Milloin rasismi on oikeasti rasismia?

  • 698 596
  • 5 913

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
On siellä kyllä ollut melkoinen urpo rekrytoijanakin, kun palkkaa töihin tyypin, joka ei edes työhaastattelussa ota huppua pois päästä.

Totta. Tietoinen palkkaushan tuo saattaa olla, jotta mies saadaan tv-kuviin. Niin hyvässä paikassa tatutointi on. Yksi osa Orbanin julistamaa konservatiivisen Unkarin kokeilua, jossa mitataan kuinka pitkälle Orbanin Unkari voi eri asioissa mennä.
 

J.C.S.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tämä voisi aivan hyvin olla tuolla Amerikan jakautumis-keskustelussa, mutta laitetaan tänne kun on tuota sanojen ja asioiden tulkintaa täällä viimeksi harjoitettu.
Heppu nimeltä Oliver Anthony on tehnyt laulun nimeltä Rich Men North of Richmond (löytyy varmasti youtubesta, jokainen voi itse etsiä, jos kiinnostaa), jota on katsottu tällä hetkellä 39 milj. kertaa.
(Richmond on kaupunki josta melko suoraan pohjoiseen on Washington DC)

Kappale kuulostaa omiin korviini lähinnä protesti-laululta tai jopa työväenlaululta, mutta USA:ssa jotkut tunnetut alt-right hahmot ehtivät julistamaan sen oman aatteensa "taistelu-lauluksi" ja saivat väitteillään ainakin aluksi osan "woke-porukasta" nähtävästi kritisoimaan laulua. Suuren yleisön komentointi näyttäisi kuitenkin huomattavasti vähemmän repivältä.
Tuleeko tästä Hawaii-paita vai vain tuluskukkaro jää nähtäväksi.
 

Hamu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Missasit sen oleellisen pointin, eli kontekstin. Se väki mikä käyttää niitä havaijipaitoja osana "patrioottista" rekvisiittaa (muiden osien ollessa mm. AR-15 kivääri ja taktinen liivi) ovat erittäin kiinnostuneita myös "luonnollisen järjestyksen" palauttamisesta ts. ne PS:n *******t puuvillapellolle tai Afrikkaan. Kummallinen on mielestäni myös ilmoittamasi tarve suojamekanismeille kun en oikein keksi minkälainen on tarkoittamasi minunlainen jolta sillä pitää pystyä suojautumaan.

En muuten meinannut että kuuluisit siihen väkeen joka käyttää viittaa symboleillaan rotusotaan yms. epäironisesti. Ehkä nimenomaan siitä johtuen ettet semmoisiin haittapatriootteihin kuulu, et näe että niitä symboleita voidaan käyttää myös ihan tosissaan osoittamaan yhteenkuuluvuutta ihmisvihamielisten joukossa. Tässäkin tapauksessa olisi hyvä tiedostaa ettei maailma ole mustavalkoinen. Eli ihmiset eivät ole pelkästään äärioikealla tai -vasemmalla eikä symboliikka tai vaikka se vaatetus ole pelkästään absoluuttisen pahaa tai täysin merkityksetöntä.

@Hamu :lle sama huomautus että se konteksti on edelleen oleellisin. Sinänsä mikä tahansa symboli voisdaan omia minkä tahansa paskasakin toimesta ja lähinnä paskanaamojen menestyksekkyys vaikuttaa siihen, missä määrin symbolin (tai vaikka sen havaijipaidan) käyttäjä assosioidaan paskasakkiin kuuluvaksi tai niitä symppaavaksi. Suomessa ei tosiaan ole hirveämmin näitä good ol' boyssejä jotka ajavat ainakin nettifantasioissaan naisia keittiöön ja tummaihoisia orjuuteen kulttuurisotaa lietsoen ja rotusodasta haaveillen (sekä käyvät patsastelemassa pyssyt tanassa havaijipaidoissaan ja usein huonosti päälle mahtuvissa taktisissa liiveissään pyssyt kourassa esimerkiksi kaupungintalojen edustoilla esimerkiksi "epävirallisina vaalivalvojina"), niin heidän regaliansakaan ei niin mielikuvia herätä. Toisaalta on täysin ymmärrettävää ja ok että tuommoisista Suomessakin kerrotaan kun ovat näkyvä osa USA:n alt-raittereita.
Sinun ei tarvitse opettaa minulle kontekstien ymmärtämistä ja merkitystä. Ymmärrän niitä erittäin hyvin.

Minua ärsyttää se, että jotkut yrittävät omia oikeuden määrittää sanoja ja niiden konnotaatioita. Minua ärsyttää se, että jotkut haluavat omia symboleita ja määritellä niiden merkityksiä ja tulkintaa tarkoitushakuisesti uudelleen.

Lyhyesti sanottuna minua ärsyttävät ihmisten yksinkertaisuus ja kielen ja joidenkin symbolien ääripolitisoituminen. Ne johtavat typeriin kuplautumisiin, uhriutumisiin ja kahtiajakoihin. Ne puolestaan johtavat siihen, että asiallinen keskustelu on melko mahdotonta.

Yhteiskunnan todellisia ongelmia ei ratkaista kinastelemalla lillukanvarsista.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Monessakos moskeijassa olet käynyt ammuskelemassa?


Vai näyttääkös tyyppi tuossa, että hyvin menee vähän kuin sinä siinä mersussasi? En kyllä aina ihan tajua ihmisten reaktioita, ikään kun nyanssit olisi maailmasta kielletty - aina pitää helvetti olla joko tai. Eikä ikinä joskus.
Tähän saavat toki muutkin vastata kun @Hamu selkeästikään ei, eli miten tulkita tämän joukkomurhaajan ele? Ihan vaan hyvin menee tyypillä tuossa, notta tilanne on ok? Vai olisiko ehkä jotain muuta viestintää?
 

Hamu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tähän saavat toki muutkin vastata kun @Hamu selkeästikään ei, eli miten tulkita tämän joukkomurhaajan ele? Ihan vaan hyvin menee tyypillä tuossa, notta tilanne on ok? Vai olisiko ehkä jotain muuta viestintää?
Miksi minun pitäisi tuommoiseen kysymykseen vastata?

Lopeta aliarvioiminen ja provosointi. Lue tarkasti, mitä kirjoitin. Sitten voit arvioida omaa lukutaitoasi.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tähän saavat toki muutkin vastata kun @Hamu selkeästikään ei, eli miten tulkita tämän joukkomurhaajan ele? Ihan vaan hyvin menee tyypillä tuossa, notta tilanne on ok? Vai olisiko ehkä jotain muuta viestintää?

Siinäpä se pointti onkin; ei sitä voi kukaan muu tietää kuin tuo jamppa itse. Sitähän tässä nyt on ajettu takaakin, että kaikenmaailman rasismisyytökset paidan, solmion tai käsimerkin mukaan on aika perseestä, koska samalla saattaa itse syyllistyä toisen ihmisen syyttämiseen aiheettomasti rasistiksi. Ei sekään ole mielestäni kauhean hyvä tilanne.

Mulla oli viime viikonloppuna päällä Viron lipun väreihin sommiteltu huppari, jossa musta ja sininen ovat kohtuu keskeisesti esillä. Jotkut rastapäiset tytöt tulivat junalaiturilla syyttämään rasistiksi, koska "kaikki teikäläiset käyttävät sinimustaa". Se jäi vähän auki, keitä nämä "teikäläiset" ovat. Eikä tämä edes ollut ensimmäinen kerta, kun kyseinen huppari aiheuttaa tuollaista kommentointia. Minun mielestäni on todella huono asia, että nyt minä joudun tilanteeseen, jossa joudun ehkä luopumaan hyvästä pusakasta, koska se vain on väärän värinen. Tai toki, toinen vaihtoehto on sitten kuunnella näitä rasistisönkötyksiä.

Ihan samalla lailla sinimusta vaatekappale voi olla ihan aidolla rasistillakin pelkästään sinimusta vaatekappale ilman mitään piilomerkityksiä. Voi toki olla tarkoin valittukin väriyhdistelmä. Näiden kahden väliltä sen totuuden tietää taas vain ja ainoastaan se hupparia päällä pitävä taho. Ja jos piiloviestintää onkin, niin mitä sitten?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Siis periaatteessa nämä asiat ovat leijonakoruja - itsessään ei mitään pahaa, päinvastoin, mutta tietoisesti omitaan omiin rasistisiin ja kansallisradikaaleihin pyrkimyksiin yleisiä täysin hyväksyttyjä symboleja ja eleitä. Se ei tarkoita sitä, että sitä että sen ylivoimaisen enemmistön normitoiminta muuttuisi rasistiseksi tai kansallisradikaaliksi (joskin joku leijonakoru-taistelu näyttää nyt sangen surullisesti hävityltä) vaan että ihan kaikissa konteksteissa nämä asiat eivät ole viattomia vaan erittäinkin myrkyllisiä ja juurikin kaksilla rattailla matkustamisen mahdollistavia. Isketään silmää omille, kun samalla ollaan ihan viattomia, että kuka hullu ei nyt tykkää söpöistä pesukarhuista? Eli englanniksi raccooneista, eli cooneista, eli äärimmäisen halventavasta muotoilusta afrikkalais-amerikkalaisista. Onko tämä oikeasti liian vaikeata sisäistää vai eikö vain yksinkertaisesti haluta sisäistää?
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Sitähän tässä nyt on ajettu takaakin, että kaikenmaailman rasismisyytökset paidan, solmion tai käsimerkin mukaan on aika perseestä, koska samalla saattaa itse syyllistyä toisen ihmisen syyttämiseen aiheettomasti rasistiksi.
Isketään silmää omille kun samalla ollaan ihan viattomia, että kuka hullu ei nyt tykkää söpöistä pesukarhuista? Eli englanniksi raccooneista, eli cooneista, eli äärimmäisen halventavasta muotoilusta afrikkalais-amerikkalaisista. Onko tämä oikeasti liian vaikeata sisäistää vai eikö vain yksinkertaisesti haluta sisäistää?
Tästä kyllä alkaa tulla jo elävästi mieleen yläasteen ajat, kun joku keksii uusia merkityksiä eleille tai sanoille, ja sitten naureskellaan itsetietoisena ja hihitellään "tietämättömille". Siis jos muistatte niitä, että "tukka" tarkoittaakin häpykarvoja yms.

Suomen leijonasta on olemassa myös Kalevalan naarasleijona-koru, siltä varalta ettette tiedä ja haluatte käyttää leijona-symbolia, joka on tarkoitettu välittämään toisenlaista viestiä: Suomen naarasleijona
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tästä kyllä alkaa tulla jo elävästi mieleen yläasteen ajat, kun joku keksii uusia merkityksiä eleille tai sanoille, ja sitten naureskellaan itsetietoisena ja hihitellään "tietämättömille". Siis jos muistatte niitä, että "tukka" tarkoittaakin häpykarvoja yms.
Muistan, ei hyvää päivää. Prosessihan on ihan sama tässäkin, paitsi että konteksti on niin paljon toksisempi. Se täytyy modernin äärioikeiston suhteen sanoa, että ovat todellisia meemien mestareita. 4chan, 8chan, meillä ylilauta, mra etc. etc. Eli kaikki maailman ihmiset tietysti tykkäävät pesukarhuista, mutta sitten me rasistiset kansallisradikaalit tarkoitamme niillä "cooneja", äärimmäisen halventavaa nimitystä afrikkalais-amerikkalaisista. Eli jos joku loukkaantuu niin sitten on niin avoin maali, että miksi ihmeessä vihaat herttaisia pörröeläimiä? Ja omat porukat hihittävät kybällä. Lapsellista ehkä, mutta sangen tehokasta tässä nykyisessä somemaailmassa. @Jussih
 
Viimeksi muokattu:

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Miksi ei ollut? Tuskin monikaan rasismin vastainen väittää, että rasismi olisi vain valkoisten etuoikeus. Samaa paskaa ihan samassa paketissa.
Kommenttini oli sarkastinen. Ihan tiedoksi.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Parin päivän takaa, muttei ole vissiin ollut täällä. Saa toimittajia kai valikoida ihonvärinkin perusteella, mutta joissain piireissä tuota sanottaisiin rasismiksi. Nyt tuo ei vissiin ollut rasismia. Mistä näitä tietää.
Richardson ei toimillaan kyllä ainakaan siltoja rakenna. Yleisurheilu on erittäin kansainvälinen laji, mutta en ole koskaan kuullut aiemmin urheilijan valitsevan haastatteluja toimittajan etnisen taustan perusteella. Englantia puhuvana mitään kielimuuriakaan Richardsonilla ei ole kansainvälisen median kanssa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Richardson ei toimillaan kyllä ainakaan siltoja rakenna. Yleisurheilu on erittäin kansainvälinen laji, mutta en ole koskaan kuullut aiemmin urheilijan valitsevan haastatteluja toimittajan etnisen taustan perusteella. Englantia puhuvana mitään kielimuuriakaan Richardsonilla ei ole kansainvälisen median kanssa.
No tuo Richardsonin toiminta on niin puhdasta rasismia kuin vain voi olla. Jos valkoinen urheilija olisi halunnut puhua vain valkoisille toimittajille, niin nyt olisi BLM-mellakat päällä. Kyseisellä urheilijalla olisi myös luultavasti ikuinen kilpailukielto. Ja kielto olisi tietysti ihan oikein, mellakat eivät.

Vääryydet eivät lopu siihen, että niistä lähtee kostamaan ja tekee uusia vääryyksiä. Siitä tulee vain sota. Onneksi tuollaista Richardsonin kaltaista tyhmyyttä näkee harvoin. Suurin sillanrakentaja on se, joka lähtee rakentamaan siltaa vääryyttä kokeneiden puolelta. On selvää, ettei Richardsonista siihen ainakaan ole.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No tuo Richardsonin toiminta on niin puhdasta rasismia kuin vain voi olla. Jos valkoinen urheilija olisi halunnut puhua vain valkoisille toimittajille, niin nyt olisi BLM-mellakat päällä. Kyseisellä urheilijalla olisi myös luultavasti ikuinen kilpailukielto. Ja kielto olisi tietysti ihan oikein, mellakat eivät.

Vääryydet eivät lopu siihen, että niistä lähtee kostamaan ja tekee uusia vääryyksiä. Siitä tulee vain sota. Onneksi tuollaista Richardsonin kaltaista tyhmyyttä näkee harvoin. Suurin sillanrakentaja on se, joka lähtee rakentamaan siltaa vääryyttä kokeneiden puolelta. On selvää, ettei Richardsonista siihen ainakaan ole.
Pelkäänkin, että Richardsonin toimet nimenomaisesti lisäävät bensaa liekkeihin etnisten jakolinjojen jakamassa USA:ssa. Täysin poikkeuksellistahan tuo joka tapauksessa on. Kyllähän juurikin afroamerikkalaiset urheilijat ovat antaneet haastatteluja esimerkiksi Ylen valkoihoisille toimittajille. Richardsonilla on Instagram-seuraajia peräti 2,6 miljoonaa, joten merkittävästä vaikuttajasta on kyse.

Olen sitä mieltä, että mikäli Richardson haluaa ottaa kantaa maansa rakenteelliseen rasismiin, poliisiväkivaltaan ja maan syviin poliittisiin jakolinjoihin, on hänellä siihen luonnollisesti oikeus, mutta hän olisi voinut tehdä sen huomattavasti tyylikkäämminkin.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland

Parin päivän takaa, muttei ole vissiin ollut täällä. Saa toimittajia kai valikoida ihonvärinkin perusteella, mutta joissain piireissä tuota sanottaisiin rasismiksi.

"Hän oikaisi useita median edustajia hänen etunimensä lausumisesta ja vastaili sarkastisesti kysymyksiin, miten hän on onnistunut nostamaan näin paljon tasoaan."

Mulla ei ole hajuakaan, miten nimi Sha'Carri pitäisi lausua, enkä ole nähnyt lehdistötilaisuutta. Olen ratkaissut ongelman käyttämällä hänestä nimeä Sakari tai tuttavallisemmin Sakke.

Mutta itse asiaan: todella typerää käytöstä urheilijalta. Menee junttiudessaan kategoriaan Koraanin polttaja. Mitään hyvää ei tuollaisella saa aikaan. Maailmanmestarilla olisi kaikki mahdollisuudet vaikkapa voittopuheessaan tuoda esiin epäkohtia ja niiden ratkaisuvaihtoehtoja, mutta perseily on vissiin kivempaa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Pelkäänkin, että Richardsonin toimet nimenomaisesti lisäävät bensaa liekkeihin etnisten jakolinjojen jakamassa USA:ssa.
Eivät lisää. Valkoiset eivät lähde tästä kaduille, ei ole tapana. Mutta se on toki totta, että kaikessa hiljaisuudessa tämä vain taas syventää jakolinjoja. Eikä se rajoitu pelkästään jenkkilään, vaan se syventää jakolinjoja missä tahansa eri väristen välillä, koska urheilu on kansainvälistä ja tunnettu urheilija näyttää esimerkkiä. Tuli taas isoa vahinkoa sille ajattelutavalle, että yhdessä täällä pitäisi olla ja yrittää toisiamme sietää.

Mulla ei ole hajuakaan, miten nimi Sha'Carri pitäisi lausua, enkä ole nähnyt lehdistötilaisuutta. Olen ratkaissut ongelman käyttämällä hänestä nimeä Sakari tai tuttavallisemmin Sakke.
Sakari on kyllä hyvä suomennos, kiitos. Otetaan viljelyyn. Ei tätä uskalla kyllä Sakarin itsensä kuullen käyttää, sehän suuttuu.

Pitäisi Sakarin varmaan polttaa enemmän pilveä, niin olisi rennompi, ei tarvitsisi kiukutella.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Eivät lisää. Valkoiset eivät lähde tästä kaduille, ei ole tapana. Mutta se on toki totta, että kaikessa hiljaisuudessa tämä vain taas syventää jakolinjoja. Eikä se rajoitu pelkästään jenkkilään, vaan se syventää jakolinjoja missä tahansa eri väristen välillä, koska urheilu on kansainvälistä ja tunnettu urheilija näyttää esimerkkiä. Tuli taas isoa vahinkoa sille ajattelutavalle, että yhdessä täällä pitäisi olla ja yrittää toisiamme sietää.
Jos/kun hänet tulevaisuudessa sivuutetaan haastattelualueella kpkonaan, tarjoaa se maukkaan syyn uhriutua rasismista.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Eivät lisää. Valkoiset eivät lähde tästä kaduille, ei ole tapana.
Voisin kyllä USA:n historiasta palauttaa mieliin tosi moninaisiakin kertoja, kun valkoiset lähtivät kaduille. Oli brutaalina tapana. Toki ajat ovat muuttuneet, mutta ei siis mikään synnynnäinen geneettinen ominaisuus vaan kyky tähän on myös ihan valkoihoisilla.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Voisin kyllä USA:n historiasta palauttaa mieliin tosi moninaisiakin kertoja, kun valkoiset lähtivät kaduille. Oli brutaalina tapana. Toki ajat ovat muuttuneet, mutta ei siis mikään synnynnäinen geneettinen ominaisuus vaan kyky tähän on myös ihan valkoihoisilla.
Genetiikasta tai historiasta en puhunutkaan, ja tarkoitin vain nykyaikaa. Kyllä, valkoisetkin ovat joskus hulinoineet. Mutta jos otetaan vaikka ajanjakso 60-luvulta tähän päivään, niin kyllä se on aika selvästi sitä toista jengiä ollut, joka on kaduille lähtenyt. Enkä väitä, etteikö sen taustalla olisi ollut ihan todellisiakin ongelmia, mutta jälki on ollut todella rumaa. En myöskään usko, että tuolla on kovin paljon mitään saavutettu, ei se ole ristiriitoja ainakaan lieventänyt.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Huomasitteko miten USA:n viestijoukkueen ankkuri Lyles teki näyttävän ok-käsimerkin maaliviivan ylitettyään.
Kommentaattori Raja toki heti tiesi kertoa, että Lyles viittasi sillä kolmeen kultamitaliinsa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös