Tuohon liittyen, jostain syystä Suomessa media (kuten YLE, HS) loi Suomesta rasistista valtiota mm. Euroopan eri maiden tutkimustuloksia lainaamalla, mutta jättäen niistä pois kaiken sen, mikä olisi kertonut suomalaisten olevan keskimääräinen tai senkin alle rasismissaan.
Suomessa uutisoitiin muslimien olevan viharikosten kohteena. Jäi kuva, että me me teemme viharikoksia heitä vastaan, koska vihaamme muslimeja ja he ovat uhreja. Mutta todellisuudessa asia ei ole näin. Muslimeita vastaan Suomessa hyökkäävät luokkaa 80 prosenttisesti äärimuslimit. Siis ne, jotka rankaisevat väärästä pukeutumisesta tai väärästä ystävästä.
Meillä on siis ääriajatteluun taipuvaisia ääri-islamisteja, jotka suorittavat muslimeihin kohdistuvia viharikoksia. Tämä on syytä tunnistaa kuten vihamielinen ja perusteeton islamisoitumisella pelottelu, joka taas helpottaa islamofobialla syyllistämistä.
Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos Pew selvitti 15 Euroopan maan kansalaisten uskonnollisia asenteita vuosina 2017–2018. Suomalainen media valitsi uutiskärjeksi sen, että muihin tutkittuihin maihin verrattuna asenteet islamiin näyttivät arvojen osalta jyrkimmiltä Suomessa. Olemme siis muita enemmän rasisteja. Aivan kärjessä.
Todellisuudessa näin ei ollut edes Pew:n tutkimuksessa. Media vain valitsi sen osan, joka teki meistä muita suurempia rasisteja. Suomalaiset olivat kaikista tutkituista maista sallivimpia musliminaisten uskonnollisen pukeutumisen suhteen. Muslimien läsnäolo häiritsi suomalaisia tutkituista maista vähiten. Kaikkiaan 83 prosenttia suomalaisista hyväksyi muslimin naapurikseen. Sellaiseen harvan maan kansalaiset pääsivät.
Media loi Suomesta kuvan yhtenä Euroopan syrjivimmistä maista, vaikka Suomessa muslimien uskontoon perustuva syrjintäkokemus on alhaisimpia kaikista tutkituista EU-maista. Miksi suomalainen media teki näin? Tähän löytyy monia vastauksia. Näitä suomalaisen median vääristeltyjä juttuja on myös lainattu ulkomaisissa julkaisuissa. Puistattavaa.
Lähteenä on käytetty Pew:n tutkimusta sekä alle linkitettyä Suomen Kuvalehden tutkija Esko Kähkösen haastattelua 2020.
Uskonnollisten viharikosten kohteet ovat Suomessa pääosin muslimeja – ja niin ovat myös rikosten tekijät, kertoo tutkimus
Media luo väärää kuvaa Suomesta yhtenä Euroopan syrjivimmistä maista, sanoo teologian tohtori, uskontotutkija Esko Kähkönen.suomenkuvalehti.fi
Itse olen tässä viime vuosien aikana kallistunut siihen suuntaan, että toimittajat ovat nykyisin sivistymättömiä ja muutenkin yksinkertaista sakkia. Toimittajat vain kopioi jostain tutkimuksesta suoraan jotain pätkiä ymmärtämättä, mitä on todellisuudessa tutkittu ja minkälaisiin lopputuloksiin on päädytty. Niitä tuloksia ei tietenkään osata vertailla muiden maiden tuloksiin, koska mitään ohjeita siihen tutkimukseen kylkeen ei ole laitettu niin lyhyesti, niin toimittaja jaksaisi niitäkään lukea. Sitten näitä juttuja julkaistaan lehdissä niille suomalaisille, jotka uskovat kaiken, "koska se lukee lehdessä ja suomalainen media on luotettavaa". Suomeakaan ei tarvitse enää toimittajan osata oikeinkirjoittaa.
Surulliseksi on mennyt maailma, kun koko ajan pitää miettiä kaikenlaisia piilomerkityksiä ja -aggressioita. Mitä tapahtui sille, että jos ihminen sanoo tai tekee jotain väärin tai hölmösti, häntä voidaan korjata, mutta siitä virheestä ei vedetä pitkälle meneviä johtopäätöksiä? Nyt ihmiset profiloidaan rasisteiksi ja sovinisteiksi ja vaikka miksi, vaikka kysymyksessä olisi vain lipsahdus vahingossa eikä olisi tarkoittanut mitään pahaa. Tämä johtaa siihen, että moni vetäytyy entistä enemmän poteroihinsa eikä vahingossakaan edes halua tutustua kehenkään vähänkään erilaiseen ihmiseen. Oikea syrjintä on jotain ihan muuta kuin huono tilannetaju, vailla pahoja tarkoitusperiä.
Minä aion jatkossakin kysyä ihmiseltä hänen taustoistaan, kuten olen tehnyt tähänkin asti. Se vain tapahtuu hienovaraisesti keskustelemalla ja johdattelevia kysymyksiä esittämällä. Niistä vastauksista saa sitten aihetta lisäkysymyksille. Tällaista keskustelua sanotaan toiseen ihmiseen tutustumiseksi. Värillä, rodulla (saako tätäkään sanaa enää käyttää?) kotimaalla tai uskonnolla ei ole mulle mitään väliä.