Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 094 145
  • 10 333

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Suuruutta ne aina haikailee. Nyt se on perusteltu menneisyydellä.

Haikailee suuruutta menneen ajan keinoilla sekä menneisyydellä perustellen. Kremlin kansainvälisen politiikan ja kansainvälisen talouden osaaminen sekä globalisoituvan yhteiskunnan ymmärtäminen ovat jämähtäneet jonnekin 80-luvun alun tasolle.

Venäläisten kannalta traagista on, että vaikka asioista perillä olevat ihmiset näkevät mitä tuleman pitää, diktatuurissa ei kukaan voi sisältä käsin vaikuttaa asiaan vallanpitäjien ajaessa kahtasataa suoraan kohti kallionseinämää.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Suhteet Ruotsiinkaan eivät ole olleet aina niin auvoiset. Esimerkiksi itsenäisyytemme alkuvuosina suhteita rasitti aika selvästikin Suomessa käyty kieliriita ja se, että Ruotsi havitteli tosissaan Suomelta Ahvenanmaata. Lähettippä Ruotsi Ahvenanmaalle sotilasosastonkin, mutta perääntyi lopulta hankkeesta. Jatkosodan lopultakin taisi olla vähän mökää maiden välillä, kun Ruotsi halusi Suomen taipuvan rauhaan. Mutta onneksi nyt ollaan lähempänä toisiamme kuin ehkä koskaan itsenäisyytemme aikana.
Voitaisiin hyvän tahdon eleenä lahjoittaa Ahvenanmaa Ruotsille. Käytetään osa säästyneistä rahoista vaikka lastentarhatyöntekijöiden palkankorotuksiin
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
EU:lla on kyllä vipuvartta, jos halutaan. Äärimmäisenä keinona sanktiot.
EU pysyy tästä erossa, ja USA/NATO hoitaa. Suomikin voi edistää asiaansa kertomalla päättävästi, kuinka terroristijärjestö PKK on myös meillä luokiteltu terroristijärjestöksi, jos kuulin oikein Niinistön eilisen kommentin Washingtonissa. Toinen apu on aseviennin jatkaminen Turkkiin. Onko asevientikieltoa edes olemassa, se taitaa olla auki, mutta jos on, sen voisi kumota. Onhan Turkki liittolainen, jota olemme valmiita puolustamaan. Sen sijaan luovutuksia Turkkiin ei Suomelta tule.
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Haikailee suuruutta menneen ajan keinoilla sekä menneisyydellä perustellen.
Ja eritoten menneen ajan kalustolla.

Eiköhän tämä liittyminen ihan joustavasti lopulta mene. Muutama kuukausi oli hakuajalle vähintään varattava ja onhan se selvää, että noista persläpimaista aina joku vänkyrä löytyy. Naurettavaa on se, että Turkin perustelut on terrorismin tukeminen.
 

MegaForce

Jäsen
Sitten kun/jos Turkki "myöntyy" niin eiköhän vaatimukset ala muualla. Hieman huolestuttavasti näyttää että NATO-prosessi pitkittyy, joka ei ole ollenkaan hyvä asia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sitten kun/jos Turkki "myöntyy" niin eiköhän vaatimukset ala muualla. Hieman huolestuttavasti näyttää että NATO-prosessi pitkittyy, joka ei ole ollenkaan hyvä asia.
Se olisi taktisessa mielessä kyllä esimerkiksi Unkarin kannalta "fiksua", että kun Turkki on ruodussa, Unkari aloittaa oman prosessin.

Tällaisena vanhempana palstalaisena tai setä-miehenä näen, että Suomi on nyt enemmän turvassa kuin koskaan vuoden 1945 jälkeen. On ollut aikoja, jolloin itänaapuri on esittänyt koviakin vaatimuksia ja ujuttanut Suomeen itäajattelua lähelle maan johtoa mm. yhteisten sotaharjoitusten muodossa.

Nyt isot NATO-maat ja joukko pienempiä on ilmaissut antavansa myös sotilaallista apua, jos Venäjä hyökkää. Ensimmäisen kerran. Mitä nopeammin Suomi pääsee NATO:n jäseneksi, sitä parempi. Mutta tilanteemme on juuri nyt kuitenkin turvallinen. Siksi en juuri mieltäni vaivaa NATO-jäsenyydelle. Ihan OK, vaikka tulisi syksyllä tai vuoden 2023 alkupuolella.

Ja tässä on valtava muutos. Enää ei tarvitse miettiä, mistä saisi hallituksen joka hoitaisi Suomen NATO:n jäseneksi. Nyt voidaan kulkea kohti uusia haasteita, kun NATO-jäsenyys on käytännössä selvä.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Politicon toimittaja raportoi pikantista yksityiskohdasta, että USA:n senaatti hyväksyisi Suomen ja Ruotsin yhtenä pakettina, ei erillisinä hakijamaina:




Varsinaisen jutun perusviesti on että prosessi etenee USA:n hallintoelimissä aika sutkakkaasti ilman riitasointuja:

 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Turkki on varoittava esimerkki kaikille demokratioille nimenomaan liittoutumisen tärkeydestä näinä aikoina. Länsimaiden on tehtävä yhdessä yhä enemmän sen eteen, ettei autoritarismi pääse soluttautumaan enää tämän enempää demokratioihimme. On hyvä ymmärtää, että me olemme olleet sodassa jo pitkään. Ajatus siitä, että me voisimme talouden keinoin suostutella muut maailman blokit samalle puolelle kanssamme, on kuollut.

On myös varottava ottamasta enää koskaan muita Turkin kaltaisia maita länsimaisiin yhteisöihin. Suomi voi Turkin kanssa löytää ratkaisun osaan Turkin ilmaisemista ongelmista. Kurdien ihmisoikeuksista emme kuitenkaan käy kauppaa. Asevientikielloissa on sinänsä moraalista kaksinaamaisuutta, josta voisi Naton myötä pyrkiä eroon. Kun maassa on kerran aseteollisuutta, niin eletään sen mukaan. Terroristihallinnot on sitten oma lukunsa toki.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Jos Turkkia ei voi Natosta erottaa, niin mikä estää kaikkia muita maita eroamasta ja perustamasta uuden puolustusliiton? Voi Turkki (ja Unkari) sitten Natoilla ihan keskenänsä.
 

Magenta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Kannattaa tässä Suomi - Turkki -keskustelussa muistaa, että kyseinen maa on ollut Natossa ja lobannut omia etujaan siellä siitä asti, kun Suomi ei voinut vielä käydä paskalla kertomatta siitä Venäjän johdolle. Huolimatta nykyisestä tilanteesta, Turkki nähdään Natossa tärkeänä, vaikkakin hankalana kumppanina. Suomea ja Ruotsia ei varmasti nähdä Natolle tärkeämpinä kumppaneina kuin Turkki kuin ehkä Baltianmaiden ja Pohjoismaiden toimesta.

Suomi on Natossa tulokas, kukaan ei meille sinne punaista mattoa vieritä ja oman polkumme joudumme sinne tallaamaan huolimatta merkittävien Nato-maiden tuesta. Tämä on ulkopolitiikkaa, johon Suomi ei ole tottunut, mutta jota me joudumme nyt harjoittamaan. Turkki taas on omalla mukavuusalueellaan.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toivottavasti Erdoganin pointti Salelle on se, että Turkin kysymyslista ei ole Suomen ongelma, vaan enemmältä Turkin ja Usan asia, ja myös Naton ongelma. Sale voi mun puolesta luvata, että kyllä, kyllä ostetaan Bayraktereita ja lastunkuljettimia.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toinen apu on aseviennin jatkaminen Turkkiin. Onko asevientikieltoa edes olemassa, se taitaa olla auki, mutta jos on, sen voisi kumota. Onhan Turkki liittolainen, jota olemme valmiita puolustamaan.
Se asevientikielto on sovittu EU-ulkoministereiden kesken. Siis lipsuisimme pois EU-rintamasta. Tuo on kuitenkin toteuttamiskelpoinen lipsuminen.
Suomea ja Ruotsia ei varmasti nähdä Natolle tärkeämpinä kumppaneina kuin Turkki kuin ehkä Baltianmaiden ja Pohjoismaiden toimesta.
Ainakin USA:n senaatista on kuulunut mutinoita, että vaihokauppa Turkki vs Suomi ja Ruotsi kelpaisi oikein hyvin.
 

puuntakaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa Ipandeerus
Ei kai mikään estä USA:a perustamasta Nato2:sta johon ei oteta Unkaria ja Turkkia, vaan niiden tilalla on Suomi ja Ruotsi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Se asevientikielto on sovittu EU-ulkoministereiden kesken. Siis lipsuisimme pois EU-rintamasta. Tuo on kuitenkin toteuttamiskelpoinen lipsuminen.
EU on vähentänyt asevientiä tai sellaiseksi luokiteltavaa Turkkiin, ei lopettanut. Suomi ei kuitenkaan ole tässä pääkohteena, vaan muu EU ja USA ja F-35 ohjelma. Koko EU:n tasolla asevienti Turkkiin on laskenut hieman yli 660 miljoonasta eurosta hieman yli 270 miljoonaan. Asevientilupien määrä on puolestaan laskenut 859:stä 329:ään (IS 18.5. 2022).

Jemenin siirtämisen kivikauteen ja erittäin suuren siviilien hädän pommituksilla aiheuttaneet Saudit ja Arabiemiraatit olivat mm. Marinin kritiikin kohteina ennen vaaleja 2019. Hän vaati Suomea toimimaan vastuullisemmin asetarvikeviennissä.

Nyt Marinin hallitus lisäsi erilaista tarvikevientiä Arabiemiraatteihin. SaferGloben mukaan maaliskuussa 2020 myönnetyt luvat ovat hyvin pitkäaikaisia. Kymmeniä vuosia voimassaolevat luvat ovat myös arvokkaita, sillä niiden yhteisarvo on 139 miljoonaa euroa. Kyse on Sisu Akselien ja Katsan vientiluvista koskevat akselisto- ja vaihdesettejä sekä niiden varaosia tai huoltoa.

Puolustusministeri Kaikkosen mukaan suorat ja välilliset liikevaihto- sekä työllisyysvaikutukset kotimaiselle teollisuudelle ovat merkittävät. Luvan saaneet yritykset ovat oleellisia järjestelmätoimittajia maavoimien puolustuskyvyn rakentamisessa.

Samaa mieltä Kaikkosen kanssa. Vientilupia tulee priorisoida myös sen mukaan, mitä Suomi asiasta hyötyy ja jättää sinänsä arvokas ihmisoikeusnäkökulma hieman sivuun. Kun aseviennistä tai tarvikkeista on kyse, Ruotsi toimii hyvin esimerkkinä. Aseiden vienti on laajaa ja julkiset puheet sekä käytännön toiminta osataan erottaa toisistaan.

 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Sako

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Huolimatta nykyisestä tilanteesta, Turkki nähdään Natossa tärkeänä, vaikkakin hankalana kumppanina. Suomea ja Ruotsia ei varmasti nähdä Natolle tärkeämpinä kumppaneina kuin Turkki kuin ehkä Baltianmaiden ja Pohjoismaiden toimesta.
Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Turkille ei kuitenkaan myydä F-35-hävittäjiä mistään hinnasta, mutta Suomi sai omansa alehintaan tarjouksella, josta ei voinut kieltäytyä. No, Naton jäsenenä tuskin olisimme hävittäjiä yhtä halvalla saaneetkaan. Eihän jenkeillä siinä tapauksessa olisi enää ollut yhtä kovaa motivaatiota saada myytyä hävittäjät nimenomaan Suomeen, kun olisimme joka tapauksessa olleet kiinteästi samassa veneessä jo muutenkin.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Ei, vaan Suomi voisi Natoon liityttyään antaa Ahvenanmaan USA:lle joko kokonaan tai vähintään sotilastukikohdaksi. Nauttisin.
Vaikka näin ei tietenkään tapahdu, ajatus on loistava. Ahvenanmaa olisi mitä parhain paikka sekä laivasto- että lentotukikohdalle. Niillä olisi myös valtava taloudellinen merkitys koko Ahvenanmaalle.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Ei, vaan Suomi voisi Natoon liityttyään antaa Ahvenanmaan USA:lle joko kokonaan tai vähintään sotilastukikohdaksi. Nauttisin.
Tai ainakin pistää se demilitarisointia valvova venäläinen lähetystö vaihtoon ja otetaan tilalle yhdysvaltalainen lähetystö. Jos ne siinä samalla huomaa, että valvontaan tarvitaan lentokoneita yms. niin mikäs siinä!
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Monet tyypit täällä vähättelivät Kansalaisaloitteen "Suomi Natoon" aloitetta helmikuussa ja kirjoittivat täällä, että kansalaisaloitteilla voi pyyhkiä persettä eikä alotteella ole mitään virkaa. Jos olisi ilkeä ihminen, voisi etsiä nämä nimimerkit, mutta itse en ainakaan ole niin ilkeä. Kuinka ollakaan, sen jälkeen kun kansalaisaloitteessa tuli ennätystahtiin täyteen 50000+, niin uutisoitiin roskalehdissäkin että alle viikossa yli 50000 ääntä ja pari päivää sen jälkeen eli 28.2 pääministeri Sanna Marin kertoi, että asia menee eduskuntaan. Asia meni eduskuntaan ja nyt ollaan tässä. Kansalaisaloite oli se trikkeri, joka pisti poliitikot miettimään, että ehkä se Nato olisi vaihtoehto. Kansalaisaloiteesta uutisoitiin joka mediassa ja siksi eduskunta huomioi sen eikä voinut olla huomioimatta. Nimeenomaan ei voinut olla huomioimatta ja se on kansalaisaloitteiden päämäärä ja se onnistui tässä tapauksessa.

Kiitos kaikille, jotka olivat "Suomi Natoon"-kansalaisaloitteessa mukana. Koko Nato-keskustelu lähti meistä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Silloisen SMP:n kansanedustaja Marita Jurva ehdotti kesällä 1990, että Suomi voisi vaihtaa Neuvostoliiton kanssa Ahvenanmaan päittäin Karjalaan. Tulkitsin hupaisan ehdotuksen jonkinlaisena kesävittuiluna ruotsinkieliselle vähemmistöllemme ja tietenkin erityisesti etuoikeuksistaan tarkoille ahvenanmaalaisille.

Jurvan ajatus meni hyvin läpi heinäkuisen Suomen tiedotusvälineissä ja päätyi toriparlamentteihin kauhisteltavaksi ja naureskeltavaksi, unohtuakseen seuraavana päivänä. Minulle vaan sattui jäämään tapaus jostakin syystä muistiin, ja nykyisissä historian käänteissä asia palautuu helposti mieleen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös