Ei pelkkä saksan kielen taito olisi käsittelijää auttanut vaan lauseen historiallisen merkityksen ymmärtäminen.
Tällaisissa käsittelijän erehdyksissä huomaa, miten erilaisissa kuplissa me elämme.
Erittäin harvoissa hommissa työnantajaa kiinnostaa työntekijän yleissivistyksen taso, mikä on vähintään joissakin tapauksissa valitettavaa. No sitten asia kyllä kiinnostaa hetkellisesti, kun yleissivistyksen puute johtaa riittävän isoon töppäykseen.
Kun olen ohjannut työnantajan puolella toimiessani työnhakijoita soveltuvuustesteihin, niin testiin on varmaankin aina sisällytetty jonkinlainen yleistietoutta mittaava osuus. Vaikkapa 30 monivalintatehtävän + 10-15 avoimen kysymyksen patteristo erilaisista yleistietoaiheista kertoo ihan riittävästi, millä tasolla hakijan yleistietämys suunnilleen on. Kun olen osallistunut testeihin työnhakijana, niin tuon tyyppisiä osioita on tullut joskus vastaan, mutta valitettavan harvoin, ainakin ottaen huomioon millaisiin hommiin olen hakenut. Tietysti voi ajatella niinkin, että jos hakijan matemaattiset, kirjalliset ja analyyttiset kyvyt ovat kohdallaan, niin tuolla kombolla ihmiseen tarttuu myös yleissivistystä, mutta ei se aina mene niin. Aika paljon tulee vastaan kyvykkäitä ihmisiä, joiden kiinnostuksen kohteet ja kokemuspiiri ovat hämmästyttävän suppeita.
Mitä taas ketjun aiheeseen tulee, niin eri kulttuuritaustoista tulevilla ihmisillä voi olla osin erilainen setti yleissivistystä hallussaan, mutta jotain universaalin tyyppistä tietämystä voisi kuvitella kaikilla olevan. Tietyn tyyppiset asiat pitää olla ihan kiistatta hallussa, jos ollaan ihmisten kanssa tekemisissä, eikä kaiveta ojaa tms. Muutama esimerkki. Toinen maailmansota, oliko Japani yksi voittajavaltioista? Mikä pinta-alaltaan suuri valtio on Yhdysvaltojen pohjoinen rajanaapuri? Mainitse kolme maailman kymmenestä puhutuimmasta kielestä. Kuinka monta astetta on kolmion kulmien astelukujen summa? Minkä maailmanuskonnon keskeinen historiallinen henkilö on profeetta Muhammed? Mistä yhteydestä tunnetaan lause ”Arbeit macht frei”? Ihan sama mikä on ihmisen syntymäpaikka ja millainen on ihonväri, tuollaisten asioiden pitää olla tiedossa, jos tehdään töitä, joissa pitää osata erottaa asioita.
Yksittäiset huolimattomuusvirheet ja kiireessä tehdyt kämmit ovat asia erikseen, mutta luulisi PRH:n käsittelijöillä olevan perusasiat hallussa, olivatpa sitten syntyperäisiä suomalaisia tai keitä hyvänsä.