Syntyvyyden äkillinen romahdus Suomessa

  • 17 431
  • 186

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan mielenkiinnosta itse kyselin, itsellä on hyvät välit sukuun ja sukuloimassa tulee käytyä, eikä se tunnu velvollisuudelta. Mutta käykö joku niin usein että täyttää vaikka (iso)vanhempiensa elämän tyhjät aukot? Kun ei ne vierailut kuitenkaan isoa osaa vapaa-ajasta yleensä vie.
No eivät kaikkien sukulaiset nyt välttämättä ole erityisen hyviä tyyppejä. Kavereiksi voi aina valita ne hyvät tyypit, mutta sukulaisiaan ei voi itse valita.
 

Byvajet

Jäsen
Mutta käykö joku niin usein että täyttää vaikka (iso)vanhempiensa elämän tyhjät aukot?

Tuskin hyvinvointikokemukseen vaikuttavat pelkästään vierailut. Merkittävää on myös tietoisuus siitä, että minua rakastetaan ja minusta pidetään tarpeen tullen huolta.

Kun isovanhempani elivät, kirjoittelimme ahkerasti kirjeitä. Vaikka pitkän välimatkan vuoksi tapaamisia ei arkisesti ollutkaan, kirjeet pitivät yhteyttä yllä. Minulle oli tärkeää kokea, että kuulun isovanhempieni elämään, ja heidän kokemuksensa minusta oli samanlainen.

Jokainen terveessä perheessä kasvanut aikuinenkin kokee vanhempansa tärkeäksi. Aikuistuminen ja kypsyminen eivät tarkoita itsenäisyyttä vaan pikemminkin sitä, että tunnistaa ja tunnustaa riippuvuutensa. Vaikka eläisi toisessa maassa, niin silti vanhemmat ovat koko ajan henkisesti läsnä. Joskus vahvemmin ja joskus heikommin, mutta ovat kuitenkin.
 
Suosikkijoukkue
KK
Luonnollisesti. Tuolta taulukko 3:

Minun syntymästäni yli 10 neliötä tullut lisää

Edition vielä edellistä vastaustani sen jälkeen lainasit.
Anteeksi huonosti kohdistettu kysymys. Kysymykseni liittyi ostovoimaan ja varsinkin köyhien ostovoiman kehitykseen. Toki varmasti hieman kasvanut, mutta olisi hauska nähdä faktaa. Siis köyhyysrajan alapuolella eläviä. Myös pienituloisten ostovoiman käppyrät olisi kiva nähdä.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Semmoinenkin seikka on ihan hauska, että mikäli lapset asuisivat virallisesti luonani, olisin oikeutettu pienehköön asumistukeen. Mutta kun virallinen osoite on äidillä, niin saan maksaa vaan elatusmaksuja.

En siis ole asumistukea kaivannut, mutta vähän hassu tilanne tuon on, kun lapsilla voi olla Suomessa vain yksi osoite. Silti vastuu lapsista on aikalailla tasan, mutta Kelan mielestä menot ei, koska osoite.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Anteeksi huonosti kohdistettu kysymys. Kysymykseni liittyi ostovoimaan ja varsinkin köyhien ostovoiman kehitykseen. Toki varmasti hieman kasvanut, mutta olisi hauska nähdä faktaa. Siis köyhyysrajan alapuolella eläviä. Myös pienituloisten ostovoiman käppyrät olisi kiva nähdä.
Tuossa on yksi nopeasti kännykällä, mutta myös tulodesiileittäin vastaava löytyy:
Kaikkien ryhmien tulot kasvaneet, mutta toki hyvin toimeentulevien enemmän kuin tulonsiirtojen varassa olevien.

Edit: tuossa tuo desiileittäin esitettykin:
Zoomata sitä saa mutta alin on kehittynyt jostain tasosta 8000 -> 11 000.
Pitää huomioida että ostovoima voi kehittyä tulojen kasvun lisäksi myös sillä, että hinnat laskevat kuten EU:n myötä kävi ruualle. On vaikea olla tässä tölväisemätyä Kepua ja sen militantti-siipeä MTK:ta mutta peli alkaa.
 
Viimeksi muokattu:

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Tämä on herkkä aihe, koska monesti unohtuvat ne, jotka haluaisivat lapsia, mutta eivät siihen pysty ja tämä voi olla henkisesti aivan valtavan kova paikka. Tähän päälle adoptio jonoineen on kaikkea muutakuin automaatio.

Toisekseen näkee esim duunissa ihan älyttömästi näitä n 30siä, joiden pitäisi juuri tänne lapsia miellään tehdä selittelevän ilmastosta; usein samassa matkustelusta ja taloudesta tekosyinä lasten hankinnan välttelylle. Oikea tarina on se, että nämä ihmiset eivät halua tai pysty huolehtimaan toisesta ihmisestä, kuten lapsesta pitäisi huolehtia. Sanoisivat mieluummin tämän suoraan.

Itse olen aina ollut hyvin kiusaantunut lapsista jne, mutta hienosti (pääsääntöisesti) omien kanssa on pärjännyt ja voi veljet kuinka paljon he ovat elämään antaneet.

Kyllä minä katson omia vanhempia, mietin isovanhempia ja ylipäätään elämää takanani sekä lasten myötä sitä miettii myös mitä on edessä. Itselle sen ketjun ylläpito oli aina tavoita, mutta ei itsestäänselvyys.

Ja jos joku niin kyllä siinä on the miehen mitta. Ainakin itselle ns miehisintä ja hienointa, jota tässä elämässä tulee koskaan saavuttamaan.

Suosittelen.

Rakenteellisesti pitäisi alkaa todella nopeaan tekemään linkkuja. Itse keskittyisin kahteen sektoriin;

- Opiskelijoille härskit kannustimet, jos ko elämäntilanteessa siunaantuu perheenlisäystä
- Työssäkäyvät, härskit esim verotukselliset lisäkannustimet työn verotukseen lapsista tavalla tai toisella
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Miksi ei leikattaisi vaikka 1% eläkemaksuja jokaisesta muksusta? Tai vaihtoehtoisesti joka muksusta 100€/kk lisäeläkettä. Lapsethan tulevat mahdolliset eläkkeet rahoittaa. Sen mitä tuo maksaa, voisi suurten ikäluokkien eläkkeistä leikata.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No eivät kaikkien sukulaiset nyt välttämättä ole erityisen hyviä tyyppejä. Kavereiksi voi aina valita ne hyvät tyypit, mutta sukulaisiaan ei voi itse valita.
Mullakin on rakastavat ja minua arvostavat vanhemmat ja olen heidän kanssaan mielelläni tekemisissä, mutta kaikilla ei ole yhtä onnekkaasti asiat. Isä ja äiti ovat mukavia ja fiksuja ihmisiä enkä pidä heistä vain siksi, että he ovat vanhempiani vaan muistakin syistä.

Aika paljon on todella yksinäisiä vanhuksia ja heillä saattaa olla montakin lasta, joista kukaan ei ehdi tai halua käydä heitä katsomassa.
 
Viimeksi muokattu:

444

Jäsen
Tässä olet oikeassa. En tarkoittanut tuota syyllistääkseni kirjoittajaa. Lapsia ei todellakaan noista syistä pidä hankkia. Pointtini oli että tähän on tultu kun moni ajattelee kirjoittajan tavoin. Miksi? Se on se kysymys.
Tämä on kyllä perin juurin hämmentävä kysymys. Ihan yhtä lailla voisin esittää kysymyksen, että miksi niin moni päätyy hankkimaan lapsia. Eivätkä ne vastaukset ole yhtään vähemmän itsekkäitä.
Ei sinänsä sillä eihän lapsettomuuden valinnut voi todellisuudessa tietää mitä menettää.
Toisaalta myöskään lasten tekemisen valinneet eivät voi tietää, mitä menettävät. Voin kertoa, että lapsettomana eläminen nyt on hyvin erilainen tunne kuin vaikka parikymppisenä.
Kyllähän nykymaailman hektisyys on osa ongelmaa. Normaalit koti-illat on ihan boring, joka ilta pitäisi tapahtua jotain siistiä. Ulkomaanmatkat ovat halpoja, ja jos ei juuri nyt ole fyrkkaa, niin maksat sitten myöhemmin. Tuohon yhtälöön ei lapsi sovi, tai ainakin sopii huonosti.
Normaalit koti-illat ovat kaikkea muuta kuin boring. Reissaaminen on toisinaan oikein mukavaa, mutta eniten osaan arvostaa hektisen arkipäivän päätteeksi sitä, että voi oikeasti heittää vapaalle ja viettää rauhallisen koti-illan.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Jotenkin olen jo aika pitkään asennoitunut siihen, että kovin vakaasti ei vanhuuttaan kannata paaluttaa Suomi oy:ltä odotettavan tulonsiirron varaan. Eli vähintään isohko puskuri tuohon kannattaa työuran aikana kerätä, jos tässä joskus edes ns. eläkkeelle pääsee. Vanhuuden varaan en henk.koht. tasollakaan osaa seuraavista sukupolvista varata, niin paljon yksinäisiä perheellisiä vanhuksia Suomessa nytkin on. Ja ainahan voi spämmätä 2080-luvulla johonkin 加班7.0:an.

Aikaisemmin kirjoittaneelta kuusaalaiselta ihan hyviä pointteja, jotka voi allekirjoittaa ja kyllähän minäkin mieluusti edes jollain tapaa nykyistä vastaavan yhteiskuntarakenteen pitäisin yllä myös tulevina vuosikymmeninä:

- Opiskelijoille härskit kannustimet, jos ko elämäntilanteessa siunaantuu perheenlisäystä
- Työssäkäyvät, härskit esim verotukselliset lisäkannustimet työn verotukseen lapsista tavalla tai toisella

Toisaalta sitä en allekirjoita, jos joku esim. ekologisista syistä miettii jälkikasvu hankintaa ja joutuu suolatuksia siitä. Ylipäätään oma päätös ja se että tuotat maapallolle seuraavaksi noin sadaksi vuodeksi, vielä ihmiskunnan tasolla kultalusikka annelissa syntyneen, ylivoimaisesti eniten kuluttavan lajin edustajan; niin, eihän noista vaikutuksista mihinkään pääse ja naivia kieltää sitä. Ja joo, tätä ei saisi sanoa ääneen, Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa syntyvyys on monikertaista ja kinkit, jenkit ja inkkarit joka tapauksessa pilaavat ilmaston ja ekosysteemit. Ei tuo toisaalta omalla kohdalla estäisi lapsien hankkimista, jos siihen olisi palava halu ja näin oman tieteenalan kohdalla elän muutenkin aikalailla siinä hajatelmassa, että helvettiin tässä ollaan seuraavan 50-100 vuoden aikana monelta osin menossa, mutta ainakin meillä suomalaisilla on tässä kultajunassa ykkösluokan lippu. No joo, tämä nyt oli tällaista duunin jälkeisen viinilasin esiinnostamaa paatosta, pahoittelut.

Aiheesta kirjoittelin toiseen ketjuun näemmä vajaa kaksi vuotta sitten ja ei siitä ehkä sen enempää. Tosin ehkä nyt on alkanut taas kuumottamaan entiseen tyyliin se, jos sattuisi ns. palamaan pohjaan. Ei tuntuisi olevan yksinkertaisesti edes tässä nykyarjessa aikaa, omat vanhemmat alkavat lähetä seitsemääkymppiä, koen että taloudellisesti lapsi olisi kuitenkin iso muutos, vaikka nytkin tässä meidän taloudessa, ai niin, näistäkään ei saisi puhua, jää kuussa talouteen nettona käyttöön ~7xxxx euroa, pysyvät menot ovat pienet, nykyinen kämppä on maksettu ajat sitten, tosta uudehkosta Skeidasta ei ole velkaa pennin jeniä jne. Silti musta tuntuu uuden ihmisen taloudellisen vastuun ottaminen seuraavaksi 18-vuodeksi todella isolta haasteelta, saati sitten useamman kohdalta.

Silti nuokin olisivat kaikki aikalailla "ihan sama"-kategoriaa, jos olisi vain SE fiilis saada jälkikasvua. Ei vain ole. Pahoittelut.

Ne kenellä on, arvostan suuresti. Kiitos.
 
Viimeksi muokattu:
Toisaalta myöskään lasten tekemisen valinneet eivät voi tietää, mitä menettävät. Voin kertoa, että lapsettomana eläminen nyt on hyvin erilainen tunne kuin vaikka parikymppisenä
Väittäisin kyllä, että aika pitkälti tietävät tai ainakin paljon paremmin kuin toiseen suuntaan. Harva nyt enää edes parikymppisenä lapsia tekeekään. Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla mitä mielestäsi lapsen tekemiseen ryhtyneet menettävät ja miten asiat ovat nyt eri tavalla.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
On naiivia vedota ilmastoon syynä, että ei tekisi lapsia. Aivan absurdia, tähän vastuulliseen maahan ei tehdä lisää henkilöitä, jotka voisivat olla osa ratkaisua vaan vedotaan siihen, että kun toisaalla on ongelmia. Lalalala-landin kamaa, hypnoosissa pitää olla jos tuohon uskoo, eikä se ole se pohjimmainen syy - sitä ei vaan uskalleta sanoa. Sillä kierretään se haaste, että pitäisi itsestään myöntää jotain kiusallisempaa. Ja tämä kupla ja asennemaailman vyöry pitäisi katkaista, ennenkuin etenee yhtään pidemmälle.

Mutta aina tulee jotain rokotevastaisia, skientologeja tai muita hihhuleita. Hihhuleista puheenollen, kai tässä pitää alkaa lestadiolaisten varaan laskemaan.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
On naiivia vedota ilmastoon syynä, että ei tekisi lapsia.

Noh, mielestäni sinällään ihan puhtaasti ei ole, tosin kuinkapa monelle tuo nyt oikeasti se pääsyy on. Allekirjoittaneelle sinällään aika sama. Tuskin kovin moni/kukaan puhtaasti ekosysteemien tai ilmaston takia jälkikasvua Suomessa jättää kuitenkaan tekemättä. Eiköhän se ole enemmän monien tekijöiden summa, mutta ymmärrän ainakin osin myös tuon näkökannan, jos se nyt jonkun venettä hieman keinuttaa.

eikä se ole se pohjimmainen syy - sitä ei vaan uskalleta sanoa. Sillä kierretään se haaste, että pitäisi itsestään myöntää jotain kiusallisempaa.

Ei ole, mutta kummottis se nyt sitten simmotis on?
 
Viimeksi muokattu:

Pertsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
@cottonmouth in kanssa samalla linjalla. Pystyn ymmärtämään ns ekologisen perusteen olla tekemättä lapsia, mutta tosiaan, ei se varmasti ole syy olla tekemättä jos lapsen tosiaan haluaa.

Sanon silti, että kitiseminen ekologisen syyn pätemättemyystä koska samalla tekee jotain mikä sitä ekologista jälkeä kasvattaa on aika huono, samalla peusteella voi sitten kyseenalaistaa kaikki vedensäästämiset, kasvisruokapäivät, kierrättämiset yms jos ei kerran elä omavaraistaloudessa inkeroisissa, jossa lämpö tupaan tulee kompostin ja paskahuusin yhdistelmästä ja ainoa ruoka omasta pihasta ja sekin vasta kuolleena kerättynä.

Tämä sanottuna, jos joku haluaa lapsen tehdä, tehköön. Jos haluaa olla tekemättä, täysin yhtä ok mulle. Oma lapsiluku(=0) on täynnä, se on varmistettu heti kun siihen ikä riitti muutama vuosi sitten. Ainakin omat syyt ovat/olivat moninaiset, mutta kyllä siellä yhtenä oli näkemys siitä ettei tämä touhu ainakaan sillä parane, että kasataan pyramidia lisää alaspäin.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Ah klassinen maailma on mätä selitys. Kaikki vain selityksiä, oli se aika mätä - mädempi kuin kukaan meistä kermaperseistä ymmärtää - silloin kun Suomessa syntyi suuri ikäluokka ja ilman sitä ikäluokkaa täällä Suomessa asiat olisivat varmasti huonommin vuonna 2019 kuin ilman heitä.

Joten kyllä tuo "ei tämä meno ainakaan parane" selityskään ole mitään muuta kuin ontuva. Se voi myös parantua niin maa kuin maailmakohtaisesti.

Elämänfilosofian kysymyksiähän nämä toki. Ja henkilökohtainen valinta toki, mutta kun on näitä selittelijöitä kuunnellut, niin bullshit niissä haisee aina siinä mielessä, että ei myönnetä sitä aidointa ja yksinkertaisinta syytä, että ei osaa, halua tai viitsi ottaa toisesta henkilöstä sellaista vastuuta mitä lapsesta pitää. Olisi virkistävää, jos joku vaan välillä olisi asian suhteen suora, eikä kuorruttaisi yksinkertaista selitystä pilaantuneella marengilla.
 
Viimeksi muokattu:
Onko meillä lapsettomilla tyhmempi pää ja heikompi mielikuvitus, vai mistä tuo oikein johtuu?
Ihmiset joilla on lapsia ovat eläneet elämää ilman lapsia, joten osaavat varmaan kohtuullisen hyvin kuvitella sen mistä joutuvat luopumaan lapsen tehdessään. Ja sitten tietenkin syntymän jälkeen ei tarvitse kuvitella vaan tietävät. Lapsettomuuden valinnut ei tietenkään voi tietää lapsen saannin positiivisia puolia.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Elämänfilosofian kysymyksiähän nämä toki. Ja henkilökohtainen valinta toki, mutta kun on näitä selittelijöitä kuunnellut, niin bullshit niissä haisee aina siinä mielessä, että ei myönnetä sitä aidointa ja yksinkertaisinta syytä, että ei osaa, halua tai viitsi ottaa toisesta henkilöstä sellaista vastuuta mitä lapsesta pitää. Olisi virkistävää, jos joku vaan välillä olisi asian suhteen suora, eikä kuorruttaisi yksinkertaista selitystä pilaantuneella marengilla.
Aika moni on tässä ketjussa sanonut että ei halua lapsia, ihan omista "itsekkäistä" syistään, selittelemättä yhtään mitään. Ja tuosta osaamisesta ja viitsimisestä, niin kyllähän ihminen raskauden aikana muuttuu aika paljon ja lapsen synnyttyä oppii ja jopa joutuu ottamaan vastuuta lapsesta. Aika harva ihminen suoraan on valmis vanhemmaksi, vaan sekin on prosessi. Sivusta nähty monien "vahinkojen" kohdalla.
 

444

Jäsen
Elämänfilosofian kysymyksiähän nämä toki. Ja henkilökohtainen valinta toki, mutta kun on näitä selittelijöitä kuunnellut, niin bullshit niissä haisee aina siinä mielessä, että ei myönnetä sitä aidointa ja yksinkertaisinta syytä, että ei osaa, halua tai viitsi ottaa toisesta henkilöstä sellaista vastuuta mitä lapsesta pitää. Olisi virkistävää, jos joku vaan välillä olisi asian suhteen suora, eikä kuorruttaisi yksinkertaista selitystä pilaantuneella marengilla.
Minähän olen tuonut tämän esiin mm. tässä ketjussa. Ei ole mitään kiinnostusta hankkia jälkikasvua. Sen sijaan, kun lukee näin hyökkäävää tekstiä, niin tulee väkisinkin mieleen kysymys, että miksi pitäisi. Miksi se tenavalauma on joillekin niin kovakoodattu itseisarvo, että eri mieltä olevat joutuvat heidän mielestään perustelemaan kantansa jotenkin? Joten kerrohan @teroz meille lapsettomuuden valinneille: miksi sinä koet omaksi asiaksesi kyseenalaistaa tämän kannan?
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kuten olen aikaisemminkin sanonut jokainen tekee omat itselleen sopivat valinnat mutta itsekkäitä valintoja ovat molemmat sekä lapsettomaksi jääminen kuin lasten saaminen. En näe mitään erityisen epäitsekästä omasta jälkeläisestään huolehtimisessa. Se kuuluu asiaan jos niitä ihmiselle on siunaantunut.
 

444

Jäsen
Ihmiset joilla on lapsia ovat eläneet elämää ilman lapsia, joten osaavat varmaan kohtuullisen hyvin kuvitella sen mistä joutuvat luopumaan lapsen tehdessään. Ja sitten tietenkin syntymän jälkeen ei tarvitse kuvitella vaan tietävät. Lapsettomuuden valinnut ei tietenkään voi tietää lapsen saannin positiivisia puolia.
Eivät lapsia tehneet ihmiset tiedä, mitä kokemuksia ovat jääneet vaille. Heillä on asiasta näkemys, kuvitelma, joka perustuu siihen asti elettyyn elämään ja niihin kokemuksiin. Varmasti moni vanhempi kokee saaneensa lastensa myötä ja kautta jotain sanoinkuvaamattoman kaunista ja upeaa, eikä minulla ole tarpeen kyseenalaistaa sitä. Se ei kuitenkaan ole sen enempää totta tai sen suurempaa kuin miten lapseton henkilö kokee oman vapautensa ja riippumattomuutensa. Ne ovat esimerkiksi minulle sellaisia asioita, joista en luopuisi koskaan. Itsekästä? Kyllä. Itsekkäistä syistä ne lapsetkin hankitaan (tai vahingossa), joten moraalisaarna ei ratkaise mitään.
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Itsekkäistä syistä ne lapsetkin hankitaan (tai vahingossa), joten moraalisaarna ei ratkaise mitään.

Moraalisaarna ei ratkaise yhtään mitään - olen aivan samaa mieltä. Mainitsetko kuitenkin muutaman asian jotka mielestäsi tukevat tuota väitettäisi, että lapset hankitaan itsekkäistä syistä? Mitä nämä mahtavat olla? Itsekästä lasten hankkiminen on silloin kun elämäntilanne ei tuota mitenkään tue, tai on muuten vain epätasapainoinen ihminen etc. Tuota ei nyt voi kuitenkaan minusta yleistää: eli lapset hankitaan (aina) itsekkääistä syistä.
 
Viimeksi muokattu:

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Moraalisaarna ei ratkaise yhtään mitään - olen aivan samaa mieltä. Mainitsetko kuitenkin muutaman asian jotka mielestäsi tukevat tuota väitettäisi, että lapset hankitaan itsekkäistä syistä? Mitä nämä mahtavat olla?
Että joku rakastaa minua nyt ja tulevaisuudessa. Että en ole yksin nyt enkä tulevaisuudessa. Että saan jatkaa omia geenejäni eteenpäin.
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Että joku rakastaa minua nyt ja tulevaisuudessa. Että en ole yksin nyt enkä tulevaisuudessa. Että saan jatkaa omia geenejäni eteenpäin.

Ehkä joku tekee lapsia mainitsemistasi syistä - tarkoittaako tämä sitä, että lasten hankkiminen yleistettynä on itsekästä? Ei minusta. YMMW. Mikäli tämän vetää äärimmäisyyksiin, niin esim. kehitysmaissa / kehittyvissä maissa lapsia tehdään hyvin itsekkäistä syistä - näissa maissa vanhemmat usein tarvitsevatkin lastensa apua ylipäätänsä toimeen - tai lapset ovat jopa hyvää työvoimaa. Näin ei kuitenkaan ole yleisesti ottaen länsimaissa tai kehittyneissä maissa.

Viimeinen mainitsemasi elementti on myös biologiaan liittyvä tekijä - ei sinänsä (vain) itsekäs tekijä.

Minusta jokainen saa valita mitä omalla elämällään tekee, ja tuoko tähän maailmaan lisää elämää vai ei. Lähinnä kysyin siksi, että osa lapsettomuuden valinneista tuntuu tietävän miksi lapsien tekeminen on itsekästä - ja päinvastoin. Perusteluja toki voi heitellä suuntaan ja toiseenkin ihan helposti - yksimielisyyttä lienee kuitenkin turha odottaa.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Eivät lapsia tehneet ihmiset tiedä, mitä kokemuksia ovat jääneet vaille. Heillä on asiasta näkemys, kuvitelma, joka perustuu siihen asti elettyyn elämään ja niihin kokemuksiin. Varmasti moni vanhempi kokee saaneensa lastensa myötä ja kautta jotain sanoinkuvaamattoman kaunista ja upeaa, eikä minulla ole tarpeen kyseenalaistaa sitä. Se ei kuitenkaan ole sen enempää totta tai sen suurempaa kuin miten lapseton henkilö kokee oman vapautensa ja riippumattomuutensa. Ne ovat esimerkiksi minulle sellaisia asioita, joista en luopuisi koskaan. Itsekästä? Kyllä. Itsekkäistä syistä ne lapsetkin hankitaan (tai vahingossa), joten moraalisaarna ei ratkaise mitään.

Tämä on yksi tekijä, miksi naisena koen eräänlaista kaverikatoa niistä, jotka elävät ruusuista perhe-elämää. Naisilla vielä kun on tapana hieman "lällättää" sillä. Tunnistan tässä paljon itseäni. Itse toki olen lapseton myös itsekkäistä syistä, ajattelen terveyttäni. Sairauteni kanssa tuskin olisin vahva äiti.

Mutta noin muuten, kyllähän ilmaston ajattelulla pieni osa on. Terveyshaasteitakin tänä päivänä on varsinkin mielenterveyden puolella. Sen rinnalla kun kulkee paine menestyä elämässä, vaatii jo taitoja koota oma tukiverkostonsa muutenkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös