Yksilönvapauksien tarkastelu pelkästä talousnäkökulmasta on sekin todella ahdasmielistä. Jos Kiinan ihmisoikeuksia polkeva talousjärjestelmä tuottaisikin ylivertaista aggregoitua "hyvinvointia", tulisiko meidän omaksua sama systeemi? Mielestäni ei. Tuo Yhdysvallat-vertauksesi on erinomainen osoitus siitä mistä norsunluutornista näitä asioita kommentoidaan. Kaltaistesi markkinatalouden vähättelijöiden pahin ja kamalin tosimaailman esimerkki on Yhdysvallat. Miten minusta tuntuu että esim. Venezuelassa saatetaan nähdä sielläkin pientä kadehdittavaa? Joku syy kuubalaisillakin lienee, että ovat henkensä kaupalla Yhdysvaltoihin paenneet.
Kun taas käännetään tilanne, niitä ihan todellisia kauhuesimerkkejä (vrt. USA) löytyy pilvin pimein ja vielä nykypäivänäkin. Tulee ihan surulliseksi kun ajatteleekin Venezuelaa, Pohjois-Koreaa, Kiinaa, Neuvostoliittoa, Itä-Saksaa, Kambodzaa... Mutta katsokaa miten ikävä paikka on Amerikan Yhdysvallat ja muistakaa varoa markkinaliberalismia!
Ihan mielenkiinnosta, keitä lasket näihin halveksuttaviin "markkinaliberalisteihin"? Hayek, Friedman...? Tokikaan, toisin kuin sinä, he eivät paljoa taloudesta ymmärtäneet. Ja yhtä merkittäviä kommunistitaloustieteilijöitä lienee heitäkin melkoinen joukko. Yhtään vaan en saa mieleeni...
PS.
@mjr varmaan tarkoitit sanoa että aktiivimallilla pyritään lisäämään työn tarjontaa.
Halveksuttaviin "markkinaliberalisteihin" lasken näitä markkinaliberalisteja ketkä Suomen politiikassa, Iltalehdissä ja foorumeilla ratkovat kaikki ongelmat markkinaliberalismilla.
Se että kommunismi on huono järjestelmä ja markkinaliberalismi on sen vastakohta ei tarkoita, että se olisi äärimmäisen hyvä ja toimiva järjestelmä. Kuten ei mikään absoluuttinen yksilön vapaus (anarkismi) ole hyvä niinkuin ei ole täydellinen poliisivaltiomainen kontrollikaan. Yhteiskunnalle ei ole paras ratkaisu maskulismi, mutta ei sen paremmin feminismikään.
Jos markkinaliberalismin ainut hyvä esimerkki pitää etsiä kaupunkivaltiosta eikä Yhdysvallat ole sopiva esimerkki, niin aika hiljaiseksi vetää. Markkinaliberalistinen kaupunkivaltio on juurikin sellainen mätäpaise mikä markkinaliberalistinen monimiljonääriyrittäjäkin. Puhdasta oman edun tavoittelemista. Tottakai tällaiset pienet vähemmistöt hyötyvät markkinaliberalismista. Eihän sellaista järjestelmää tai ratkaisua olekaan mistä ei joku hyötyisi. Noin pienen "valtion" on ongelmatonta pistää verot ihan minimiin, jos sen avulla saadaan kaikki pääkonttorit, pankit tai ylipäätään rahavirrat valtioon. Eihän niin suurista rahavirroista tarvitsekaan saada kuin marginaali ja silti yhteiskunta kylpee rahassa. Se vaan ei ole ratkaisu minkä pystyy skaalaamaan isolle tasolle, kun sehän perustuu juuri siihen, että käytännössä muiden maiden rahavirrat imetään sinne pieneen maahan. Näiden rahavirtojen tuottamiseen kuitenkin käytetään pääasiassa muiden maiden resursseja, joita taas on hoidettu muiden maiden verovaroilla. Tällainen on täysin kestämätöntä taloudellisesti.
Ympäristön kannalta taasen on täysin kestämätöntä, että vastaavalla tavalla kun verotus ja rahamarkkinat ulkoistetaan veroparatiiseihin, niin saastuttava tuotanto ulkoistetaan maihin, joissa ympäristöasiat on kevyemmin säädelty.
Nämä on todella suuria ja kasvavia ongelmia globaalissa maailmassa. Näihin markkinaliberalismi ei pysty tarjoamaan ratkaisuja vaan päinvastoin se pahentaa tilannetta.
Sekään ei taas tarkoita sitä, että väittäisin, että täysin suljetut rajat ja valtion suojaama tuotanto jne. olisi se the ratkaisu. Kohtuullisen vapaa kauppa toimii kyllä valtioiden välillä, JOS/KUN valtiot tai valtioliitot pystyvät sopimaan yhtenäisen linjan muunmuassa verotuksen, työvoiman ja ympäristöasioiden suhteen. Tällöin saadaan aikaan isoja, mutta toimivia markkinoita, joista kaikki oikeasti hyötyisivät. Todellisuudessa vaan ne isot konsernit ja pankit eivät haluakaan mitään toimivia markkinoita ja heiltähän sitä on tapana aina ensimmäiseksi kysyä. Näiden pelisääntöjen ulkopuolelle jääville valtioille pitäisi sitten laittaa sellaiset tullit, että alkaisi esimerkiksi ympäristöasiat kiinnostamaan. EU olisi erittäin potentiaalinen yhteisö tällaiseksi liittoumaksi, mutta se ei saa aikaan oikein mitään näistä. Ehkä jossain mielessä ympäristöasioista on päästy EU:ssa konsensukseen, mutta ilmeisesti siitä ei välitetä mitään, että ympäristöongelmat vaan ulkoistetaan rajojen ulkopuolelle.
@dana77 Tuosta Singaporen terveydenhuollosta vielä sen verran, että siellähän toimii valtiojohtoinen yleinen terveydenhuolto, jota rahoitetaan valtion tuella ja sosiaaliturvalla. Toki siellä on myös yksityinen sektori, mutta ei kuulosta minun korvaan silti miltään markkinaliberalistin esimerkiltä. Käsittääkseni markkinaliberalistin mielestä valtiojohtoinen "kilpailija" ja verorahoitteinen tuki ei saisi sotkea vapaita yksityisiä markkinoita.