Ilmoitukset

Nimimerkki FASlapsi on saanut kahden viikon pelikiellon Jesse Puljujärven ketjuun ilmestyneen offtopicin, provosoinnin ja flametuksen vuoksi. Aiempi rikehistoria vaikutti pelikiellon pituuteen korottavasti.

Nmimerkki Rambokala syyllistyi samassa ketjussa jatkuvaan aggressiiviseen käytökseen ja hänet on passitettu viikoksi rauhoittumaan.

Nimimerkki Wizzö on ansainnut lauantaiaamuyön sisällöttömästä spämmistään kahden viikon kirjoitustauon.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana bozik, 11.09.2004 klo 23.05.

 1. Mondie Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porilainen brändikiekko
  Lainaus:
  Hyvästit TyhmäTimpalle, kyrpä olit mutta silti viimeinen tuomari jonka läsnäolon huomasi. Loput Porissa tuomitsevista sitten onkin ihan yhdentekeviä, ei niitä erota toisistaan.
   
 2. Meikä83 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, Calgary
  Hyviä eläkepäiviä Timpalle jääkiekon osalta!! Taso vaan laski liikaa...

  Herra erotuomari Joonas Kovalta en ole nähnyt yhtään hyvää kokonaista peliä. Yleensä pilaa Lappeenrannan pelit mutta tänään tv kokemuksen myötä myös Turun pelin. Ei osaa lukea peliä ja tilanteita yhtään ja niin eri arvosia tuomioita kun olla vaan voi. Vetää vertoja tomtom laaksoselle ja rantalalle.
   
  Wizzö tykkää tästä.
 3. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  Ihan mielenkiinnosta kyselen..

  En ole J.Kovan kaikkia pelejä tältä kaudelta nähnyt, mutta onko tämän haukkuminen joku muotijuttu?

  Nyt kun sanoit, että pilasi Turun pelin tänään, niin katselin läpi kaikki jäähyt mitä Liigavahdista illan TPS-HIFK pelistä löytyi.

  Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että Kova taisi viheltää kaikki. Pääosin videolta katsottuna hyviä vihellyksiä ainakin nuo kakkoset, mikä herättää kysymyksen, että mitä se Boman siellä kaukalossa teki? Oliko mielestäsi parempi suoritus kuin Kovalta? Näin toki joskus käy, joten ei kerro välttämättä myöskään Bomanista mitään.

  Ainoastaan tuo kymppi jäi itseltäni näkemättä ja siihen taisi johtaa tilanne Hifkin maalin edessä, jossa ensin Petrell kolasi Tepsin Erosen ja sen jälkeen tämä sai vielä iskua Engreniltä. Väyrynen näki tilanteen vierestä ja taisi protestoida tilannetta kympin arvoisesti, vaikka mielestänii tuossa kyllä olikin aihetta protestoida.

  Mielestäni siis noiden pätkien perusteella Kovalta kokonaisuutena hyvä peli, joten jos @Meikä83 tai joku on asiasta eri mieltä, niin mielelläni kuulen perusteluja sille.

  Pelkkän muoti-ilmiön vuoksi haukkuminen ja arvostelu on perseestä.

  Ps. Santala (ja selostaja) ihmetteli sitä, miksi Kova viivassa vihelsi kun Boman vieressä ei. Voi liittyä esimerkiksi siihen, että jos toinen katsoo maalitilanteet, niin toinen katselee isoa kuvaa viivasta. Neljällä tuomarilla vihellettäessä vastuita on mahdollista jakaa, kun linjurit katsovat viivat jne.

  Ps2. Ne huitomisen ja mailasta kiinnipitämisen olisi moni tuomari Liigassa jättänyt viheltämättä. Mutta se tässä liigassa onkin vikana. Itse siis tykkään enemmän Kovan tarkasta linjasta, kuin Levosen ja muiden paskalinjasta.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2019 klo 00.40
  Porilaine miäs, Roger Moore & BlackWolf tykkäävät tästä.
 4. BlackWolf Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
  Lainaus:
  Vihellät tai et, niin aina joku on jossain itkemässä. Se on vain se todellisuus. Täällä aiemmin haukuttua Brännare veti ainakin viime Kärpät- HPK pelin Heikkisen kanssa niin, että kummallakaan puolella ei ollut (käsittääkseni) mitään valittamista. Edellisen illan kaksikko Fonselius - Suorsa, vain näyttäytyi tuossa valossa melkoisilta touhuajilta, kun mistään ei meinannut pilli soida. Back to back pelit ja toisessa pilli taskussa ja viidakon lait, toisessa selvä linja ja pilli soi jopa liiankin hanakasti, mutta kaikki tiesi mikä on kentällä meininki. Se on suuri sääli, ettei anneta tuomarien viheltää sääntöjen mukaan ja pelaajien sopeutua, kun pelaajat selvästi siihen pystyy niissä CHL- ja maajoukkuepeleissä. Itku ei lopu millään, mutta linjakkuutta kaipaisi. Jos se on Liigan linja ettei vihelletä kuin maalit ja kuolleet, niin sillä sitten pitäisi mennä aina. Jos taas halutaan hyvää ja viihdyttävää taitokiekkoa niin ne huitomiset, koukut, estämiset yms. helvettiin sieltä.

  Suurin ongelma Liigan touhussa on että, Liiga on päättänyt että sen tuomarit eivät ole enää jääkiekkoliiton alaisia. Se on oma saarekkeensa ja sopivan ruskea kieli niin sinne voi liitosta päästä. Samalla Liiga voi keksiä omat sääntönsä ja jättää noudattamatta IIHF:n sääntökirjamuutokset. Liigan päättävä elin on Liigajoukkueiden hallussa. Missäs muualla yhteiskunnassa katseltaisiin ja myhäiltäisiin, kun päätösvalta omista teoista, on sillä alaisella, jonka palkan maksaa se tuomittu? Moniko teistä alkaisi tuomitsemaan työnantajaanne ja väittäisi lopulta, että olette oikeudenmukaisia, samalla kun päätösvalta työsuhteesta on sen tuomittavan käsissä?

  Koko systeemi on sisältä mätä.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2019 klo 00.39
  Porilaine miäs, Kynämestari & bunghole tykkäävät tästä.
 5. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  Tämä on koko liigan ongelma. Ei haluta ottaa käyttöön linjaa, joilla tulisi hetkellisesti ”liikaa” jäähyjä. Liikkuvat joukkueet hyötyisivät, mutta aina joku läski vinkuu, oli linja mikä tahansa. Tämä saattaisi myös kasvattaa tasoeroja, joten on mahdollista, että Liigan sisällä osa osakkaista (lue: seuroista) äänestää tällaista linjaa vastaan.

  Huitominen ja kiekottoman estäminen olisi mahdollista ottaa pois, jos vain haluttaisiin.

  Lisää Joonas Kovan linjalla viheltäviä tuomareita, kiitos.

  Ja ennen kuin joku alkaa kaivaa videoita hänen huonoista vihellyksistään, niin korostan etten ole nähnyt kaikkia hänen pelejään. Ne pelit joita olen nähny, on jättänyt minulle kuvan, että viheltää huomattavasti tarkemmalla linjalla kuin liigatuomarit keskimäärin. Siinä mielessä poikkeaa linjasta, mutta näkisin ennemmin, että tämä on vain liigan valitseman linjan heikkous.

  Ja katsoin nuo molemmat pelit Kerhon ja Kärppien välillä ja täytyy olla samaa mieltä siitä, että linja pelien välillä oli erilainen. Toki kyse yksittäisistä peleistä.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2019 klo 00.43
 6. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Peksin Puhdas Pöytä
  Minä haluan kiittää Timo Favorinia olemalla osa tarinaa ja kiekkoperhettä joka minulle(kin) on ollut kovin tärkeä.

  Timo Favorin on kiistämättä yksi merkittävin tuomarinimi liigassa kahden vuosikymmenen aikana.

  Kiitos elämyksistä ja roolistasi tässä stoorissa. Et ollut yhdentekevä. Ei lähelläkään.

  (Joo joo ja lässyn lässyn, varmasti se kiekko ei ollut pitkä marraskuun 2009 Blues-Reipas pelissä vaikka Favorin niin päätti mutta koetetaan päästä siitä yli)
   
  Eskelarit, Titans, Ikuinen try out ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 7. Vintsukka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Suomi, Panthers
  Lainaus:
  Erotin lainauksen kahteen osaan. Eivätkös nämä nyt ole ristiriidassa keskenään? Tuomareiden ei anneta viheltää, mutta silti yhdessä pelissä vihellettiin ja toisessa ei? Jos Liiga ei anna tuomareiden viheltää sääntöjen mukaan, miksi Brännaren ja Heikkisen kuitenkin annettiin tehdä niin?

  Lainaus:
  Se päätösvalta on molempien joukkueiden käsissä, joten miksi tuomari ei yrittäisi olla mahdollisimman oikeudenmukainen tuomioissaan?
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2019 klo 02.30
 8. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  Eihän kyse ollut oikeudenmukaisuudesta tai siitä, että toista olisi sorsittu. Vaan siitä, että mikä linja on ja säilyykö se. On osakkaiden päätettävissä mikä linja Liigassa halutaan pitää. Jos riittävä määrä osakkaita (joukkueita) äänestää tiukempaa linjaa vastaan, eivät loput oikein voi sille mitään.

  Erilaisia linjoja näkee eri tuomareiden ja pelien välillä, joten jotain päätösvaltaa tuomareillakin näyttää olevan. Jos Liigaa seuraa enemmän, niin saattaa huomata että tuomarilinja on hieman sallivampi kuin monissa muissa sarjoissa tai turnauksissa. Tämä tasoittaa eroja ja tasapäistää Liigaa, mikä todennäköisesti sopii toisille paremmin kuin toisille. Jääkiekon voitto se ei ole.

  Ja ennen kuin joku vetää tästä mitään johtopäätöksiä mihinkään suuntaan, niin väitän että myös oma lempijoukkueeni rikkoo ja ilmeisesti melko paljonkin, jos jäähytilastoja katsotaan.
   
  BlackWolf tykkää tästä.
 9. Vintsukka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Suomi, Panthers
  Lainaus:
  Siis allaolevassako ei ole kyse oikeudenmukaisuudesta?

  Lainaus:
   
 10. mustaoranssi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kookoo
  Kysytääs tälläinen kysymys että kuka tai ketkä ovat liigan parhaat pillipiiparit?
   
 11. Goljat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Hokki, Puolangan Ryhti, Sebastian Aho
  On Favorinista mitä mieltä tahansa, niin onhan tuo 1000 ottelua kunnioitettava saavutus. Ja tapa millä lopetti, erityisen siisti.
   
  Hamu tykkää tästä.
 12. Finnhopper Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus:
  Oma otantani Kovasta on se että viheltää välillä tarkasti, mutta sitten samassa pelissä jättää paljon viheltämättä myös. Eli mikä "linja"?

  Noin yleisesti kannatan tarkkaa tuomarilinjaa, mutta sen on kestettävä koko pelin(kauden) ja pelin sisällä pitäisi molempien tuomareiden pysyä suht samalla langalla. Muuten siinä käy kuten useasti käy että toinen ottaa tarkasti ja kun ei ihan kaikkia kehtaa viheltää kun pitäisi kollegan hommatkin hoitaa niin osa jää silloin viheltämättä ja kaikilta menee hermot.
   
  Wizzö tykkää tästä.
 13. Itäpuu Jäsen

  Liigan toimistolla voisi miettiä, että kumman näkemisestä me kotiin jäävät olisimme valmiit maksamaan: maalintekoyrityksestä/maalista, vai siitä että se saadaan estettyä koukkimalla ja huitomalla. Ei ole kovin vaikea laskutoimitus...
   
  Ishmael tykkää tästä.
 14. McTorso Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Ei ole vaikea laskutoimistus ei. Kuitenkaan se, että palattaisiin tulosten osalta amatöörisarjan aikaan eli 16-2 lukemiin, ei sovi Liigalle. Sarjan laajentaminen ylisuureksi on ajanut Liigan tilanteeseen, jossa joukkueiden tasoeroja joudutaan kaventamaan keinotekoisesti ja pelin viihdyttävyyttä raskaasti heikentävin keinoin. Tähän kun lisätään isku vasten urheilullisuuden kasvoja eli Liigan sulkeminen, ollaan epäonnistuttu tärkeissä päätöksissä täydellisesti. Typerykset!
   
  Porilaine miäs tykkää tästä.
 15. Spitfire Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, SJS
  Lainaus:
  Hyvin kiteytetty Kovan viheltelyn ongelmat. Kovassa voisi olla aineksia erittäin hyväksi tuomariksi, mutta nyt se on sellaista arvontaa mitkä tilanteista johtavat jäähyyn ja mitkä ei. Jos linjan saisi pysymään läpi ottelun niin olisi loistavaa, nyt tuo on lähinnä raivostuttavaa. Uskaltaa kuitenkin viheltää niitäkin jäähyjä, joita muut tuomarit katsovat yleensä läpi sormien.

  Favorinilla oli ehkä tavallaan päinvastainen ongelma kuin Kovalla, kentällä sai tehdä useasti melkein mitä vain mutta sitten välistä poimittiin joku "antoi mahdollisuuden viheltää" -tilanne pois. Kovin useasti tuntui myös että Timo otti otteluissa toisen joukkueen kovempaan tarkkailuun (myös sellaisia matseja katsoessa joissa itsellä ei ole suosikkia).

  Onkohan missään olemassa tilastoa tuomareiden vihellyksistä? Kiinnostaisi nähdä eroaako Levosen matseissa jäähytasapaino muiden tuomareiden vastaavista. Itsellä sellainen tuntuma, että Levonen viheltää aina sen 2-3 kpl 2 minuuttista molemmille joukkueille vaikka pelitilanteissa toinen joukkue rikkoisi selvästi enemmän.
   
 16. Pika1 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Niinpä.
  Tätä "melkein nollatoleranssia estämisen suhteen" koitettiin muutama vuosi sitten. Ilmeisesti pelästyivät isoista jäähymääristä ja yleisökadosta joka silloin vaivasi ja liigan viisaat päätteelivät sen johtuvan linjan muutoksesta. Homma muutettiin Jouluun mennessä. Vähän kun olisi ollut pidempää pinnaa ja joukkueet oppineet pelaamaan uusien sääntöjen kanssa, niin väittäisin Liigan olevan mielenkiintoisempaa ja mukavampaa seurattavaa. Nykyään aika halko-hokia.

  Edit. Onhan siitä vähän enemmän aikaa...
  Linkissä kolumni aiheesta silloin joskus:
  Nollatoleranssi - mission impossible?
   
 17. #76Sally Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pennasen projekti
  Kyllä mä ihmettelen ettei Liigassa haluta ottaa nollatoleranssia käyttöön estämisen ja mailahäirinnän osalta. Helpottuisi asiat tuomareidenkin osalta, kun olisi selkeä linja mitä vihelletään eikä tarvitsisi käydä selittelemässä jatkuvasti valmentajille.

  Mikä siinä nyt on niin ihmeellisen vaikeaa. Äijää jäähylle vaan, kyllä sitä tyhminkin alkaa oppimaan, kun jäähyllä alkaa olemaan enemmän pelaajia kuin aitiossa. Ei ihme, että tunteet kuumenevat kentällä ja katsomossa, kun tuollaista roikkumista joutuu katseleen. Tietysti jos Liigalla on ajatus tarjota tunnetta niin siinä on kyllä onnistunut.

  Toinen asian mikä on jo vuosia ihmetyttänyt on tämä valmentajien vedätys tuomereita kohtaan. Siellä selitellään minuuttitolkulla tuomareille ja pyritään vaikuttamaan tuomioihin. Miksi ihmeessä tuomarit sallivat tämän. Jos tilanteesta pitää jotain käydä kertomassa niin sanokaa asianne ja luistelkaa pois. Jos huutelu jatkuu edelleen niin kädet lanteille tai sitten ulos aitiosta.

  Ei tunnu tuomareilla olevan auktoriteettia lainkaan vaan otetaan kaikki paska vastaan mikä annetaan. Väkisinhän tällainen vaikuttaa tuomarointiin ja sitten aletaan sekoilemaan entistä enemmän.
   
  OPEX tykkää tästä.
 18. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  Tiettyyn asti on hyvä, että keskusteluyhteys säilyy. Tuomarit kuitenkin harvoin tulevat aitioon kutsuttuina, vaan yleensä omasta aloitteesta. Peliä se ei saa kuitenkaan hidastaa, enkä usko että vaikuttaa tuomareihin vaikka miten protestoisi.

  On kuitenkin valmentajien ja pelaajien vastuulla pitää se pää kiinni ja tehdä niin kuin käsketään. En usko, että kääntää tilannetta ainakaan joukkueen eduksi jos protestoi. Ennemmin päinvastoin.

  Siitä, etteikö heillä olisi munaa, olen hieman eri mieltä. Hyvä esimerkki nähtiin keskiviikkona Lahdessa Pelicans-Kärpät pelissä, kun Osalalla tuntui olevan koko pelin asiaa tuomareille. Taisi alkaa Kuparin loukkaantumisesta tai jostain vastaavasta, mutta myöhemmin neuvoi linjureita kovaan ääneen aloituksissa jne.

  Lopulta Kaukokari meni Kärppien vaihtoaition eteen ja karjui Osalalle niin että koko halli raikui: ”Jos ei perkele tuo mussutus lopu niin saat kohta kympin!” Annettiin mahdollisuus muuttaa toimintaa ja uskon että tehosi, kun kymppiä ei lopulta nähty.
   
 19. Lainaus:
  Keskusteluyhteyden on hyvä säilyä, mutta kyllähän sen huomaa milloin keskustellaan ja milloin joku vain paukuttaa suutansa siellä. Joskus jopa niin, että tuomari selittää jotain valmentajalle, ja joku pelaaja aukoo päätänsä päälle. Minun silmiin aivan selvä kymppi, 10/10 kerrasta, mutta enpä ole nähnyt vuosiin moista. Kuten @#76Sally sanoi, niin siellähän vain nielevät kaiken mitä tulee vastaan.

  Ihan varmasti vaikuttaa tuomareihin ja siitä nähdään joka kerta useita satoja esimerkkejä. Jännästi vain kunnon mussutuksen jälkeen alkaa pilli hivuttautumaan taskua kohden. Kaukokarille pisteet, mutta olisi voinut huomauttaa vaikka heti alkuvaiheessa pelaajalle ilman mitään karjumista. JA SITTEN ANTAA SEN KYMPIN, JOS EI MENE JAKELUUN. Nythän nähdään jatkuvasti tiettyjen pelaajien ja valmentajien mussuttavan joka jumalan asiasta tuomareille, oli sitten kyseessä paitsio tai jäähy.. tai pitkäkiekko tai rike jonka vain yksi pelaaja koki. Erittäin harvoin näkyy tuomari huomattavan tai karjuvan pelaajalle, että nyt turpa kii. En ymmärrä mikä siinä on niin vaikeaa, että kertoo pari kertaa tilanteen kuin lapselle, ja sitten käy huomauttamassa vaikkapa penkkiä, että nyt riittää tämä selittely. Jokainen kuitenkin tietää, että pelaajat eivät jäähyjään hyväksy ja vastustaja ei saa koskaan rikkeistään jäähyjä.

  Tämä kaikki johtuu siitä, että tuomarit ovat paskahousuja, jos menevät kympin antamaan. Vaikka kuinka olisi aihetta. Tämä palsta on todiste siitä, sillä jokaisen käytöskympin konsesus on, että tuomari on pelle ja paskonut housuunsa. Noudattaisivat sääntöjä ja osallistuisivat haastatteluihin. Monesti tekisi mieli nähdä, että tuomari kaivaisi pienen sääntökirjan taskustaan ja näyttäisi valmentajalle sääntökohdan, minkä mukaan vihelletään. Selvästikään pelaajat ja valmentajat eivät sääntöjä tunne vähääkään alusta.

  Mutta joo, takuuvarmasti vaikuttaa tuomareihin. Linjureista näet tämän joka pelistä.. kun pelaaja vaihdetaan aloituksesta, niin jälkimmäinen aloittaja saa aloittaa ihan miten haluaa (varastaa, kääntyä, potkaista jne.). Etenkin silloin, jos ensimmäinen aloittaja jäi mussuttamaan. Muistaakseni piti antaa jäähy, jos toinenkin aloittaja tekee virheen?
   
  BlackWolf, bunghole & Alamummo tykkäävät tästä.
 20. McTorso Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Tänään Raksilassa nähtiin oikein tyylipuhdas tasoerotasoittelu. On tämä kyllä sarja. Tuleekohan tuo tasoerotasoittelu tuomareilta ihan peruskouluyhteiskunnan äidinmaidosta, vai onko tuota ohjeistettu tekemään ihan ylhäältä päin. Kammottavaa jokatapauksessa.
   
 21. Porilaine miäs Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lainaus:
  Tuomarien ei kuulukkaan erottuaan toisistaan, tai, saada mitään egoa kannattajiin. Tämä show ei ole tarkoitettu tuomareille!
   
 22. Porilaine miäs Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lainaus:
  Siisti? Se että päätti jatkaa, vaikka oli näkövamma, ja ei luistin kulkenut vaadittavaan tahtiin. Se ei ole minusta ainakaan erityisen "siistiä".
   
 23. Goljat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Hokki, Puolangan Ryhti, Sebastian Aho
  Lainaus:
  Tarkoitin tuota, et 1000 peliä täyteen ja yllättäen sit ilmoitti et tää oli viimeinen peli.
   
 24. Aihio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Lainaus:
  En tiedä onko ylempää käsketty tasoittamaan joukkueiden tasoeroja, mutta tiukemmalla linjalla tasoerot varmasti kasvaisivat. Mailahäirintään pitäisi ottaa nollatoleranssi, nyt "takakarvasta" on tullut täysin sallittu käsite. Toinen on kiekottoman pelaajan estäminen, takavuosien Jalosen HPK:n käyttämä kulmablokki peli on tehnyt paluun. Toki on valmentajien ja pelaajien taitoa löytää se tuomarilinjan harmaa raja.
   
  Viimeksi muokattu: 03.02.2019 klo 13.22
 25. Porilaine miäs Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lainaus:
  Väärin taas, oli jo Tappara-KalPa finaalisarjasta asti miettinyt että jatkaa. Ja sitten päätti, että homma päättyy kun tulee tonni täyteen.