itse ainakin äänestän sitä puoluetta josta on itselle eniten hyötyä, enkä minkään ideologian takia.
Ellen paremmin tietäisi niin väittäisin tämänkin jossain määrin olevan ideologinen ratkaisu. Jonkun puolueen ideologia ei välttämättä ole aktiivinen syy äänestää sitä, mutta yleensä se on syy olla äänestämättä. Voimakkaasti polarisoivat puolueet kuten perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät myös karkottavat tehokkaasti äänestäjiä siinä, missä voivat houkutella. Suomessa ei ole puoluetta, joka ei edustaisi jotakin ideologiaa. Kokoomus, SDP ja keskusta ovat saaneet jakaa niin kauan tuon kolmen suurimman
hillotolpan, että niiden ideologiat tuppaavat jäämään taakse enemmän kuin pienten puolueiden.
Parhaiten nuo ideologiset erot tulevat esiin, kun ruvetaan vääntämään taloudesta. Tällaisissa isoissa kysymyksissä, jotka eivät sinänsä koske politiikkaa vaan puolustusta, yllättävän iso konsensus löytyi puolueesta ja ideologiasta riippumatta. Karrikoiden homma on niin, että kokoomus hallituksessa leikkaa kaikilta ja pyrkii edistämään työllisyyttä ensisijaisesti poistamalla kaikki vaihtoehdot, SDP puolestaan pyrkii ottamaan maksimimäärän velkaa mieluummin kuin leikkaamaan keneltäkään ja nostaa sitten veroja ennemmin kohdistetusti. Keskusta tuntuu jakautuvan näiden kahden linjan välille ja sen vuoksi siitä onkin tullut jokaisen hallituksen apupuolue, kun tehtiin niin tai näin niin kepu saadaan siihen mukaan.
Eiköhän tämä offtopic ala riittää. NATO:n kohdalla kysymys on niin selvästä valinnasta, joka sinänsä sisältää yllättävän vähän politiikkaa ja realistisia vaihtoehtoja on kovin vähän. NATO:n vastustaminen on toki ollut esim. vasemmistoliitolle ensisijaisesti ideologista - kuten se on ollut historiallisesti myös SDP:lle. Ideologia kuitenkin taipuu aika nopeasti sen edessä, että mitään todellisia vaihtoehtoja sille ei ole ja poliittisena kysymyksenä tuossa törmätään nopeasti seinään.