Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 913 936
  • 81 126

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tänään kuulin uuden mahdollisen tulevan ongelman. Oireeton long covid. Sen kanssa on oltava tarkkana.
Koko long Covid näillä tämän hetkisillä tiedoilla vaikuttaa hyvinkin epämääräiseltä, jotta sillä voitaisiin perustella rajoituksia. Lähinnä tuntuu, että jotain on taas pitänyt vetää hatusta, jotta voidaan viivyttää normaaliin paluuta.
 

Röda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Möyrivä IFK
Mikä on se syy mikä estää sinun normaalin elämän? Maskisuositukset tietyissä paikoissa vai joku muu vääryys mitä et voi sietää? Itse käyn töissä, kaupoissa ja harrastuksissa ihan normaalisti. Ainoa poikkeus on maskin käyttö työpaikalla ja kaupoissa. Sen kanssa pystyn elämään ihan hyvin.
Onko korkeakouluopiskelijoiden 1,5 vuotta yhtäjaksoisesti jatkunut kotona läppärin tuijottaminen sitä normaalia elämää? Ainiin, mutku sulla on sun harrastukset ja työt niin kyllä kaikille muillekin nämä rajoitukset maistuvat ihan saatanan hyvältä.

Osalla ihmisistä nämä rajoitukset ovat vieneet valtavasti kokemuksia ja elämää, mitä ei koskaan voi saada takaisin. Arvostaisin, jos voitaisiin miettiä edes sentti omaa nenää pidemmälle ennen julistusta, ettei rajoitukset vaikuta pahasti elämänlaatuun. Kyllä vaikuttaa ja kyllä vituttaa, todella monia. Mutta jäljitellään, testataan ja ihmetellään long covidia ihan kaikessa rauhassa vaan.
 
Viimeksi muokattu:

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Jännä miten ravintola-ala syyttää nyt kaikesta koronaa. Ennen koronaa työntekijät pidettiin löysässä hirressä nolla-soppareilla ja ekstra-soppareilla. Nyt tää sama porukka on löytäntyt koronan aikana työtä, mistä saa vakiintuneet tunnit säännöllisellä tulolla. Alalla on muutenkin huonohkot palkat, ja asiakkaat ovat nyt tehneet työstä vielä raskaampaa.
Olen nyt sivusta tuota seurannut jonkin aikaa, kun ruokapaikkoihin tulee jatkuvalla syötöllä porukkaa ovista ja ikkunoista. Joku voisi tietysti ajatella että tämä on hyvä asia...
Noh, itse asiakkaat eivät nyt ymmärrä sitä, että kun paikat ovat täynnä, niin ihan heti et pääse istumaan, saati saa ruokaa naaman eteen. Tämä taas johtaa henkilökunnan ala-arvoiseen kohteluun, haukkumiseen, sekä tarjoilijoiden itkettämiseen. Ja tällainen meno on siis n. Paremman väen ravintolassa.
Samaan aikaan omistaja haluaa maksimoida voitot, eikä halua palkata lisää väkeä. Tämän seurauksena porukka töissä aivan loppu, ja koska sana kiirii, niin nyt sinne ei saada ketään edes rahalla. Ja meno on ollut tällaista heti alun sulun jälkeen. Joten turha vedota siihen, että on tullut vaikka yllätyksenä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Hollannissa tartuntojen määrä kääntynyt jyrkkään laskuun.


Espanjassa saatu tartuntojen kasvu tasaantumaan.


Brasiliassa 7 päivän liukuva keskiarvo tartuntojen osalta puolittunut kuukaudessa.

 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tartuntojen nollaaminen on aika lähellä "mission impossible" omasta näkökulmasta. Minusta kysymys on enemmänkin se, kannattaako väkisin yrittää estää tartuntoja hirveänä resurssisyöppönä, jos kuitenkaan emme pysty sulkematta/poistamatta kohtaamisia saamaan mitään todellista vaikutusta aikaan? Tästä puhui myös mm. HUSin Asko Järvinen. Mun mielestä pitäs vähän kysellä, onko toi edes järkevää. Toki varovaisempiakin kantoja on asiaan.

Tämä on juurikin näin. Tämä tartuntojen nollaaminen ei mielestäni ole - onneksi - esiintynyt keskeisten asiantuntijoiden tai päättäjien puheessa aikoihin, koska se ei ole realismia. Toki se esiintyy kumman usein tietyn siiven puheissa, kun annetaan ymmärtää, että se olisi mukamas joku mittari, jonka mukaan yhteiskunta avataan. Tai sitten se on joku kriteeri, minkä me koronaan edelleen vakavasti suhtautuvat vaadimme, ennen kuin uskallamme ottaa maskit pois nukkumaan mennessämme. Tämä viimeinen lause oli vähän samalla mitalla kirjoitettu pienimuotoinen kärjistys.

