Samasta aiheesta IL:ssä:
Venäjä varautuu pikemminkin sotatoimien kasvattamiseen kuin sodasta vetäytymiseen, asiantuntija arvioi.
www.iltalehti.fi
Ukrainan selvittyä vuosi sitten keväällä Venäjän v. 2022 hyökkäyksen ensimmäisistä kuukausista, niin oli jo varmaa, että tästä tulee pitkä sota. Se, että kuinka pitkä, niin sitä on mahdoton sanoa, sitä ei pysty sanomaan kukaan jne. Ja kun sodasta tuli pitkä, joutuu molemmat osapuolet koko ajan suunnittelemaan toimia, että miten tästä hetkestä eteenpäin, miten syksystä eteenpäin, miten talvesta eteenpäin jne.
Mitä skenaarioita tästä eteenpäin?
Ukraina jatkaa vastahyökkäyksiä, ja saa takaisin miehitettyä joitain alueita. Kuinka paljon ja kuinka nopeasti - sitä on mahdoton sanoa. - Venäjän oma vastahyökkäys?
Venäjä jatkaa iskujaan Ukrainan siviilikohteisiin, infraan, voimalaitoksiin, satamiin jne. - Ukraina jatkaa iskujen tuhojen korjaamista.
Venäjä valmistautuu pitkään sotaan (asevelvollisuusuudistus ja sotateollisuusinvestoinnit). - Kansalaisten protestoinnit. Mihinkään mittavaan kapinaan tai vallankaappausyritykseen en usko.
Venäjä valmistautuu laajentamaan sotaa (esim. Wagner operaatio Suwalkin käytävässä).
Lännen tuki Ukrainalla? - jatkuu toistaiseksi tulevaisuudessakin, mutta muutamia, lähinnä poliittisia epävarmuustekijöitä tuessa tottakai on.
Kiinan tuki Venäjälle? - jatkuu 100% tulevaisuudessakin, mutta on täysin Kiinan näpeissä.
Ei ole "kiinalaista rauhansopimusta", "afrikkalaista rauhansopimusta", tai kuten viimeksi tänään kuulin, "saudiarabialaista rauhansopimusta" - on vain rauhansopimus, jonka takana Ukraina on 110%, lähinnä "eurooppalainen rauhansopimus".
Mitäs muita skenaarioita tässä asiassa on?
Itse odotan, että länsimaat ovat tukeneet jo Ukrainaa niin paljon, että Ukraina pystyy puolustamaan pitkälle tulevaisuuteen ainakin tämän hetkisiä "rajojaan" Venäjän hyökkäyksiltä. Nyt tuki on ollut "ilmaista", jossain vaiheessa Ukraina alkaa maksamaan puolustuksestaan, normaalin länsimaalaisen markkinatalouden tapaan.