Eikö yksinkertaisinta olisi vaan järjestää kaksi sarjaa: Naisten sarja ja vapaa sarja johon saisi osallistua kaikki sukupuolesta riippumatta.
Monissa urheilulajeissa nk. "miesten sarja" on itse asiassa avoin sarja. Näin esimerkiksi jääkiekossa (vrt. Räty ja Wickenheimer). Sitten näissä lajeissa on erikseen sarjoja, joissa on erilaisia fysiologisia rajoituksia osallistumisoikeudelle, esim. siis vaikka naisten ja junioreiden sarjat. Esimerkiksi jääkiekossa me ollaan hyvin tottuneita siihen, että liigassa pelaava juniori voi vielä olla A-edustuskelpoinen (eli voi pelata kahdessa sarjassa ja vaikkapa sekä miesten että U20 MM-kisoissa), mutta sitten kun ikää on tarpeeksi, niin menettää tuon junioriedustuskelpoisuuden. Naisilla tämä on "elinikäistä" eli siis esimerkiksi Noora Räty on voinut pelata sekä naisten että miesten sarjaa.
Minulle oli itse asiassa yllätys, että ihan kaikissa lajeissa näin ei olekaan. Näistä tunnetuimpia ovat erilaiset kamppailu-urheilulajit, niissä naiset eivät voi osallistua miesten sarjoihin. Nämä lajit kyllä ovat sitten sellaisia, että niissä - ainakin virallisemmissa kisoissa - ottelijat matsataan keskenään, niin, ettei ottelijoiden taso- ja kokoero olisi liian iso, koska se voi olla toiselle osapuolelle hengenvaarallista. Näissä lajeissa on joskus puhuttu jonkinlaisesta "tasoitusjärjestelmästä", mutta kovin yksinkertaista sellaista ei ole ainakaan vielä olemassa: esimerkiksi nyrkkeilyssä samanpainoinen mies ja nainen eivät lähde samalta viivalta(*) eikä ole olemassa yksinkertaista tapaa tasoittaa ottelua esimerkiksi painorajalla (s.o. naiset saisivat olla miestä raskaampia keskinäisissä otteluissa).
(*) Ainakin Elina Gustaffson ja Eva Wahlström ovat tästä asiasta jotain kertoneet omissa kirjoissaan. Lisäksi tästä asiasta puhutaan kamppailuskenessä ihan yleisestikin. Pienien seurojen naisottelijat valittavat sitä, ettei heille löydy oman tasoistaan ja painoistaan sparrikaveria eikä miesten kanssa sparraaminen aja asiaa kisoihin valmistautuessa.
Tästä asiasta en ole ihan varma, mutta muistinvaraisesti voimalajeissa miehillä pitää olla tietty testosteronitaso. Se tulee doping-testeistä. Jos miehellä on vähän testosteronia, se saattaa kertoa anabolisten steroidien käytöstä.
Mutta, siis joka tapauksessa, iso osa lajeista on sellaisia, joissa on avoin sarja ja sitten erillisiä sarjoja, joihin osallistumiseksi on omia vaatimuksiaan. Usein nuo avoimet sarjat ovat miesten hallitsemia.