Delta-variantista oli Ilta-Sanomien mittakaavassa varsin pätevä uutinen:


Tuossa oli minusta keskeistä se, mistä spekuloin hieman joskus aiemminkin: asiantuntijoilla on vahva epäilys, että tauti on muuttunut jonkin verran vaarattomammaksi. Tämä selittyy osin sillä, että tauti on entistä enemmän puhtaampi hengitystieinfektio, joka vaikuttaa vähemmän keskushermostoon. Tästä osoituksena se, että haju- ja makuaistin häiriöt ovat jääneet tyyppioireista pois. Tämä on minusta erinomainen uutinen, koska näin maallikon rajoittamattomalla pätevyydellä veikkaisin, että tämä vähentää runsaasti myös long-covidin ikävimpiä oireita, kuten tätä ns. aivosumua.

Toki tuossa spekuloidaan sitäkin vaihtoehtoa, että käsitys lievemmästä taudinkuvasta voi osittain selittyä silläkin, että tauti jyllää nyt nuorten parissa.

Ruotsissa on nyt tilastoitu tätä Long-covidia vähän kattavammin. Tämän artikkelin mukaan lokakuusta 2020 alkaen tuo on tilastoitu noin 25 000 ihmisellä.


Mutta samat ihan aiheelliset kritiikit esitetään Ruotsissa kuin täällä meilläkin:

Pitkän koronan saaneiden hoito ja itse diagnoosikin jakavat kuitenkin mielipiteitä Ruotsissa. SVT:n haastattelema lääkäri arvostelee sitä, jos pitkä korona todetaan potilaalla, jolla ei ole koskaan virallisesti todettu koronatartuntaa ja pelkää, että joku muu terveydellinen ongelma jää huomioimatta sen takia.

Tämä seuraava on taas ihan validi pointti artikkelista, ja vahvistaa kyllä sitä, että long-covid ei ole pelkkää höpöhöpöä, ja näyttöjä siitä, että kyseessä on ihan varteenotettava riski nuorille, ilmeisesti löytyy enemmänkin, kuin vain yksi pieni norjalaistutkimus - kuten täällä on esitetty (tai näin tulkitsen, kun tuossa puhutaan tutkimuksista monikossa). Toki Ilta-Sanomien ollessa kyseessä, ei tästäkään voi täyttä varmuutta sanoa. Aihetta kuitenkin tutkitaan, ja se on hyvä.

IS UUTISOI viime viikolla, että Suomessa on useita tuhansia koronavirustartunnan saaneita, jotka kärsivät pitkäkestoisesta koronasta. Jälkitaudin saaminen ei riipu sairastetun taudin vaikeusasteesta, sanoi neurologian emeritusprofessori ja Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine.

– Uusimpien tutkimusten mukaan näyttää yllättäen siltä, että nimenomaan nuorille, alle 30-vuotiaille ja lievän taudin sairastaneille, pitkäkestoinen korona tulee useammin kuin muille.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Australian tilanne alkaa olla jo surkuhupaisa. Olisi mielenkiintoista päästä lukemaan paikallista Jatkoaikaa ja katsoa, miten polarisoitunut ilmapiiri palstalla olisi. Osassa maata on saatu vetää käytännössä koko epidemian ajan ilman mitään rajoituksia ja osassa taas sitten ollaan kärvistelty täyssulussa säännöllisin väliajoin. Löytyyköhän perthiläiseltä myötätuntoa melbournelaisia kohtaan? Täältä saatujen kokemusten perusteella en löisi vetoa sen puolesta.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
TAYS rekisteröinyt tänään 30 uutta koronatapausta. Viime tiistaille rekisteröity 26 tartuntaa. Ma-ti rekisteröity 68 tartuntaa, viime viikon ma-ti 55 tartuntaa. Pientä rauhoittumista kasvussa näkyvissä? Toki voi mennä heilunnan piikkiin.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä se varmaan nyt silti pitää tuijottaa sitä sairaaloiden koronapotilaiden lukua. Jos verrataan influenssaan tai muihin viruksiin, niin meillähän olisi edessä nyt siis jatkuva epidemia ja taas influenssa on enemmän kausiluontoinen, jonka kauden odotetaan nyt alkavan siis entistä aikaisemmin.

