Mutta helvetin iso ongelma nimenomaan miesten ongelmien korjaamisessa on se, että ei ole uskottavia miesasiamiehiä. Oikeistolainen maailmankuvahan vain johtaa siihen, että jos ei ''menesty'' niin kuolkoon ojanpenkalla. Jos kannattaa tätä maailmaa, niin kannattaa olla varma ettei ole siellä tyhmien puolella. Ja mielestäni naisilla ei ole velvollisuutta korjata miesten ongelmia, tai pitää miesten asiaa julkisuudessa. Se on miesten itsensä tehtävä, ja jos se tapahtuu oikeistokonservatiivisten YouTube-kanavien kautta niin olkoon, mutta sen jälkeen on turha tulla itkemään kun yhteiskunta ei auta.
Asia ei ole ihan näin yksinkertaista. Täytyy pureutua tähän vähän laajemman ajatusketjun kautta.
Oletetaan ettei päteviä miesasiamiehiä ole. Mistä se sitten johtuu? Jos jollekin asialle on kysyntää, niin tarjontaa alkaa tulla. Ja kun tarjonta kasvaa, pätevyys kasvaa myös. Pureutukaamme siis miesasiamiesten kysyntään tasa-arvoelimissä (eli instituutioissa jotka maksaa siitä oikeasti palkkaakin, jolloin siitä voi tehdä ammatin).
Tasa-arvo mielletään Suomessa pitkälti feministien asiaksi. Ja kuten missä tahansa ideologisessa instituutiossa, ne äänekkäimmät ja fanaattisimmat yksilöt ovat yleensä vallassa ja hallitsevat narratiivia. Ja vaikka feministit usein sanovat ajavansa myös miesten asiaa, tämä on enemmän tai vähemmän paskapuhetta, ainakin kun mietitään tekoja. Jotkut feministit varmasti ajattelevat näin aidosti, mutta se todellinen feminismi (joka antaa feminismille tarkoituksen) pohjautuu narratiiviin naisten uhriasemasta, jonka takia narratiivi siitä, että molemmilla sukupuolilla olisi omat hyötynsä ja haittansa, syö sitä syvintä feminismin "uskon doktriinia".
Toisekseen voidaan miettiä sitä miksi pätevät miehet haluaisivat tunnustautua miesasiamiehiksi. Julkisuuteen on astunut vuosien varrella miesasiamiehiä omilla kasvoillaan, eikä lopputulos ole ollut kovin kadehdittava - varsinkaan silloin kun he tekevät se valtakunnan median kautta.
(Vastavalmistuneista toimittajista suurin osa on naisia ja vieläpä usein jonkin sortin feministejä, jonka takia tämä neljäs valtiomahti (Media) naisistuu kovaa vauhtia. Vuonna 2023 kaikista toimittajista 58% oli naisia ja tämä lukema kasvaa vuosi vuodelta kun vanhemmat (miesvoittoiset sukupolvet) jäävät eläkkeelle ja naisvoittoiset sukupolvet tulevat tilalle. Ja halusimme tai ei, niin media on se mahti joka hallitsee kaikkea sitä informaatiota jonka me saamme. Omin silmin havaintomme maailmasta rajoittuvat omaan ympäristöömme.) Tämän takia joku youtube on houkutteleva paikka, sillä siellä he pystyvät tavoittamaan yleisönsä, ilman, että heidät päästään leimaamaan ruikuttaviksi nössöiksi - jollaisena miesasiamies usein nähdään.
Kolmanneksi... miesihanne on edelleen useimpien naisten mielestä se vahva tunteensa kurissa pitävä kallio, johon naiset voivat tiukan paikan tullen turvata. Miehelle on siis yleisesti ottaen myrkkyä tulla leimatuksi ruikuttavaksi. Itkeminen ja miehuus ei edelleenkään ole naisten mielestä kovin houkuttelevaa, vaikka nykyään tunteiden näyttäminen ja kyynelehtiminen voidaankin nähdä vahvuutena (kunhan ei aleta ruikuttaa tai itkemään). Tuossa edellä itsekin sanot "turha tulla itkemään jos yhteiskunta ei auta", koska miesten ollessa kyseessä, puhe itkemisestä nähdään automaattisesti heikkoutena. Ja tämä liittyy asiaan siten, että useimmat ihmiset haluavat kuitenkin muodostaa itsestään houkuttelevan vastakkaiselle sukupuolelle. Yksinäisyys ei ole kovin houkutteleva malli loppuelämälle (vaikka isolle osalle se on todellisuutta). Kun useimmat naiset kaipaavat kumppaniltaan turvallisuuden tunnetta, uhriutuva mies ei ole kovin houkutteleva. Vastaavasti uhriutuva (heikkouttaan näyttävä) nainen voi tarjota miehelle tarpeellisuuden tunnetta siitä, että hän voi olla se vahva turvaava osapuoli. Siksi jotkut miehet tuntevat miehuutensa uhatuksi jos vaimo tienaa enemmän rahaa. Sinänsä siis se on myös naisten asia minkälaisia miehiä he haluavat yhteiskunnassa nähdä.
Mutta mitä haluat, että tälle asialle tehdään? Ei varmaankaan mitään yhteiskunnallisia tukitoimia, koska ne ovat vasemmistolaista tasapäistämistä. Vai?
Hyvä kysymys. Mitä asialle pitäisi tehdä? Tukitoimet on pikkulaastareita isojen avohaavojen päälle. Kun ongelma on asenteissa, niin asenteet ovat asioita joita pitäisi yrittää muokata. Kuten edellä tunnut olevan kanssani samaa mieltä siitä, että molemmilla sukupuolilla on elämässään sekä haasteita että hyötyjä, eikä siten voida sanoa, että kumpikaan sukupuoli olisi toista huonommassa asemassa elämässä, niin tämä on se iso ongelma...
Ministeriön tasa-arvoyksikössä työskentelee 18 naista ja 0 miestä – tässä syy | Verkkouutiset
www.verkkouutiset.fi
Perusteluna tässä pidetään sitä, ettei miestä voi nimittää ohi pätevämmän naishakijan, mutta jos meillä on oikeasti tasa-arvoyksikkö, jonka tehtävä on helpottaa esimerkiksi sukupuolen tuomia haasteita, niin kaiken ytimessä on luoda yksikkö, joka ensinnäkin pystyy hahmottamaan kaikki sukupuolen tuomat haasteet. En esimerkiksi miehenä voi millään tavoin hahmottaa kaikkia niitä haasteita joita naisena oleminen voi tuoda. Mutta sama koskee naisia. Kukaan nainen ei tiedä minkälaista on kasvaa kohti aikuisuutta tiedostaen esimerkiksi, että jos syntyy sota - niin sinut määrätään isolla todennäköisyydellä rintamalle kuolemanvaaraan. Tai ellet onnistu saamaan itsellesi partneria niin sinusta tuskin tulee isää. Ja jos tulet isäksi, niin avioeron sattuessa sinulla on tilastollisesti se lyhyt tikku kourassa (äitiys nähdään oikeusistuimissa isyyttä tärkeämpänä). Miehet ja naiset eivät kasva eri suuntiin pelkän biologiansa takia, vaan myös sen takia minkälaisia tulevaisuuden näkymiä, mahdollisuuksia ja haasteita heillä on edessään. Uskottava tasa-arvoyksikkö sisältää näkökulmien diversiteettiä, jotta se voi pohtia asioita useammalta eri kantilta. Se on se oikeasti tärkein pätevyys, jos halutaan miettiä kansalaisten kokemia haasteita.
Edellä oleva esimerkki on toki vain yksi esimerkki, mutta kaikissa tasa-arvoyksiköissä trendi on aika lailla sama. Ja vaikka siellä on välillä muutama mies mukana, niin hekin ovat yleensä miesfeministejä, sillä kuka täysjärkinen ihminen haluaisi olla yksin töissä 11 feministin kanssa eriävän näkökulman kanssa.
Ja se mitä itse haluaisin tehdä muokatakseni ihmisten asenteita kohti tasapuolisempaa asemaa, on lopettaa käsitteellisellä tasolla feminismin kutsumisen tasa-arvoksi, ja tuoda esiin naisasianaisen ja miesasiamiehen tärkeää virkaa tasa-arvokeskustelun ytimessä. Se, että meillä tasapuolinen määrä keskenään toimeentulevien ihmisten erilaisia näkökulmia
(joita ei aja mikään ideologinen aate, vaan halu parantaa kaikkien ihmisten elämää), niin meillä olisi instituutio, joka voisi uskottavasti ajaa tasa-arvon asiaa. Feminismiä ja meninismiä voisi alkaa kutsua sillä nimellä mitä se oikeasti on - eli seksismiä.
(Se, että olet nainen joka haluaa parantaa naisten asemaa, ei tee sinusta seksistiä - vaan tarpeellisen, mutta se tekee, jos uskot toisen sukupuolen olevan jotenkin ytimessään huonompi esimerkiksi siten, että maskuliinisuus on toksista.)
Ja tosiaan.. liittyen siihen ihan alkuperäiseen pointtiin, jos noihin tasa-arvoelimiin saataisiin oikeasti tasapuolista näkökulmien diversiteettiä, niin sitten meillä olisi oikeasti työpaikka, jossa myös miesasiamiehet voisi viihtyä naisasiamiesten rinnalla tulematta jyrätyksi lukumäärän kautta. Mutta ei se näkökulmien diversiteetti tule muuttumaan niin kauan kun annamme ideologian (feminismin) määrittää sen mitä on todellinen tasa-arvo.