Venäjä hyökkää Ukrainaan aseellisesti, mutta viimeiset tapahtumat tässä ketjussa saa minut myös kirjoittamaan Venäjän hybridivaikuttamisesta ja jopa hybridisodasta, jota Venäjä käy myös laajemmin läntisessä maailmassa. Kaikki julkiset tekstipohjaiset keskustelut voivat olla hybridivaikuttamisen kohteena (mikään kohde ei ole Venäjälle turhan mitätön) ja tämä on hyvä muistaa myös kaikkien jatkoajan käyttäjien. Toki samanaikaisesti ei ole perusteltua leimata kaikkia Venäjän narratiiveja latelevia Kremlin kätyreiksi, kun asialla voi olla myös nk. hyödylliset idiootit. Jaan kuitenkin muutaman tavan, joissa on helppo tunnistaa, milloin juuri sinuun pyritään vaikuttamaan Moskovan narratiivia tukevilla tavoilla.
Ensimmäiseksi on hyvä huomata epämääräinen tai tarkentamaton, toivottu lopputulos. Tämä voidaan tuoda esimerkiksi esiin siten, että "toivoo rauhaa Ukrainaan". Tämä on klassinen esimerkki, jossa koitetaan tuoda esiin, kuinka jalot pyrkimykset keskustelijalla on. Tästä on myös erilaisia variaatioita, kuten "turhaan kuolevat ukrainalaiset" tai kertomus siitä kuinka "ukrainalaiset taistelevat amerikkalaisten puolesta, viimeiseen ukrainalaiseen". Näitä fraaseja Moskova tykkää propagandassaan ladella, tuoden esiin, että kaikkihan tässä rauhaa haluavat. Ja toki haluavatkin, mutta eri ehdoilla. Venäjä haluaa sodan päättyvän rauhaan, jossa se saisi rauhan oloissa, rauhassa, alistaa ukrainalaisia ja kohdistaa heihin erilaisia sortotoimia. Tämä lopputulos ei vaan mahdu länsimaiseen oikeustajuun.
Toinen on mutku-kortti. Yleensä tämä on hyvin perinteinen, "mutta kun USA/Nato", mutta myös erilaisia variaatioita on nähtävissä. Tässä vaiheessa keskustelua sekoitetaan myös perinteisillä argumenteilla, kuten Irakin sodalla tai Balkanin mattopommituksilla. Ainakin Irakin sota täällä näytettiin mainittavan, Jugoslavian Naton pommituksia en nopealla selauksella nähnyt, mutta se on myös toinen usein käytetty valttikortti. Tässä yhteydessä myös usein mainitaan Naton itälaajentuminen, joka on terminä jo niin vahvaa Kremlin propagandaa, että suorastaan hirvittää. Suosittelen myös kaikkia välttämään em. termiä, koska pelkästään sen käyttäminen tuo Venäjän argumenteille legitimiteettiä.
Kolmantena yleisenä vaikuttamiskeinona käytetään myös uhrin syyllistämistä. Tuodaan esiin kuinka länsi on syyllinen ukrainalaisten kuolemiin. Tätä voidaan myös hyödyntää siten, että syytetään suoraan ukrainalaisia omasta tilanteestaan. "Mitäs menivät vaatimaan demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa, eihän sellainen käy päinsä". Tätä korttia Venäjä käyttää edelleen laajasti pyrkiessään vaikuttamaan Ukrainaan. Tälläkin hetkellä Venäjä koittaa luoda Ukrainassa narratiivia, jonka mukaan Ukrainan oma hallinto aiheuttaa ja haluaa omien kansalaisten kuolevan rintamilla, eikä Zelenskyin hallintoa voisi vähempää kiinnostaa. Tässä toki kätevästi unohtuu se, että se on nimenomaan Venäjän armeija, joka siellä tuhoamissotaansa käy.
Summa summarum. On tärkeää huomata, että myöskin suomalaisessa yhteiskunnassa Venäjän hybridivaikuttaminen on oikeasti arkipäivää. Nämä tietyt signaalit on erityisen tärkeää huomata, jotta ei tule itse vaikutetuksi tai jopa päädy levittämään Kremlin propagandaa. Aina keskustelun tarkoituksena ei ole edes osoittaa, että omat argumentit rauhaa rakastavasta ja väärin ymmärretystä Venäjästä pitäisivät paikkaansa, tarkoituksena voi olla (ja usein onkin) vaan hämmentää ja sekoittaa. Kun näet Venäjän hybridivaikuttamista ole valppaana, voit tuoda esiin sen, kuinka kirjoituksessa suolletaan Kremlin tarjoamaa propagandaa ja mikäli tämän jälkeenkin vastaus on sellainen, että jotkut hybridivaikuttamisen bingo-kortin ruudut täyttyvät, jätä aihe sikseen, älä lähde väittelyyn mukaan, vaan enintään tuo vielä uudestaan esiin, että kyseinen narratiivi ei vastaa sitä maailmaa, jossa me elämme. Kyseinen "keskustelija" ei ole tullut todellisuudessa keskustelemaan, vaan (hybridi)vaikuttamaan.
Venäjä on myös vaikuttamisessaan valitettavan hyvä. Se jakaa propagandaansa tavoin, että siinä on murusia totuudesta, jolloin sitä ei voi suoraan sivuuttaa valheena. Mutta siinä vaiheessa, kun lähdet argumentoimaan ja murustelemaan väitteitä, tulee esitettyjen väitteiden onttous esille. Tässä vaiheessa helposti on kuitenkin jo hävinnyt keskustelun, koska olet osoittanut argumenteille arvoa ja tuonut tahattomasti esiin niiden totuuspohjaa - vaikkakin totuuspohja olisi kuinka hutera tahansa.
Yleisesti, kun puhutaan Venäjän vaikuttamisesta, niin esimerkiksi eurooppalaisista ääriliikkeistä, tosi monet ovat Venäjän mielenkiinnon kohteena, jopa rahoittamia. Mutta kyseessä ei tarvitse olla edes, iso poliittinen liike. Jopa yksittäinen valkokaulusduunari tai raksamies voi aivan hyvin olla Venäjälle hyvinkin mielekäs työrukkanen. Esimerkiksi rokotuskriittiset ryhmät tai monet pasifistiset liikkeet ovat - mahdollisesti huomaamattaan - päätyneet jakamaan Kremlin propagandaa omassa toiminnassaan.
Ja vielä lopuksi, moderaattoreille tiedoksi, että Venäjän käymä hybridisota ja hybridivaikuttaminen on yksi olennainen osa Venäjän voimapoliitiikkaa, eli Ukrainassa käytävä sota ja hybridivaikuttaminen liittyvät olennaisena osana toisiinsa. Siksi ketjunootin jälkeenkin kirjoitan viestini tähän ketjuun, kun tässä ketjussa ilmiselvästi hybrivaikuttamisen bingokortit täyttyvät.