Tässä nyt on koko keskustelun ydin. Kaikki satunnaisuus arvaamisessa/tietämisessä ei siis suoraan tarkoita että sovellettavaksi tulisi arpajaislaki, thank you! Hyvä että tästä pääsimme yhteisymmärrykseen vaikka turhan kauan siinä kesti.
Voi hyvää päivää mitä olkinukkeroskaa. Kovasti sinä yrität vääntää ja kääntää omia kantojasi ja esittää mm. minun lausumiani asioita (joista olet itse huomautellut) omina ajatuksinasi kun olet tajunnut kantasi typeryyden. Tästähän ei keskusteltu, vaan siitä onko jalkapallon ja vaalien ennustamisessa jokin perustavanlaatuinen ero joka johtaisi erilaiseen tulkintaan arpajaislainsäädännössä satunnaisuuden osalta.
Oletko tosiaan niin luupää, että uskot olevasi oikeassa kaikesta vastakkaiseen viittaavasta todistusaineistosta huolimatta ja kun et ole pystynyt esittämään
mitään perustavanlaatuista eroa? Luuletko ettei siihen ole syytä miksi television tietovisailuissa ja baarien pubivisoissa kysytä tulevia vaalivoittajia, vaan esim. historiaan liittyviä kysymyksiä, ja kaikki vaaliennustamiset on jätetty vedonlyöntiyhtiöiden huoleksi?
Paljostakohan olisit itse valmis lyömään vetoa, että jos tiedustelemme vaalivedonlyönnin kuulumista arpajaislainsäädännön alle esim. verottajalta tai poliisihallitukselta, he olisivat kanssasi samaa mieltä? Ts. mikä on luottamuksesi taso väitteeseesi.
Nyt kun olemme ymmärtäneet, että se että vaaleissa tietyn satunnaisuuden mukana olo ei tarkoita että kyseessä automaattisesti olisi laissa tarkoitettu arvonta, niin voimme pohtia miten lainsäätäjä muuten kysymystä arvioi omasta näkevinkkelistään.
Minusta tuntuu että tässä keskustelussa on ollut yksi osapuoli jolla on perustavanlaatuisia puutteita satunnaisuuden ja sen tulkintojen ymmärtämisessä, eikä hän istu tämän näytön takana.
Kuten olen alusta alkaen ollutkin sitä mieltä, niin politiikan tutkijalla on vaaleissa voittajan arvioimiseen hyvin merkittävä etulyöntiasema suhteessa tavikseen, että hän varmuus jolla hän voi arvioida voittajan on luonteeltaan erilainen kuin urheilussa. Tämä korostuu erityisesti USA:n kohdalla, missä vaalijärjestelmä on kohtuullisen monimutkainen ja jossa massat ovat isoja.
Millähän todisteilla tällaista väität? Olisiko tarjota mitään väitteesi tueksi, muuta kuin tuota samaa jankkausta ja käsienheiluttelua? Edelleen millä helvetin tavalla "luonteeltaan erilainen kuin urheilussa"!? Mikä ihme on tämä luonne-ero ja mistä se juontaa? Jossain baseballissahan (lue vaikka Moneyball) pelin oikeanlaisella analyysilla kyettiin saavutamaan täysin ylivoimainen etulyöntiasema "suhteessa tavikseen" mitä ennustamiseen tulee, mutta jostain syystä näet tässä jonkun mystisen luonne-eron, ja oma varmuuteni lähenee vahvasti ykköstä siitä, että vain koska niin alunperin päätit. Tuosta sitten tunnut uskomattoman jääräpäisesti pitävän kiinni täysin kykenemättömänä kyseenalaistamaan näkemystäsi, mikä näyttäytyy perusteluissa tuon "luonteeltaan erilainen" toisteluna silloinkin kun et pysty mitään todisteita esittämään, ja ne perustelut joita esität on ollut lapsellisen helppoa kumota.
Voisi siis sanoa, että minun mielestäni ennustus vaalien voittajasta on pohjimmiltaan tietokilpailukysymys, että kuinka monta prosentia äänestäjä kannattaa ehdokasta x ja kuinka moni y:tä vaalien ajan hetkellä z (tämä suoran vaalin tapauksessa). Se on kysymyksenä vaikea ja siihen liittyy tietty määrä satunnaisuutta. Ymmärrän että joku voi kysyä, että eikö jalkapallon kohdalla ole samoin maalimäärän kanssa, mutta siinä missä vaaleissa korrelaatio galluppien ja tuloksen välillä on suhteellisen suora ja tarkentuu koko ajan, niin jalkapallossa edellinen peli ei kerro hirveästi. Siinä noppa heitetään joka kerta uusiksi.