Tarkoitan tällä sitä, että jos meillä on ympäri vuoden 50 sairaalapotilasta, joista 10 on teholla, niin se on kyllä iso ongelma.

Siksi siis rokotekattavuus pitäisi saada korkealle ja passin vaatiminen olisi tässä hyvä porkkana joka sisältää kepin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
TAYS rekisteröinyt tänään 30 uutta koronatapausta. Viime tiistaille rekisteröity 26 tartuntaa. Ma-ti rekisteröity 68 tartuntaa, viime viikon ma-ti 55 tartuntaa. Pientä rauhoittumista kasvussa näkyvissä? Toki voi mennä heilunnan piikkiin.

Vähän veikkaan, että Tammerfest tulee väkisinkin nostamaan lukuja, mutta ne näkyvät vasta parin päivän päästä. Ainakin altistumisia on viime aikoina tullut ravintoloista varsin paljon, ja todella vilkas viikonloppu ei varmasti tee poikkeusta.

Onko tuolla sitten mitään merkitystä kokonaiskuvassa, on sitten kokonaan toinen asia.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kiinassa ollut eniten tartuntoja sitten tammikuun. Olenko ainoa, joka toivoo koronan leviämistä tuolla? Itseä vituttaa, että nuo todennäköisesti laittoivat tuon taudin liikkeelle ja silti elävät suht normaalia elämää muuhun maailmaan verrattuna.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Ei kyllä hetkeen ole kiinnostanut enää koko korona. En tiedä, jossain vaiheessa vain kiinnostus lopahti täysin koko asiaan, enkä mitenkään tietoisesti tuota tehnyt. Päivittäiset tartunnat, tartuntojen kehitys, aivan se ja sama. Kun tätä ei kuitenkaan saada maapallolta poistettua ja rokotteet ovat kehitetty, niin miksi tästä oikeastaan enää pitäisi jauhaa? En tiedä. Vapauttava tunne, kun on päässyt tästä päivittäisestä tartuntojen tuijotuksesta ja tartuntojen trendin ihmettelystä eroon.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Kiinassa ollut eniten tartuntoja sitten tammikuun. Olenko ainoa, joka toivoo koronan leviämistä tuolla?

No sieltä voi muhia seuraava paha variantti niin ei oikein osaa toivoa koronan leviävän sielläkään holtittomasti.
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Kiinassa ollut eniten tartuntoja sitten tammikuun. Olenko ainoa, joka toivoo koronan leviämistä tuolla? Itseä vituttaa, että nuo todennäköisesti laittoivat tuon taudin liikkeelle ja silti elävät suht normaalia elämää muuhun maailmaan verrattuna.
Älä laita tällästä edes vitsillä.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
No sieltä voi muhia seuraava paha variantti niin ei oikein osaa toivoa koronan leviävän sielläkään holtittomasti.

Kiinassa on vielä se että väki on aika pitkälle rokotettu siellä omilla rokotteilla, joiden teho ei välttämättä ole parhaimpien rokotteiden tasoa. Tosin se ihmetyttää kyllä että miksi Kiina sitten on selvinnyt lopulta näin hyvin tähän asti, sen kyllä ymmärtää että siellä on moni käytäntö erilainen, mutta populaa sen verran että luulisi ainakin paikallisia epidemioita olevan tämän tästä. Vaikka virallisia lukuja nostettaisiin selkeästi nykyisestä olisi se silti yksi maailman parhaimpia selvinneitä maita. Herää kysymyksiä esim. siitä että onko väestö jo entuudestaan immuuni sairaudelle ja käynyt kansan läpi paljon aikaisemmin?
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Vähän veikkaan, että Tammerfest tulee väkisinkin nostamaan lukuja, mutta ne näkyvät vasta parin päivän päästä. Ainakin altistumisia on viime aikoina tullut ravintoloista varsin paljon, ja todella vilkas viikonloppu ei varmasti tee poikkeusta.

Onko tuolla sitten mitään merkitystä kokonaiskuvassa, on sitten kokonaan toinen asia.
Tammerfest tulee näkymään tartuntojen määrissä ja tänään Pirkanmaan koronanyrkki tms. tulee antamaan valitettavasti kokoontumisia koskevia esityksiä. Näin pahoin pelkään. Olisi nyt vaan oltu ilman näitä saatanan kisaturisteja ja kännissä hilluvia ja halailevia terassi/baariääliöitä.

Mutta kun minä minä minä haluan ja on kesä ja mulla loma ja niin edelleen. Vastuullisuus ja järki on laitettu liian monella samaan romukoppaan.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Mutta kun minä minä minä haluan ja on kesä ja mulla loma ja niin edelleen. Vastuullisuus ja järki on laitettu liian monella samaan romukoppaan.
Niin, on se kumma, kun ihmiset haluavat kesällä elää, nähdä toisiaan ja nauttia vaikka musiikista. Jos mitään ei saisi nyt tehdä, niin mitä koskee ne rajoitukset, joita niin kovin pelätään?
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Ei kyllä hetkeen ole kiinnostanut enää koko korona. En tiedä, jossain vaiheessa vain kiinnostus lopahti täysin koko asiaan, enkä mitenkään tietoisesti tuota tehnyt. Päivittäiset tartunnat, tartuntojen kehitys, aivan se ja sama. Kun tätä ei kuitenkaan saada maapallolta poistettua ja rokotteet ovat kehitetty, niin miksi tästä oikeastaan enää pitäisi jauhaa? En tiedä. Vapauttava tunne, kun on päässyt tästä päivittäisestä tartuntojen tuijotuksesta ja tartuntojen trendin ihmettelystä eroon.
Samaa mieltä, ei voisi oikeastaan enää vähempää kiinnostaa ilmaantuvuudet sun muut. Olin viikonloppuna möksällä ja nyt vasta eilen huomasin ensimmäistä kertaa, että lauantaina oli 570 uutta tartuntaa. Siihenkin reaktio oli luokkaa "jaahas, asia selvä", ihan kuin melkein mihin tahansa uutiseen. Nyt vain kuumeisesti odottaa paluuta normiin senkin osalta, että pääsee lähiopetukseen yliopistolle sekä että maskien käyttö alkaisi pikkuhiljaa loppumaan. Ihan vain sen vuoksi, että maskit muistuttavat olemassaolollaan jatkuvasti tästä perkeleestä ja näin olleen niiden väheneminen katukuvassa merkitsisi symbolisestikin paluuta normaaliin.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Tammerfest tulee näkymään tartuntojen määrissä ja tänään Pirkanmaan koronanyrkki tms. tulee antamaan valitettavasti kokoontumisia koskevia esityksiä. Näin pahoin pelkään. Olisi nyt vaan oltu ilman näitä saatanan kisaturisteja ja kännissä hilluvia ja halailevia terassi/baariääliöitä.

Mutta kun minä minä minä haluan ja on kesä ja mulla loma ja niin edelleen. Vastuullisuus ja järki on laitettu liian monella samaan romukoppaan.
Kesä on mennyt kaikin puolin ihan hyvin, ja suurempaa panikointia ei ihme kyllä ole tapahtunut, eli järki on ainakin toistaiseksi voitolla. Toivottavasti loppukesäkin saataisiin olla ilman kaikenlaisia, normaali-ihmisen yläpuolella olevia, muiden käytöstä ammatikseen moraalisoivia ääliöitä. Tai vaikka ei pystytä, niin toivottavasti näiden myrkyllinen ajatusmaailma ei tartu päättäviin tahoihin.

Pahoin pelkään, ettei näin käy. Mutta toivossa on ihan hyvä elää.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Helsingin kaupungin seurannassa rekisteröity eiliselle 120 tartuntaa. Kohtuullisessa nousussa taas. Huominen näyttää suuntaa, toivottavasti ei tule mitään järjettömiä lukemia.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Helsingin kaupungin seurannassa rekisteröity eiliselle 120 tartuntaa. Kohtuullisessa nousussa taas. Huominen näyttää suuntaa, toivottavasti ei tule mitään järjettömiä lukemia.

Ainakin testeihin oli Helsingissä eilen 13 000 ihmisen jono ja testiajan sai vasta 20 h päähän. Eri asia on sitten se, mikä on positiivisten osuus tuosta massasta. Ilmeisesti kesäflunssaa on liikkeellä tai sitten matkailijat ruuhkauttavat testausta myös. Kesälomat voivat toki vaikuttaa ja ainakin lomien loppuessa testiin mennään varmasti herkemmin.
 

ML17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Ainakin testeihin oli Helsingissä eilen 13 000 ihmisen jono ja testiajan sai vasta 20 h päähän. Eri asia on sitten se, mikä on positiivisten osuus tuosta massasta. Ilmeisesti kesäflunssaa on liikkeellä tai sitten matkailijat ruuhkauttavat testausta myös. Kesälomat voivat toki vaikuttaa ja ainakin lomien loppuessa testiin mennään varmasti herkemmin.
Positiivisten osuus on viime aikoina ollut noin 2,5 prosenttia eli reilu 300 tartuntaa tuolta voisi olla odotettavissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös