Mainos

Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 083 571
  • 10 333

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Niin, tästähän ei ollut oikeastaan kyse. Kyse oli siitä, että nyt on alettu syyttelemään Nato-jäsenyyden vastustajia suoraan Venäjän pussiin pelaajiksi tai putinisteiksi. Tässä maailmantilanteessa ei kovin kivoja syytöksiä eivätkä kyllä edistä...oikeastaan mitään. Eli nyt ei ole kyse perus Essonbaarin kritiikistä poliitikoille vaan typerästä vastakkainasettelusta, jossa aletaan jo epäilemään joidenkin poliitikkojen tarkoitusperiä. Tässä hyvin haastavassa tilanteessa pitäisi vähentää vähän kierroksia, välttää vastakkainasettelua, kunnioittaa myös eriäviä näkemyksiä ja käydä asiallista keskustelua. Tämä tarkoittaa niin Saramon heittoja persujen Putinin tukemisesta kuin oikean siiven heitoista vassareista Venäjän pussiin pelaamisesta. Me kaikki ajattelemme varmasti ihan vain Suomen parasta vaikka ajatuksemme siitä ovat erilaisia. VKK:t, dosentti B:t jne. ovat asia erikseen.
Tästä täysin samaa mieltä. Juuri nyt ja tulevina kuukausina kaikki ylimääräinen rähinä ja syyllistäminen kannattaa jättää vähemmälle. Samoin kannattaa koettaa olla provosoitumatta vaikka provosoidaan. Olennaista on keskittyä hyvään lopputulokseen, eivätkä eripuran levittäminen ja vastakkainasettelu palvele tätä tavoitetta.

On inhimillistä ja ymmärrettävää, että myös näitä mainitsemiani ”kansanomaisia esitystapoja” ilmenee, kuten niitä ilmenee aina. Ne voi varmaankin jättää omaan arvoonsa. VKK-tyyppien ja Kreml-mielisten edesottamukset samoin, ja sen porukan postauksia olisi hyvä olla julkisesti taivastelematta missään. Turha antaa julkisuutta niille, jotka elävät siitä, mutta eivät sitä vähääkään ansaitse.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Jos Nato-kysymyksen annettaisiin rikkoa kansakunnan yhteneväisyyttä, pitäisi ennen liittymistä tarkastaa, onko tässä maassa riittävästi puolustettavaa, kun eri mieltä olevia tuomitaan kuin diktatuureissa. Kannatan liittymistä Natoon, mutta se ei ole mikään itseisarvo, jonka kustannuksella jaetaan kansaa meihin ja teihin.

Olen varmaan enemmistöstä asioista eri mieltä kristillisdemokraattien kanssa, mutta mitä kuuntelin eduskuntakeskustelua, Sari Essayah puhui viisaasti. Muistutti että päätös tulee olemaan yhteinen ja myös erimielisiä on kuultava. Minusta erimieliset kannanotot ovat arvokkaita. Se on demokratian ydin, jonka puolustamista Nato-jäsenyydellä myös halutaan vahvistaa. Nämä mielipide-eron takia eripuraa hakevat pelaavat ymmärtämättään Putinin pussiin.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tuomioja on mielenkiintoinen monella tavalla. Ei vähiten siksi, että Tuomioja haukkui Sanoman jo etukäteen NATO:n disinformaatiosta/väärästä uutisoinnista yms, jos Suomen NATO-jäsenyys ajankohtaistuu. No, niin kävi. Nyt Tuomioja toistaa sama narratiiviaan ja haukkuu muut väärästä tavasta keskustella.

Myönnän etten ole tänään julkaistua kirjaansa lukenut. Ehkäpä hän on päivittänyt joitain osia uusiksi, kun Venäjä veti maton alta.
Ekin perustelut ovat kohta kohdalta kumottavia. Helposti. Koska jokaisesta argumentista voidaan siirtyä vastakkaiseen: Esimerkkinä vaikkapa talvisota ja länsimaiden tuki. Missäpä oli Suomella silloin artikla viisi? Voisi ihan luulla, että juuri siksi nyt liittoudutaan, koska Ruotsikaan ei auttanut. Mutta Eki hyppää kympin ponnarilta altaan matalaan päähän. Ja sattuu.

Huikeaa settiä, oivallista opetuskäyttöön siitä, miten samoista lähtökohdista päädytään aivan erilaiseen lopputulokseen. Lukiessa Ekin älykönmaine sulaa kuin vahanukke kuumuudessa. Puolustellen voi tietenkin sanoa, että Ekin on pakko repiä pellosta lumen alle jääneet perunatkin. Parempaa ei vaan ole tarjolla. Järki pysähtyy tietyille rajoille ja sitten on vaan keksittävä hupsuja perusteluja.

Oikeastaan vain yhdessä suhteessa voin nyökytellä Ekille, on turha lässyttää Natosta arvoyhteisönä. Aseistus ratkaisee ja velvoitteet. Kyseessä on turvallisuusyhteisö, muu on samantekevää. Venäjä-kommentointi on sitten jo helppoheikkijuttua. Vai että Venäjää pidetään pahana, koska siltä puuttuu vain oikeusvaltio, demokratia, ihmisoikeudet ja se hyökkää oikeudettomasti naapurinsa kimppuun. Pitäisikö Venäjää analysoida tässä puolueettomasti jossakin muussa genressä? Taiteessä ehkä?

Ekin kyvyttömyys myöntää, että Venäjä voi tehdä ihan mitä vaan, täysin odottamatta, ilman sellaista järkeä, jota Tuomioja selvästi odottaa valtioiltakin, heijastelee sitä, ettei Eki vaan enää käsitä, mitä on menossa. Hän turvautuu vanhoihin perusteluihin kuin hukkuva oljenkorteensa: koska USA on paha, Nato on paha. Venäjää hän ei itse lainkaan analysoi, vaan syyttää muita analyysin pinnallisuudesta. Kuinka monta Putinia sisäkkäisistä munista kuoriutuu, Eki ei vastaa.

Toisaalta ymmärrän Eki-setää. Kaksinapaistuva maailma ei ole häntä varten, aina pitää olla kolmas vaihtoehto, vaikka utopia. Arvokonflikteista ovat kärsineet muutkin. Olisipa ollut mielenkiintoista, jos Eki olisi ollut 82 vuotta sitten päättämässä mahdollisesta liittoutumisesta, valinnasta Saksan ja Neuvostoliiton välillä. Eki olisi tiltannut varmasti. Ja muut päättäjät olisivat antaneet Ekille kenkää.

Ekillä on välttämis-välttämiskonflikti (vain fyysikot voivat antaa asioille vielä kömpelömpiä nimiä). Hän messuaa Natoa vastaan, mutta ei kerro, miten Suomi sitten aikoisi yksin jatkossa hoitaa asiat Venäjän kanssa. Kummasti Nato lisäisi vaaroja Suomessa, mutta natoton Suomi olisi koskematon kuin sylivauva äidin rinnoilla. Siihen Venäjä ei tietenkään kohdistaisi erilaista vaikuttamista.

Eki on silti lähes yksin. Nuoret eivät kuuntele häntä. Ehkä vain joku gramofoniaan veivaava demari ottaa hänet tosissaan. Eikä pidäkään. Kun on kelkkasafarin kyydistä pudonnut, saa sitten jupisten jatkaa kävelyään umpihangessa. Kyrö voisi urbanisoida mielensäpahoittajan: puku päälle ja Ekihän siitä tulisi. Ehta Eki.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jos Nato-kysymyksen annettaisiin rikkoa kansakunnan yhteneväisyyttä, pitäisi ennen liittymistä tarkastaa, onko tässä maassa riittävästi puolustettavaa, kun eri mieltä olevia tuomitaan kuin diktatuureissa. Kannatan liittymistä Natoon, mutta se ei ole mikään itseisarvo, jonka kustannuksella jaetaan kansaa meihin ja teihin.
Toki juurikin näin. Siksi tämä tuskastuttavan hidas parlamentaarinen prosessi on täysin oikein. Eikä tietenkään edes ole mitään objektiivisesti oikeaa ratkaisua - siltikin oma todella epätäydellinen vereni about kiehuu, kun tässä arvotaan tosi hitaalta tuntuen, että myötäilläänkös nyt fasismia vai ei. Olen tottunut olemaan sen tyyppinen vasemmistoliberaali, ettei ole kahta sanaa kansallisradikalismin ja fasismin suhteen vaikka sitten Vasemmistoliitolla ja Sari Essayahilla olisikin. Mutta toki ymmärrän pointtisi.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
On ollut täällä ennenkin, mutta kyllä mua nyt ihan oikeasti mietityttää se, että jotkut NATO’on skeptisesti suhtautuvat & sitä vastustavat tyypit puhuvat riittävän faktapohjaisen informaation puuttuvan tai sen käsittelyyn menevän turkasesti aikaa, ja ettei päätöstä pidä tehdä fiilispohjalta jne. Kysymys siis kuuluu => jos tarvittava aineisto puuttuu niin mihin helewettiin se aiempi näkemys sitten on perustunut?? Perstuntumaan? USA-vastaisuuteen?

Yhtään en laita hanttiin jos joku vastustaa NATO-jäsenyyttä perustellun näkemyksen tai ideologian vuoksi, mutta tuollainen Saramo-tyylinen puhdas paskanjauhanta ja asioiden vääntely ei muuta tee kuin whituttaa…
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ekin kyvyttömyys myöntää, että Venäjä voi tehdä ihan mitä vaan, täysin odottamatta, ilman sellaista järkeä, jota Tuomioja selvästi odottaa valtioiltakin, heijastelee sitä, ettei Eki vaan enää käsitä, mitä on menossa. Hän turvautuu vanhoihin perusteluihin kuin hukkuva oljenkorteensa: koska USA on paha, Nato on paha. Venäjää hän ei itse lainkaan analysoi, vaan syyttää muita analyysin pinnallisuudesta. Kuinka monta Putinia sisäkkäisistä munista kuoriutuu, Eki ei vastaa.
Huolestuttaa hieman, mitä äänekäs, mutta pieni oppositio kykenee omaksumaan enemmistöpäätöksen osana demokratiaa. Tuomioja lähestyy Venäjää jo hieman samalla tavalla kuin osa äärioikeistoa ja äärivasemmistoa: NATO:n ulkopuoliseen Suomeen Venäjällä ei ole mitään järkeä hyökätä.

Seuraavaksi Tuomioja nostaa esille epädemokraattisen vaikutustavan päätökseen. Sanoma vie ja junttaa kansan NATO:n puolelle. Tästä seuraa - ehkä Tuomiojan, ainakin äärioikeiston ja äärivasemmiston silmin - tietenkin se, että enemmistöpäätös ei ole heitä sitova.

Jotain rajaa tuohon vikinään toivoisi Tuomiojaltakin, koska hän hajottaa sillä Suomea. Ei tietenkään sano mitään sellaista mistä suoraan kiinni saisi, mutta esimerkiksi Tuomiojan tikun nokkaan nostaman Sanoman vaikutusvallan tulee Venäjä ja sen politiikkaa tukevat käyttämään. Washington osti HS:n toimittajat tms. Sanoma on demokratiaa tukeva konserni enkä näe, että yhtiö olisi edes kaikissa asioissa Suomen NATO-jäsenyyden puolella. Päinvastaisia kirjoituksia julkaistaan myös toimitukselta.

Toivon, että Tuomiojalla kyse on lähinnä itsensä korostamisesta, kuten ennenkin. En laske häntä Kremlin mieheksi. Siihen ei ole syytä. Ainakaan toistaiseksi.
 

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Erkki on ilmeisesti ollut myyntimiehenä ruotsin suuntaan KL: Erkki Tuomioja kertoi ruotsalaisille, että Suomi jättää jäsenhakemuksen Natoon KL: Erkki Tuomioja kertoi ruotsalaisille, että Suomi jättää jäsenhakemuksen Natoon
Jep, katsoin Aftonbladetin haastattelun ja Erkki sujuvalla suomenruotsilla kertoi juuri tuon, että eduskunnassa on selvä enemmistö Nato-jäsenyyden kannalla ja että riippumatta hänen omasta näkökannastaan Suomi tulee jättämään hakemuksen. Eipä sitä juuri tuon selvemmin olisi voinut sanoa.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Erkki on ilmeisesti ollut myyntimiehenä ruotsin suuntaan KL: Erkki Tuomioja kertoi ruotsalaisille, että Suomi jättää jäsenhakemuksen Natoon KL: Erkki Tuomioja kertoi ruotsalaisille, että Suomi jättää jäsenhakemuksen Natoon

Tässähän voi vaikka alkaa uskoa jäsenyyden hakemisen muuttuvan todeksi.
Täytyy itse arvostaa sitä, että vaikka miehen oma mielipide on varmasti edelleen Nato-vastainen niin ei lähde sooloilemaan vaan myöntyy siihen, että nyt kävi näin.
 

Numero13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Jep, katsoin Aftonbladetin haastattelun ja Erkki sujuvalla suomenruotsilla kertoi juuri tuon, että eduskunnassa on selvä enemmistö Nato-jäsenyyden kannalla ja että riippumatta hänen omasta näkökannastaan Suomi tulee jättämään hakemuksen. Eipä sitä juuri tuon selvemmin olisi voinut sanoa.
Onko tämä teidän muiden mielestä oikeanlainen ja hyväksyttävä toimintatapa, mitä Tuomioja harrastaa? Ei ole ainakaan keneltäkään toiselta kansanedustajalta tämmöistä lausuntoa sattunut silmiin, eikä se varsinaisesti yllätä, että juuri Tuomioja tämmöisiä lausuntoja paukuttaa eetteriin. Ensin yhteinen liitto Ruotsin kanssa ja nyt tämä. Tuttua Tuomiojan hämmentämistä.

Ja kyllä, kaikki, jopa venäjä tietää, että Suomi tulee hakemuksen jättämään. Tuomioja on kuitenkin kansanedustaja ja mielestäni näin suorista kannanotoista pitäisi tässä vaiheessa pidättäytyä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Täytyy itse arvostaa sitä, että vaikka miehen oma mielipide on varmasti edelleen Nato-vastainen niin ei lähde sooloilemaan vaan myöntyy siihen, että nyt kävi näin.
Tuomiojaa ei mielestäni ole enää syytä arvostaa lainkaan. Haukkumalla Sanomat mahdollisen NATO-äänestyksen tuloksen järjestämisestä isolla rahalla, Tuomioja sivuuttaa faktat. Sanomilla ei ole mitään tekemistä Suomen kansan NATO-kannan muutoksessa. Sen teki yksin Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja uhkailu Suomenkin suuntaan. Se sama Venäjä, jonka ulkoministeri Lavroviin Tuomioja kertoi luottavansa vähän ennen Venäjän hyökkäystä.

Ja kyllä ärsyttää sekin, että Tuomioja syyttää NATO:n kannattajia disinformaation levittämisestä. Kyse ei ole siitä etteikö näin tapahtuisi puolin ja toisin. Vaan siitä, mikä on disinformaation ja misinformaation suhde NATO:n kannattajilla ja vastustajilla sekä siitä, miten Tuomioja itse lyö Sanomia.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Ei ole kiellettyä näyttää tunteita, varsinkaan tässä tilanteessa, joka koskettaa varmasti suurinta osaa suomalaisista. Marinilta jämpti haastattelu Nato-keskusteluun ja Suomen tulevaisuudesta.:

"Meidän pitää tässäkin tilanteessa olla kansakuntana rohkea ja tehdä ratkaisut nimenomaisesti Suomen ja suomalaisten turvallisuus edellä, niin tässä ajassa kuin pitkälle tulevaisuuteen."

 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuomioja on kuin Asterixin Trubadurix. :-(
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Ei ole kiellettyä näyttää tunteita, varsinkaan tässä tilanteessa, joka koskettaa varmasti suurinta osaa suomalaisista. Marinilta jämpti haastattelu Nato-keskusteluun ja Suomen tulevaisuudesta.:

"Meidän pitää tässäkin tilanteessa olla kansakuntana rohkea ja tehdä ratkaisut nimenomaisesti Suomen ja suomalaisten turvallisuus edellä, niin tässä ajassa kuin pitkälle tulevaisuuteen."


Marin on kyllä joutunut pääministerinä kovimpaan paikkaan ainakin sitten Esko Ahon, Ehkä hieman häntäkin kovempaan. Johtajuus on kestänyt hienolla tavalla.
 

The_Trooper

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä videossa on kyselty venäläisiltä mielipiteitä siitä, mikäli Suomi päättää liittyä Natoon. Heti alkuun tarjolla melko kärkästä mielipidettä vapaa-aikaan orientoituneilta herrasmiehiltä.




Suurin osa haastateltavista sivistyneitä ja fiksuja ihmisiä. Toivottavasti saavat jatkaa elämää "normaalisti" tämänkin haastattelun jälkeen.

Voi voi millainen potentiaali Venäjälläkin olisi olla hieno ja menestyvä valtio sekä mukava naapuri, jos sitä johtaisi ihmiset jotka oikeasti ajaisivat koko maan ja sen kansalaisten etua.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sunnuntaina äänestetään Suomen NATO-jäsenyydestä. Ranskassa.

Kuvittelin aiemmin, että Macron vie (kuten viekin), mutta Le Pen ei Suomen jäsenyyttä edes yrittäisi estää. Väärässä olin. SK kysyi Le Penin kantaa Suomen NATO-jäsenyyteen, jos Le Penistä tulisi Ranskan presidentti. Hän ei itse vastannut, mutta toimistonsa vastasi: "Hänen näkemyksensä on sama kuin koskien tätä mahdollisuutta Ukrainan kanssa”.

Vaikka Macroniin liittyy erilaisia ongelmia mm. EU-politiikan osalta, Macron onneksi johtaa pari päivää ennen vaaleja gallupeissa luokkaa 57-43.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Onko tämä teidän muiden mielestä oikeanlainen ja hyväksyttävä toimintatapa, mitä Tuomioja harrastaa?
No minusta tuo on juurikin - ulkoasianvaliokunta matkustaa Ruotsiin ja Tuomioja kertoo sikäläiselle medialle, että Suomi tulee hakemaan jäsenyyttä vaikka hän itse ei kannatakaan sitä. Kertoo siis tosiseikkoja, ei vääristele.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tuomiojaa ei mielestäni ole enää syytä arvostaa lainkaan.
No siis ulkopoliittisesti on täysin väärässä, 70-luvulle pysähtynyt kello. Mutta on aristokraattinen (siinä määrin kuin Suomessa voi olla) anglofiilinen intellektuelli, joka on kirjoittanut hienoja historian popularisointeja - ja erinomaisen elämänkerran Pekka Kuusesta. Kyllä tuossa on tiettyjä syitä arvostamiseenkin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No minusta tuo on juurikin - ulkoasianvaliokunta matkustaa Ruotsiin ja Tuomioja kertoo sikäläiselle medialle, että Suomi tulee hakemaan jäsenyyttä vaikka hän itse ei kannatakaan sitä. Kertoo siis tosiseikkoja, ei vääristele.
Kertoo sen, että ET:llä on jokin raja tekemisissään. Pieni plussa siitä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös