanhoja kehäraakkeja, mutta tulevan kauden hyökkäysosasto näyttää todella hyvältä ja nuorekkaalta. On hienoa nähdä, että IFK antaa kunnolla vastuuta Lundellille, Jääskälle sekä Nordgrenille. Nuo ovat niitä käänteentekeviä pelaajia, joiden hinta-laatusuhde voi muodostua kauden aikana aivan älyttömän hyväksi.

Potentiaalinen läpimurtopelaaja: Eero Teräväinen

Jokereiden junioreista lähtöisin oleva Teräväinen on kiekollisesti lahjakas puolustaja, joka pelasi hyvin viime kaudella Mestiksessä. Teräväistä pidettiin nuorempana erittäin lahjakkaana, mutta hänen kehityksensä ei ole sujunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Tulevalla kaudella hänellä on kuitenkin mahdollisuus ottaa paikkansa Liigasta, sillä IFK:n pakiston leveys ei ole ihan parhaalla mahdollisella tasolla.

Yhteenveto:

IFK on ehdottomasti yksi mestarisuosikeista tulevalla kaudella. Heillä on kaksi erinomaista maalivahtia, hyvä puolustus sekä ehkä jopa koko Liigan paras hyökkäys. Pikkaraisen alku oli ihan lupaava, mutta hänellä on vielä todistettavaa ennen kuin häntä voidaan käydä sijoittamaan ihan tuonne Liigan kovimpien valmentajien joukkoon. Monesti IFK:lla on ollut budjettiinsa nähden surkea joukkue, mutta nyt näyttää siltä, että eurot on käytetty viisaasti.

Barneyn voimasuhdearvio:

1. ?
2. ?
3. HIFK - 35
4. Ilves - 33,5
5. HPK - 32
6. Lukko - 31,5
7. JYP - 31,5
8. Pelicans - 31
9. TPS - 30
10. Sport - 29,5
11. KooKoo - 29
12. SaiPa - 28,5
13. KalPa - 28,5
14. Ässät - 28,5
15. Jukurit - 27,5

Oikein hyvä ja asiantunteva kirjoitus IFK:n tilanteesta tällä hetkellä. Kiitokset!
 

KiekkoMes

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Detroit Red Wings, KuPS
Laitetaan seuraavaksi TOP 10 keskushyökkääjälista esille.
Olet ilmeisesti Miikka Pitkäsen laskenut laiturina kun en kaverista löytänyt mainintaa. Miehen nuoli osoittaa kuitenkin pystysuoraan ylöspäin ja taisi olla viime kaudella pistepörssin top10. Ja Pitkästä on hyvä verrata listan Virtaan joka on saman ikäinen ja pelityyli aika sama. En nää tilastoiden perusteilla miehissä juuri eroavaisuuksia paitsi että Virta kävi pelaamassa muutaman kauden ulkomailla.
 
Viimeksi muokattu:

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Unibet tarjoaa seuraavia mestaruuskertoimia:


Aika hyvin mukailee tämänkin palstan arvioita. Käytännössä tasoissa oleva kärkikolmikko on selkeästi edellä laajaa ja tasaista keskikastia.
No suurin syy tuohon on, että kolmea ensimmäistä pelataan eniten ja näin ollen kertoimet pidettävä matalana niiden osalta. Mutta sen tuosta voi päätellä, että Unibetillä ei ole selkeää ykkössuosikkia.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Laitetaan seuraavaksi TOP 10 keskushyökkääjälista esille.

TOP 10 keskushyökkääjät


Tämän listan tarkoitus on olla läpileikkaus omista mielipiteistä joukkueiden pelaajiston voimasuhteista. Liigassa pelaajien tasoerot saattavat vaihtua kaudessa hyvinkin paljon, eikä tarkoituksenani ole laittaa pelaajia viime vuoden pistepörssin mukaiseen järjestykseen, vaan löytää sekä menneisyydestä, että tulevaisuudesta sopiva kombo, jolloin lista heijastelee sekä historiaa, että (toivottavasti) tulevaa. Listan on siis tarkoitus olla sellainen, johon on hauska palata kauden jälkeen katsomaan, osuiko omat mielipiteet oikeaan.


1. Justin Danforth, Lukko
Liigan paras sentteri ensi kaudellakin. Moderni ykkössentteri, joka on mainio yhdistelmä nopeutta, taituruutta, monipuolisuutta; pystyy johtamaan joukkoja edestä. Tämän parempaa sentteriä on Liigaan vaikea saada. Käsittämättömän hienoa, että jäi tänne vielä ensi kaudeksi. Kannattaa mennä katsomaan. Liigan Brayden Point.


2. Michal Kristof, Kärpät
Nuori sentteri pelasi hyvän viime kauden, osoitti pystyvänsä olemaan huippujoukkueessa riittävä tulosyksikön keskushyökkääjä. Mainio pelipää, jolla kerää pisteitä ja auttaa joukkuetta pääsemään valotaululle. Vastaavia taitosenttereitä on Liigassa turhan vähän, jolloin Kristof on näinkin korkealla listallani – monipuolisia kahden suunnan senttereitä on Liigassa paljonkin, mutta ero ratkaisupelissä saattaa tulla siinä, jos oma sentterisi on pelipäältään terävämpi. Kristof saattaa tuoda sen edun Kärpille.


3. Juho Lammikko, Kärpät
Lammikko puolestaan tuo Kärpille sen monipuolisuuden ja kamppailuosaamisen taidon. Kristof sekä Lammikko on mitä erinomaisin 1-2 -sentterikaksikko, sillä näkisin molempien vahvuudet lähes päinvastaisina. Lammikkoa vastaan tulee olemaan vaikea pelata – ja hänen laiturinsa tulevat saamaan kiekkoa ja tilaa jäällä. Kuka tahansa joukkue haluaisi tämän tasoisen voimasentterin kokoonpanoonsa. Hirveäksi pistenikkariksi en Lammikkoa ennusta, mutta 30 pinnaa tauluun, ja laiturikaverit pistepörssissä korkealla.


4. Pathrik Westerholm, Lukko
Kaksi joukkuetta dominoivat tätä listaa. Danforth-Westerholm on Liigan paras sentterikaksikko. Väkevät näytöt SHL:stä, paineettomampi tulosrooli Danforthin taustalla, veljespari taituroimassa samassa kentässä – tämä ei voi mennä pieleen. Uskon Westerholmin tason riittävän monen joukkueen ykkössentteriksi. Ja tämähän aiheuttaa kyllä iloa Lukon kannattajien keskuudessa.


5. Patrik Virta, Tappara
Virta on sentterilaituri, mutta TPS:ssä raporttien perusteella oli parempi sentterinä, ja uskon Tapparassa pelaavan pitkälti sentterinroolia ensi kaudella. Jos laitureiden puolella vannoin monipuolisuuden nimeen, senttereiden kohdalla pidän erittäin paljon siitä, että sentteri osaa rakentaa peliä ja on luova pelaaja hyökkäyspäähän – sellaisia senttereitä ei Liigassa liikaa ole, ja niillä senttereillä tehdään sitä eroa toisiin. Virta on hyökkäyspään taituri, jolla on sekä ominaisuuksia maalintekoon, että pelintekoon. Voi tehdä kovaa jälkeä, jos laidalla on pelintekijä, esimerkiksi Kuusela. Puutteet kokonaisvaltaisessa pelissä, mukaan luettuna puolustuspeli. Uskon kehittyneen sitten viime Liiga visiitin (40 pistettä), mutta kokonaisuus ei riitä kuitenkaan listalla tämän ylemmäs.


6. Petteri Wirtanen, TPS
Wirtanen on varmasti pelaaja, jonka jokainen organisaatio haluaisi sentteristöönsä. Pidän monipuolisuudesta ja aloitustaidosta, mutta puhdas hyökkäyspään osaaminen ei ole riittävällä tasolla, jotta pääsisi listalla ylemmäs. Wirtanen on todella monipuolinen ja erinomainen sentteri Liigaan, mutta tuloksentekoroolissa jää vähän vajaaksi.


7. Cody Kunyk, HPK
Vastustajalle ilkeä sentteri, joka on perjaatteessa hyvä kaikessa. Pystyy tuloksentekoon, rouhijanrooliin ja pelaamaan Liigassa hyvällä tasolla illasta toiseen. Vielä vaatisi pienen lisävaihteen, jotta olisi itseoikeutetusti ”ykkössentteri” -statuksen sentteri, jolloin olisi varmasti myös tälläkin listalla ylempänä.


8. Tyler Morley, Tappara
Vakuuttava avauskausi Liigassa, ja tällä miehellä on kyllä potentiaalia olla se danforthmainen ykkössentteri. Hieman turhan pienikokoinen, mutta toisaalta luistelu on mainiota ja peliominaisuudet erinomaiset. Näytettävä, että pystyy tuloksentekorooliin myös Liigan kärkipään porukassa – se on aina eri asia, kuin heikossa joukkueessa tehoilu. Jos tehoja ei tule, Morley ei ole erityisen hyödyllinen.


9. Anton Lundell, HIFK
Voi olla kauden päätteeksi ihan listan kärkipäässä. Odotan vahvaa kautta. Härkämäinen, monipuolinen sentteri. Todella vaikea pelata vastaan, kun saa vielä lisää voimaa (miksi lähes kaikkia HIFK:n pelaajia näillä listoilla on vaikea pelata vastaan?). Se, että miestä seurataan suurennuslasin alla, saattaa hieman häiritä ensikautta. Paineita on onnistua, etenkin, kun avauskausi oli jo noin kova tehojenkin osalta.


10. Otto Paajanen, HIFK
No – kaveria vastaan on vaikea pelata. Viime kauden playoffsien MVP ja mestarijoukkueen kokonaisvaltainen ykkössentteri, ei voi Paajasta tältä listalta pois jättää. En usko kuitenkaan kiekollisesti nousevan mitenkään uudelle tasolle enää, joten saa nähdä, riittääkö erilaisessa tilanteessa Suomen seuratuimman seuran ykkössentterinä. HPK on ollut tuttu seura tutuilla pelikavereilla, nyt tilanne on eri. Uskon Paajasen kuitenkin pelaavan vähintäänkin sitä hyvää peruspeliä, mutta tuleeko hyökkäyspäässä apina harteille, jos alku on vähän nihkeä tehollisesti?


Ensimmäiset listan ulkopuolella (ja suluissa, miksi/miten pääsisi ensi kaudella listalle):

Antti Kalapudas, Sport (täytyisi johdattaa joukkonsa pudotuspeleihin; kokonaisvaltainen johtaminen)
Jarkko Malinen, Tappara (hyökkäyspään taso ailahtelee. Parhaimmillaan erinomainen molempiin suuntiin, välillä kiekollinen peli täysin hukassa)
Aleksi Ainali, Sport (sama, kuin Kalaputaalla. Pitää pystyä kokonaisvaltaiseen peliin, pelkät pisteet ei lämmitä, jos joukkue jää ulos playoffseista)
Kyle Platzer, KooKoo (näyttöjä tarvitaan. Viime kauden runkosarjan perusteella rahkeita on TOP-5:n joukkoon, mutta pudotuspelien tilastot todella vaisut (16 ott, 1+4=5. Sarja kuitenkin ECHL).
Chris DeSousa, Sport (viime kausi povaa hyvää kehittymistä kenties tällekin kaudelle. Yksi tämän kauden mielenkiintoisimmista ulkomaalaishankinnoista, sillä tehopistemäärä kauden päätteeksi voi olla mitä vain väliltä 20-70. Veikkaan sellaista 35 pisteen kautta, mutta jos pelaa laidalla, ainakin sentterit on kunnossa ja voi tehoilla enemmänkin.)
Niclas Lucenius, HPK (Luceniuksen taso on pomppinut kaudesta toiseen niin paljon, ettei sillä perusteella riitä listalle. Jos vuorossa on jälleen hyvä kausi (johon kyllä itse uskon), on Lucenius hyökkäyspään juonikkuudellaan ehdottomasti TOP-10 sentterikamaa Liigassa.)
Jos Ruotsalainen pelaa Liigassa, olisi varmaan TOP-3:ssa. Eemeli Suomi taas pelannee laidalla? Vai keskellä? Viimeksi tuli kuittia hänestä, Suomi kyllä lähentelee TOP-10 listaa molemmissa kategorioissa, joten mainitaan nyt tässä kohtaa hänet myös.
Vaikka luonnollisesti värilasein tätä katsonkin, niin täytyy aika isoon ääneen ihmetellä, että miten Jarkko Immonen ei mahdu sinun silmissäsi liigan 18 parhaan sentterin joukkoon. Uskaltaisin väittää, että kuuluu koko liigan kaikkien pelaajienkin osalta TOP10 joukkoon tai ainakin hyvin lähelle sitä. JYPin ylivoimaisesti paras ja tärkein kenttäpelaaja. Teki viime kaudellakin 47 pistettä, vaikka joukkue oli kokonaisuutena aivan sekaisin. Kannatteli joukkuetta välillä täysin yksin.

Jalkaa Immosella ei toki ole hirveästi, mutta ei ole koskaan ollutkaan. Peliälyn suhteen ei liigasta yksikään pelaaja mene merkittävästi edelle - jos ollenkaan. En usko, että suoriutuu viime kautta huonommin millään osa alueella tulevallakaan kaudella, vaan todennäköisemmin parantaa. Oli liigan senttereiden pistepörssissä sijalla 4 viime kauden runkosarjassa. Hoitaa myös puolustusvelvoitteensa hienosti, kun sijoittuminen on timanttista, mailapuolustus sujuu ja vääntövoimaa löytyy.
 

Noutolokku

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Kanen Pate ja Dominaattori
Vaikka luonnollisesti värilasein tätä katsonkin, niin täytyy aika isoon ääneen ihmetellä, että miten Jarkko Immonen ei mahdu sinun silmissäsi liigan 18 parhaan sentterin joukkoon. Uskaltaisin väittää, että kuuluu koko liigan kaikkien pelaajienkin osalta TOP10 joukkoon tai ainakin hyvin lähelle sitä. JYPin ylivoimaisesti paras ja tärkein kenttäpelaaja. Teki viime kaudellakin 47 pistettä, vaikka joukkue oli kokonaisuutena aivan sekaisin. Kannatteli joukkuetta välillä täysin yksin.

Jalkaa Immosella ei toki ole hirveästi, mutta ei ole koskaan ollutkaan. Peliälyn suhteen ei liigasta yksikään pelaaja mene merkittävästi edelle - jos ollenkaan. En usko, että suoriutuu viime kautta huonommin millään osa alueella tulevallakaan kaudella, vaan todennäköisemmin parantaa. Oli liigan senttereiden pistepörssissä sijalla 4 viime kauden runkosarjassa. Hoitaa myös puolustusvelvoitteensa hienosti, kun sijoittuminen on timanttista, mailapuolustus sujuu ja vääntövoimaa löytyy.
Näimpä. Kyllähän Immosen Jake kuuluu edelleen Liigan senttereiden elittiin.

Viime kauden senttereiden TOP10 pisteissä: Danfort 52p, Palve 51p, Pitkänen 48p, Immonen 47p, Kalapudas 46p, Ilomäki 45p, Ruotsalainen 42p, Tyrväinen 42p, Morley 41p ja JMJ 40p.

Kyllä itse iskisin Jaccen edelleen vaan tuonne top10. Ja helposti. Hidashan se on kun mikä, mutta aloitustaito ja YV tehokkuus on se millä Jakke nuorempiaan kouluttaa. Viime kaudella oli siis koko Liigan top11 pistepörssissä. Kun taas seuraava JYP pelaaja löytyi vasta sijalta 42. 37pisteellään (Allu Tuppurainen)
 
Kiiros ensinnäkin kaikille, jotka ovat näitä ennakoita väkertäneet, näitä on ollut mukavaa ja silmiä avaavaa lukea näin kesän ratoksi kauden alkua odotellessa.

Itsellä ei noin kattaviin arvioihin riitä aika eikä viitseliäisyys, joten itse päätin tehdä tällaisen "Seuraa heitä" -listauksen, jossa valitsen jokaisesta joukkueen muutaman omasta mielestäni mielenkiintoisimman pelaajan.

Listalla oleville pelaajille on syynsä, miksi he ovat mielenkiintoisimpia seurattavia. Onko kyseessä lupaava junnu jonka breikkausta odotetaan, vai onko kyseessä vanha liigapeluri, jonka vauhdin riittäminen on kysymysmerkki? Onko kyseessä ulkomailta saapunut liiga-arpa, vai onko kyseessä pelaaja, joka hakee steppiä seuraavalle tasolle, mahdollisesti seuran vaihdon kautta? Syitä on useita.

Valitsen jokaisesta joukkueesta 3 pelaajaa. Suurin osa joukkueista tekee tämän todella vaikeaksi, osasta taas valinta on hieman helpompi. Jo tässä vaiheessa voidaan sanoa, että mielenkiintoinen kausi on tulossa!

