Millä kriteereillä yrityksillä olisi oikeus määrittää osatyökykyisyys? Jos on masennusdiagnoosi, joka on valtavalla joukolla suomalaisia, olisiko se peruste maksaa matalampaa palkkaa. Miten estettäisiin se, etteivät yritykset rupeaisi käyttämään hyväksi sairastuneita tai vaikeaan asemaan elämässään ajautuneita? Olisivatko jo pelkästään kypsä ikä ja heikentynyt työteho ja oppimiskyky perusteita heikompaa palkkaan?
En tiedä. Pohdin lähinnä sitä, tarvitaanko uusi valtion osakeyhtiö maksamaan veronmaksajien ja/tai lisävelan kautta tukea yrityksille vai onnistuisiko sama muulla tavalla.
Tässä toki voi miettiä, millä tuilla nuo kuntoutujat yms. elävät. Jos palkka ei juuri nousisi vaikkapa kuntoutusrahan määrästä, kannustaisiko se töihin? Toiset menee Kelan pienemmillä tuilla, toiset saa lääkärikäynneistään vakuutusyhtiöiden korvauksia ja rinnalla vaikka tuota kuntoutusrahaa. Tästä paha antaa selkeää kuvaa, koska näitä tukimuotoja on paljon ja tilanteet osatyökykyisillä vaihtelee.
Sama tai matalampi palkka kuin kuntoutusraha kannustaa silti osan töihin, jos töitä on ja niitä pystyy tekemään. Yrityksiä voisi saada mukaan palkkatuen kautta, kunhan ehdot tehdään oikeiksi kaikkien osapuolten kannalta.
Järkevämpää se olisi ainakin yrityksille jotka voisivat maksaa pienempää palkkaa henkilöille joilla ei ole välttämättä ole kykyjä pitää itse omia puoliaan työmarkkinoilla. Lisäksi tuo mitä @Byvajet toi esiin: kuka sen päättää kuka olisi ns. vajaatyöllinen? Esimerkiksi suomen kieltä voi aina opetella mutta työtä vaikeuttavasta aivovammasta ei pääse kurssituksella pois.
Tässä puhutaan viime kädessä sosiaalisesta työllistymisestä ja siinä oleellista on turvata myös työntekijöiden etu.
Totta. Mutta oletteko siis ihan oikeasti sitä mieltä, että paras mitä voidaan tehdä, on perustaa uusi valtion osakeyhtiö, jonka kulut ovat 10 vuodessa arviolta useita miljardeja? Itse en ole tästä vakuuttunut, ja tätä pohdin. En ole kuitenkaan vastaan millään tavalla, jos ehdotus on järkevä. Mutta ei se siltä tunnu. Miksi valtion osakeyhtiö ylipäätään lähtee tuhansilla (Ruotsissa 25 000) työntekijöillä kilpailemaan yksityisten kanssa?