Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 078 810
  • 10 343

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tai ymmärsi, että tilanne eskaloitui niin nopeasti, ettei kansanäänestykselle ole aikaa. Sellainen olisi pitänyt järjestää maailmassa ennen helmikuun loppua.
Alunperin vaatimus kansanäänestyksestä oli estää asiasta keskustelu ja sitä kautta hakeminen. Silloin rauhallisempina aikoina pelotti, koska uhkauksille oli katetta.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Miten tuo näin hypoteettisesti menisi?

Voisiko muut NATO-maat periaatteessa päättää, että ei enää toivottu maa heitetään helvettiin liitosta?
Muistaakseni liitosta voi sekä erota että erottaa, mutten ole varma enkä tiedä yksityiskohtia.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Turkki on paska maa.
 

12961

Jäsen
Aivan kuin kinastelisi basaarissa myyjän kanssa. Erdogan voi vielä huudella vaikka kuinka paljon, koska mitään hakemusta ei ole lähetetty, mutta siinä vaiheessa, kun yli puolet maista on ratifioinut molempien maiden hakemukset ja USA painaa päälle, joutuu Erdogankin alistumaan.
On tämä silläkin tavalla kummallista, että Turkki on asettunut myös bayraktar-toimituksin Ukrainan puolelle, joten ei varmasti ole myöskään Moskovasta katsottuna kovin luotettava kumppani. Tekee itsestään omanlaistaan hylkiötä.

Erdoganille sopisi varmasti hyvin sopiminen PKK-kantojen ja suojelun vastineeksi esimerkiksi F35-toimituksien jatkumisen lupaamisesta. Oliko noiden jarrutus S400-hankinnan jälkeen jenkeiltä enemmän kiukuttelua vai onko järjestelmien osumisessa samalle maalle F35:n kannalta todellinen iso riski? Opitaankohan tuollaisessa yhteiskäytössä jotain kriittistä, mitä voi vuotaa Venäjälle?
 

Byvajet

Jäsen
Ihan jatkuvasti Naton vastustajat pääsevät framille Hesarissa ja Ylellä (kuten ovat 30 vuotta päässeet) ja silti tietty osasto näkee ettei natosta saa ajatella kuin yhdellä tavalla. Ei voi ymmärtää.

Media antaa monissa aiheissa äänen myös erimielisille marginaaleille, vaikkapa nyt maahanmuuttokriittisille, joista tuli juuri ohjelmasarja.

Median vallassa kysymys on siitä, millä tavalla, miten usein ja mihin ajallisiin kohtiin uutisointi ja aiheiden käsittely osoitetaan.

Monissa kysymyksissä Suomen media on yksiääninen. Ei siinä esimerkiksi liiemmin konservatiivinen kristillisyys kuulu, saati islam. Se ei pyri haastamaan ja horjuttamaan vakiintunutta käsitystä abortista ja ehkäisyoikeudesta tai kyseenalaista perinteisten sukupuoliroolien rikkomista.

Tämän päivän Futucastissa selvisi, että Hesari ei päästä eläinoikeusajattelua esiin edes rahalla. Se ei siis myy mainostilaa kaikille, jotka tahtoisivat sitä ostaa.

Ei tietenkään, koska kaikesta näennäiskriittisestä (ympäristö)huolesta huolimatta Hesari on markkinatalouden asialla, eikä markkinatalous kestä ympäristönsuojelua tai liiketoiminnan moraalisten perusteiden kyseenalaistamista. Silti lehti on saanut uskoteltua ihmisille, että se uutisoi moraalikysymyksistä neutraalisti.

Erilaisten äänten esiin päästäminen ei tarkoita, etteikö media pystyisi ajamaan omaa agendaansa määrätietoisesti ja pakottavasti. Moniäänisyyden toteutuminen teknisesti ei tarkoita moniäänisyyden toteutumista emotionaalisesti.

Tasa-arvossakin Hesari ja Yle silloin tällöin huomioivat miesten asian, mutta ennen kaikkea ne pyrkivät kuohuttamaan emotionaalisesti naisten tasa-arvoasioihin liittyviä tunteita. Naisten pakollista asevelvollisuutta ei olisi. Miesten on, koska Hesarin ja Ylen tasa-arvo on valikoivaa tasa-arvoa. Niillä olisi valta lopettaa miesten epätasa-arvoinen asema, mutta ne eivät tahdo. Eivät siitä huolimatta, että miesten alistetusta asemasta harvakseltaan julkaistaan jokin juttu.



 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Vaikka Turkki (Erdogan) änkyröikin, niin en alkaisi potkimaan Turkkia pois NATO:sta. Turkki on NATO:lle strategisesti tärkeä maa Kaukasuksella, Mustallamerellä ja Lähi-idän suunnalla.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Uskon ja toivon, että Erdoganin huutelu on vain basaarikauppiaan tinkaamista ja että asia saadaan hoidettua.

Mutta silti toivoisin jonkinlaisen varasuunnitelman olevan kehitteillä. Esimerkiksi USA+UK+Swe+Fin sitova puolustusliitto. Siihen sitten voisivat lähitulevaisuudessa liittyä muutkin pohjoismaat ja baltian maat. Tai jotain sinne päin...
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Tämä on ihan puhdasta kaupankäyntiä. Turkki haluaa jotain, ja tapa vaatia on äänekäs.

Luotan edelleen isoihin poikiin. Jos - ja kun - USA, Britit, Ranska ja Saksa puoltavat, niin ei sitä jäsenyyttä kaada Turkki.

Kuten kirjoitin aiemmin, kyse on Naton uskottavuudesta. Nyt on toitettu pääsihteerin toimesta, että tänne vaan, prosessi on nopea. Ja sitten kun Suomi toimii näin, niin sisälle ei pääsisikään? Ei todellakaan, Erdogan lyö painetta, saa osan mitä haluaa ja Suomi hyväksytään Naton jäseneksi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tålamod. Tässä on nyt ensiksi tärkeintä saada Suomen (ja Ruotsin) hakemus lähtemään. Sitten alkavat Naton jäsentenväliset joissa Turkki on about 1-29. Varmastikin on iltalypsämässä kaiken mahdollisen, mutta ei todellakaan vaarantamassa sodanjälkeistä turvallisuuspoliittista perusratkaisuaan.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Muistaakseni liitosta voi sekä erota että erottaa, mutten ole varma enkä tiedä yksityiskohtia.
Kansan Uutiset (sic!) on selvittänyt tämän asian jo 2019. Turkin erottamisesta on keskusteltu jo silloin. Artikkelin mukaan Naton kannatus maassa on vain 23%.

Suomi mukaan Turkittomaan Natoon? Ei ehkä kovin todennäköinen skenaario, mutta unelmana kyllä aika huikea.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Niin, onhan Turkki nyt armeijatasolla Saksaa isompi.

Mutta kyllä mä nyt aika vahvasti uskon että Erdo vedättää ja hänet laitetaan kyllä ruotuun.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Niillä olisi valta lopettaa miesten epätasa-arvoinen asema
Vastustan käytännössä kaikkea kirjoittamaasi, mutta tämä oli ehkä huikein nosto. Aika kova luotto median valtaan teikäläisellä.

"Puolueetonta" tietoa ei oikeasti ole olemassakaan. Kaikilla tiedotusvälineillä on joku toimituksellinen linja, jonka mukaan maailmaa tarkastellaan. Jos liberaalia demokratiaa ja markkinataloutta kannattavat kanavat tai lehdet sovi omaan maailmankuvaasi, Suomesta löytyy kyllä muitakin vaihtoehtoja. Se, että enemmistö näkee maailman tuolla tavalla ei ole mitenkään väärin tai minkään salaliiton tulosta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös