Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 049 457
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

12961

Jäsen
Aivan kuin kinastelisi basaarissa myyjän kanssa. Erdogan voi vielä huudella vaikka kuinka paljon, koska mitään hakemusta ei ole lähetetty, mutta siinä vaiheessa, kun yli puolet maista on ratifioinut molempien maiden hakemukset ja USA painaa päälle, joutuu Erdogankin alistumaan.
On tämä silläkin tavalla kummallista, että Turkki on asettunut myös bayraktar-toimituksin Ukrainan puolelle, joten ei varmasti ole myöskään Moskovasta katsottuna kovin luotettava kumppani. Tekee itsestään omanlaistaan hylkiötä.

Erdoganille sopisi varmasti hyvin sopiminen PKK-kantojen ja suojelun vastineeksi esimerkiksi F35-toimituksien jatkumisen lupaamisesta. Oliko noiden jarrutus S400-hankinnan jälkeen jenkeiltä enemmän kiukuttelua vai onko järjestelmien osumisessa samalle maalle F35:n kannalta todellinen iso riski? Opitaankohan tuollaisessa yhteiskäytössä jotain kriittistä, mitä voi vuotaa Venäjälle?
 

Byvajet

Jäsen
Ihan jatkuvasti Naton vastustajat pääsevät framille Hesarissa ja Ylellä (kuten ovat 30 vuotta päässeet) ja silti tietty osasto näkee ettei natosta saa ajatella kuin yhdellä tavalla. Ei voi ymmärtää.

Media antaa monissa aiheissa äänen myös erimielisille marginaaleille, vaikkapa nyt maahanmuuttokriittisille, joista tuli juuri ohjelmasarja.

Median vallassa kysymys on siitä, millä tavalla, miten usein ja mihin ajallisiin kohtiin uutisointi ja aiheiden käsittely osoitetaan.

Monissa kysymyksissä Suomen media on yksiääninen. Ei siinä esimerkiksi liiemmin konservatiivinen kristillisyys kuulu, saati islam. Se ei pyri haastamaan ja horjuttamaan vakiintunutta käsitystä abortista ja ehkäisyoikeudesta tai kyseenalaista perinteisten sukupuoliroolien rikkomista.

Tämän päivän Futucastissa selvisi, että Hesari ei päästä eläinoikeusajattelua esiin edes rahalla. Se ei siis myy mainostilaa kaikille, jotka tahtoisivat sitä ostaa.

Ei tietenkään, koska kaikesta näennäiskriittisestä (ympäristö)huolesta huolimatta Hesari on markkinatalouden asialla, eikä markkinatalous kestä ympäristönsuojelua tai liiketoiminnan moraalisten perusteiden kyseenalaistamista. Silti lehti on saanut uskoteltua ihmisille, että se uutisoi moraalikysymyksistä neutraalisti.

Erilaisten äänten esiin päästäminen ei tarkoita, etteikö media pystyisi ajamaan omaa agendaansa määrätietoisesti ja pakottavasti. Moniäänisyyden toteutuminen teknisesti ei tarkoita moniäänisyyden toteutumista emotionaalisesti.

Tasa-arvossakin Hesari ja Yle silloin tällöin huomioivat miesten asian, mutta ennen kaikkea ne pyrkivät kuohuttamaan emotionaalisesti naisten tasa-arvoasioihin liittyviä tunteita. Naisten pakollista asevelvollisuutta ei olisi. Miesten on, koska Hesarin ja Ylen tasa-arvo on valikoivaa tasa-arvoa. Niillä olisi valta lopettaa miesten epätasa-arvoinen asema, mutta ne eivät tahdo. Eivät siitä huolimatta, että miesten alistetusta asemasta harvakseltaan julkaistaan jokin juttu.



 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Vaikka Turkki (Erdogan) änkyröikin, niin en alkaisi potkimaan Turkkia pois NATO:sta. Turkki on NATO:lle strategisesti tärkeä maa Kaukasuksella, Mustallamerellä ja Lähi-idän suunnalla.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Uskon ja toivon, että Erdoganin huutelu on vain basaarikauppiaan tinkaamista ja että asia saadaan hoidettua.

Mutta silti toivoisin jonkinlaisen varasuunnitelman olevan kehitteillä. Esimerkiksi USA+UK+Swe+Fin sitova puolustusliitto. Siihen sitten voisivat lähitulevaisuudessa liittyä muutkin pohjoismaat ja baltian maat. Tai jotain sinne päin...
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Tämä on ihan puhdasta kaupankäyntiä. Turkki haluaa jotain, ja tapa vaatia on äänekäs.