HIFK: Anton Lundell, Niklas Nordgren, Sebastian Dyk
HPK: Joona Voutilainen, Elmeri Eronen, Valtteri Puustinen
Ilves: Lassi Thomson, Kalle Maalahti, Antti Saarela
Jukurit: Mikko Kokkonen, Henri Nikkanen, Fredric Weigel
JYP: Anttoni Honka, Ossi Louhivaara, Jerry Turkulainen
KalPa: Kim Nousiainen, Aleksi Klemetti, Joni Ikonen
KooKoo: Matt Caito, Samuel Bucek, Kyle Platzer
Kärpät: Patrik Rybar, Kalle Loponen, Radek Koblizek
Lukko: Lassi Lehtinen, Robin Press, Toni Koivisto
Pelicans: Atte Tolvanen, Topi Jaakola, Janos Hari
SaiPa: Niclas Westerholm, Veeti Vainio, Teemu Ramstedt
Sport: Stefan Steen, Steven Seigo, Roope Talaja
Tappara: Christian Heljanko, Kasper Simontaival, Lassi Vanhatalo
TPS: Santeri Lukka, Lauri Pajuniemi, Simon Suoranta
Ässät: Daniil Tarasov, Tommi Taimi, Roni Hirvonen

Siinäpä se, saa vapaasti kommentoidaja arvostella, sana vapaa!
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Unibet tarjoaa seuraavia mestaruuskertoimia:

Kärpät 4,60
HIFK 5,00
Tappara 5,00
Lukko 11,00
JYP 12,50
TPS 12,50
HPK 14,00
Pelicans 14,00
Ilves 16,00
Sport 51,00
KalPa 76,00
KooKoo 76,00
SaiPa 76,00
Ässät 86,00
Jukurit 101,00

Aika hyvin mukailee tämänkin palstan arvioita. Käytännössä tasoissa oleva kärkikolmikko on selkeästi edellä laajaa ja tasaista keskikastia. Keskikastin ja häntäpään välillä on iso kuilu, mutta yksi tuostakin porukasta pääsee 10 parhaan joukkoon.
Tästä voi siis jo päätellä kerroinasettelua yksittäisiin otteluihin alkukaudesta. TPS- ja JYP-vastaisena mennään.
 
Mielenkiinnosta, miksi valitsit juuri nämä kolme pelaajaa Sportista?
Stefan Steen: Steenille on kaavailtu selkeää ykkösveskan roolia Sportissa. Steen ei kuitenkaan tule niin huikeilla statseilla Vaasaan, että onnistumista voitaisiin pitää pomminvarmana. Melko hyvillä kuitenkin, mutta Liiga on kuitenkin uusi, kuinka sopeutuu tänne Suomeen? Kilpeläisen syrjäyttäminen on vähän niin ja näin, Kilpeläinen oli osan viime kaudesta loukkaantuneena, hakien tuntumaa jopa Ruotsin A-junnuliigasta Super Elitestä asti. Yksi tärkeimmistä pelipaikoista.

Steven Seigo: Käsittääkseni Seigolle on kaavailtu kiekollisen liiderin roolia. Pystyykö Seigo lunastamaan odotukset ja nousemaan todelliseksi hyökkäyssinisen dominoijaksi? Kuinka paljon vastuuta on Seigon harteilla, onko taustalta tulossa tulitukea?

Roope Talaja: Viime kausi oli Talajan ensimmäinen yli 20 maalin kausi ja vasta toinen yli 15 maalin kausi, joten Talajaa ei varsinaisesti tunneta minään joukkueen ykköspyssynä, vaan lähinnä tunnollisena voimahyökkääjänä. Tai tällainen kuva minulle on jäänyt. Oliko viime kausi pelkkä suonenveto, vai pystyykö Talaja pitämään tasonsa yhtä korkealla, tai jopa nostamaan sitä? Talajalla on ikää kuitenkin jo 30v.
 

Entrosantier

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Stefan Steen: Steenille on kaavailtu selkeää ykkösveskan roolia Sportissa. Steen ei kuitenkaan tule niin huikeilla statseilla Vaasaan, että onnistumista voitaisiin pitää pomminvarmana. Melko hyvillä kuitenkin, mutta Liiga on kuitenkin uusi, kuinka sopeutuu tänne Suomeen? Kilpeläisen syrjäyttäminen on vähän niin ja näin, Kilpeläinen oli osan viime kaudesta loukkaantuneena, hakien tuntumaa jopa Ruotsin A-junnuliigasta Super Elitestä asti. Yksi tärkeimmistä pelipaikoista.

Steven Seigo: Käsittääkseni Seigolle on kaavailtu kiekollisen liiderin roolia. Pystyykö Seigo lunastamaan odotukset ja nousemaan todelliseksi hyökkäyssinisen dominoijaksi? Kuinka paljon vastuuta on Seigon harteilla, onko taustalta tulossa tulitukea?

Roope Talaja: Viime kausi oli Talajan ensimmäinen yli 20 maalin kausi ja vasta toinen yli 15 maalin kausi, joten Talajaa ei varsinaisesti tunneta minään joukkueen ykköspyssynä, vaan lähinnä tunnollisena voimahyökkääjänä. Tai tällainen kuva minulle on jäänyt. Oliko viime kausi pelkkä suonenveto, vai pystyykö Talaja pitämään tasonsa yhtä korkealla, tai jopa nostamaan sitä? Talajalla on ikää kuitenkin jo 30v.
Kiitos näistä nostoista. Pari omaa kommenttiani: Seigon ei tarvitse olla mikään klassinen viivapyssy, tai ainakaan Sportin menestys tai sukellus ei tule olemaan hänestä kiinni. Sportin tehokkain pakki Tony Sund teki viime kaudella 8 maalia. Minun puolestani riittää, että Seigo tekee saman verran ja hoitaa tonttinsa puolustuspäässä moitteettomasti. Muut pakit kyllä antavat sen verran tulitukea, että pakiston "maaliodottama" täyttyy. Kuten jo viime kausi osoitti, maalinteko ei ole Sportin ongelma. Puolustaminen ja maalivahtipeli on. Hyökkäyksessä on kyllä riittävästi ruutia, eli puolustus saa keskittyä enemmän päätehtäväänsä.

Talaja sai viime kaudella ansaitusti runsaasti ylivoima-aikaa ja rohkenen väittää, että teki yli puolet maaleistaan nimenomaan ylivoimalla. Jos saa saman verran vastuuta ja saa pelata samalla paikalla, samassa roolissa ylivoimalla myös tulevallakin kaudella (ja miksei saisi), niin tulee varmasti tekemään taas yli 15 maalia. Ne ketkä ovat Sportin pelejä seuranneet tietävät mistä puhun.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Pari omaa kommenttiani: Seigon ei tarvitse olla mikään klassinen viivapyssy, tai ainakaan Sportin menestys tai sukellus ei tule olemaan hänestä kiinni. Sportin tehokkain pakki Tony Sund teki viime kaudella 8 maalia. Minun puolestani riittää, että Seigo tekee saman verran ja hoitaa tonttinsa puolustuspäässä moitteettomasti. Muut pakit kyllä antavat sen verran tulitukea, että pakiston "maaliodottama" täyttyy.
Seigo on viimeksi urallaan tehnyt yli 6 maalia kymmenen vuotta sitten junnusarjassa, eli aikuisiällä ei kertaakaan. Viimeiset viisi kautta on joka kerta jäänyt myös alle 20 pisteen. Seigo on ollut lähinnä sellainen keskinkertainen kiekollinen pakki, eikä mitään sen enempää. Odotukset eivät ehkä ole pilvissä, mutta luulen että Vaasassa yleisesti odotetaan Seigolta enemmän, kuin mitä hän on tähän asti urallaan kertaakaan esittänyt. Itse uskon, että Seigo voi siihen pystyäkin, jos rooli on riittävän suuri.

Eri asia on, että kuuluuko Seigo laadukkaan joukkueen pakiston kärkiosastolle.
 

Baldrick

Jäsen
@Professori tiedustelisin, että miksi Ossi Louhivaara päätyi JYPistä seurantalistallesi? Kiinnostavaa toki jypiläisille on, että nostaako Ossi tasoaan lähemmäs entisaikoja nyt, kun loukkaantumiskierre on toivottavasti selätetty. Silti aika mielenkiintoinen valinta, kun tähtiloistoa olisi mm. Immosessa ja Laurikaisessa. Hyvästä kärkikastiin -breikkaajia voisi olla Jerryn ohella Tomasek ja Nättinen. Viime kaudella tutkan alla väläytteli mm. Roni Allen... Ja mitä näitä ny o.

Toki taisit mainita, että kyse omasta seurantalistastasi ja ymmärrän kyllä, että Opa#23 jyrää tiensä myös vierassydämiin.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
@Professori tiedustelisin, että miksi Ossi Louhivaara päätyi JYPistä seurantalistallesi? Kiinnostavaa toki jypiläisille on, että nostaako Ossi tasoaan lähemmäs entisaikoja nyt, kun loukkaantumiskierre on toivottavasti selätetty. Silti aika mielenkiintoinen valinta, kun tähtiloistoa olisi mm. Immosessa ja Laurikaisessa. Hyvästä kärkikastiin -breikkaajia voisi olla Jerryn ohella Tomasek ja Nättinen. Viime kaudella tutkan alla väläytteli mm. Roni Allen... Ja mitä näitä ny o.

Toki taisit mainita, että kyse omasta seurantalistastasi ja ymmärrän kyllä, että Opa#23 jyrää tiensä myös vierassydämiin.
Taitaa tuo lista olla täynnä nimenomaan sellaisia pelaajia, joiden suoritustasosta ei ole varmuutta. Tähtipelaajat ovat asia erikseen.

Itsekin seuraan Louhivaaraa ja Hytöstä mielenkiinnolla. Toivottavasti myös pysyvät terveenä.
 

PlayMacher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Rovaniemen Kiekko, HIFK, Rangers.
Minun mielestäni Tapparalla ja IFK:lla on kauteen lähdettäessä selkeästi kovimmat kokoonpanot. Aika optimisti (@McTorso) saa olla että heittää Kärpät tässä vaiheessa ykköseksi. Ohtamaa ei tule todennäköisesti ensi kaudella Kärpissä pelaamaan ja molarikaksikko on lähtökohtaisesti lähinnä potentiaalinen, luotan kyllä että Rybar tottuu Liigaan ja Annunen lyö kunnolla läpi. Jokinen on myös melkoinen kysymysmerkki; pelasi viime kaudella selkä paskana ja IFK-sarjassa vielä jalkamurtuma, toivottavasti saa nyt ehjän kauden eikä joudu ottamaan liikaa vastuuta terveyden kustannuksella.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ohtamaa ei tule todennäköisesti ensi kaudella Kärpissä pelaamaan

Ohtamaan tilanne on kyllä erikoinen. Joukkueen kapteeni ilmoittaa, että katselee mielummin tarjouksia muualta kuin pelaa Kärpissä. Ymmärtäisin lähtöhalut, jos jostain olisi jo tullut kova tarjous, mutta nyt ei ilmeisesti ole tullut "mottipäisiä" tarjouksia, kun sopimusta minnekään ei ole kuulunut. Jossain tapauksissa tällainen lähtöhalu voitaisiin tulkita epäluottamuslauseeksi valmennukselle/joukkueelle, mutta ei sekään kuulosta kovin järkevältä. Saa nähdä, vaikuttaako Ohtamaan esityksiin, jos joutuukin jäämään Kärppiin.
 
@Professori tiedustelisin, että miksi Ossi Louhivaara päätyi JYPistä seurantalistallesi? Kiinnostavaa toki jypiläisille on, että nostaako Ossi tasoaan lähemmäs entisaikoja nyt, kun loukkaantumiskierre on toivottavasti selätetty. Silti aika mielenkiintoinen valinta, kun tähtiloistoa olisi mm. Immosessa ja Laurikaisessa. Hyvästä kärkikastiin -breikkaajia voisi olla Jerryn ohella Tomasek ja Nättinen. Viime kaudella tutkan alla väläytteli mm. Roni Allen... Ja mitä näitä ny o.

Toki taisit mainita, että kyse omasta seurantalistastasi ja ymmärrän kyllä, että Opa#23 jyrää tiensä myös vierassydämiin.
Louhivaara päätyi listalle juurikin mainitsemastasi syystä, eli nouseeko Louhivaara takaisin korkealle tasolle, vai joko alkaa ikä painaa. Immonen & co. on sellaista taattua laatua JYPissä. Lisäksi halusin ottaa listalle vähän eri kastin pelaajia, en pelkästään nuoria, potentiaalisia breikkaajia. Toki heistäkin olisi helposti saanut tällaisen listauksen tehtyä, sen verran paljon heitä Liigassa on.
 

JPL

Jäsen
Ohtamaan tilanne on kyllä erikoinen. Joukkueen kapteeni ilmoittaa, että katselee mielummin tarjouksia muualta kuin pelaa Kärpissä. Ymmärtäisin lähtöhalut, jos jostain olisi jo tullut kova tarjous, mutta nyt ei ilmeisesti ole tullut "mottipäisiä" tarjouksia, kun sopimusta minnekään ei ole kuulunut. Jossain tapauksissa tällainen lähtöhalu voitaisiin tulkita epäluottamuslauseeksi valmennukselle/joukkueelle, mutta ei sekään kuulosta kovin järkevältä. Saa nähdä, vaikuttaako Ohtamaan esityksiin, jos joutuukin jäämään Kärppiin.

Hänellä oli ”melkein” valmis sopimus KHL:n puolelle, jolloin ilmoitti että käyttää optionsa nyt heti. (Siviilisyyt tässä luultavasti isossa roolissa). Mutta kyseinen sopimus taisi sitten kariutua ja sen jälkeen tilanne on ns. Kellunut.
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
HPK: Joona Voutilainen, Elmeri Eronen, Valtteri Puustinen

Kerhosta täsmälleen oikeat poiminnat.

Joukkue on kasattu niin, että Voutilaisen onnistumisella on nyt todella iso merkitys siihen, miten joukkueen kausi lähtee kulkemaan ja etenkin siihen, kuinka pitkälle Kerholla on ensi vuonna paukkuja venyä. Vaikea sanoa kuinka realistista on odottaa suurta hyppyä luotettavaksi ykkösmaalivahdiksi, mutta sen varassa lähdetään ja tässä on seurattava numero yksi Kerhosta

Eronen tuo puolestaan kiekollista osaamista Kerhon pakistoon ja odotuksissa on, että ottaisi roolia ylivoimassakin. Pakistossa on kova ja luotettava kolmen kärki ja Karjalainen tuo jämäkkyyttä omaan päähän ja kolmospariin. Eronen vaikuttaisi juuri siltä mitä siitä puuttuu ja suurennuslasin alla on itselläkin.

Puustinen tuli ihan puskista viime kauteen, mutta oli tosi pirteä, värikäs ja jopa erittäin tehokas lähtökohtiin nähden. Nousi lopulta myös joukkueessa siihen pisteeseen, jossa teki kuudennen finaalin ainoan maalin ja seitsemännessä finaalissa syötti Kerhon ainoan maalin varsinaisella peliajalla. Sen, joka mahdollisti mestaruustaistelun jatkumisen jatkoajalla. Nyt sitten vaikea toinen kausi vai tekeekö "innalat".

Bubbling under: Filip Krivosik, mutta nähtäväksi jää, että minkälaisen roolin mies lunastaa ensi kaudella.
 

Barney

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rive Kanerva
Pisteytykseen liittyvät kysymykset löydät todennäköisesti tästä viestistä.

Barneyn voimasuhdearvio:


2. Tappara

Valmennus (8,5):

Jukka Rautakorpi on valmentanut jo todella pitkään Liigassa ja hän on ollut mukana tässä Tapparan viime vuosien menestysputkessa. On kuitenkin myönnettävä, että vaikka Rautakorpi onkin kova valmentaja, niin surullisen usein hänen joukkueeltaan on puuttunut se viimeinen silaus, jota olisi tarvittu mestaruuden voittamiseen. Rautakorpi on kuitenkin viime vuosina saanut joukkueensa suorittamaan laadukkaasti kaudesta toiseen, joten eiköhän Tappara ole tulevallakin kaudella runkosarjassa sekä pudotuspeleissä neljän parhaan joukossa.

Rautakorpi on tuon vanhan aallon valmentaja, joka tykkäsi peluuttaa hidasta virkamieskiekkoa ja tiukkaa träppia keskialueella. Liigassa peli on muuttunut kuitenkin nopeampaan ja aktiivisempaan suuntaan, johon Rautakorpi on myös reagoinut, mutta onko riittävästi? Toissakaudella hän lähti hakemaan isompaa pelitavallista muutosta, mutta se ei sitten ihan onnistunut. Viime kaudella Tappara palasi vähän siihen vanhaan ja tuttuun passiivisempaan pelitapaan, mutta ei sekään riittänyt viemään joukkuetta päätyyn asti. Nähdäänkö ensi kaudella joku näiden kahden välimuoto?

Maalivahdit (8,5)

Christian Heljanko
Michael Garteig


Tappara lähti monen mielestä viime kauteen vähän erikoisella maalivahtikaksikolla, kun yhden suurimman mestarisuosikin maalivahdit olivat nuori Christian Heljanko ja IFK:ssa katsomoon ajautunut Niklas Bäckström. Tapparan maalivahtiosasto olikin vähän ailahteleva kauden aikana, mutta Heljanko löysi hyvän vireen pudotuspeleihin eikä Tapparan kausi kaatunut maalivahtiosaston riittämättömyyteen.

Tulevaksi kaudeksi Tappara hankki riveihinsä kenties kuumimman kotimaisen maalivahtinimen, kun Eemil Larmi siirtyi Hämeenlinnasta Tampereelle. Tapparan harmiksi vain Larmin Tappara-ura jäi hyvinkin lyhyeksi, sillä hän sai NHL-sopimuksen melkein heti Tappara-sopimuksen julkistamisen jälkeen. Larmin tilalle Tappara hankkikin kanadalaisen Michael Garteigin. Garteig torjui aikoinaan hyvin NCAA:ssa, mutta sen jälkeen hän on pelannut pääasiassa ECHL:ssä. Aika arpahan Garteig on, sillä hän voi nousta Tapparan ykkösmaalivahdiksi tai vaihtoehtoisesti hän voi ihan hyvin saada myös potkut kesken kauden.

Christian Heljangon kausi oli vähän kaksijakoinen, mutta pudotuspelien perusteella hän voi olla ihan riittävä ykköstorjuja Tapparalle myös ensi kaudeksi. Heljangon kohdalla puhutaan vielä nuoresta kaverista, joka pelasi ensimmäisen kokonaisen kautensa liigatasolla vasta viime kaudella. Jos Heljangon kehityskäyrä näyttää ensi kaudellakin ylöspäin, niin hän saattaa olla jopa yksi Liigan parhaista maalivahdeista.

Tapparalla on mielestäni ihan hyvä maalivahtikaksikko, vaikka sellainen huippunimi tuosta puuttuukin. Mielestäni Heljanko on vähän aliarvostettu maalivahti, sillä hänellä on nuoresta iästään huolimatta hyvät näytöt alla. Garteigin tasoa on todella vaikea arvioida etukäteen, mutta hänkin voi ihan hyvin olla laadukas maalivahti liigatasolla. Tapparan hyvä viisikkopuolustus helpottaa paljon maalivahdin pelaamista, joten uskon ainakin toisen tästä kaksikosta onnistuvan.

Puolustus (9):

Veli-Matti Vittasmäki - Valtteri Kemiläinen
Ben Blood – Teemu Suhonen
Toni Utunen – Alexander Ytterell
Tuukka Mäntylä


Tapparasta lähti kauden jälkeen useampi puolustaja, mutta ainut hankinta heidän puolustukseensa on ollut ruotsalainen Alexander Ytterell. Poistujien joukossa olivat isossa roolissa viime kaudella pelannut Otso Rantakari, ruotsalainen Elias Fälth, nuori Juho Rautanen sekä viime vuosina pieneen rooliin ajautunut Aleksi Elorinne. Toisaalta on huomioitava, että Tappara hankki riveihinsä jo viime kauden aikana sekä Ben Bloodin että Teemu Suhosen tulevaa kautta silmällä pitäen.

Tapparan puolustuksen kiekolliset johtajat ovat Valtteri Kemiläinen ja Teemu Suhonen. Kemiläistä on vaivannut urallaan pieni epätasaisuus ja hän ei ole ihan parhaalla mahdollisella tavalla onnistunut siirtämään kiekollisia taitojaan tehopisteiksi. Viime kaudella Kemiläinen rikkoi ensimmäistä kertaa 30 pisteen rajan Liigassa ja siihen hänen pitäisi pystyä ensi kaudellakin. Pienikokoinen Suhonen on ollut parin viime kauden ajan Liigan tehokkaimpia puolustajia. Suhoselta nähdään varmasti paljon hyökkäystehoja ensi kaudellakin, mutta hänen kohdallaan ne ongelmat ovatkin olleet puolustuspäässä. Vaikka Suhonen oli todella tehokas viime kevään pudotuspeleissä, niin itselleni jäi parhaiten mieleen hänen otteistaan ne lukuisat virheet puolustuspäässä.

Puolustussuuntaan Tapparan tärkeimmät puolustajat ovat Veli-Matti Vittasmäki ja Ben Blood, jotka ovat nykypäivänä erittäin hyviä puolustajia, vaikka molemmat heistä ovat ainakin jossain vaiheessa uraansa olleet vähän vitsin asemassa. Vittasmäki painoi aikoinaan TPS:ssä sellaisia miinuksia tehotilastoon, että TPS-kannattajilla on varmaan vieläkin traumoja siitä. Ilveksessä Vittasmäki kehittyi sitten maajoukkuetason puolustajaksi ja se taso on säilynyt myös Tapparassa. Bloodia pidettiin vähän vitsinä sen takia, kun hänen roolinsa Pelicansissa oli olla vähän tuollainen fyysisyyttä joukkueeseen tuova sekopää. Tappara antoi Bloodin pelata viime kaudella jääkiekkoa ja hän yllättikin monet olemalla oikeasti todella hyvä puolustaja, kun hän vain sai valmennukselta luvan keskittyä pelkästään pelaamiseen.

Tuota Tapparan kivikovaa top-4 osastoa haastaa koviten SHL:stä saapunut Alexander Ytterell. Ytterell on kiekollisesti taitava puolustaja, mutta hän ei ole kuitenkaan onnistunut lyömään itseään SHL:ssä läpi. Pieneen rooliin SHL:ssä jämähtänyt Ytterell tavoittelee varmasti isoa roolia Tapparasta, mutta hänen harmikseen tuo Tapparan puolustuksen kärki on erittäin terävä. Toinen puolustaja, joka hakee varmasti isompaa roolia on Tapparan oma kasvatti ja kaksinkertainen maailmanmestari Toni Utunen. Utusen kehityskäyrä näyttää todella vahvasti ylöspäin ja tuleva kausi tuleekin todennäköisesti olemaan hänen viimeisensä Euroopassa.

Viimeisistä paikoista pakistossa taistelevat joukkueen ikänestori Tuukka Mäntylä sekä nuoret Jeremi Wehmas, Hugo Has ja Saku Salminen. Mäntylän luulisi olevan kokoonpanossa aina kun hän on pelikunnossa, vaikka Mäntylän taso onkin vähän laskenut iän myötä. Hän tuo kuitenkin joukkueeseen tärkeää kokemusta ja voihan Mäntylänkin ura lähteä vielä uudestaan nousuun, kuten kävi esimerkiksi Arto Laatikaiselle. Wehmas pääsi kokeilemaan liigavauhtia jo viime kaudella, joten hän on tuosta nuorisokolmikosta varmaan kovin kirittäjä. Has ja Salminen voivat myös saada kauden aikana jotain peliminuutteja, jos Tapparan puolustus kärsii loukkaantumisista.

Kokonaisuutena Tapparan pakisto on kova. Top-4 on erittäin laadukas, Utunen sekä Ytterell haastavat heitä ja Mäntylä hoitaa varmasti pienen roolinsa kunnialla. Pakiston roolitus vaikuttaa myös hyvältä, sillä siinä on sopivasti kiekollista taitoa sekä puolustuspään osaamista. Pienoisena miinuksena voisi nostaa esille pakiston leveyden, sillä tuo nuorisokolmikko ei vakuuta ainakaan minua.

Hyökkäys (9):

Kristian Kuusela – Patrik Virta – Charles Bertrand
Olavi Vauhkonen – Tyler Morley – Niko Ojamäki
Patrik Puistola – Jarkko Malinen – Jere Karjalainen
Otto Rauhala – Juhani Jasu – Anton Levtchi


Keskushyökkääjät (8,5):

Tappara koki sentteriosastollaan kaksi menetystä, kun molemmat Järviset, Matti ja Jan-Mikael, poistuivat joukkueen vahvuudesta. Matti Järvinen oli ihan hyvä kolmossentteri, mutta hänestä ei ollut nousemaan Tapparassa sellaiseen rooliin kuin kirvesrinnat olisivat toivoneet. Jan-Mikael Järvinen on ollut tärkeä palanen Tapparan joukkueessa näinä organisaation menestymisvuosina. Hänen lisäarvonsa Tapparan hyökkäyspeliin, ja etenkin ylivoimaan, on ollut valtava, joten hän jätti kyllä jälkeensä suuren aukon.

Uusina miehinä Tapparan sentteriosastolle saapuvat Tyler Morley ja Patrik Virta, joilta odotetaan varmasti ennen kaikkea apuja Tapparan hyökkäyspeliin. Kanadalainen Morley todisti viime kaudella tasonsa, kun hän teki SaiPassa peräti 41 tehopistettä ja vikkeläjalkainen sentteri voi tehdä Tapparassa vielä kovempaa jälkeä, kun hän saa itselleen paremmat laiturit. Nuori ja lahjakas Patrik Virta pelasi viime kaudella KHL:ssä ja SHL:ssä, mutta nyt on taas vuorossa paluu Liigaan. Toissakaudella Virta teki TPS:ssä 40 pistettä ja vähintään samanlaista kautta odotetaan varmasti Tampereella myös tulevalta kaudelta.

Näiden kahden vähän kiekollisemman sentterin takana Tapparalla on sentteriosastollaan Jarkko Malinen ja Juhani Jasu. Malinen ajautui viime kaudellakin ehkä vähän turhan suureen rooliin Tapparassa, mutta kakkossentterinä hän on ihan hyvä ja kolmossentterinä varmastikin Liigan paras. Malisen ylivoimavastuu voi jäädä aika vähäiseksi, sillä senttereistä ainakin Virta ja Morley pelaavat takuulla ylivoimaa. Nelossentteri Tapparalla on koko Liigan paras, kun sitä roolia heillä pelaa Juhani Jasu. Jasu on ollut jo vuosia alivoiman erikoismies, mutta viime kaudella hän sai suurta roolia myös ylivoiman maskimiehenä. Onkin mielenkiintoista nähdä, että jatkuuko Jasun ylivoimavastuu myös tulevalla kaudella. On myös mahdollista, että Otto Rauhala pelaa sentterinä ja esimerkiksi Morley tai Virta laiturina, mutta itse ainakin uskon Rauhalan aloittavan laiturin tontilla.

Tapparan sentteriosasto on yksi Liigan parhaista. Morley ja Virta eivät ole ehkä niitä Liigan suurimpia tähtiä, mutta molemmat heistä ovat kuitenkin osoittaneet pystyvänsä tehoilemaan kovaan tahtiin Liigassa. Malinen on Liigan paras kolmossentteri ja Jasu Liigan paras nelossentteri. Rauhala tarjoaa sentteriosastolle vielä yhden erittäin hyvän vaihtoehdon, mutta tämän viisikon takana ei Tapparalla ole oikein rotaatiota.

Laitahyökkääjät (9,5):

Laitahyökkääjistä Tappara menetti Tomas Zaborskyn, Antti Erkinjuntin sekä Joona Luodon. Zaborskyn mukana joukkueesta poistui paljon kiekollista taitoa, maalintekovoimaa ja johtajuutta. Erkinjuntin viime kausi oli aika suuri pettymys odotuksiin nähden ja pudotuspeleissä Erkinjuntti pelasikin aika ajoin nelosketjussa. Tapparan oma kasvatti Luoto pelasi aika pienessä roolissa ja hänen roolinsa olisi jäänyt todennäköisesti tulevallakin kaudella melko pieneksi Tapparan kivikovassa laitahyökkääjistössä.

Jatkajista isoimmat nimet ovat Tapparan viime kauden kaksi tehokkainta laituria Kristian Kuusela ja Niko Ojamäki, jotka kävivät vielä kauden päätteeksi voittamassa MM-kultaa. Kuusela on varmasti jokaiselle Liigaa seuraavalle tuttu nimi ja hän on ollut muutaman viimeisen kauden ajan ihan Liigan kovimpia pelaajia. Nuori Ojamäki pelasi viime kaudella tehokkaimman liigakautensa ja oikean roolin saadessaan hän on todella hyvä maalintekijä. Ojamäki tulee kuitekin tulevalla kaudella kohtaamaan todella kovaa kilpailua, joten hän saattaa ihan hyvin valahtaa kauden aikana ennakoitua pienempään rooliin.

Tappara teki kaksi kovaa hankintaa, kun he hankkivat riveihinsä Charles Bertrandin ja Olavi Vauhkosen. Bertrand voitti toissakaudella Kärpissä pelatessaan Liigan maalipörssin ja hän on sellainen pelaaja, joka oikean ketjun löytäessään pystyy tekemään todella murhaavaa jälkeä. Minulle on kuitenkin jäänyt sellainen mielikuva Bertrandista, että hän on todella riippuvainen siitä ketjustaan ja jos oikeita ketjukavereita ei löydy, niin hänestä ei välttämättä ole miksikään joukkueen ykköspyssyksi. Olavi Vauhkonen on tehnyt jo monen kauden ajan hyviä maalimääriä Liigassa ja hän tarjoaa vähän erilaisen vaihtoehdon Tapparan laituriosastolle.

Potentiaalisia suureen rooliin nousijoita Tapparan laituriosastolla ovat Patrik Puistola ja Kasper Simontaival. Vasta 18-vuotias Puistola teki viime kaudella Mestiksessä tehoja noin piste/peli -tahdilla ja hän pääsi pelaamaan myös useita pelejä Liigassa. Hyvänä maalintekijänä tunnettu Puistola voikin ottaa ensi kaudella jo todella ison roolin Tapparan joukkueesta. Kasper Simontaival on vielä Puistolaa vuoden nuorempi, mutta häntä voidaan pitää ehkä vielä vähän Puistolaa lahjakkaampana. Puistola lähtee kuitenkin ikänsä takia Simontaipaleen edeltä tulevaan kauteen.

Viimeisistä paikoista Tapparan laituriosastolla ovat kiinni Jere Karjalainen, Anton Levtchi ja Otto Rauhala. Karjalainen oli lähes koko viime kauden loukkaantuneena, mutta ennen sitä hän oli rutinoitunut tuollaiseksi noin 30 pisteen laituriksi. Anton Levtchi on taistellut paikasta Tapparan kokoonpanossa jo useamman vuoden ajan, mutta viime kaudella hän onnistui nousemaan vakionimeksi Tapparan kokoonpanoon. Levtchilla voisi olla Karjalaisen tavoin paukkuja myös isompaan rooliin, mutta sellaiseen murtautuminen voi olla ensi kaudella todella haastavaa. Otto Rauhala on erinomainen pelaaja kolmos- tai nelosketjuun rooliin.

Rotaatiossa Tapparalla on vielä Sami Moilanen, Matias Lehtonen, Anton Ollikainen ja Lassi Vanhatalo. Nuorten maajoukkueissakin urallaan pelannut Moilanen on tullut tunnetuksi hyvänä nelosketjun energialaiturina ja sellaista roolia hänelle on varmasti tulevallakin kaudella tarjolla. Matias Lehtonen on nyt parin kauden ajan tehnyt todella kovaa jälkeä Mestiksessä, mutta Liigassa hänestä ei ole vielä ole ollut ottamaan kunnon roolia. Anton Ollikainen on Lehtosen tavoin viettänyt pari viime kautta pääosin LeKissä ja loukkaantumisten sattuessa hän on myös ihan kelpo korvaaja Liigaan. Lassi Vanhatalo on nuori ja lahjakas pelaaja, joka teki viime kaudella pelaamissaan Mestis-otteluissa maaleja ihan tappavan kovaan tahtiin. Liigapaikka on kuitenkin hänenkin kohdallaan kiven alla.

Tapparan laituriosasto on todella kova. Kuusela, Bertrand, Ojamäki ja Vauhkonen muodostavat todella kovan kärjen, Karjalainen ja Levtchi haastavat näitä, Puistola ja Simontaival voivat breikata ihan kunnolla ensi kaudella ja rotaatiossakin on ainakin neljä liigatason varavaihtoehtoa. Aika vaikea keksiä oikeastaan mitään parannettavaa tästä Tapparan laituriosastosta.

Tapparan hyökkäys on ehdottomasti joukkueen vahvuus. Se on sopiva sekoitus nuoruutta ja kokemusta sekä kiekollista taitoa ja puolustusosaamista. Lisäksi hyökkäyksessä on muutama jokerikortti (Puistola, Simontaival, Levtchi), jotka voivat yllättää todella isosti. Tappara pystyy ihan hyvin kasaamaan neljä ketjua, joista jokainen pystyy tekemään hyvää tulosta hyökkäyspäässä.

Potentiaalinen läpimurtopelaaja: Kasper Simontaival

Simontaival on kiekollisesti erittäin lahjakas pelaaja, joka nuoresta iästään huolimatta pärjäsi jo viime kaudella hyvin liigavauhdissa. Tapparan laituriosasto on kuitenkin tulevalla kaudella todella kova ja murtautuminen siihen tulee olemaan erittäin hankalaa. Jos Simontaival haluaa kuitenkin olla ensi kesänä ykköskierroksen varaus, niin hänen pitäisi ottaa se paikka Liigasta. Hän voi mahdollisesti nousta jopa Tapparan parhaiden pistemiesten joukkoon, jos kaikki menee ihan nappiin.

Yhteenveto:

Tappara on ehdottomasti tulevallakin kaudella yksi mestarisuosikeista. Tapparan osakkeita laskee vähän ehkä maalivahtiosaston epävarmuus, mutta itse uskon ainakin jomman kumman maalivahdin onnistuvan. Rautakorpi on hyvä valmentaja, mutta onhan hänen viime vuosien finaalitilastonsa aika surullista luettavaa. Puolustus sekä hyökkäys Tapparalla ovat ihan liigan kärkeä, joten kyllä Tapparaa voi aika suurella varmuudella lähteä povaamaan sinne neljän parhaan joukkoon. Kausi näyttää sitten, että riittävätkö paukut mestaruuteen asti.

Barneyn voimasuhdearvio:

1. ?
2. Tappara - 35
3. HIFK - 35
4. Ilves - 33,5
5. HPK - 32
6. Lukko - 31,5
7. JYP - 31,5
8. Pelicans - 31
9. TPS - 30
10. Sport - 29,5
11. KooKoo - 29
12. SaiPa - 28,5
13. KalPa - 28,5
14. Ässät - 28,5
15. Jukurit - 27,5
 
Viimeksi muokattu:

Barney

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rive Kanerva
Pisteytykseen liittyvät kysymykset löydät todennäköisesti tästä viestistä.

Barneyn voimasuhdearvio:


1. Kärpät:

Valmennus (9,5):

Mikko Manner on tehnyt erinomaista työtä ensin Lauri Marjamäen apuvalmentajana ja sen jälkeen Kärppien päävalmentaja sekä Suomen maajoukkueen apuvalmentajana. Mannerin Kärpät pelasi viime kaudella erinomaista kiekkoa, mutta täydellistä arvosanaa ei voi antaa sen takia, kun finaaleissa Pennasen HPK pystyi riisumaan melko hyvin materiaaliltaan paremman oululaisjoukkueen aseistaan. Manner on kuitenkin valmentajana Liigan ehdotonta eliittiä.

Manner on pelitapansa lisäksi onnistunut luomaan Kärppien joukkueeseen kausi kauden jälkeen erinomaisen joukkuehengen. Pelitavallisesti Mannerin Kärppien peliä on kuvattu ”Kanada-lätkäksi”, jolla viitataan Kärppien pelaavaan pohjoisamerikkalaista kiekkoa isossa kaukalossa. Kärppien vahvimpia aseita on Ruotsissa tunnetuksi tullut pelipaikattomuus, jossa viisikkona hyökätään ja viisikkona puolustetaan, minkä seurauksena hyökkäyksen kärkenä voi joissain tilanteissa olla esimerkiksi kaksi puolustajaa.

Kärppien pelitavassa ehdoton vahvuus on myös niin sanottu ”organisoitu epäjohdonmukaisuus”, joka tarkoittaa sitä, että Kärpät pelaa niin monipuolisesti, että vastustajan on vaikea reagoida heidän pelaamiseensa, Välillä he pelaavat nopeasti, välillä hitaasti, välillä laiturit repivät keskialueelle tilaa ja välillä joukkue hyökkää tiiviinä viisikkona. Tärkeitä arvoja Kärppien pelissä tulevat varmasti ensi kaudellakin olemaan aggressiivisuus, monipuolisuus, pelirohkeus sekä pelipaikattomuus.

Maalivahdit (8):

Patrik Rybar
Justus Annunen


Maalivahtiosastolla Kärpät on heikentynyt ihan merkittävästi, sillä viime kaudella heillä oli koko sarjan paras maalivahtikaksikko. Vehviläinen oli viime kaudella erinomainen viimeinen lukko hyvin toimineen puolustuksen takana. Jussi Rynnäs oli myös viime kaudella erittäin hyvä ja Rynnäs olisi varmasti ollut viime kaudellakin suurimmassa osassa liigajoukkueista ykkösmaalivahti.

Ykkösmaalivahdikseen Kärpät hankki slovakialaisen Patrik Rybarin Detroitin farmista. Rybarin AHL-kausi ei ollut mikään nappisuoritus, mutta hän torjui ennen viime kautta pari kautta hyvällä tasolla Tshekin pääsarjassa. Rybar on vielä kohtuu nuori kaveri, jonka tavoite on varmasti Pohjois-Amerikassa, joten motivaatiosta hänen onnistumisensa ei pitäisi ainakaan jäädä kiinni. Pienoinen arpahan Rybar on, mutta itse luotan tähän ratkaisuun.

Se erikoisin ratkaisu Kärppien maalivahtiosastolla oli tarjota Justus Annuselle kakkosmaalivahdin rooli. Annusen viime kausi ei mennyt todellakaan putkeen ja vaikka kyseessä onkin lupaava maalivahti, niin siitä huolimatta hänen näyttönsä ovat aika keskinkertaiset. Kärpilllä on kuitenkin viime vuosina ollut tapana hankkia kaksi kovaa maalivahtia, niin siihen nähden tämä ratkaisu on todella yllättävä. Onhan Annunen kuitenkin kauteen lähdettäessä Liigan surkein kakkosmaalivahti.

Kärppien maalivahtiosasto on vähän keskinkertainen ja lopulta Rybarin onnistuminen tulee ratkaisemaan, että onko Kärppien maalivahtitilanne hyvä vai huono. Kärpiltä vähän epäkärppämäinen ratkaisu jättää maalivahtiosasto näin suureksi kysymysmerkiksi ennen kauden alkua. Tietenkin Annusella on potentiaalia nousta hyväksikin liigavahdiksi, mutta viime kauden näytöt eivät ainakaan enteile sitä, että se nousu tapahtuisi tulevalla kaudella.

Puolustus (9,5):

Atte Ohtamaa – Shaun Heshka
Ludvig Byström - Jakub Krejcik
Lasse Kukkonen – Mikko Niemelä
Aleksi Mäkelä


Kärpät koki valtavat menetykset kauden jälkeen, kun Liigan viime kauden paras pakkipari Teemu Kivihalme - Jani Hakanpää poistui Kärpistä. Tuota kaksikkoa on käytännössä mahdoton korvata, mutta mielestäni Kärpät teki todella hyvää työtä korvaajien suhteen, sillä he saivat joukkueeseensa käytännössä parhaat mahdolliset korvaajat tuolle kaksikolle. Muita isoja menetyksiä Kärppien pakistoon ei ole ainakaan vielä tullut.

Ne uudet hankinnat Kärppien puolustukseen ovat ruotsalainen Ludvig Byström sekä tshekkiläinen Jakub Krejcik. Byström saapuu Kärppiin AHL:stä ja jotain miehen tasosta kertoo se, että huhujen mukaan todella moni SHL-seurakin oli Byströmin perässä. Itse odotan ainakin Byströmistä huippupakkia Liigaan. Jakub Krejcik pelasi viime kaudella Lukossa erinomaisen kauden ja hän on ehdottomasti huippupakki liigatasolla. Krejcik ei varmasti tule ensi kaudellakaan olemaan se Liigan näkyvin puolustaja, mutta kauden päätteeksi tullaan hämmästelemään hänen tehotilastoaan ja mahdollisesti jopa tehopisteitään.

Vaikka Kivihalme ja Hakanpää muodostivat ehkä jopa koko Liigan parhaan pakkiparin, niin siitä huolimatta Kärppien viime kauden peliaikakuninkaat olivat Atte Ohtamaa ja Shaun Heshka. Ohtamaa on puolustussuuntaan jopa liian hyvä Liigaan ja enemmän puolustavana puolustajana tunnettu Ohtamaa pystyy liigatasolla olemaan myös melko tehokas hyökkäyssuuntaan. Shaun Heshkaa ei sovi unohtaa koskaan, kun puhutaan Liigan parhaista puolustajista. Hänen rutiinitasonsa on erittäin korkealla ja ensi kaudellakin häneltä voidaan odottaa sitä noin 30 tehopistettä ja tasaisen laadukasta pelaamista läpi koko pitkän kauden.

Jos Kärppien puolustuksen top-4 on erittäin kova, niin heillä on myös Liigan kovin kolmospakkiparin mies, kun kokeneelle Lasse Kukkoselle ei ole enää tarjolla isompaa roolia. Kukkosen hyökkäystehokkuus on pienentynyt viime vuosina pienentyneen roolin takia, mutta puolustavana puolustajana hän on edelleen ihan Liigan eliittiä. Kukkosen kohdalla on myös hyvä muistaa miehen johtajaominaisuudet ja uhrautuminen joukkueensa eteen. Kukkosen kanssa toinen tärkeä puolustava puolustaja Kärpille on seuran oma kasvatti Mikko Niemelä. Niemelä on kausi kaudelta noussut isompaan rooliin ja hän on viime vuosien aikana noussut jo jonkunlaiseksi kulttihahmoksi Kärppä-kannattajien keskuudessa.

Viimeisistä pelipaikoista Kärppien puolustuksessa taistelevat Aleksi Mäkelä, Taneli Ronkainen, Joona Huttula, Kalle Loponen, Jaakko Niskala ja Topi Niemelä. Mäkelä ja Ronkainen pelasivat viime kaudella lähes koko kauden pienessä roolissa Kärppien puolustuksessa ja samanlaista roolia heille on tarjolla tulevallakin kaudella. Viime kaudella hyvin Mestiksessä pelanneet Huttula ja Loponen tarjoavat kuitenkin varmasti tuolle kaksikolle kovaa kilpailua pelipaikoista. Jaakko Niskala ja Topi Niemelä saavat varmaan jokusen liigapelin vyölleen ensi kaudella, mutta tuo Kärppien pakisto on sen verran laadukas, että vaikea siihen on murtautua.

Kärppien puolustus on tällä hetkellä Liigan paras. Top-4 on mielestäni koko Liigan laadukkain ja heidän takanaan on vielä kolmospariakin isommassa roolissa pelaamaan kykenevät Kukkonen ja Niemelä, hyvää liigatasoa olevat Mäkelä ja Ronkainen sekä nuoret haastajat Huttula, Loponen, Niskala ja Niemelä. Kärppien tämän hetken pakisto on lähes täydellinen kokonaisuus, jossa on kaikkea, jota puolustukselta voi vaatia.

Hyökkäys (8,5):

Janne Pesonen – Juho Lammikko – Jussi Jokinen
Mika Pyörälä - Michal Kristof – Radek Koblizek
Jasper Lindsten – Tino Metsävainio - Tuukka Tieksola
Jari Sailio – Miska Humaloja – Otto Karvinen


Keskushyökkääjät (8,5):

Sentteriosastolla Kärpät koki pari pahaa menetystä, kun Nicklas Lasu palasi takaisin kasvattajaseuraansa ja Rasmus Kupari lähti hakemaan NHL-paikkaa. Etenkin Lasu oli viime kaudella Kärpille todella tärkeä sentteri, sillä hän oli hyökkäyspään tehojensa lisäksi erinomainen pelaaja myös puolustussuuntaan. Kuparin arvo tuli parhaiten esille hyökkäyspäässä ja hän tekikin melko pienellä vastuulla ihan kelpo tehot. Korvaajaksi Kärpät on hankkinut ainoastaan Juho Lammikon, joten he odottavat ilmeisesti Tino Metsävainion nousevan tulevalla kaudella isompaan rooliin.

Kärppien ykkössentterinä kauteen lähtee slovakialainen Michal Kristof, joka oli viime kaudella yllättävän kova. Itse suhtauduin ennen viime kauden alkua vähän skeptisesti Kristofiin, mutta hän näytti kauden aikana olevansa ihan Liigan parhaita senttereitä. Toinen kärkisentteri Kärpillä on viime kaudella NHL:ssä ja AHL:ssä pelannut Juho Lammikko. NHL:ssä Lammikon tehtävänä oli lähinnä lyödä kiekkoa päätyyn, mutta AHL:ssä hän sai ihan hyvin tulosta aikaan. Puolustussuuntaan Lammikko on varmasti laadukas sentteri Liigaan, mutta hänen hyökkäystehokkuutensa on ainakin minulle vähän arvoitus. Toisaalta Lammikko saa todennäköisesti pelata aika kovien laiturien kanssa, joten luulisi siinä tulevan ihan hyvin tehoja.

Kärpät odottaa isoa tasonnostoa Tino Metsävainiolta. Metsävainio nousi vähän yllättäenkin viime kaudella haastamaan Miska Humalojaa peliajasta ja vaikka Metsävainio pelasikin pääosin nelosketjussa viime kaudella, niin hänellä on eväitä isompaankin rooliin. Hän on tehnyt ihan hyvin tehoja junioreissa sekä Mestiksessä, mutta ensi kaudella saamme nähdä, että riittääkö taso tekemään tulosta Liigassa. Nelossentterinä Kärpillä on Miska Humaloja, jonka itse lasken erittäin hyväksi nelossentteriksi, vaikka hänen viime kautensa olikin heikohko. Rotaatiossa haastamassa ovat Jesse Koskenkorva ja Tommi Järvitalo. Kokeneet Janne Pesonen, Jussi Jokinen ja Mika Pyörälä voivat myös tarvittaessa pelata sentterinä.

Kärppien sentteriosasto on mielestäni erittäin hyvä. Kristof sekä Humaloja ovat laadukkaita pelaajia omassa roolissaan ja Lammikon uskon myös olevan kelpo vahvistus, vaikka suhtaudunkin vähän epäilevästi hänen joukkueelleen tarjoamaan antiin hyökkäyspäässä. Metsävainio esitti ihan lupaavia otteita viime kaudella, mutta ei hän siitä huolimatta ole mikään varma onnistuja. Toisaalta Kärpillä on laituriosastolla kovia seppiä, jotka voivat tarvittaessa auttaa, mikäli joukkueen sentteriosasto ei ole riittävän hyvä.

Laitahyökkääjät (9):

Myös laitahyökkääjäosastolla erinomaisen kauden pelannut Kärpät koki pahoja menetyksiä, kun joukkueen kaksi parasta pistemiestä, Ville Leskinen sekä Aleksi Heponiemi, päättivät lähteä Oulusta. Näiden lisäksi myös kesken kauden Kärppiin tullut Oskari Osala lähti etsimään uusia haasteita muualta. Kolme pahaa menetystä, jotka on vaikea korvata.

Kärppien laituriosaston syömähampaana toimii ehdottomasti konkarikolmikko Janne Pesonen, Jussi Jokinen ja Mika Pyörälä. Tämä on todella iäkäs kolmikko, mutta heidän otteissaan ei ole näkynyt mitään merkkejä heikentymisestä. Pesonen on ollut viime vuosina tehokas niin Ruotsissa kuin Sveitsissäkin ja häntä voi kaavailla ensi kaudella piste- sekä maalipörssin kärkisijoille. Jussi Jokinen teki viime kaudella Kärpissä pisteitä yli piste/peli -tahdilla, mutta pudotuspeleissä hänen tahtinsa vähän hidastui ilmeisesti suurimmaksi osaksi loukkaantumisen takia. Jokisen pitäisi Pesosen tavoin taistella Liigan pistepörssin voitosta ensi kaudella. Pyörälä on puolustussuuntaan Liigan parhaita laitahyökkääjiä ja sen lisäksi hän tekee myös hyökkäyspäässä todella kovaa jälkeä.

Tuon kokeneen kolmikon takana seuraavana tulevat Radek Koblizek ja Jasper Lindsten. Koblizekissa näen paljon samaa kuin Ville Leskisessä pari vuotta sitten. Aktiivinen kaveri, joka pääsee hyvin maalipaikoille, mutta viimeistely on vielä tähän asti ollut harmittavan tehotonta. Uskon kuitenkin, että siihen tulee ensi kaudella muutos ja Koblizek tulee tekemään todella kovat tehot ensi kauden aikana. Jasper Lindsten tuntuu yleisesti ottaen olevan vähän aliarvostettu pelaaja liigaseuraajien keskuudessa. Parhaalla kaudellaan Lindsten on tehnyt kuitenkin 37 tehopistettä ja Kärpissäkin hän on ollut melko tasaisesti tuollainen 30 pisteen mies, vaikka vastuu ei ole ollut mitään kovin suurta.

Puolustuspään erikoismiehinä Kärpillä on Jari Sailio ja Otto Karvinen. Jari Sailio on nelosketjun laiturina varmaan koko Liigan paras, sillä hän on todella ärsyttävä vastustaja, minkä lisäksi hänestä on jotain hyötyä hyökkäyspäässäkin. Otto Karvinen on myös pelaaja, joka on hyvä ärsyttämään vastustajia, mutta Karvisen ongelmana on ainakin tähän asti ollut jäähyherkkyys. Kärpillä on aika vähän joukkueessaan tällaisia nelosketjun energiapelaajia, joten Sailiolle ja Karviselle on varmasti luvassa reilusti vastuuta ensi kaudella.

Viimeisistä paikoista Kärppien laituriosastolla taistelevat Sami Anttila, Tuukka Tieksola, Aku Räty, Aatu Räty, Julius Hermonen ja Zdenek Sedlak. Anttila sai jo viime kauden aikana ihan hyvin vastuuta, mutta hänen kohdallaan tehottomuus oli todella suuri ongelma. Tieksola ja Rädyt ovat nuoria ja erittäin lupaavia pelaajia, jotka ovat voineet ottaa kesän aikana suuriakin kehitysaskeleita, joten heidän mahdollista rooliaan on hyvin vaikea arvioida etukäteen. Hermonen pelasi viime kauden erittäin hyvin RoKissa ja Sedlak kävi myös koittamassa tasoaan Mestiksen puolella, mutta tällä kaksikolla voi olla vaikeaa saada peliaikaa tulevalla kaudella.

Kärppien laituriosasto on hyvä, mutta ei täydellinen. Laitahyökkääjäosaston kärki on kokenut ja erittäin laadukas, heidän takanaan on pari hyvää top-6 laituria, nelosketjuun on heittää pari vastustajan kannalta inhottavaa pelaaja ja viimeisistä pelipaikoista taistelee useampi erittäin lahjakas pelaaja. Jos tuossa olisi vielä yksi huippulaituri, niin kympin arvosana olisi aika lähellä.

Kokonaisuutena Kärppien hyökkäys on mielestäni oikeinkin hyvä. Heillä on useita kokeneita kärkipelaajia, mutta he antavat rohkeasti myös nuorille omille kasvateille mahdollisuuden ottaa isoa roolia Liigassa. Nelosketju Kärpillä on todennäköisesti Liigan paras. Vaikka Kärppien hyökkäystä en listaakaan ihan Liigan parhaaksi, niin en usko heidän ensi kauden kaatuvan siihen.

Potentiaalinen läpimurtopelaaja: Aatu Räty

Aatu Räty on todella nuori pelaaja, jota kaavaillaan kärkivaraukseksi kesän 2021 draftiin. Siihen on kuitenkin vielä reilusti aikaa, joten Rädyllä on vielä aikaa kehittyä kovaksi pelaajaksi liigatasolla ennen varaustaan. Ensi kaudella hänelle tarjotaan varmastikin liigadebyytti, mutta onko hänestä ottamaan vielä isoa roolia Liigassa? Todella mielenkiintoinen seurattava ensi kaudella.

Yhteenveto:

Kärpät on tulevallakin kaudella yksi suurimmista mestarisuosikeista. Heillä on vahva peli-ideologia ja hyvä valmennus, erittäin kova pakisto ja laadukas hyökkäys. Maalivahtia voidaan pitää ainoana kysymysmerkkinä. Joukkueessa on myös todella paljon johtajuutta, mikä tulee auttamaan paljon, jos Kärpät kohtaa kauden aikana vastoinkäymisiä. On myös todella kiva nähdä, että Kärpät antaa omille junioreilleen mahdollisuuksia lunastaa paikkansa Liigassa.

Barneyn voimasuhdearvio:

1. Kärpät - 35,5
2. Tappara - 35
3. HIFK - 35
4. Ilves - 33,5
5. HPK - 32
6. Lukko - 31,5
7. JYP - 31,5
8. Pelicans - 31
9. TPS - 30
10. Sport - 29,5
11. KooKoo - 29
12. SaiPa - 28,5
13. KalPa - 28,5
14. Ässät - 28,5
15. Jukurit - 27,5
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös