Kommenttina
@SergeiK tekstiin yllä, kun Suomi on NATO:n jäsen, on aika käydä läpi lähihistoriaamme. Jaan tekstissäsi enemmän tai vähemmän käsitellyt asiat kolmeen ryhmään:
1. Suomen (ja Saksan, EU:n) tekeminen osin riippuvaiseksi Venäjästä energian osalta, vaikka vaarat olivat tiedossa 2008 alkaen.
2. Suomen turvallisuuspolitiikassa velvoittavan liittolaissuhteen luomisen kieltäminen, vaikka vaarat olivat tiedossa. Mahdollisuus suhteeseen avautui 1990-luvulta alkaen.
3. Venäjän osin luoman, voimistaman ja jakaman disinformaation toistaminen mm. koronasta ja rokotteista sekä maahanmuutosta.
Saksan osalta voi kysyä, onko AfD:n (Samassa ID-ryhmässä kuin PS) toiminta ja suhde Venäjään ollut vaarallisempaa kuin pitkäaikaisen liittokansleri Merkelin luoma verkko Saksan ja Venäjän ja samalla EU:n ja Venäjän suhteisiin.
Suomen osalta voi kysyä, onko PS:n osin harjoittama maahanmuuttokielteisyys (ei maahanmuuttokriittisyys) ollut vaarallisempaa Suomelle kuin johtavien puolueiden energiaviritykset ja muut Venäjän kanssa ja Suomen pitäminen valheilla NATO:n ulkopuolella.
PS:n toimintaa (kuten
ei muidenkaan muidenkin) voidaan tarkastella myös Venäjästä irti. Vaikkapa ihmisoikeuksien ja demokratian kriteerein. Silloin PS:n toimet puolueena eivät mielestäni ole kritiikin ulkopuolella kolmannessa ryhmässä. Kolmosryhmä on myös ryhmä, jossa tapahtuneita toimia somessa eniten käsitellään. Siinä ryhmässä ei ole tungosta kuin syyttäjillä.