Sanna Marinin hallitus

  • 2 593 645
  • 21 526

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Oli perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ennen viime viikon eu-tuomioistuimen Puolalle ja Liettualle antamia tuomioita. Jo silloin asiantuntijoista mm. eurooppaoikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori sekä alan tutkijatohtori pitivät asiaa lausunnoissaan ongelmallisena ja ristiriitaisena.
Kaikki lait, jotka koskevat mm. kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, viedään perustuslakivaliokuntaan. Puolan ja Liettuan tilanteet ovat eri asia.

Tuskin he ovat "hyväuskoisia hölmöjä", joita eduskunnan salista löysit 16.
Näkökulmakysymys, kuten totesin. Minusta 2/2022 jälkeen ovat, sinusta eivät. Todella suuri enemmistö hallituksesta ja käytännössä koko oppositio näkee Venäjän liittyvät toimet onneksi tarpeellisina tältäkin osin. Onneksi vain 16 oli vastaan ja vaikka poissaoloja oli paljon, tuskinpa täydellä salillakaan edes 25 kansanedustajaa olisi saatu välillisesti Venäjän etuja ajamaan.

Kertoo paljon Suomesta ja kansan vahvuudesta Venäjän hyökättyä Ukrainaan 2022.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ensinnäkin Venäjä ei ole kaikkien venäläisten mielestä toimiva yhteiskunta. Siksi sieltä on lähtenytkin paljon ihmisiä, joista osa Suomeen. Vai oletko unohtanut uutiset loppuumyydyistä Allegro-junista ja venäläisten haastatteluista rautatieasemalla?

Toiseksi nyt juuri on kysymys kriisitilanteesta eli mahdollisuudesta sulkea raja. Mikään tai kukaan ei ole sulkemassa rajaa, vaan päätös sellaisesta tehdään täysin erikseen.

Persut ovat varmaan vielä tällä viikolla syyttämässä hallitusta siitä, ettei rajaa ole suljettu, koska heidän äänestäjiensä tällainen uppoaa kuin veitsi sulaan voihin.
Venäjällä tai venäläisillä ei ole tarvetta kansainväliselle suojelulle (pl.muutamilla vähemmistöillä olisi mutta eri asiaa) eli tulijat on viisumilla liikenteessä. Tästä voidaan päätellä heidän matkustavan omalla rahalla ja ajallaan eikä siihen tässä tilanteessa ole vielä tarvetta puuttua. Oikeasti tarvetta rajan sululle on kun tuolta valtiojohtoisesti tuotetaan pakolaista eurooppaan ja tällöin sulkumekanismi on oltava olemassa. Toki jokunen todellinen pakolainen voi mahdollisuutensa menettää eurooppaan mutta elämä nyt valitettavasti on sellaista.

Persuihin en ota mitään kantaa kun en heidän mielipiteestä ole kiinnostunut mutta lainsäädännössä on yksinkertaisesti oltava mahdollisuus sulkea tarvittaessa kaikki (tai liki kaikki) rajat ennen pakkolakien säätämistä enkä haluaisi uskoa kovinkaan monen olevan tästä eri mieltä. Kuten en varsinaisesti usko sinunkaan olevan, semanttista politikointia on sitten keskustella onko joku meriporin haarakonttori tarvittaessa auki.
 
Näkökulmakysymys, kuten totesin. Minusta 2/2022 jälkeen ovat, sinusta eivät.
Näen, että nostetut ongelmakohdat ovat todellisia, en sitä, etteikö tarve ja uhka olisi todellinen. Mitään positiivista ei rajanaapurin politiikka herätä, mikäli se näkökulmasta johtuen tulee nostaa esiin. Kuitenkin asiat asioina, ilman leimakirveitä hölmöistä ja muusta ala-arvoisesta, jota täälläkin ja eduskunnassa nähty. Asia olisi tullut ottaa peV-uudelleenkäsittelyyn viime viikon tuomioiden myötä. Ilman vastaavaa tuskin täällä tehty päätöskään jää.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mielestäni Venäjä on ns. aina, ehkä 90-luvun joitakin vuosia lukuunottamatta, ollut täysin sekopäinen itselleen ja muille vahingollinen sikolätti. Näin ollen en ymmärrä, miksi juuri nyt dissataan rajojen auki pitämistä. Ovathan sitä halunneet lähes kaikki paitsi ehkä nuivimmat Persut, vaikka aina noi ryssykät ovat tuossa itänaapurissa olleet.
Asia ei käsittääkseni ollut ajankohtainen Venäjän vallan aikana 1809-1917 tai Neuvostoliiton rajanaapureita ollessa 1922-1991, tai silloin 90-luvullakaan Venäjän ollessa sekava ja heikko.

