Poimin Hesarista kommentteja.
"Ei Suomelle menestystä sillä tule, että annetaan rahaa muutamalle huipulle. Ensin on rakennettava laaja pohja, jossa suomalaiset lapset ja nuoret osallistuvat ammattivalmentajien ohjauksella eri lajien harjoituksiin samassa määrin kuin em. maissa."
Kyllä. Ensin on rakennettava laadukas perusjoukko, josta voidaan edelleen valita parhaat ja panostaa heidän kehittämiseensä.
"On ihan turha tukea nykyisiä uimareitamme, koska heillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi lahjakkuutta menestyäkseen.
Todellinen satsaus on sitä, että luodaan systeemi, jossa todelliset lahjakkuudet poimitaan jo murrosikäisten joukosta ja luodaan heille täydelliset harjoitteluolosuhteet."
Uimareista voisi tukea nuorimpia, mutta jos menestystä ei ala kuulua, tukeminen voitaisiin lopettaa.
"Jos miettii väkilukuun suhteutettuna niin oliko suomen mitalimäärä kovin pieni. Esim Usa 1 mitali 2967803 ihmistä kohden. Suomella luku 1805539. Jos Yhdysvallat olisi menestynyt yhtähyvin väkilukuun suhteutettuna kuin Suomi niin Yhdysvaltojen olisi pitänyt ottaa 171 mitalia. Ei ottanut kuin 104. Pärjäsimme huomattavasti paremmin kuin Yhdysvallat."
Kaiken lisäksi USA otti paljon mitaleita uinnissa, jossa yksi uimari tai joukkue pystyy kahmimaan niitä runsaasti. USAn menestys oli loppujen lopuksi varsin heikkoa. Mitalien suuri määrä hämää. USA on ehdoton kisojen alisuorittaja.
"Kesäolympialaisissa valkoiset olivat ennen kovia, nykyään kesäolympialaisissa jylläävät mustat miehet. Urheilun huipulla vain alkaa olemaan sellainen tilanne, että valkoiset eivät enään pärjää."
Totta on, että juoksijoita ei kannata tukea. Juoksijoiden tukeminen voitaisiin lopettaa, koska heistä tuskin mitaleille on. Jonkinlaista pientä tukea voitaisiin antaa, jotta he sattuman kautta joskus pärjäisivät EM-tasolla. Maailman huipulle suomalaiset juoksijat tuskin enää nousevat, vaikka saisivat rajattomasti tukea.
"Onpa lapsellinen lausahdus Niemi-Nikkolalta. Helposti suoritus näyttää alisuorittamiselta, jos kisoihin valitaan urheilija, jonka paikka ei ainakaan vielä ole maailman parhaiden seurassa.
Syy ei ole urheilijan vaan heidän, jotka hänet ovat kisoihin valinneet. Jos valintalinja on ollut lepsu, niin Niemi-Nikkolalta riittää vilkaisu peiliin kertomaan syyn."
Täysin samaa mieltä. Mitä Niemi-Nikkola kuvitteli? Sitäkö, että urheilija ylittää tasonsa monella prosentilla? Niin ei huippu-urheilussa tapahdu. Kyläkisoissa kyllä.
"Ei suomalaisten kannata panostaa selkeisiin doping-lajeihin, joita erityisesti uinnissa ja yleisurheilussa on suurin osa. Mitalien kannalta panostus kannattaisi suunnata sellaisiin lajeihin, joita kehitysmaiden ihmisillä on liian kallista harrastaa, ja jotka ovat puhtaasti tekniikkalajeja."
Täysin samaa mieltä. Vastikään joku asiantuntija sanoi, että dopingin käyttö on entistä helpompaa. Todennäköisyys jäädä kiinni on pieni. Joko Suomen on perustettava doping-ohjelma tai luovuttava lajeista, joissa menestymiseen vaaditaan dopingia.
"En ymmärrä miksi suomalaiset huutavat jatkuvasti arvokisamenestyksen perään. Meillä ei selkeästi ole halua panostaa rahaa huippu-urheiluun riittävästi, joten menestyksen vaatiminen on täysin kohtuutonta.
Jotta menestystä voisi tulla, niin 15-vuotiaiden olisi saatava mahdollisuus harjoitella täysipäiväisesti ammattitaitoisten valmentajien ohjauksessa ja kyseisen tuen pitäisi jatkua 30-vuotiaaksi asti. Tuki ei saa tulla vasta paria vuotta ennen arvokisoja, silloin on jo aivan liian myöhäistä."
Juuri näin. Esimerkiksi Tuuli Petäjän menestykseen vaikuttivat hänen vanhempansa, joilla oli pistää rahaa pöytään. On myös hyväksyttävä se, että kaikista suurella rahalla tuetuista vain pienen pieni osa nousee huipulle.
"Kaikki vaan mukaan kisoihin, ketä sinne pääsevät, eli ovat tehneet vaadittavan tuloksen tai hannkineet Suomelle maapaikan. Eihän sellaisessa lajissa ole mitään kiinnostavaa, missä ei ole suomalaista mukana.
Virallisista mitali- ja pistesijatavotteista pitäisi ehdottomasti luopua. Jokaisella urheilijalla on tavoitteena pärjätä mahdollisimman hyvin ja se riittää."
Erittäin terve näkökulma. Mitä jos vain urheiltaisiin sen kummemmitta tavoitteitta. Ainahan laji kiinnostaa enemmän, jos siinä on suomalainen mukana.