En ole niin puristi, ettei mitään avausteoriaa pitäisi kenenkään opetella harrastelijatasolla, mutta yleisesti sitä opetellaan liikaa. Itsekin. Onhan se hauskaa ja voimaannuttavaa saada joku lankeamaan Youtubesta opittuun ansaan, mutta
1) sitä tapahtuu harvakseltaan
2) sitä tapahtuu vielä harvemmin kun vastusten taso nousee
Itseäni vahvemmat pelaaajat ovat vinkanneet, ettei muntasoisten pelaajien akilleen kantapää ole avaukset vaan taktiikoiden havainnointi ja liian pinnallisin perustein tehdyt päätökset. Joskus loppupelit myös, mikäli pelit sinne asti etenevät.
Gothamin 10 minuutin avaustutoriaalit on hyvä konsepti. Antavat sellaisen pienen katsauksen siitä, mitä avauksessa yritetään tehdä. Niiden avulla voi harrastelijatasolla aivan hyvin pelata ja etsiä omia tapoja. Ei tuu investoitua niin paljoa, että avaukseen tulee hirttäytyneeksi vaan voi pelata monia eri avauksia, joista syntyy paljon erilaisia asemia, joissa sitten pääsee vaivaamaan aivojaan. Se on hauskaa ja kehittävää, vaikkei välttämättä lyhyellä tähtäimellä maksimoikaan vahvuuslukua. Vannon silti, ettei harvinaisempien mutta asiallisten avausten pelaaminen vahingoitakaan sitä vahvuuslukua juurikaan.
Viimeinen asia: älkää jättäkö shakkiharrastusta nettipelien asteelle vaan menkää paikalliselle kerholle, edes näyttäytymään. Tuossa Shakkiliiton jäsenseurojen yhteystiedot:
Jäsenseurat | Suomen Shakkiliitto. Sieltä voi saada virikkeitä. Ja ystäviäkin. Sellaisia joiden kanssa voi pelata pidempiäkin pelejä ilman, että tarvitsee stressata pelaavansa Stockfishia vastaan. Pidempien pelien pelaaminen ja peleissä tehtyjen päätösten jälkikäteinen puntarointi on se tapa, jolla kaikki vahvat pelaajat ovat aina kehittyneet niin vahvoiksi.