Ilmoitukset

Nimimerkki FASlapsi on saanut kahden viikon pelikiellon Jesse Puljujärven ketjuun ilmestyneen offtopicin, provosoinnin ja flametuksen vuoksi. Aiempi rikehistoria vaikutti pelikiellon pituuteen korottavasti.

Nmimerkki Rambokala syyllistyi samassa ketjussa jatkuvaan aggressiiviseen käytökseen ja hänet on passitettu viikoksi rauhoittumaan.

Nimimerkki Wizzö on ansainnut lauantaiaamuyön sisällöttömästä spämmistään kahden viikon kirjoitustauon.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana bozik, 11.09.2004 klo 23.05.

 1. Goljat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Hokki, Puolangan Ryhti, Sebastian Aho
  Lainaus:
  Mitä vittua vänkäät? Kai mää saan olla sitä mieltä, että se oli siistiä. Suurelle yleisölle tai ainakin mulle lopettaminen tuli puskista.
   
 2. McTorso Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Nyt en tarkoittanut edes tuota päivänselvää asiaa linjan löysyydestä. Tarkoitin ihan puhtaasti sitä, että Kärpille on viime peleissä puhallettu jäähyjä helpommin kuin vastustajalle. Eilen noustiin jo ihan uusiin sfääreihin. Sport oli kaksi erää täysin mankelissa ja joutui suoraan sanottuna rikkomaan ihan pirusti pystyäkseen katkomaan Kärppien myllyjä. Tuomarit vihelsivät tästä hyvästä Kärpille yhden ylivoiman, siis yhden. Kärpät onnistui valtaisan painostuksensa lomassa pääsemään kuusi kertaa pelaamaan alivoimaa, siis kuusi. Siinä mielessä noille jäähyille se ja sama, kun voittajasta ei ollut epäselvyyttä ja Kärpät pääsi räppäämään pari alivoimamaaliakin. Jotenkin irvokasta tuota oli kuitenkin katsella. Tuli mieleen, että Sportia suojeltiin 16-2 numeroilta ja yritettiin ylläpitää illuusiota tasaisesta sarjasta.
   
 3. Porilaine miäs Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lainaus:
  Voi jumalauta nyt :) saat olla siisteydestä mitä mieltä vaan. Mutta päätös lopettamisesta ei ollut spontaani! Ja tämä on faktaa.
   
 4. Valapatto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Ei kai @Goljat missään kohtaa niin ole väittänytkään.
   
 5. Goljat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Hokki, Puolangan Ryhti, Sebastian Aho
  Lainaus:
  Voi jumalauta vaan itelles. Eiköhän tämä väitös oo aika lopettaa. Jos et sisäistä lukemaasi, niin eipä voi mitään.
   
 6. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  Ei mulla ainakaan ollut Favorinin lopettamisesta etukäteen mitään tietoa, vaikka mielestäni kiekkoa melko aktiivisesti seuraan.
   
  Goljat tykkää tästä.
 7. MSU Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
 8. sinnepäinsä Jäsen

  Lainaus:
  Mitä tämäkään ratkaisisi yhtään mitään? Ei liigan surkea linja tuomareiden vika ole.
   
 9. Nelfor Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Linja ja linjassa pysyminen ovat kaksi eri asiaa. Vaikka linja olisikin huono, niin siinä pysyminen on silti todella tärkeää ja sen suhteen tuomareiden ammattitaidolla on paljon merkitystä.

  Ammattituomarit olisivat tärkeä askel eteenpäin, vaikka ei sillä toki kaikkia ongelmia ratkota.
   
 10. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  Teoreettinen ja täysin kuvittellinen tilanne:

  Sarjan 1. ja 10. vastakkain tasapäistävässä sarjassa. Tuomareille on teroitettu, että heillä on vapaat kädet viheltää Liigan ja sen osakkaiden asettamissa raameissa. Ensimmäiset raamit tulevat sääntökirjasta ja casebookista, noista tuomarin ylimmistä ohjeista. Loput tulevat täysin kuvitteellisesta Liigan omasta tuomariohjeistuksesta, jonka mukaan jäähytasapainon tulee olla joko tasainen tai tasapäistävä.

  Tuomaristo viheltää huonommalla jalalla olevalle joukkueelle muutaman kakkosen koukkaamisesta, kiinnipitämisestä ja huitomisesta ja peli on ensimmäisen erän jälkeen 2-0. Erätauolla tuomaritarkkailija kehuu hyvästä pelistä, mutta muistuttaa ohjeistuksesta ja Liigan linjasta. Loppupelin altavastaaja saa jäähyn joka kolmannesta rikkeestä kun sarjakärki saa jokaisesta mahdollisesta.

  Jatkoajan otteluseurannassa haukutaan tuomarit ja heidän linjattomuutensa. Peli päättyy rankkareiden jälkeen 4-3 sarjakärjelle. Hävinneen joukkueen fanit ovat sitä mieltä, että haastetaan vielä isommat keväällä kun laitetaan puolustus kuntoon ja tänäänkin hävittiin vain kun saatiin enemmän jäähyjä. Sarjakärjen fanit syyttävät tuomareita linjattomuudesta ja lataavat nettiin videokoosteen viheltämättä jääneistä tilanteista ja oman joukkueen helpoista jäähyistä.

  Muiden joukkueiden fanit syyttävät molempien joukkueiden faneja värilaseista ja mielipiteitä kuullaan puolesta ja vastaan. Sarjakärjen fanit kuulemma itkevät ja ovat muiden mielestä ylimielisiä, koska rahaa on ja mikään ei riitä. Keväällä tulee kuulemma noutaja kun sarjakymppiäkin vastaan ottivat vain räkäisen arpajaisvoiton.

  Osa sarjakärjen faneista toivoo suljettua liigaa ja toivottaa mestisjengeille paluuta sarjatasoa alemmas. Sarjakympin fanit syyttävät liigaa ja liigaosaketta.

  Vain yhdestä asiasta ollaan samaa mieltä. Kaikki haukkuvat tuomareita.

  Joku sanoo, että tuomareille palkkaa maksamalla kaikki muuttuisi ja suomikiekko on pelastuisi. Mutta kun eivät ne Liigan toimistolla tätä ymmärrä.
   
  Viimeksi muokattu: 07.02.2019 klo 04.39
  Porilaine miäs, Jääkoneenkuljettaja & Goljat tykkäävät tästä.
 11. sinnepäinsä Jäsen

  Lainaus:
  En nyt ihan satavarmaksi mene sanomaan, mutta jotenkin tuntuu ettei näillä liigatuomareilla ole kansainvälisissä peleissä ollut mitään kummoisempia ongelmia sen kuuluisan linjan kanssa. Kyllä oma intuitio haluaa syyttää liigan sekavaa ohjeistusta tuomareiden sijaan.

  Miten muuten tuossa CHL-finaalissa tuomarit onnistui? Eikö siellä jotain liigaseppoja ollut puhaltamassa?
   
 12. Epätietoinen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
  Kärpät on saanut viimeksi vastustajaa enemmän ylivoima-aikaa ottelun aikana 28.12 Tapparaa vastaan Hakametsässä. Painakaahan tämä nyt mieleen kaikki, jotka on tällä palstalla huudellut tänäkin talvena Kärppien tuomariedusta.
   
 13. juhis82 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS,Detroit Red Wings,Kanada
  Lainaus:

  Onko kuitenkaan käynyt mielessä että Kärpät on rikkonut enemmän? Mä vaan kysyn.
   
 14. Goljat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Hokki, Puolangan Ryhti, Sebastian Aho
  Lainaus:
  On käynyt mielessä, mutta kun on pelejä katsonut, se ajatus on mielestä poistunut.
   
 15. HokiJone Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Mörkö
  Lainaus:
  Sä vaan kysyt, mä vastaan. Tilastollisesti jokaisen joukkueen pitäisi pitkässä juoksussa rikkoa aikalailla saman verran. Tähän yhtälöön kun vielä lisätään se fakta, että Kärppien joukkueesta löytyy myös iso annos taitoa, joka johtaa kiekon hallitsemiseen (yli 50% peliajasta) päästään lopputulemaan, josta voidaan todeta, että Kärppien tulisi keskimäärin ottaa vähemmän rangaistuksia kuin monet muut joukkueet. Tämä siis olettamalla, että hallitseva joukkue ottaa yleisesti vähemmän jäähyjä.

  Tilastot kertovat kuitenkin jotain ihan muuta. Kärpät on saanut suht pitkällä aikavälillä reilusti enemmän jäähyjä kuin vastustajajoukkueet. Missä piilee vika?
   
 16. Epätietoinen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
  Lainaus:
  Yksittäisissä peleissä varmasti. Otos sisältää kuitenkin noin neljänneksen koko runkosarjasta, joten tuo ei selitä missään tapauksessa kokonaan sitä.
   
 17. Numero13 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Liigan otteluita tasaava tuomarilinja on kyllä todella surullista seurattavaa. Pari viimeistä Kärppien kotipeliä nyt selvimpänä mielessä. Ei se tuomareiden tehtävä pitäisi olla pitää pelejä tiukkoina, mutta sellaiseen operaatioon on nyt jostain syystä päätetty lähteä.

  Farssi.
   
 18. Aihio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Tilastoiden mukaan Kärpät on liigan keskivaiheilla jäähytilastossa. Melkoista salaliittoteoriaa on rakennella, että liiga haluaa tasoitella. Taitaa olla jäähytilaston 1 ja 3 sija Kärppä pelaajalla.

  Nauttikaa nyt vaan joukkueenne lennosta.
   

  Liitetyt tiedostot:

  -One- ja juhis82 tykkäävät tästä.
 19. Walkin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK&Pittsburgh Penguins
  Lainaus:
  Mielestäni tuomarit onnistuivat tuossa pelissä erittäin hyvin. Ainut miinus siitä ettei Seidenberg lentänyt ulos selvästä päähänkohdistuneesta taklauksesta vaan selvisi siitä 2+2 jäähyllä, mutta muuten tuomaritoiminta oli erinomaista ja selvästi tarkempaa kuin täällä.
   
  sinnepäinsä tykkää tästä.
 20. carr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Peter Forsberg
  Onko tuomareilla mitään ensiapukoulutusta vai tukeutuuko Liiga joukkueiden lääkäreihin? Joukkueen lääkäri voi olla mikä lääkäri vaan ja toiminta myös sen mukaista. Päteviäkin lääkäreitä joukkueilta löytyy ja jopa osaisivat toimia akuutissa tilanteessa.

  Nyt on käynyt kaksi todella potenttiaalista tapaturmaa otteluissa ja vieressä ollut tuomari seisoo tumput suorina, pelaajat ovat ottaneet tilanteen haltuun. Raumalla luistin viilsi Ilveksen pelaajaa ranteeseen ja nyt Sportin pelaaja törmäsi vastustajaan ja menetti tajunsa. Kuitenkaan ei ole kyse kuin perusasioista, haavan painamisesta ja hengitysteiden avaamisesta.

  Ei koulutus tietysti takaa sitä, että osaisi tai pystyisi toimimaan tosi tilanteessa. Nyt vaan näyttää tosi tyhmältä, kun tilanteen nähnyt lähin tuomari seisoo tumput suorina. Voihan se loukkaantunut olla vaikka oma tuomaripari.
   
 21. Epätietoinen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
  Lainaus:
  Voi hyvinkin olla, että värilasit painaa vain vahvasti päälle. Tuo sinun esittämäsi tilasto on vain ihan väärä sen kumoamiseen eikä tarkoita yhtään mitään. Kyllä Kärppien saamat jäähyt ovat pääsääntöisesti ihan ok vihellettävissä. Ongelma on siinä, että vastustaja ei saa samoista rikkeistä ollenkaan jäähyä! Ja siitä tuo ei kerro mitään.

  EDIT: Harmillisesti liigan osalta ei pysty tarkastelmaan YV/AV -aikoja viimeisen 15 pelin otannalla. Koko runkosarjan osalta tilastot ovat liigan keskitasoa.

  EDIT2: Kärppien viimeisestä 14 ottelusta (Kärppien 2min rangaistus vs. vastustajan):
  5x vs 2x
  7x vs 3x
  6x vs 3x
  6x vs 6x
  4x vs 0x
  3x vs 2x
  3x vs 2x
  3x vs 3x
  7x vs 2x
  4x vs 3x
  5x (+5min) vs 3x
  2x vs 2x
  2x vs 2x
  3x vs 5x (+5min)
  YHTEENSÄ = 60x vs 38x

  Minusta tuo ero on aika selkeä ollut viime aikoina. En käsitä miten ihmeessä tuollainen ero on päässyt syntymään. Alkukaudesta (ts. kun runkosarjan voitto ei ollut vielä ratkennut) tällaista eroa ei ollut havaittavissa.
   
  Viimeksi muokattu: 07.02.2019 klo 07.46
 22. Nelfor Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Näihin asioihin on hieman hankala suhtautua, kun yleisesti ottaen tietyn joukkueen pelejä ylivoimaisesti eniten seuraavat kaverit ovat myös samaisen joukkueen kannattajia. Ja ilman isompaa otantaa on paha sanoa suuntaan tai toiseen. Vaikka kuinka yrittäisi olla objektiivinen seuratessaan oman joukkueen pelejä, niin harvoin siinä kuitenkaan oikeasti onnistuu.

  Periaatteessahan Kärppien rikkeiden määrää voi myös selittää juurikin se fakta, että ovat yleensä kiekollisesti se hallitsevampi osapuoli, jolloin puolustuspelaamisen rytmi jää vajavaiseksi ja kiekottomana saattaa tulla rikkeitä helpommin. Lisäksi kun omalla joukkueella on homma hallussa ja usein jopa selvä johtoasema, niin ote saattaa hieman herpaantua, kun samalla vastustaja painaa kahta kauheammin päälle. Ei ole mitenkään tavatonta, että tässä tilanteessa saatetaan hieman jäähyillä.

  En siis sano mitään suuntaan tai toiseen, vaan yritän tuoda myös esille niitä seikkoja, jotka voivat johtaa johtoasemassa olevan ja kiekollisesti hallitsemman joukkueen suurempaan jäähymäärään.
   
 23. Lainaus:
  Vastahan täällä yritettiin vastoin tilastoja todeta, että tuomarit suosivat Kärppiä. Itse en uskonut siihen silloin (vaikka ei olisi pelejä katsonut, mitä toki olen), enkä usko siihen nytkään. Vuosien varrella on huomannut, että eivät todellakaan suosi. Mutta veikkaanpa, että mikäli Kärpät saa taas jossain pelissä enemmän yveetä kuin vastustaja, sama keskustelu lähtee taas liikkeelle.

  Farssi.
   
  McTorso, Epätietoinen, Goljat ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 24. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  CHL:ssä ei ole käytössä päähän kohdistuneissa taklauksissa 2+10 min rangaistusta. Vaihtoehdot ovat 2+2 min tai 5+PR (tai ehkä myös OR). Sama monissa muissakin taklauksissa, vaihtoehdot ovat 2+2 tai 5+PR, pelkkä 2 min ei ole vaihtoehto.

  En siis ole nähnyt mainitsemaasi tilannetta, kunhan haluan päästä pätemään CHL:n sääntötietämykselläni.

  Lainaus:
  Ei tuomareilla mitään ensiapukoulutusta ole, ainakaan missään peruskurssivaiheessa. Aika rohkeasti uskallan arvata myös sen, että ei myöskään millään myöhemmän vaiheen tuomarileirillä tai -koulutuksessa. Mahdolliset ensiaputaidot hankitaan muissa kanavissa.

  Kyllähän nyt melkein kuka tahansa lääkäri on parempi ensiavussa kuin normaalin ea-kurssin käynyt. Ainakin pitäisi olla.

  Pelin tiimellyksessä lienee parempi, että tuomari ei siihen ensiapuun hirveästi ryhdy, jos siellä on muitakin siihen kykeneviä. Toki tapauskohtaista harkintaa syytä käyttää ja jos osaamista löytyy ja tuomari ensiapua antamalla voi hengen pelastaa, niin sitten on syytä auttaa. Mutta monessa tilanteessa ei kyse ole välittömästä hengenvaarasta ja ne muutamat (max. ehkä noin 30) sekunnit harvoin ovat niin kriittisiä, että ei se parempi auttaja paikalle ehtisi.

  Oletetaan nyt se, että tuomari lähtee tukkimaan kädellään jonkun pelaajan verenvuotoa. Siinä tulee verestä osumaa itseenkin ja sääntöjen mukaan verisenä tai verisissä varusteissa ei kentällä voi olla. Siinä sen ea-tilanteen jälkeen lähtee sitten tuomari pesulle ja ehkä varusteitakin pesemään, ennen kuin voi jatkaa peliä. Parhaassa tapauksessa peli seisoo. Tai jos menet auttamaan vakavasti loukkaantunutta, niin siinä äkkiä ajatukset on sen jälkeen niin sekaisin, että loppupelissä tuomarointiin keskittymisestä ei tule yhtään eikä mitään.

  Ei sillä, että pelin jatkaminen olisi tärkeämpää kuin ensiavun antaminen ja kuten totesin, niin vakavassa tilanteessa totta kai on syytä auttaa välittömästi ja vaikka peli lopulta keskeyttäen, jos tuomari ei ea-tilanteen jälkeen hommiinsa enää pysty. Siltä osin prioriteetit on selvä. Mutta jos se riittävä apu on saatavissa varsin nopeasti ilman, että tuomari siihen puuttuu, niin ei tuomarin silloin kannata ensiapuun kesken pelin sekaantua.
   
  5hole tykkää tästä.
 25. -One- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Juuri tätä varten olisi mielestäni tärkeää, että tuomarit kävisivät jonkun yhden päivän koulutuksen aiheesta. Siellä opetettaisiin katsomaan, milloin on sellainen tilanne että tarvitsee mennä auttamaan, ja milloin ei. Käytännössä ainoat tilanteet, mitä tulee itselle mieleen, ovat verta suihkuava valtimo tai pelaaja joka ei hengitä. Koulutettavat toimenpiteet siis verisuihkun tukkiminen ja hengitysteiden avaaminen. Itsestäni ainakin tuntui katsomossa piinaavan pitkiltä sekunnit eilen, kun Ainali ei vaikuttanut hengittävän ja lääkäriä haettiin paikalle. Pelaajathan saivat nuo hengitystiet sitten auki ihan leuan avaamalla.