Luotan edelleen isoihin poikiin. Jos - ja kun - USA, Britit, Ranska ja Saksa puoltavat, niin ei sitä jäsenyyttä kaada Turkki.

Kuten kirjoitin aiemmin, kyse on Naton uskottavuudesta. Nyt on toitettu pääsihteerin toimesta, että tänne vaan, prosessi on nopea. Ja sitten kun Suomi toimii näin, niin sisälle ei pääsisikään? Ei todellakaan, Erdogan lyö painetta, saa osan mitä haluaa ja Suomi hyväksytään Naton jäseneksi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tålamod. Tässä on nyt ensiksi tärkeintä saada Suomen (ja Ruotsin) hakemus lähtemään. Sitten alkavat Naton jäsentenväliset joissa Turkki on about 1-29. Varmastikin on iltalypsämässä kaiken mahdollisen, mutta ei todellakaan vaarantamassa sodanjälkeistä turvallisuuspoliittista perusratkaisuaan.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Muistaakseni liitosta voi sekä erota että erottaa, mutten ole varma enkä tiedä yksityiskohtia.
Kansan Uutiset (sic!) on selvittänyt tämän asian jo 2019. Turkin erottamisesta on keskusteltu jo silloin. Artikkelin mukaan Naton kannatus maassa on vain 23%.

Suomi mukaan Turkittomaan Natoon? Ei ehkä kovin todennäköinen skenaario, mutta unelmana kyllä aika huikea.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Niin, onhan Turkki nyt armeijatasolla Saksaa isompi.

Mutta kyllä mä nyt aika vahvasti uskon että Erdo vedättää ja hänet laitetaan kyllä ruotuun.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Niillä olisi valta lopettaa miesten epätasa-arvoinen asema
Vastustan käytännössä kaikkea kirjoittamaasi, mutta tämä oli ehkä huikein nosto. Aika kova luotto median valtaan teikäläisellä.

"Puolueetonta" tietoa ei oikeasti ole olemassakaan. Kaikilla tiedotusvälineillä on joku toimituksellinen linja, jonka mukaan maailmaa tarkastellaan. Jos liberaalia demokratiaa ja markkinataloutta kannattavat kanavat tai lehdet sovi omaan maailmankuvaasi, Suomesta löytyy kyllä muitakin vaihtoehtoja. Se, että enemmistö näkee maailman tuolla tavalla ei ole mitenkään väärin tai minkään salaliiton tulosta.
 

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF
Jaa sielläkö on bensa-aseman etupiha kieltämässä Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyden? Harmi, että sivistyneissä organisaatioissa pitää olla tuollaisia mätäpaiseita. Onneksi eivät EU:ssa ole - eikä oteta.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
No more kebab.
Ei pidä yleistää kebabeja, on myös kurdien valmistamaa kebabia.

Tämä Erdoganin ulostulo on tosiaan kaupankäyntiä ja myös jonkun tasoinen "leirikaste", eli mahdollisesti Erdogan haluaa vain nähdä miten Suomi ja Ruotsi reagoi asiaan jos me vaikka pelästyttäisiin ja juostaisiin karkuun.
 

Undrafted

Jäsen
Koskakohan Natossa mietitään 100% yksimielisyyden muuttamista 5/6 enemmistöpäätökseksi? Söisi voimaa yksittäisiltä riitapukereilta, jos jossain maassa nousee valtaa omahyväinen diktaattori tai vastaava änkyrä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse laitan turkin pippurit boikottiin.

Minä taas en pukeudu turkkiin.

Erdogan pelaa kovaa peliä. Uskon, että jäsenyys tulee, mutta Turkille on tehtävä jonkinlaisia myönnytyksiä - ja osa sellaisista saattaa olla sellaisia, että Suomella ei ole niissä osaa eikä arpaa.
 

Numero13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Koskakohan Natossa mietitään 100% yksimielisyyden muuttamista 5/6 enemmistöpäätökseksi? Söisi voimaa yksittäisiltä riitapukereilta, jos jossain maassa nousee valtaa omahyväinen diktaattori tai vastaava änkyrä.
Joo tuo on ihan älytön järjestelmä, pahimpana esimerkkinä Kreikan ja Makedonian kiista, jossa Kreikka roikutti Makedoniaa vuosikymmenen ajan NATO-prosessissa ihan naurettavan riidan takia, jolla ei ollut mitään tekemistä koko NATO:n kanssa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös