Keskustelu alkaa olla jo loppusuoralla, eikä yhteistä näkemystä ole pystytty muodostamaan. Viihdyttävä oli selata ketju alusta asti läpi ja tässä kohtaa täytyy myös oma tiivistetty mielipide asiasta jakaa.
@Cobol saivartelee tai ymmärtää tahallaan väärin dana77:n kommentin. Live-vedon kohde sulkeutuu tietenkin jo hyvissä ajoin ennen kuin pelin lopputuloksen "varmuus on 100", eli tällöin asiasta ei voi tietenkään lyödä vetoa. Itse ymmärrän asian niin, että pelin lopputuloksen "varmuus on 100" siinä kohtaa kun maaleja ei pysty fysiikan lakien mukaisesti enää tekemään jäljellä olevan ajan puitteissa. Ja tässä kohtaa en huomioi valonnopeudella liikkuvia taivaankappaleita, avaruusolentoja tai rinnakkaisulottuvuuksia.
@BigRedCat on vääntänyt dana77:n kanssa pitkään asiallisesti ja perustellusti, mutta käyttänyt sellaista kieltä, jota dana77 ei halua ymmärtää. Olen siis vaalien lopputuloksen satunnaisuudesta samaa mieltä, mutta yritän perustella tätä hieman ihmislähtöisemmin.
@dana77 on "ihailtavasti" pitänyt omasta kannastaan kiinni ja tässä näen myös asian perimmäisen ongelman, sillä kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia ja sama pätee myös vaaleissa äänestyskäyttäymiseen. Kaikille äänestäjille oman äänen antaminen ei ole päivänselvä asia ja omaa mielipidettä voidaan muuttaa suhteellisen helpostikin. Tämä ei sinällään ehkä päde näin radikaaleissa tilanteissa, mitä viimeisimmät USA:n presidentinvaalit olivat, mutta vaaleissa yleensä kylläkin. Ihmiset muodostavat oman äänestyspäätöksen lukuisten tekijöiden perusteella, joista gallupit eivät mitenkään voi olla perillä.
Vielä "viimeisen gallupin" muodostamisen jälkeenkin ehdokkaat saattavat kommentillaan tai käyttäytymisellään vaikuttaa äänestäjien mielipiteeseen. Jos vaalien lopputulosta voitaisiin pitää varmana, tulisi maailmankuvan olla hyvinkin deterministinen ja tietää mitä ehdokkaat aikovat tehdä, miten äänestäjät tämän tekemisen tulkitsevat ja miten tulkinta vaikuttaa äänestyspäätökseen. Äänestyspäätökseen voi vaikuttaa myös joku satunnainen keskustelu juuri ennen kuin äänestäjä astuu äänestyskoppiin, näin äärimmäisenä esimerkkinä. Eli toisin sanoen joku uusi näkökulma tai tieto, joka muuttaa äänestäjän aiempaa suhtautumista omaan päätökseen, eikä näitä voida koskaan tietää etukäteen. Lisäksi kaikkien äänestysoikeuden omaavien ihmisten mielipiteitä ei realistisesti voida edes tavoittaa "viimeisessä gallupissa", joten tällä alustuksella kysyn: Miten tähän "viimeiseen galluppiin" valitaan se edustava satunnaisotos, joka 97-99% varmuudella kuvaa kaikkien äänestysoikeuden omaavien mielipiteitä vielä seuraavanakin päivänä?
Nämä siis vain lisänäkökulmana aiempiin satunnaisuutta lisääviin tekijöihin, jotka keskustelussa ovat nousseet esiin.
Ymmärrän tietyllä tapaa pointtisi "jalkapallon ja vaalien satunnaisuuden erilaisuudesta", mutta kysehän on pelkästään siitä, että jalkapallopelin ja vaalien lopputulokseen vaikuttavat tekijät ovat erilaisia. Toisin sanoen vaalit eivät ole jalkapalloa, mutta tämä ei muuta sitä, että molempien lopputulosta ei voida tietää 99% varmuudella etukäteen, oli sitten minkälaiset mallinnukset ja analyysit käytettävissä, koska molempiin vaikuttavat myös satunnaiset tekijät. Muun väittäminen vaatii puhtaan determinististä maailmankuvaa, mikä sinällään on kyllä verrannollinen näihin uskoonkin liittyviin kysymyksiin.
Lopuksi "ketjun aiheeseen" liittyen sen verran, että kyllähän internet helpottaa ihmisten moraalin ja periaatteiden unohtamista, mutta tuomittavaahan se silti on. Itse en lähtisi lyömään tuntemattomien kanssa vetoa, jos sama veto olisi saatavissa myös yleisillä vedonlyöntimarkkinoilla.