Ei, ei, ei... Yksittäisestä gallupista et voi vaalitulosta päätellä, kuten et voi yksittäisestä jalkapallo-ottelustakaan. Sen sijaan jotain voi päätellä voimasuhteista esim. edellisten 30 pelin perusteella. Oletko katsonut esim. Suomessa tehtyjä eduskuntapuoluegallupeja ja seurannut puolueiden keskinäistä ohittelua ihan virhemarginaalinkin sisällä? Lisäksi keskustelumme perusteella en nyt olisi kovin varma että ymmärryksesi korrelaatiosta on sen edistyneempää kuin virhemarginaalistakaan, joten tuollaiset väitteet tuntuvat hyvin ontoilta sellaisenaan. Tietenkin varmuus
voimasuhteista kasvaa vaalipäivän lähestyessä, mutta edelleen miksi tätä ei voisi soveltaa jalkapallo-ottelussa pelin lopun lähestymiseen, kun vaalivedonlyönnistä enemmistö tapahtuu hyvissä ajoin ennen vaalipäivää? Lisäksi et ollenkaan ota huomioon systemaattisen virheen mahdollisuutta gallupeissa, ja seikkaa että on etukäteen mahdoton sanoa kumpaan suuntaan tuo virhe on (tästäkin laitoin sinulle jo monta sivua sitten linkkiä luettavaksi kuulun ennustajan kirjoittamana, mutta sinähän koet asiaan perehtymisen sijaan mielekkäämpänä perehtymättömän jankkauksen).
Pyytäisin sinua vielä vastaamaan, mikä sinusta on viimeisten gallupien varmuuden taso, eli kuinka tarkasti uskot niiden ennustavan kannatuksen vaaleissa? Promillen tarkkuudella? Muutaman prosentin?
Eroa ehkä parhaiten kuvaa nimenomaan kun verrataan politiikan ja urheilun asiantuntijoita. Politiikan asiantuntijat ovat parhaita ennustajia vaalien lopputulokselle, koska he osaavat analysoida eri tekijöiden merkitykset ja niiden syy-seuraussuhteen parhaiten. Urheilun puolella Petteri Sihvonen on taas hyvä esimerkki urheilun asiantuntijasta ja mahdollisuuksista. Hän pystyy analysoimaan tapahtumat ihan ylivoimaisella tavalla tavikseen, mutta lopputuloksien arvaajana hän ei ole juurikaan (tai yhtään) sen parempi kuin tavisseuraajakaaan. Tuo syy-seuraussuhteiden päättely ei vain ole satunnaisuudesta johtuen ole urheilussa yhtä suoraviivaista.
Jälleen kerran paskapuhetta. Politiikan "asiantuntijat" ovat surkeita ennustamaan vaaleja tai muitakaan poliittisia tapahtumia
todistetusti. Kuten esitin, poliittisten asiantuntijoiden väittäessä jotain tulevaa tapahtumaa
mahdottomaksi, se
tutkitusti toteutuu 15 kertaa sadasta ja varmaksi ennustetut tapahtumat jäävät toteutumatta 25 kertaa sadasta. Ei ole paljon vaikeampia aloja syy-seuraussuhteiden päättelyyn kuin sosiaalitieteet yleensä, ja on täysin absurdia että esität tuollaista kommenttia. Tätä ei muuta se, että urheilun "asiantuntijat" ovat myös huonoja ennustajia, vaan tuo seikka (oikeastaan lähinnä se että he kuvittelevat olevansa hyviä ennustajia) tulee ihan tunnetuista käyttäytymisharhoista molemmissa tapauksissa.
Urheilussa parhaat vedonlyöjät eivät välttämättä ymmärrä koko lajista mitään, sillä heidän ei tarvitse. He tekevät tilastolliset analyysit ja sen perusteella arvioivat todennäköisyyksiä välittämättä syistä siellä takana. Siinä iso ero.
Ihan samalla tavalla tämä pätee politiikkaan ja sen "ymmärtämiseen" "asiantuntijoiden" tavoin. Tutkitusti jo yksinkertaiset tilastolliset menetelmät hakkaavat nämä "asiantuntijat" ennustamisessa, ja sekä jalkapallossa että politiikassa parhaat ennusteet syntyvät tilastollisten menetelmien ja muun asiantuntemuksen yhdistämisellä. Jälleen kerran epäonnistumme havaitsemaan tarvittavaa perustavanlaatuista eroa vaalien ja jalkapallon vedonlyönnin osalta.