@Cobol Vielä sen verran, että valtiollinen elin ei ole synonyymi poliittiselle. Nämä kaksi olisi mahdollista pitää erillään, jos ei hillotolpille ja kaveripaikoille olisi niin kovaa tunkua.
Valtiollinen elin on aivan OK, jos se ei haittaa hyvin toimivaa markkinataloutta ja ota sen tehtäviä. Tällöin lopputulos on usein tai aina huonompi. Tiettyjä asioita voi laskea pois, kuten luonnolliset monopolit. Ei ole järkevää ykstyistää esimerkiksi Helsingin vettä, koska siihen liittyy monenlaisia riskejä.
Mutta ei Suomen valtion tule laittaa panoksia myöskään erilaisiin valtiollisiin rahastoihin, joiden avulla ohjataan ilmastonmuutoksen rajoittamiseen liittyvää tekniikkaa. On parempi, että markkinat hoitavat tämän ja valtio lisää ympäristölle haitallisten tuotteiden verotusta.
Vastaavia hankkeita olisivat esimerkiksi perustilin/perustulon käyttöönotto, jolloin iso määrä turhaa työtä erilaisten tukien osalta jäisi pois. Esimerkiksi Liberan perustiliä kommentoineen Vartiaisen mukaan riittävään perustuloon, joka pitäisi köyhyyden loitolla, ei julkistaloudella ole varaa. Ne perustulojärjestelyt, joita on Suomessa esitetty, vähentävät työllisyyttä eivätkä lisää sitä. Lupaavin perustulon muoto olisi perustili, joka antaa ihmiselle itselleen eniten valtaa.
Lepomäki avaa 2020-luvun suurta uudistusta tässä:
Suomen nykyinen sosiaaliturva passivoi eikä kannusta riittävästi töihin. Tästä kaikki tuntuvat olevan Suomessa samaa mieltä. Sen jälkeen näkemykset jakaantuvat niihin,...
xn--lepomki-9wa.net
Ainakin toistaiseksi uskon, että erilaiset mallit (SDP, Vas, Vihr) olisivat sovitettavissa yhteen Lepomäen ja Liberan mallin kanssa. Nykyinen järjestelmä on kallis, tehoton ja sisältää paljon ns. tuloloukkuja.