Tuo tarkoittaisi kai, että Venäjä vetäytyisi takaisin ennen 24.2.2022 olleille linjoille, eli sille jäisi Ukrainasta vain Krim, ja Donetskin ja Luhanskin "tasavallat". Mielestäni tuo olisi Ukrainan kannalta varsin hyvä tulos, mutta en nyt oikein näe, että Venäjä tuohon olisi suostumassa. Tuohan tarkoittaisi käytännössä, että koko hyökkäys ja siinä koetut menetykset olisi ollut turhaa.
Toisaalta, Putinille ei voi enempää antaakaan. Natoon liittyvät asiat ovat myös pöydällä neuvottelussa. Mutta jos Putin vaatii Mariupolinkin aluetta, silloin ei mitään neuvoteltavaa enää ole. Venäjän hyökkäyssota olisi saavuttanut ainakin osittain tavoitteensa. Mikä olisi kv. yhteisön kannalta täysin kestämätön tilanne. Jolloin sotaa pitäisi jatkaa, mutta onko lännellä tähän valmiutta? Ovatko Euroopan johtajat valmiit menettämään täysin kasvonsa, Venäjän putsatessa pöydän.
Ihan kivaa fantasiaa, mutta todennäköisemmin Vlad lupaa Oranssille että Trump Towerin kaavoitus punaisen torin laidalle voidaan aloittaa jos lopetat ammus-ja asiantuntija-avun ja Elonille luvataan halpoja akkumineraaleja jos Ukrainalaisten starlinkit pimenevät.
Voihan tuollaista vitsillä heittää, mutta panoksena on myös Trumpin uskottavuus heti hänen presidenttikautensa alussa. Heikkoutta ei sovi näyttää. Trumpia mielistelevät nyt monet tahot. Hänelle voidaan myydä ajatus siitä, että hän on lännen sankari, joka puolustaa lännen etuja. Riippuu siitäkin, kuka pääsee Trumpin korvaan asioita kuiskuttelemaan. Totta kai, jos Muskilla on asiaan jotain sanottavaa, niin silloin Ukrainan tilanne on todella vaikea.
Ei ole kyllä mielestäni mitään rohkaisevaa, että Trump soittaa herralleen puhuen rauhasta. Kyllähän Trumpin voitto oli itäpaskan kannalta vaan hyvä juttu.
Perusasetelma on se, ettemme tiedä, millainen tosiasiallinen rintatilanne resursseineen on. Mitä tapahtuisi nykytilan jatkuessa seuraavat 6 kk. Onko Ukraina kyvytön rekrytoimaan lisää sotilaita? Kyetäänkö rintamalle toimittamaan nopeasti kaikkea tarvittavaa kalustoa? Ja sama pätee Venäjään, kuinka kauan Venäjä kestää sotatalouttaan. Herkullinen spekulaatio on sekin, että Kiina saattaisi kiinnostua joistakin Venäjän alueista, kunhan Venäjä heikkenee tarpeeksi.
Varmaa on vain se, että kumpikin osapuoli keikkuu veitsenterällä, ainakin johtajan mielessä, koska varmasti Putin huomioi erilaisia riskitekijöitä sodan jatkumiseen. Hän voisi esittää esim. Krimin saamisen suurena voittona.
En usko siihen, että Trump enää syö Putinin kädestä. Varmasti hänkin on kuullut, miten nöyryyttävä näytelmä oli Helsingin kokous hänen osaltaan. Tai siitä, että hänen aikaisempi voittonsa oli Putinin ansiota. Eikä Putin voi enää kiristää häntä seksikuvillakaan, koska on saanut toisen kautensa. Putin voi myös pelata asiansa huonosti, mutta sen näyttää tulevaisuus.
Uutiset siitä, että Bidenin hallintoa houkutellaan lähettämään lisää tukea ja suostumaan Ukrainan pitkän kantaman ohjusiskuihin, ovat rohkaisevia. Tällä ainakin pelataan lisää aikaa Ukrainalle. Ja samalla luodaan lisää mahdollisuuksia rauhanneuvotteluihin.
Ainakin sitä toivon, ettei Trumpin hallinnolla olisi mitään pelkotiloja Venäjän suhteen. Jolloin USA voisi ottaa ison roolin neuvottelussa ja käyttää myös Venäjään voimakasta pakotepolitiikkaa.
Rauhanneuvottelut käynnistyvät kuitenkin aselevon jälkeisestä rintamatilanteesta. Niiden eteenpäin vieminen vaatii uhkauksia, koska on aivan selvää, että Venäjän rauhanehdot tulevat olemaan täysin kohtuuttomat. Olisiko jopa niin, että näillä ehdoilla onnistuttaisiin provosoimaan Trumpia.
Yksi rohkaiseva viesti on sekin, ettei Trump ole kertonut mitään omista tavoitteistaan, rauhan saamista lukuun ottamatta. Joku voisi kuiskuttaa senkin, että Nobel odottaa, mikäli neuvottelet Ukrainalle suotuisan rauhansopimuksen. Se taas olisi Trumpin haaveilema murskavoitto kriitikoistaan.