Eli tämäntyyppinen masinoidun pakolaiskriisin uhka on tosiaan melko tuore ilmiö Venäjän ja Suomen suhteissa. Vuoden 2015 pakolaiskriisissä oli jonkinlaista kokeilua, ja vuoden 2021 tapahtumat Valko-Venäjän ja Puolan rajalla tarjoavat lisää esimakua siitä mitä voi olla tulossa.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En minä ainakaan yllättynyt. Olen nimittäin jo pitkään tiedostanut, että RKP on Suomen ainoa sivistysporvarillinen puolue.
Niin, yksi rkp:n edustaja äänesti Veronika Honkasalon esityksen puolesta. Eikä tarvitse olla mikään politiikan erikoisasiantuntija tietääkseen, että kyseessä oli Eva Biaudet. Jos pitää Eva Biaudeta sivistysporvarina, kehotan kalibroimaan kompassin uudelleen.

Vähemmän yllättäen muuten tyhjää äänesti vkk:n Ano Turtiainen. Olisi varmasti tehnyt mieli kannattaa Honkasalon esitystä, mutta ei varmaan kehdannut. Selkeästi kuitenkin asemoitui tässä äänestyksessä samaan kastiin hengenheimolaistensa Honkasalon, Biaudet'n ja Vihreiden vasemmistosiiven kanssa. Halutaan käyttää heistä sitten nimitystä hyödylliset idiootit, eduskunnan hörhösiipi tai mitä hyvänsä.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Asia olisi tullut ottaa peV-uudelleenkäsittelyyn viime viikon tuomioiden myötä. Ilman vastaavaa tuskin täällä tehty päätöskään jää.
Jos kerran kansallisen lain tulee olla linjassa EU-lain kanssa, pitäisi näin tapahtua automaattisesti ilman poliittista äänestystä oli äänestettävä asia mikä tahansa. Milläs keräät kansalaisten luottoa politiikkaan, jos EU myöhemmin ilmoittaa Suomen toimivan väärin, vaikka se nojaa omiin päätöksiinsä. Jos monien vaatima perustuslakituomioistuin olisi olemassa, se olisi oletettavasti ottanut asian uudelleen käsittelyyn, koska siinä tapauksessa asia ei kuulu poliitikoille.

Päätös siitä rajasta, jossa turvapaikanhakemukset käsitellään, päättää viranomainen. Eli jos viranomainen näkee, että resurssien takia tämä on hyvä toteuttaa Nuijamaalla, silloin se tapahtuu Nuijamaalla. Näin Leena Meren ininästä huolimatta.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko löytynyt alkoholi- ja rahapelipolitiikan rinnalle kolmas asia, jossa Suomi uhmaa EU:ta? Kappas vaan…
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Nyt on sitten rajavatiolain ja valmiuslain uudistukset läpi.

Hyvin harvinaisessa kiireellisyysäänestyksessä 147 kansanedustajaa kannatti valmiuslain säätämistä kiireellisenä, yksi vastusti ja 51 oli poissa.
Viiden kuudesosan enemmistö täyttyi, joten uudistuksen ei tarvitse odottaa seuraavaa vaalikautta.
Valmiuslain päivityksen myötä korona-aikana suomalaisille tutuksi tulleen lain pykälät voidaan ottaa jatkossa käyttöön aiemman viiden pykälän lisäksi kuudennella, Suomeen kohdistuvan hybridivaikuttamisen perusteella.
Kansanedustajat hyväksyivät istunnossa myös porua aiheuttaneen rajavartiolain, jonka nojalla Suomi voi tarvittaessa laittaa koko itärajansa kiinni, jos Venäjä päättää kohdistaa Suomeen masinoidun maahantulijoiden vyöryn.
 
K

Kiekkokatsoja

Tämä hallitus on toki ollut monimutkaisuuksien edessä. Mutta ne jotka eivät vielä myönnä, niin ehkäpä myöhempinä vuosina myöntävät, että kovin oli tuhlaavainen tämä hallitus.
 
K

Kiekkokatsoja

Oikein tuhlattu ja ainahan verottaa voi enemmän. Onhan keskiluokalla vielä varaa kuitenkin hengittää...
Tässä kun hinnat kipuaa tarpeeksi ylöspäin, korot nousee, valtion ja kuntien avut yksityishenkilöille, yhteisöille yms kevenee niin "oikein tuhlattu" mieltä olevien määrä vähenee. Niin myös keskiluokassa, ainakin velkakorkojen nousun myötä.
Mutta joo, muutama vuosi, ja katsellaan sitten, miten kävi.
 

lihaani

Jäsen
Tässä kun hinnat kipuaa tarpeeksi ylöspäin, korot nousee, valtion ja kuntien avut yksityishenkilöille, yhteisöille yms kevenee niin "oikein tuhlattu" mieltä olevien määrä vähenee. Niin myös keskiluokassa, ainakin velkakorkojen nousun myötä.
Mutta joo, muutama vuosi, ja katsellaan sitten, miten kävi.
Kuinkahan oikeistohallitus olisi mielestäsi näissä kriiseissä olisi toiminut paremmin?
Ja kenen kannalta? Koko kansa ei ole vastaus.
 

lihaani

Jäsen
Rahaa ei ole tuhlattu pelkkiin kriiseihin, vaan moniin muihinkin asioihin.
Niinkuin mihin?

Edit: onko esimerkiksi koronan hoito tai puolustuksen vahvistaminen tuhlausta? Tai koulutus, terveydenhoito tai infrastruktuurin ylläpito ( kyllä tiet tai sähkö- ja informaatioverkot vaativat hyväpalkkaisia ammattilaisia sinne pusikkoon pitämään elintärkeät yhteydet toimivina.)
 
Viimeksi muokattu:

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Niinkuin mihin?
Seuraatko asioita ylipäätään yhtään? Esim. Kunnille jaettiin avoimesta säkistä vaikka tarve todettiin pienemmäksi. Raha pitäisi kohdentaa ja sen käyttöä valvoa. Tämä hallitus jakaa vaan sen takia että saa sanoa tehneensä jotain. Velka on vaan bittejä sano vassari.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hallitus toteuttaa velkaantumisessa intressipolitiikkaa.

"Tiukempaa menokuria haluaa kokoomuksen kannattajista 91 prosenttia, PS:n kannattajista 86 prosenttia ja hallituspuolue keskustan kannattajista 75 prosenttia. Sitä vastustaa vasemmistoliittolaisista 87 prosenttia, SDP:n kannattajista 63 prosenttia ja vihreiden kannattajista samoin 63 prosenttia".


Vaikka suomalaisten selvä enemmistö eli 59 prosenttia on erittäin tai melko huolestunut velkaantumisesta, se ei hallitusta kiinnosta.

Todettakoon, että koronavelkaantuminen on ymmärrettävää, samoin turvallisuuteen liittyvä. Näiden päälle Marinin hallitus on taikonut noin 11 mrd lisää velkaa ja iso osa juokseviin menoihin. Huomioiden kestävyysvaje, seuraavat hallitukset ovat ongelmissa. Ainakin ilman SDP:tä, joka on sementoimassa hallituspaikkansa oikeistonkin vaalivoitolla.

Tai sitten Suomessa nähdään ay-liikkeen ja vasemmiston sen vallan kaataminen, joka ei ole eduskunnassa ja hallituksessa.
 

Minor

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Hallitus toteuttaa velkaantumisessa intressipolitiikkaa.

"Tiukempaa menokuria haluaa kokoomuksen kannattajista 91 prosenttia, PS:n kannattajista 86 prosenttia ja hallituspuolue keskustan kannattajista 75 prosenttia. Sitä vastustaa vasemmistoliittolaisista 87 prosenttia, SDP:n kannattajista 63 prosenttia ja vihreiden kannattajista samoin 63 prosenttia".

Eikös tämä nyt ole aikalailla itsestäänselvää, jokaikinen hallitus toteuttaa intressipolitiikkaa. Kokoomusvetoinen toteuttaa omia arvojaan, keskustavetoinen omia ja vasemmistovetoinen omiaan.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vaikka suomalaisten selvä enemmistö eli 59 prosenttia on erittäin tai melko huolestunut velkaantumisesta, se ei hallitusta kiinnosta.
Olisi kiinnostava tietää, ovatko luvut pysyneet ennallaan. Voisi kuvitella, että ainakin puolustusmenoihin suhtaudutaan nykyisin vielä selvästi ymmärtäväisemmin kuin tuon kyselyn aikaan syksyllä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eikös tämä nyt ole aikalailla itsestäänselvää, jokaikinen hallitus toteuttaa intressipolitiikkaa. Kokoomusvetoinen toteuttaa omia arvojaan, keskustavetoinen omia ja vasemmistovetoinen omiaan.
Näinhän se menee. Oikeistolaisten ekonomistien mukaan vasemmistokeskustalainen hallitus ei välitä juurikaan tulevaisuudesta. Vasemmistoa edustavat taloustieteilijät ovat täysin eri mieltä. Joka tapauksessa, asiantuntijoiden mukaan oma lukunsa on Suomen väestörakenne, joka tekee talouden näkymistä heikot. Julkisen talouden menot ovat kroonisella tavalla tuloja suuremmat. Kun nyt Suomen korkomenot kasvavat, niitä on vaikeampi korvata säästämällä muualta.

Toisaalta jos Suomi pystyy pitämään huolta talouskasvustaan, oikeistolainen talouskritiikki holtittomasta menosta on poliittisesti värittynyttä ja yliampuvaa. Kysymys kuuluu, pystyykö Suomi mm. kasvattamaan työllisyysastetta. Ja jos korot eivät nouse useita prosenttiyksikköjä vaan jäävät nimellisen talouskasvun alle, julkinen velka supistuu suhteessa talouteen.

Katsotaan.

Olisi kiinnostava tietää, ovatko luvut pysyneet ennallaan. Voisi kuvitella, että ainakin puolustusmenoihin suhtaudutaan nykyisin vielä selvästi ymmärtäväisemmin kuin tuon kyselyn aikaan syksyllä.

Luulisin, että puolustusmenoihin ja pakolaismenoihin suhtaudutaan 2/2022 jälkeen ehkä kaikkien aikojen positiivisimmin. Pakolaismenoihin vaaditaan enemmän rahaa oikeastaan jokaisen puolueen toimesta. Samoin aseistamiseen. Eikä vain Suomen, vaan myös Ukrainan. Vastikään lähti suurin avustuserä aseita Ukrainaan. Ei ymmärtääkseni Suomesta, mutta Suomen maksamana.
 
K

Kiekkokatsoja

Hallitus toteuttaa velkaantumisessa intressipolitiikkaa.

"Tiukempaa menokuria haluaa kokoomuksen kannattajista 91 prosenttia, PS:n kannattajista 86 prosenttia ja hallituspuolue keskustan kannattajista 75 prosenttia. Sitä vastustaa vasemmistoliittolaisista 87 prosenttia, SDP:n kannattajista 63 prosenttia ja vihreiden kannattajista samoin 63 prosenttia".


Vaikka suomalaisten selvä enemmistö eli 59 prosenttia on erittäin tai melko huolestunut velkaantumisesta, se ei hallitusta kiinnosta.

Todettakoon, että koronavelkaantuminen on ymmärrettävää, samoin turvallisuuteen liittyvä. Näiden päälle Marinin hallitus on taikonut noin 11 mrd lisää velkaa ja iso osa juokseviin menoihin. Huomioiden kestävyysvaje, seuraavat hallitukset ovat ongelmissa. Ainakin ilman SDP:tä, joka on sementoimassa hallituspaikkansa oikeistonkin vaalivoitolla.

Tai sitten Suomessa nähdään ay-liikkeen ja vasemmiston sen vallan kaataminen, joka ei ole eduskunnassa ja hallituksessa.
Jäsen @Cobol kirjoittaa polittisia juttuja hyvin. Siten että ne on helppo ymmärtää, jos siis haluaa ymmärtää. Itse olen niistä pääasiassa samaa mieltä. Mutta se on täysin ok, olla myös eri mieltä.

Joo, olen kyllä huolissani talousasioista, ja varsinkin siitä, että miten se vaikuttaa tavallisiin suomalaisiin ihmisiin lähivuosina. Ja huolissani myös siitä, että kuinka suuri onkaan tuo velka/maksumäärä niille nuorille jotka yrittävät olla työelämässä vielä pitkään.
Itse kyllä pärjään aina ok, sillä mitä on. Mutta se mitä nään ympärilläni, ja yleisesti suuntana, niin toisinaan huolestuttaa. Tai no hieman joskus harmittaa.
 

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Erittäin vaikeita ja monimutkaisia asioita pöydällä Fortum - Uniper - Suomi - Saksa kuvioissa. Ei taida löytyä tältä hallitukselta kykyä hoitaa tätä asiaa suomalaisten veromaksajien eduksi. Liekö haluakaan. Saksalaiset vie meitä kun kuoriämpäriä.

Olisi hienoa kun ministereinä olisi osaavaa porukkaa. Nyt sinne on päässyt pontevasti haukkumalla yrittäjiä veronkiertäjiksi ja buustaamalla intersektionaalista feminismiä.
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
Suurimmat virheet tehtiin jo aikoinaan, kun koko sirkukseen lähdettiin mukaan. Venäläisten kanssa pelaamisen riskit kostautuivat nyt isolla kädellä ja enempi pitäisi kysyä niiltä kuusi vuotta sitten joka puolella rampanneilta ministereiltä, että kannattiko. Helvetinmoista puuhastelua.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikös tuossa käynyt niin, että Fortumilla oli hyvin rahaa muhimassa ja ei oikein mitään mitä niillä ostaa.
Eiköhän siellä isot pomot ole päättäneet, että pakko on jotain kivaa nyt saada.
Bonukset varmasti sen mukaiset.

No Pekka Lundmark voi näihin vastata, vai kieltäytyykö kun ei ole enää Fortumin toimarina?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Erittäin vaikeita ja monimutkaisia asioita pöydällä Fortum - Uniper - Suomi - Saksa kuvioissa. Ei taida löytyä tältä hallitukselta kykyä hoitaa tätä asiaa suomalaisten veromaksajien eduksi. Liekö haluakaan. Saksalaiset vie meitä kun kuoriämpäriä.

Olisi hienoa kun ministereinä olisi osaavaa porukkaa. Nyt sinne on päässyt pontevasti haukkumalla yrittäjiä veronkiertäjiksi ja buustaamalla intersektionaalista feminismiä.
Toivottavasti Suomen etua valvotaan kulisseissa. Muutenhan käy niin, että suomalaiset maksavat lisävelkana Saksan väärät valinnat.

"Saksalaislehtien tietojen mukaan Uniperille rukataan Saksassa pelastuspakettia, jonka ehdot voivat kuitenkin merkitä sitä, että Fortum ja sitä kautta suomalaiset veronmaksajat päätyvät Saksan maakaasukriisin isoiksi maksajiksi".

Omistajaohjausministeri Tuppuraisen kommentit ovat joko taidokasta poliittista peliä tai typerimmästä päästä koskaan: "kyseessä ovat Fortumin ja Uniperin ”operatiiviseen johtoon kuuluvat asiat” eikä Suomen valtio ole neuvotteluosapuoli".

Muistetaan kuitenkin, että Venäjän toimiessa taustalla, presidentti Niinistö ja Sipilän hallitus keittivät tämän sopan. Uniperiin tarvittiin suomalaisomistusta, jotta NS2 saataisiin helpommin menemään läpi lähes koko Euroopan vastustaessa.

e: kuten epäilinkin, Tuppurainen on keskustellut Saksan johdon kanssa asiasta. Aiempaa vaiteliaisuuttaan hän perustelee sillä, että keskustelut ovat olleet poliittisesti hyvin herkkiä ja luottamuksellisia. HS:lta päivitys:

 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös