EU on vähentänyt asevientiä tai sellaiseksi luokiteltavaa Turkkiin, ei lopettanut. Suomi ei kuitenkaan ole tässä pääkohteena, vaan muu EU ja USA ja F-35 ohjelma. Koko EU:n tasolla asevienti Turkkiin on laskenut hieman yli 660 miljoonasta eurosta hieman yli 270 miljoonaan. Asevientilupien määrä on puolestaan laskenut 859:stä 329:ään (IS 18.5. 2022).Se asevientikielto on sovittu EU-ulkoministereiden kesken. Siis lipsuisimme pois EU-rintamasta. Tuo on kuitenkin toteuttamiskelpoinen lipsuminen.
Jemenin siirtämisen kivikauteen ja erittäin suuren siviilien hädän pommituksilla aiheuttaneet Saudit ja Arabiemiraatit olivat mm. Marinin kritiikin kohteina ennen vaaleja 2019. Hän vaati Suomea toimimaan vastuullisemmin asetarvikeviennissä.
Nyt Marinin hallitus lisäsi erilaista tarvikevientiä Arabiemiraatteihin. SaferGloben mukaan maaliskuussa 2020 myönnetyt luvat ovat hyvin pitkäaikaisia. Kymmeniä vuosia voimassaolevat luvat ovat myös arvokkaita, sillä niiden yhteisarvo on 139 miljoonaa euroa. Kyse on Sisu Akselien ja Katsan vientiluvista koskevat akselisto- ja vaihdesettejä sekä niiden varaosia tai huoltoa.
Puolustusministeri Kaikkosen mukaan suorat ja välilliset liikevaihto- sekä työllisyysvaikutukset kotimaiselle teollisuudelle ovat merkittävät. Luvan saaneet yritykset ovat oleellisia järjestelmätoimittajia maavoimien puolustuskyvyn rakentamisessa.
Samaa mieltä Kaikkosen kanssa. Vientilupia tulee priorisoida myös sen mukaan, mitä Suomi asiasta hyötyy ja jättää sinänsä arvokas ihmisoikeusnäkökulma hieman sivuun. Kun aseviennistä tai tarvikkeista on kyse, Ruotsi toimii hyvin esimerkkinä. Aseiden vienti on laajaa ja julkiset puheet sekä käytännön toiminta osataan erottaa toisistaan.
Näihin maihin Suomi vie aseita – poikkeuksellisia lupia Arabiemiirikuntiin
Viime vuonna Suomella oli asevientiä 70 maahan.
www.iltalehti.fi