Ilmoitukset

Nimimerkkien Hatchetman ja sämpylä89 jo pidempään jatkunut laaduton "keskustelu" on aiheuttanut meille harmaita hiuksia koko alkukesän. Kärsivällisyytemme loppui nyt ja kumpikin on passitettu viikon huilitauolle.

Sulje ilmoitus

Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana bozik, 11.09.2004 klo 23.05.

 1. anthax Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, Ketterä
  Harvoin on niin heikkoa tuomarointia läpi pelin, että siitä olisi syytä inistä, mutta tänään se taas tapahtui Kuopiossa. Peli ei ratkennut onneksi tuohon touhuun, mutta tuomarointi oli aivan järkyttävää. Kumpaankin suuntaan jäi todella selkeitä virheitä puhaltamatta, läpiajosta sai sukeltamisesta jäähyn maalin nurkalla kaatumalla, yv-hyökkäykseen ei päässyt koska yhtä pelaajaa sattui käteen josta peli piti puhaltaa poikki kun pelaaja lähti itse vaihtoon.

  Kysymys kuuluu, eikö näistä oikeasti kukaan asioista päättävä valita? Luulisi kiinnostavan palkanmaksajaa ja tuotteella bisnestä tekeviä.
   
 2. Funky Duck Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Myös Tampereella ihan uskomattomia tuomioita ja tuomitsematta jättämisiä. Kaiken kruununa Ilveksen kavennusmaali 2-3, kun kiekkoa ei mistään kamerasta näy että menisi kokonaan maaliin, ja tämä hyväksytään. Toki tilannehuoneen piikkiin tämä, mutta mitä vittua?
   
 3. Veljkulta Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Winnipeg Jets, Majoneesi-Matti, #44, #29
  Lainaus:
  Komppaus. Tottakai ihmisiä me kaikki jne. diipadaapa, mutta jos linja hapuilee noin pahasti ja molemmat joukkueet kärsii, niin miksi ei dumareita saisi kritisoida ja tuomita siinä missä joukkueita ja pelaajia. Kehitystä pliis..
   
 4. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  Mitä sinä höpiset? Liigavahdin videolta on selvästi nähtävissä 57 sekunnin kohdalla kuinka kiekko on maalissa. Bonsaksenin polven vieressä. Bonsaksen potkaisee kiekkoa polvellaan ja lopulta se päätyy sinne kasaan. Mutta maalin sisällä siis tuo potku. Yläkamerasta siis näkyy selvästi. Ainakin minun silmin. Kokeile, jos sinunkin.
   
 5. Funky Duck Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus:
  No varmaan sitten niin. Itse en näe. Ehkä olen sokea tai näyttö on surkea. Ei kuitenkaan poista sitä faktaa että maalivahdin alueella sai Ilveksen pelaaja hääriä ja hakata vaikka kuinka kauan ennen maalia.
   
 6. wunderveba Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Flyers
  Lainaus:
  Siellähän saa kiekon siellä ollessa ollakin.
   
 7. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  Katso sitä mustaa esinettä siinä Bonsaksenin polven vieressä. Se on kiekko. Oikean polven vasemmalla puolella.
   
  Viimeksi muokattu: 05.01.2019 klo 09.57
 8. RedNumber9 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Laitetaanpa tänne onnittelut Jari Levoselle 900 vihelletyn Liigamatsin johdosta. Kova rajapyykki ja hattua päästä!

  Hienon uran on kaveri vetänyt, kruununa tietysti 2010 MM-finaalin tuomitseminen. Niin kauan kuin itse on Liigaa tullut seurattua, niin Levonen on päätuomarina viheltänyt. Pelaajat tuntuvat edelleen arvostavan ja usein Liigankin puolelta luottoa tulee pitkälle kevääseen asti.

  Iso suomalainen jääkiekkopersoona!
   
 9. Jägen_pelsut Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Liiga voisi julkaista tilannehuone ratkaisunsa vaikka liigan nettisivuilla. Esim. Ilveksen kavennus maaliin riittää tuo yläkuva jossa näkyy, että kiekko on bonsaksenin polven vieressä. Siihen vaan nuoli, tuossa kiekko on maalin sisällä.

  Asioiden selventäminen ei koskaan haittaa! Tilannehuone raportti olisi hauska lukea miksi maali hyväksyttiin/hylättiin. Tulisi avoinmuus kaikkeen tekemiseen ja ammattimaisuus.

  Itse haluaisin viellä Liigaan enemmän ”Ameriikan hapatuksia”. Kun tilanne on ratkaistu, tuomari tulee keskiympyrään ja ilmoittaa, mikillä mikä on lopputulema. ”Kiekko on ylittänyt maaliviivan pelaaja massan alla, maali Ilvekselle”.

  Mikä on parantunut, niin joku vuosi takaperin ollut maalin hylkääminen maalivahdin häirintänä. Nyt siinä näyttäisi vihdoin olevan linja, iso peukku tästä!!
   
  Pekka Kaukalo tykkää tästä.
 10. mustaoranssi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kookoo
  Eikö 2019 luvulla saada kiekkoon ja maaliin sensoreita jotka ilmoittaa tuomarin korvaan oliko maali. Nykyään jokaista tolppaakin katsellaan 10 minsaa videolta
   
 11. muuttohaukka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Vaasan Sport, Wasa Royals
  Lainaus:
  Vain joka kerta kun Joonas Kova on kentällä. Valitettavasti tuo paskakasa viheltää jostain syystä vähintään 2 matsia 3:sta Vaasassa.
   
 12. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  Mikä on 2019-luku?

  Ei saada, kun kiekko voi ylittää maaliviivan eri asennossa ja sensorin voisi olla aika vaikea lukea asentoa ja sijaintia yhtä aikaa. Pystyssä maaliviivan suuntaisesti oleva kiekko on maalissa ”aiemmin” kuin ns. normaalissa asennossa oleva kiekko.

  Toki sensoreita voisi hyödyntää noissa selvissä tapauksissa siten, että systeemi kertoisi sen, että nyt on kiekko kaikki skenaariot huomioiden varmasti maalissa. Eli senioreiden rajat sen verran syvälle maaliin, että vain varmat maaliviivan ylitykset huomioidaan.

  Tuota eilistä tilannehuoneen tutkinnan kestoa en tajua. Miten se saattoi kestää niin kauan? Itse kun katsoin videon, niin ensikatselulla näin kiekon olevan maalissa Bonsaksenin polven vieressä.
   
 13. MSU Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Suurimissa osissa paikkakunnissa kiekoissahan on jo sensorit (ns älykiekko)
   
 14. Kioto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus:
  Kyllä mä mielummin ottaisin Kouvolaan viheltämään Joonas Kovan kuin Aaro Brännaren, siinä on kyllä yksi liigan heikoimpia tuomareita jolta en muista nähneeni vielä yhtään edes OK tason suoritusta.
  Paljon hehkutettu Japa Levonenkin vois laittaa pikkuhiljaa pillin naulaan, aika on vaan ajanut ohi Japasta vaikka mies arvostusta nauttiikin jollain tasolla.

  Joidenkin päätuomarien kohdalla vauhti ei oikein tunnu kestävän nopeutuneessa Liiga vauhdissa vaan miehet pyörivät usein jaloissa ja tilanteita menee paljon ohi kun luistin ei vaan liiku, nimistä nyt esimerkkinä mainitakseni vaikka Favorin, Levonen ja Pajula etunenässä.
   
 15. Goljat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Hokki, Puolangan Ryhti, Sebastian Aho
  Yks asia mikä on alkanut vituttamaan viime aikoina on pitkän kiekon viheltäminen. Joka pelissä näkee tilanteita, joissa kiekko ylittää viivan puoli sekuntia ennen ku pelaaja koskee kiekkoa tai sitten luistellaan korostetun hitaasti, ettei vain ehitä koskea kiekkoa ennen päätyviivaa.

  Pikkaisen soisin soveltamisen varaa linjureille. Vähän aikasemmin voisi tehdä päätöksen, että annetaanko pelin jatkua vai ei, eikä tuijoteta niin orjallisesti sitä viivaa.
   
  vilho tykkää tästä.
 16. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, Kuopion Palloseura, sympatiat KalPa
  Lainaus:
  Aina puhutaan siitä "änärin apinoimisesta" niin tässä voisi olla kyllä hyvä paikka vähän apinoida. Tämä nyt on lähinnä omaa mutuani, mutta mielestäni siellä ei pitkiä samalla tavalla vihelletä juuri näistä mainituista tilanteista joissa pelaaja kyllä ehtisi hyvin kiekkoon mutta selkä nousee pystyyn ja kaikesta näkee sen ettei edes yritetä mennä kiekolle. Toki linja mahdollistaa tämän pelaajille joten tietysti he hyödyntävät sitä.

  Olisi se kuitenkin pelin kannalta mukavampaa jos katkoja ei olisi niin paljon.
   
  vilho ja Goljat tykkäävät tästä.
 17. Jani82 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
  Lainaus:
  Itseasiassa taitaa olla vielä tällä hetkellä vähemmän noita halleja joissa on järjestelmä käytössä. Oliko Helsinki, Tampere, Oulu ja Turku muissa tulee pikkuhiljaa käyttöön.

  Tällä vaan ei ole maalin tarkastauksen kannalta mitään merkitystä kun se siru ei ole 100% varmasti samalla kohdalla jokaisessa kiekossa ja kiekko voi mennä maaliin eri asennossa joten tämä ei toimi.
  Joten toistaiseksi paras järjestelmä on kamerat joilla tarkastetaan kun sitä kiekon rakennetta ei niin vaan saada muutettua=vulkanoitua sitä sirua kiekkoa tehdessä sisään juuri samaan kohtaan ilman järjettömän kovaa hintaa.
  Toki ns. varmat maalit eli jos se kiekko on varmasti sisällä jotain tyylillä säde+ turvaraja sisällä voitaisiin hyödyntää ainakin niissä tapauksissa kun kiekko on varusteiden alla yms. mutta niitä juuri ja juuri maalissa tilanteita ei voida tarkastaa.
   
 18. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  Tokikaan pitkää ei voi koskaan viheltää, ennen kuin kiekko ylittää päätyviivan. Jos ei ylitä, niin ei ole pitkää ollenkaan.

  Ymmärrän toki myös tuon pointin, että noista hitaista luisteluista "palkittaisiin" siten, että pitää ei tuomita.
   
 19. Goljat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Hokki, Puolangan Ryhti, Sebastian Aho
  Lainaus:
  Tarkoitan sitä et jos jokainen katsojakin näkee, että kaveri ehtii kiekkoon jos normaalisti yrittää, niin linjuri voisi vaikka jo b-pisteen kohdilla huutaa et "pelaa", niin peli jatkuisi siitä sujuvasti ilman turhia pelikatkoja
   
 20. sinnepäinsä Jäsen

  Eikö päätös pitkästä pitäisi tehdä B-pisteen kohdalla? Eilen IFK-Kärpät pelissä oli tilanne, missä Rask(?) oli ehtimässä selvästi kiekkoon, mutta joku kärppäläinen kurvasi yhtäkkiä Raskin ohi ja ehtikin kiekkoon ensin ja vasta tuolloin puhallettiin pitkä kun tämä kärppäläinen koski kiekkoon.
   
 21. MSU Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Kyllä.

  Tässä Jari Levosen selitys kyseisestä säännöstä:

  -Kun ollaan ulomman kaaren kohdalla, eli siniviivan lähellä, pitää linjatuomarin ensimmäisen kerran miettiä, onko pitkä kiekko syntymässä. Ratkaisun pitää tulla viimeistään aloituspisteiden tasolla, avaa pelaajien 12 kertaa peräkkäin SM-liigan parhaaksi tuomariksi äänestämä Jari Levonen.
   
  Pekka Kaukalo tykkää tästä.
 22. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Mutta edelleen yksi ratkaisun elementti on se, että kiekko menee päättviivan yli. Joskus tuo unohtuu asiaa arvioitaessa. Taas siis asiasta keskuksessa.
   
 23. Itäpuu Jäsen

  Niin, kysymys on, palkitaanko norsukiekon pitkäksi heittäjä, vai hitaasti luisteleva pakki. Itse olisin sitä mieltä, että jos ei ole syöttöyritys ja menee päätyyn, niin aina pitkä.
   
 24. vilho Jäsen

  Lainaus:
  Ja pointti myös se, että näissäkin linjatuomari voisi käyttää pelisilmää ja washata tilanteen jo ennen kuin kiekko on siinä päätyviivan kohdalla ja pelaajat tavoittelevat sitä 30 sentin päässä.
   
 25. sinnepäinsä Jäsen

  Lainaus:
  Voi olla, että siinä päätöksessä oli jotain tällaista takana. Tilannettahan ei luonnollisesti löydä enää kirveelläkään, ellei ala peliä uusiksi katsomaan.