Pointtina on se että monien ihmisten kanta muuttuu siitä mitä se oli joskus 20-vuotiaana. Ihminen muuttuu vanhentuessaan mikä näkyy tuossa toisessa tutkimuksessa johon viittasit. Mielestäni 93 opiskelijan mielipiteiden mittaus ei ole pätevä mittari arvioimaan sitä mikä on kaikkien toimittajien yleinen näkemys puolueista. Voisi sanoa, että vain vahvan poliittiset henkilöt vastaavat ylipäätään noihin kyselyihin. Samoin saatoit huomata että joukkotiedotuseliitti on hyvin kokoomuslainen. Eli ne henkilöt, jotka päättävät medioiden linjasta eivät ole punavihreitä. Vasemmistossa olevat tutut pitävät esimerkiksi HS:ää oikeistolaisena lehtenä. Sitten oikeammalla on näkemyksiä siitä kuinka HS on viherkommunistien lehti. Itse väitän tylsästi että se on todennäköisemmin jossain välillä.
Eli sanon että noin pienistä kyselyistä on aika paha sanoa onko koko media punavihreiden hallussa kun puhutaan 44 tai 93 ihmisen vastauksista. Siihen riittää että kyselyyn vastaa 20 änkyrää niin numerot alkavat vaikuttamaan pahoilta. Sitä en tiedä miksi Journalistiliitto ei noita kyselyitä tee jäsenistölleen.
Ja ei en epäile etteikö toimittajissa voisi olla enemmän Vihreiden tai Vasemmistoliiton äänestäjiä kuin väestössä yleisesti. Samoin kuin taloustieteilijöissä on varmaan vähän enemmän Kokoomuksen äänestäjiä kuin väestössä yleisesti. En silti sanoisi että taloustiedettä katsotaan kokoomuslaisten lasien läpi ja tämä on vakava ongelma, joka haittaa suomalaista talouskeskustelua.
Juuri kerroin, että tuo linkkaamani oli vain yksi tutkimus, niitä on muitakin?
Tottakai se voi muuttua, mutta on todennäköisempää, että se säilyy vähintään samansuuntaisena. Eli ääripäästä toiseen ei varmasti ole se yleisin vaihto.
Se, että vaihtuu persuja inhoavasta vihervasemmistolaisesta persujen kannattajaksi on hyvin epätodennäköistä (jos ei mahdotonta, tätä tapahtuu).
Fakta on se, että niissä vähäisissä tutkimuksissa, joissa opiskelijoilta on asiaa kysytty, niin enemmistö on nimenomaan ollut jotain muuta kuin esimerkiksi perussuomalaista. Siis enemmistö myös niin, että perussuomalaisten suora kannatus on toimitajian piirissä (tai ainakin toimittajaopiskelijoiden piirissä) ennemmin joitain prosentteja kuin, että lähellekään sitä, mikä todellinen kannatus on.
Tuosta samasta Ville Mäkilän tutkimuksesta:
2.1 Journalismin opiskelijoiden puoluekannoista tehdyt tutkimukset Aiempia tutkimustuloksia journalismin opiskelijoiden poliittisista asenteista ei ole laajasti ennen tehty. Vuonna 2015 Tampereen yliopistolla tutkittiin koulutusalan yhteyttä opiskelijoiden poliittiseen orientaatioon. Ilmeni, että punavihreät arvot saivat selvästi eniten journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden keskuudessa kannatusta. Kyselytutkimukseen vastasi 44 Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän opiskelijaa. (TARU-projekti 2016) Journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden keskuudessa suosituin puolue oli vihreät 47,7 prosentin kannatuksella. Samalla vihreiden kannatus oli journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden keskuudessa suurempaa kuin millään muulla Tampereen yliopiston koulutusalalla. Toiseksi eniten kannatusta sai vasemmistoliitto 27,3 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi suosituin puolue oli SDP 11,4 prosentin kannatuksella. Yksikään kyselyyn vastannut journalistiikan ja viestinnän opiskelija ei kertonut äänestävänsä perussuomalaisia tai kristillisdemokraatteja. (TARU-projekti 2016)
Myös avoimuudesta kertoo paljon, että edes nimettömänä toimittajat ei halua kertoa puoluekantaansa ja HS sekä YLE nimenomaan kieltää tällaisen kyselyn tekemisen. Voisin jopa sanoa, että tämä on avoimen demokratian halveksimista. Se, ei olisi niin suuri asia, jos toimittajissa olisi vaikka 100% vihervasemmistoa vaan suurempi ongelma on nimenomaan se, ettei tällaista kyselyä saa tehdä demokraattisessa valtiossa.
Tuosta, "mitä puoluetta koetaan toimittajien olevan" on tehty tutkimus joka alla.
Yleisradio on demaritoimittajien jättilinnake ja Hesarissakin demarit ovat toimittajien enemmistönä. Kokoomuslaisia toimittajia Suomen ykköslehdessä arvellaan olevan kuitenkin kohtalaisesti. Näin vastaavat Mediaviikon lukijat kyselyyn, johon osallistui 275 henkilöä. Heistä puolet on journalisteja.
www.google.com
Kyllä kokoomuksella on vahvaa kannatusta myös toimittajien joukossa, se on selvää. Mutta se on todennäköisesti samaa mittakaavaa, mikä kannatuskin +/-. Sen sijaan vihervasemmisto (myös demarit) on varmasti vahvasti yliedustettuina, Vihreät jopa niin vahvasti, että näkivät etteivät tarvitse enää Vihreä Lanka -lehteä.
Voisin uskoa, että varsinkin kokoomuksella oikeistossa ja demareilla vasemmistossa on suuri kannatus toimittajien piiristä, mutta tätäkään emme tiedä.
Vaikeahan tästä on edes keskustella, kun ei kunnon tutkimusta saada tehtyä. Menee kategoriaan "savuava ase" puuttuu oikeussalissa. Vähän kuin sana vastaan sana, mutta kyllä minua oudoksuttaa, jos jonkun mielestä uutisointi ei ole hyvinkin vihervasemmistolaista tai vastapainona kokoomuslaista. Konservatiiviset äänet ei pääse mediassa esiin muuta kuin vittuilumielessä.
Sen verran itsestäni, että en ole persu, en täysin konservatiivi, joissain asioissa hyvin liberaali. En myöskään pelkästään oikeaistoa vaan näen hyviä asioita myös vasemmalta puolelta katsottuna (vaikka harvoin).
Mitä sitten tulee kokoomuslaisiin toimittajiin ja kokoomuksen linjauksiin, niin kokoomus on arvopohjallisissaan ainakin viimeiset yli 10-vuotta ollut hyvinkin lähellä vihervasemmistoa, sanoisin, että ainakin Kataisesta lähtien. Toki talouspolitiikassa on niitä eroavuuksia enemmän.