Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 050 353
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Kyllönen myös kyseenalaistaa parhaaseen populistityyliin gallupit huuhaaksi kertomalla kuinka "kansalaismielipiteen muodostuminen arvioitiin vain muutamalta tuhannelta ihmiseltä kysymällä".

Vastustan kansanäänestystä, mutta vastustan myös sitä, että Natoon liitytään galluppien viemänä, koska gallupit eivät ole vaalit. Gallupeja ei olisi pitänyt nostaa keskusteluun muutenkaan muualla kuin mediassa. Tämä on tyylikkään prosessin ainoa tyylivirhe.

Olisin kaivannut presidentiltä ja valtioneuvostolta selkeää kommenttia, että muuttuneen turvallisuustilanteen takia äänestäjiltään mandaatin saanut valtiojohto ja eduskunta ovat päättäneet käyttää sille suotua valtaa Suomen viemisestä Natoon.

Niinistö oli niin pitkään kansanäänestyksen puolella, ettei ilmeisesti uskaltanut julkisesti siirtyä samantien vastakkaiseen laitaan, vaikka sisimmissään olisi niin tehnytkin.

Kyllönen olisi voinut sanoa, että ymmärtää enemmistön mielipiteen ja muistuttanut, ettei rajan läheisyydessä kaikki kuitenkaan kannata Natoon liittymistä. Tyyliä ei kuitenkaan voi ostaa, ainakaan Koillismaalla.
 

Tuamas

Jäsen
Vastustan kansanäänestystä, mutta vastustan myös sitä, että Natoon liitytään galluppien viemänä, koska gallupit eivät ole vaalit. Gallupeja ei olisi pitänyt nostaa keskusteluun muutenkaan muualla kuin mediassa. Tämä on tyylikkään prosessin ainoa tyylivirhe.

Olen tästä hiukan eri mieltä, koska kuitenkin laaja kansalaismielipiteen muutos sekä kansan laaja tuki on yksi päätöksen legitimiteetin ja historiallisen kestävyyden peruspilareista.

Nyt kun ei ole vaaleja lähimain ja elämme edustuksellisessa demokriatiassa, jolloin kansanäänestys ei ole perusteltu, gallupit (ja toki myös se, että jokainen kyselytutkimus indikoi täsmälleen samaan suuntaan) ovat kuitenkin ihan validi tapa todentaa se, että nyt ollaan tekemässä kansan suuren enemmistön tukemaa päätöstä.

Olisin kaivannut presidentiltä ja valtioneuvostolta selkeää kommenttia, että muuttuneen turvallisuustilanteen takia äänestäjiltään mandaatin saanut valtiojohto ja eduskunta ovat päättäneet käyttää sille suotua valtaa Suomen viemisestä Natoon.

Itse taas olen sitä mieltä, että tällaisen päätöksen junttaaminen olisi ollut tulevaisuutta ajatellen virhe.

Parempi, että varmistetaan, dokumentoidaan ja keskustellaan kaikki kulmat sekä mahdollisimman laajapohjainen kannatus jäsenyyden suhteen ja kaikki mielipiteet pääsevät kuulluksi.

Sitten ei pääse kukaan sanomaan, että Marin ja Niinistö Nato-kiimassaan junttasivat Suomen osaksi inhaa puolustusliittoa.

Koska tämänkin päätöksen kritiikin aika tulee, jopa yllättävän pian sen jälkeen kun Ukrainassa sota loppuu.
 
Viimeksi muokattu:

#7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Varmasti ketjussa jo useampaankin kertaan todettu, mutta eihän NATO-jäsenyys ole pelkästään Venäjän uhkaan vastaa oleva sotilasliitto, vaikka se lyhyellä tähtäimellä sitä ensisijaisesti onkin. Isommassa kuvassa kyse on läntisen maailman yhtenäisyydestä ja demokratian puolustamisesta totalitarismia vastaan. Suurten investointien kohdalla harkinta maariskistä helpottuu, joten uskon jäsenyydellä olevan kokonaisuudessaan positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Olen erittäin iloinen, että Suomi vihdoinkin jäsenyyttä hakee.

Kirjoittamaan minut inspiroi eduskunnan keskustelun seuraaminen. Huovinen sisälläni on saanut nauraa. Koska puheenvuoroja on ollut monenlaisia ja paljon on puhuttu, referoin keskimääräisestä puheesta ydinsanoman.

"Arvoisa herra Puhemies, hyvä Eduskunta. Elämme keskellä poikkeuksellista aikaa ja olemme tekemässä historiallista päätöstä. Maailmalla seurataan hyvinkin tarkasti, kuinka me täällä pienessä Suomessa keskustelua käymme. On päivänselvää, että Pohjois-Euroopan geopoliittinen tilanne muuttuu ja samalla asemoimme itsemme valtiona sotilaallisesti liittoutuneeksi pitkän puolueettomuuden jälkeen. Vallitsevissa olosuhteissa pidän ensisijaisen tärkeänä, että pyrin osallistumaan keskusteluun mahdollisimman näkyvästi. Vakaa tahtoni on antaa lausuntoja, jotka olisivat yhtäaikaa harkitun oloisia, jopa juhlallisia ja antaisivat minusta kuvan vakavasti otettavana valtiomiehenä. Lähestyn asiaa useista eri näkökulmista, vaikka ne ovatkin jo nousseet monta kertaa esille, sillä tiedostan vaalien olevan taas lähellä. Vaalipiirini äänestysikäinen ihminen, vakuutu minusta uskottavana poliitikkona ja äänestä minua! Sen vuoksi tämän puheenvuoron varasin."
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Olen tästä hiukan eri mieltä, koska kuitenkin laaja kansalaismielipiteen muutos sekä kansan laaja tuki on yksi päätöksen legitimiteetin peruspilareista.

Nyt kun ei ole vaaleja lähimain ja elämme edustuksellisessa demokriatiassa jolloin kansanäänestys ei ole perusteltu, gallupit (ja toki myös se, että jokainen kyselytutkimus indikoi täsmälleen samaan suuntaan) ovat kuitenkin ihan validi tapa todentaa se, että nyt ollaan tekemässä kansan suuren enemmistön tukemaa päätöstä.

Ylimielisyys ei ole tarkoitus. Ajattelen vain niin, että gallupeille pitää antaa mahdollisimman vähän tilaa jotta vaalien merkitys korostuu. Pahimmillaan tästä seuraa protestia ja epäluottamusta vaalitulosta kohtaan, kun ne eivät jostain syystä johtaakaan gallupien kanssa. Meidän on tehtävä kaikkeni jottei trumpmainen kaiken epäileminen tule ajankohtaiseksi. Jos näin käy, myös Nato-päätös voidaan joskus kyseenalaistaa, kun sitä ”ei ole kysytty kansalta.”

Minusta päättäjille annettu mandaatti on tarpeeksi vahva työkalu viedä Suomi Natoon, eikä siihen tarvita gallupeja.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
SVT:n uutisesta:


Onneksi joku meni ja suomensi sen meille, joilla ruotsi on vähän ruosteessa:

Jotenkin olen aina arvostanut Niinistöä, mutta en oikein ole koskaan täysin ymmärtänyt että miksi. Mutta nyt viimeisten kuukausien aikana olen alkanut ymmärtää, sillä jumankauta päivä päivältä Salen puntista löytyy vain koko ajan isommat pallit.. varmaan Jennikin tykkää, ja ilmankos vanhoilla päivillään pelimies vielä hoiti kansakunnalle jatkumoakin :D
 

MAKE #89

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Koko tämän kevään ajan Venäjän viestintä Suomen suuntaan on ollut sellaista, että mahdolliset vastatoimet sijoittuvat aikaan jälkeen Natoon liittymisen. Nyt on jopa otettu puoli askelta tuosta taaksepäin ja todettu, että on tarpeellista reagoida vasta jos Nato tuo sotilasinfrastruktuuria Suomeen. Minusta tässä Venäjä pelaa itselleen kunniakasta perääntymistä kovista puheista ja luo sitä kautta mahdollisuutta ihan tavalliseen rinnakkaiseloon myös jatkossa. Sehän olisi molempien puolesta ihan suotavaa. Tästä syystä en näe syytä radikaalille muutokselle myöskään Suomen puolelta. Kehottaisin toistaiseksi malttiin esim. tukikohtapuheiden suhteen. Mitään ei pidä sulkea pois kategorisesti, mutta voisimme käyttää sitä tukikohtaa ikään kuin ässänä hihassa jos Venäjä alkaa painostamaan esim. pakolaisilla.

Minusta suurin turva Natosta saadaan nimenomaan siitä että on valmiit suunnitelmat ulkopuolisesta avusta sodan uhatessa, sekä luonnollisesti artikkeli 5 ennaltaehkäisevä vaikutus. Mitään välitöntä tarvetta muiden maiden joukoille Suomessa ei ole. Minun puolestani Suomen ja Venäjän suhde voi säilyä yhtä asiallisena kuin tähänkin asti kunhan Ukrainan sota saadaan päättymään. Tässä Venäjän pitäisi vain ymmärtää oma parhaansa ja malttaa olla kärjistämättä tilannetta.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ingrid Alexandra

Varaukseton kannatus! Pienin varauksin myös Kalmarin unionin reinkarnaatiolle, vaikka sillä taitaakin olla vähän huono maine, ts. ei mennyt ihan putkeen? :)

BTW, nyt kun jäsenhakemukset lähtevät ja alkaa se liittymisneuvotteluvaihe, niin varmaan kuullaan joistain Nato-maista nurinaa siitä, ettei Suomella ja Ruotsilla ole kunnollista MAP-vaihetta. Tällaista taisi jo jostain päin kuulua?

Tähän sanoisin sen, että näillä mailla on ollut ehkä koko Naton historian pisin MAP-vaihe, vähän tulkinnasta riippuen Ruotsilla tuollainen 75 vuotta ja Suomellakin luokkaa 30 vuotta, vaikkei sitä poliittisista syistä ole koskaan virallisesti aloitettu.

MAP-vaihehan koskettelee esimerkiksi armeijan kalustoa ja sen kykyä toimia Natossa. Ruotsissa kylmän sodan aikoihin mm. pidennettiin kiitoteitä, jotta amerikkalaiset pommittajat olisivat voineet niitä tarvittaessa käyttää. Suomen armeijan integroitumisprosessia me ollaankin seurattu aika lähietäisyydeltä.

Totta on, etten ihan tarkkaan tiedä, mitä MAP-ohjelmaan kuuluu, joten en osaa sanoa, ohittavatko Suomi ja Ruotsi joitain tuon ohjelman kohtia kevyehköillä analyyseilla/tarkastuksilla tai jopa omalla ilmoituksella.

Lisäys: Saa muuten nähdä, ovatko sotilaat olleet sen verran etukenossa, että juuri vasta olleesta Cold Response 2022 -harjoituksesta on saatavilla kylmää faktaa Suomen ja Ruotsin armeijoiden yhteistoimintakyvystä?
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Ingrid Alexandra

Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi ylkäksi! Saadaan sitten nuori kuningatar ja vanhempi cöppäucco keulakuviksi, lupaan pysytellä taka-alalla ja keskityn suvunjatkopuuhiin, pitäähän jatkumoa olla.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Koko tämän kevään ajan Venäjän viestintä Suomen suuntaan on ollut sellaista, että mahdolliset vastatoimet sijoittuvat aikaan jälkeen Natoon liittymisen. Nyt on jopa otettu puoli askelta tuosta taaksepäin ja todettu, että on tarpeellista reagoida vasta jos Nato tuo sotilasinfrastruktuuria Suomeen. Minusta tässä Venäjä pelaa itselleen kunniakasta perääntymistä kovista puheista ja luo sitä kautta mahdollisuutta ihan tavalliseen rinnakkaiseloon myös jatkossa. Sehän olisi molempien puolesta ihan suotavaa.
Olipa hyvin sanottu, aivan samaan kiinnittänyt huomiota. Tämän hetkiset ilmassa olevat merkit viittaavat todellakin siihen, että Venäjä ei aio panna tällä haavaa tikkua ristiin asian suhteen, vaan katsoo kortit sitten Suomen liittymisen jälkeen ja pyrkii reagoimaan siihen tilanteeseen..

Oletteko ajatelleet miten historiallista tilannetta ylipäätään tässä ollaan elämässä. Ikään kuin Speden vanhan ilmatilaloukkaus sketsin asetelmat olisivat yhtäkkiä kääntyneet päälaelleen.. että Putte ja Lavrov tulevatkin Niinistön puheille

"te olette liittymässä Natoon, me ei ollenkaan siedetä sellaista"
"no vaikka ette siedäkään, niin mitä sitte"
"no sitä sitte, että me ollaan hyvin vihaisia kun Suomi liittyy Natoon"
"niin olette, erittäin vihaisia, mutta mitä sitte"



 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Zyskowicz sanoo minusta kaksi relevanttia pointtia sekä oikeasta hallituskokoonpanosta että kriittisestä Nato-keskustelusta (IS seuranta):

"Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) nosti esille, että nykyinen vasemmistohallitus oli juuri oikea viemään Suomen Naton jäseneksi. Zyskowiczin mukaan muilla pohjilla ei olisi hänen mukaansa löytynyt näin laajaa yhteisymmärrystä.

Tämä on juuri näin ja ehdottoman hyvä pointti. Kokoomus on jo pitkään ollut Nato-myönteinen joten se, että SDP-vetoinen hallitus, jossa on mukana keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto (jolle nato ei nyt olekaan kynnyskysymys) vie Suomen Natoon, kertakaikkiaan pyyhkii puoluepoliittisen mutkuttelun (järkiperäisestä) keskustelusta ennen ja jälkeen. Monien Natoon vastahakoisesti suhtautuneiden on paljon helpompi olla samaa mieltä Sanna Marinin ja Iiris Suomelan sekä Maria Ohisalon kanssa kuin Petteri Orpon.

Uskon, että riittävä konsensus olisi kyllä löytynyt porvarihallituksenkin kaudella, mutta kuten Zysse toteaa, helpompaa se oli näin.


Zyskowicz vastasi myös kritiikkiin Nato-keskustelun yksipuolisuudesta sanomalla, että Naton kriittisistä puolista on Suomessa keskusteltu viimeiset 30 vuotta."

Myös tämä on naulan kantaan. Saa olla todella paksut ja tummat kakkulat silmillä jos Suomen Nato-keskustelussa näkee että vain liittymistä kannattaville mielipiteille on ollut sijaa. Natovastustajathan ovat historiallisesti nimenomaan mustamaalanneet ja vaientaneet kannattajia kaikenlaisin syytöksin. Esimerkkeinä vaikka nykyisen pääministerin aiempi kommentointi ("täysin vastuutonta... Haglund lietsoo pelkoa...") puhumattakaan jatkuvasti palstatilaa saavan Erkki Tuomiojan jopa erittäin kyseenalaisesta riippumattomaan mediaan kohdistuneista hyökkäyksistä ja "sotapsykoosi"-syytöksistä.

Ja todettakoon tähän, että Marin on hoitanut hommansa Venäjän hyökkäyksen jälkeen moitteettomasti ja olen ikuisesti kiitollinen siitä, että meillä on pääministerinä Marin eikä, luoja varjele, Antti Rinne. Tuomiojaa arvostan siitä, että hän, toisin kuin vaikkapa presidentti Halonen, on selväsanaisesti tuominnut Venäjän hyökkäyksen ja suhtautuu lopulta Nato-kysymykseenkin pragmaattisesti. Tällä tarkoitan, että Tuomioja on jo pidempään kyennyt "kun nyt näin toimitaan niin..."-ajatteluun, jossa hän on esim. pyrkinyt edistämään Ruotsin Nato-jäsenyyttä huolimatta henkilökohtaisesta näkemyksestään. Erkki ansaitsee kritiikkinsä mutta ei hän maataan ole ainakaan Putinille myynyt, kaukana siitä.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
SAS:n lennolla Tukholmasta Helsinkiin on ollut pommiuhkaus. Epäilisin ensisijassa jonkun sairaan yksityishenkilön trollaukseksi. Olisi hybridi-iskuksi hieman liian ilmeistä, jos teko on Kremlin kepposia.

Arlandan kentällä pommiuhka Helsinkiin lähdössä olleessa koneessa​

Lentoyhtiö SAS:n lentokoneeseen kohdistui maanantaina pommiuhkaus Arlandan lentokentällä Tukholmassa, ruotsalaismediat Aftonbladet ja Dagens Nyheter kertoivat.

Aftonbladetin mukaan kone oli matkalla Helsinkiin. Koneen henkilökunta ja osa terminaalista jouduttiin evakuoimaan uhkauksen takia. Tapauksesta ei kuitenkaan aiheutunut suurta vaikutusta lentoliikenteeseen.

Tieto pommiuhkasta tuli ennen puolta päivää paikallista aikaa ja terminaari saatiin takaisin käyttöön iltapäivällä. SAS:n lehdistösihteeri Alexandra Lindgren Kaoukji kertoi ruotsalaismedioille, että matkustajat pääsivät lähtemään Helsinkiin toisella koneella.

Poliisi ei ottanut kantaa siihen, miten uhkaus esitettiin. Toistaiseksi ketään ei epäillä rikoksesta.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Ensiksi rokotteet tuotiin markkinoille liian nopeaa, nyt NATO-keskustelu laukkaa liian nopeaa. Varmasti näin, kun nyt on ensimmäinen kerta, kun jäsennyyden kannattajatkin pääsevät kunnolla ääneen, kuten edellä todettiin. Tuon hörhösiiven aikakäsitys on sanalla sanoen aika mielenkiintoinen. Natoa on potkittu tosiaan maton alle vimeiset 30 vuotta - minä yksi potkijoista kansalaisen asemassa -, että on siinä ollut aikaa tarkastella asiaa useammalta kuin yhdeltä kantilta.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Itse taas olen sitä mieltä, että tällaisen päätöksen junttaaminen olisi ollut tulevaisuutta ajatellen virhe.

Parempi, että varmistetaan, dokumentoidaan ja keskustellaan kaikki kulmat sekä mahdollisimman laajapohjainen kannatus jäsenyyden suhteen ja kaikki mielipiteet pääsevät kuulluksi.

Sitten ei pääse kukaan sanomaan, että Marin ja Niinistö Nato-kiimassaan junttasivat Suomen osaksi inhaa puolustusliittoa.

Koska tämänkin päätöksen kritiikin aika tulee, jopa yllättävän pian sen jälkeen kun Ukrainassa sota loppuu.

Tähän vielä tarkennuksena, että eduskunnan päätös, joka läpäisee puoluekentän, ei ole junttaamista. Kansanedustaja voi tehdä ratkaisunsa gallupeihin perustuen, mutta valtiojohdon ei pidä nojata gallupeihin, vaan mandaattiinsa. Eduskunnan selkeä enemmistö on suurempi asia kuin gallupmittaus.

Mutta ymmärrän Niinistöä. Ei ole helppoa joutua muuttamaan mieltään ja perustelemaan sitä. Eiköhän hän tule muistelmissaan myöntämään, ettei kansanäänestyksestä olisi pitänyt missään vaiheessa puhua niin voimakkaasti.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Haavisto ja Linde kuulemma lähtevät Turkkiin. Se sai mut ajattelemaan, että kun oma veikkaus on ollut se, että puolustusministeriön ja pääesikunnan virkamieskoneistolle tulee kiireinen kevät ja kesä, niin niinhän sitä tulee myös valtio- ja puoluejohdolle. Luulen, että ainakin Niinistön, Marinin ja Haaviston keikkakalenteri on buukattu täyteen pitkälle syksyyn. Puoluejohto lähtee ihan varmasti reissaamaan muissa Nato-maissa tapaamaan sisarpuolueidensa edustajia.

Lisäys: Puolueiden johdolle siis käsittääkseni on annettu tällaista tehtävää. Orpon "ameriikanmatkan" arvostelu osoittautuu siis perusteettomaksi.

Pieni vihreä sydämeni itkee vähäsen verta kaikesta siitä tähän kuluvasta lentopetroolin määrästä...
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olipa hyvin sanottu, aivan samaan kiinnittänyt huomiota. Tämän hetkiset ilmassa olevat merkit viittaavat todellakin siihen, että Venäjä ei aio panna tällä haavaa tikkua ristiin asian suhteen, vaan katsoo kortit sitten Suomen liittymisen jälkeen ja pyrkii reagoimaan siihen tilanteeseen..

Oletteko ajatelleet miten historiallista tilannetta ylipäätään tässä ollaan elämässä. Ikään kuin Speden vanhan ilmatilaloukkaus sketsin asetelmat olisivat yhtäkkiä kääntyneet päälaelleen.. että Putte ja Lavrov tulevatkin Niinistön puheille

"te olette liittymässä Natoon, me ei ollenkaan siedetä sellaista"
"no vaikka ette siedäkään, niin mitä sitte"
"no sitä sitte, että me ollaan hyvin vihaisia kun Suomi liittyy Natoon"
"niin olette, erittäin vihaisia, mutta mitä sitte"



Siis suunnilleen näin:


 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Kyllä tuo Orpon tyyli puhua osaa sitten ärsyttää. Hänestä tulee mieleen joko käytettyjen autojen kauppias, torimyyjä tai vaihtoehtoisesti pastori. Enimmäkseen asiaa hän kyllä puhuu, mutta minuun hänen charminsa ei ole koskaan iskenyt.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
YLE:n juttua siitä, mitä Kiinassa puhutaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä:


Poimin sieltä noita ymmärtäviä some-kommentteja ja yhdistän ne kappaleeksi, joka varmaan kuvaa suomalaisten ajattelumaailmaa todella hyvin:

"Huligaanin naapurina oleminen on varmasti painajainen kenelle tahansa. Jos Natoon liittyminen tai riippumattomuus eivät kummatkaan takaa turvallisuutta, minäkin valitsisin Natoon liittymisen. Ainakin saisin taustatukea."
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös