Suomen yrityskartalla taitaa tuo PK-sektori käsittää noin 97% yrityksistä eli työllistämistoimet on juurikin järkevää toimittaa tuolle osastolle. Isot eivät juurikaan niitä uusia työpaikkoja enää luo ja niitä on melkoisen vähän.
Jos ajatellaan vaikka tuommoista kymmenen hengen organisaatiota niin ei noissa juurikaan löysiä tänä päivänä ole ja palkkaaminen (lue yrityksen liikevaihdon ja tätä kautta tuloksen kasvattaminen) on riskinä isoimpien joukossa.
Laskuharjoituksena voidaan pitää vaikka 100te (alv0%) projektia, johon täytyisi palkata yksi henkilö lisää. Oletetaan kulurakenteen olevan 33/33/33% per työntekijä-kulut-voitto ja tuolloin palkkaukseen voidaan laittaa karkeasti reilu 20te. Jokainen ymmärtänee tuon olevan määräaikainen tai kertaluonteinen projektisoppari mutta alentamalla työntekijämaksuja olisi mahdollista ainakin pidentää tuota sopimuksen kestoa tai lisäksi palkata osa-aikainen työntekijä myös. Joku voi tietenkin ajatella tuon menevän suoraan lisäksi yrityksen voittoon mutta jos ei siihen lähdetä näin laskuharjoituksessa.
Jos taas mietitään työn lisääntyminen yhden henkilötyövuoden verran niin uskoisin olevan suhteellisen suuri kynnys palkata tuohon suoraan uutta työntekijää versus teettää nykyisillä ylitöitä ja/tai ottaa vuokratyövoimana osa-aikainen lisäksi.
Luonnollisesti tämmöinen projektityö on parempi ja järkevämpi ostaa alihankintana tai vuokratyövoimalla, silloin voi käyttää kokonaan 33te (alv0%) työtarpeeseen eikä kulurakenne (saikut yms) heittele kesken projektin. Kyllähän työpaikat lisääntyy myös vuokratyöllä mutta työpaikan "pysyvyyttä" ei ihan yhtä isosti muodostu työntekijälle ja tämä useasti vaikuttaa lainan saantiin asuntoa varten yms asioihin. Myöskin näissä on osaltaan kyse entisen opposition (lue nykyisen hallituksen) huutelemista nollasoppareista, minkäänlaista työsuhdeturvaa ei oikein meinaa vuokrasoppareihin sisältyä.
Vaan mitäpäs jos se valtio käyttäisi aikaa ja rahaa siihen, että mahdollistaisi sen työntekijän palkkaamisen, siis muutenkin kuin sivukulujen osalta. Jos olisi yhden hengen yritys niin valtio maksaisi vaikka ensimmäisen vuoden ajan 90% palkasta, 2-5 hengen yritys niin 70%, 10-50 henkeä niin 50% jne. Seuraavana vuotena se summa voisi olla vaikka 50% siitä ekan vuoden summasta ja lopulta nolla.
Kun joku sanoo, että porsaanreikä ja voisi ketjuttaa yms. niin kyllä noita voidaan tilkitä jos olisi halua, kuten voisi kaikki 9€/päivä tempputyöllistämisetkin tilkitä, vaan ei ole halua. Lähtökohtaisesti vain tekemällä uusien työntekijöiden palkkaamisen mahdollisimman edulliseksi siellä missä se on kallista ja tuottaa vähiten, eli alussa, voitaisiin saada kannattavaksi se firman laajentaminen ja siihen toimintaan investoiminen. Liian moni tyytyy tänä päivänä siihen, että työntekijää ei edes harkita palkattavaksi koska riski on iso ja voittoakin siitä tulisi, jos tulisi, niin vasta joskus hamassa tulevaisuudessa. Siihen kaikki byrokratia päälle niin ymmärtäähän sen, että kynnys investoinnille on todella korkea ja juuri tässä voisi valtio auttaa. Pienellä panoksella saada huomattavat palautukset.