Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 204 697
  • 81 140

sirtyg

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & feikkiheikit
Astma on kuitenkin monelle uimarille lähes "ammattitauti", joten sekin voi vaikuttaa.

Jep ja huippu-urheilijan elämä jättää aina jälkensä myös hermostoon, kun kehoa on rääkätty ammattimaisesti se 20 vuotta. Vääristynyt ajatus, että kovimmat atleetit olisivat näissä jotenkin erityisen vahvoilla, yksilökohtaisia eroja unohtamatta.

Kuntosalikeskustelu kummastuttaa myös minua. En ole nyt kohta kahteen viikkon käynyt, mutta olen ohimennen tehnyt havainnon ettei siellä ole yhtään ketään ja ajattelinkin huomenna poiketa. Ei tosiaan ole ollut ikinä tapana nuoleskella tankoja tai lattioita. Näinä päivinä jäänyt naaman rapsuttelu sekä ym. silmien hierominen jopa puhtailla käsillä pois, joten ei tapahdu kuntosalillakaan. Ymmärrän toki yskän, mikäli salilla olisi enemmän ihmisiä.

Aerosolitartunnan mahdollisuus mietityttää myös. Esimerkiksi USA:lla on kaikki maailman tiedustelutieto mitä vain voi olla, kaikki maailman tutkijat ja osaaminen. Hilluisiko siellä oikeasti maan presidentti toimittajien ja adjutanttiensa seurassa tiiviissä tilassa Valkoisen talon sisällä tiedotustilaisuuksia pitämässä, mikäli tuo tartuntamalli olisi edes teoriassa mahdollinen? Ilman varsinaista yskimistä siis.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Italiassa kuolemat nousi taas +743 uutta, kun kaksi päivää oli laskussa.

Kaverin kanssa oli juttua ja tiesi kertoa, että kiinalaiset omistaa kuulemma ison osan Italian muotiteollisuudesta. Pohjois-Italiassa asuu paljon kiinalaisia, jotka on töissä alan tehtaissa ja esim. Milanosta on suorat lennot Wuhaniin. Pahinta tässä on ilmeisesti se, että lentoja ja liikennettä ei ole katkaistu ajoissa ja Wuhanista on tullut hemmetisti virusta Pohjois-Italiaan. Ja tässä on nyt tulos.
 

Jeffrey

Jäsen
Kuuntelin tuossa Joe Roganin podcastia ja siinä kerrotiin parista hyväkuntoisesta äijästä jotka menneet aivan paskaksi coronan saatuaan. On tullut keuhkokuumetta yms päälle. Kyllä nuo aina pistää mietityttämään ja pakko myöntää että viime päivinä vähän ote lipsunut ja on tullut vähän liikaa mentyä esim kaupoille.

Pahintahan tässä on että ei tiedä ollenkaan millaisena se mahdollinen pöpö tulee itelle jos on tullakseen.

Mielestäni tällaisen ylikorostaminen koronan takia on vähän turhaa. Tottakai kova kuume ja mahdollinen keuhkokuume vie nuorenkin heikkoon happeen. Siitä kuitenkin nuori yleensä toipuu melko hyvin. Itse sairastin virusperäisen keuhkokuumeen intissä, ja olisin todennäköisesti tuohon kuollut ilman kuumeen laskemista lääkkeillä. Mittari kävi parhaimmillaan siellä 41, ja tottakai olin tuolloin aivan paskana. Sitten taas kun kuume laskettiin niin olo koheni ihan minuuteissa.

Keuhkokuumeen sairastaa vuodessa 50 000 suomalaista. Ja kuten sanoin niin on toki myös nuorelle varsin inha tauti varsinkin jos kuume karkaa kovaksi. Silti tätä nyt on mielestäni turha kylvää kauhua koronan osalta siitä, että se olisi jotenkin poikkeuksellisen raju tauti joka vetää nuoren hyväkuntoisenkin paskaksi. Ja tottakai eriasteiset julkkikset nyt tarvitsevat oman palstatilansa.
 

teppana

Jäsen
Googlatkaapas lääke nimeltä favipiravir kauppanimeltään Avigan. On ihan mielipuolista että talous tuhotaan taudilla johon olisi helppo ja yksinkertainen hoito, mutta byrokraatit eivät anna sitä käyttää.


Tässä lainaus wikipediasta:

On 17 March 2020, Chinese officials suggested that Favipiravir seemed to be effective in treating COVID-19 in Wuhan and Shenzhen.

A study on 80 patients comparing it to lopinavir/ritonavir found that it significantly reduced viral clearance time to 4 days, compared to 11 days for the control group, and that 91.43% of patients had improved CT scans with few side effects. The limitation of this study is that it was not a randomized double-blinded placebo-controlled clinical trial.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Eihän tuota kukaan tiedä, jos ei edes kyselytutkimusta aiheeseen liittyen ole olemassa, olipa kyseessä sitten korona tai jokin muu sairaalahoitoa vaativa sairaus. Sinänsä näen Byvajetin ja Jani82:n viesteissä pointin, että tuo voi hyvinkin pitää paikkaansa muulloinkin kuin saattohoidon loppuvaiheessa, ja eutanasia-aiheesta voisi käydä parempaa keskustelua.
Tämä on nyt otsikon aiheeseen liittymätön kommentti. Ehkä se hyväksyttäköön.

Vanhustutkimus ei onneksi ole Star Trekin final frontier ja siitä on tehty varsin paljon tutkimusta mm. hoitotieteen, sosiaalipolitiikan ja yleislääketieteen puolella.

Vanhuksilla on varsin paljon elämänhalua jäljellä vaikka he joutuisivat vuodepotilaaksi tai muuten vastaavaan sairaalahoitoon. Moni toki tietää, että Suomen vanhainkodeissa on paljon elämänhaluisia vanhuksia joiden liikuntakyky on jo rajoittunut ja miltei kaikki heidän toimintansa tapahtuu vanhainkotien seinien sisäpuolella.

Todetaan vielä, että eutanasiaan liittyen keskustelu koskee erittäin pientä osaa vanhuksista. Koronan uhka koskee liki heitä kaikkia. Mielestäni tässä on todella huomattava ero havaittavissa.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
En ymmärrä kuinka joku voi ensin todeta, että kuoleminen on luonnollinen asia sekä ihmetellä miten niin moni nykyään ei kohtaa kuolemaa.
ja sen jälkeen sama tyyppi tarjoaa vanhuksille täysin luonnotonta kuolemaa eli eutanasiaa.

Jos joku on etääntynyt kuolemasta ja ihmisyydestä niin edellämainittu sankari....
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Laajempi artikkeli ihan suomenkielellä.

Avigan eli famipirar saattaisi Euroopan lääkeviraston EMAn seulan läpäistä varoituslaputettuna jopa kuukaudessa, mutta joku THLn johtaja varoisi silti tuolia perseensä alla niin paljon, että Suomessa kestäisi vuoden sen saaminen käyttöön (VAROITUSLAPUTETTUNA).

No, luultavasti negailin turhaan ja väärin perustein, kyllä THL EMAa uskoo, WHOn pellejä ei niinkään.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Kannatan mallia, jossa terveydenhoito oikeasti toimisi ja siihen satsattaisiin, mutta ihmisten hoitamiselle olisi rahallinen katto. Kun esimerkiksi syöpähoidoissa tulisi raja vastaan, hoidot lopetettaisiin ja ihmiselle tarjottaisiin vaihtoehdoiksi yksityinen rahoitus, kipua helpottavat hoidot tai eutanasia.
Kolme ja puoli vuotta sitten syksyllä minulla diagnosoitiin kaksi syöpää, joiden molempien kohdalla elinajanennusteeni viiden vuoden päästä oli noin 50%. Sain erinomaista hoitoa: leikkauksia, sädehoitoa ja sytostaatteja. Hoitohenkilökunta oli myös hyvin empaattista. Tuolloin ajattelin, että en ole turhaan maksanut vuosikymmeniä veroja. Oli fyysisesti aika rankka syksy, mutta ei niinkään henkisesti, koska olen aika sopeutuvainen kulloiseenkin elämäntilanteeseen. Syöpien kolmevuotiskontrolleissa minut on todettu täysin terveeksi.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Tämähän on pelkästään hyvä juttu, kunhan eivät mitään rapukestejä järjestele 100 paikallisen ja mökkinaapurin kanssa. Omissa oloissaan ja rauhassa, niin eivät kuormita mitään sairaanhoitopiiriä ja jos isompaa oiretta tulee, niin eiköhän tuolta jengi melko nopsaan palaa HUSin alueelle. Kuka nyt mökillä sairaana viitsisi pyöriä? Vähenee turha ulkoilu ja hyöriminen täällä betonihelvetissä, mistä kaikki ei valitettavasti pääse pois altistumasta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuume on vähän henkilökohtainen asia kuinka kukin sen kokee. Osa väestä alkaa suunnilleen nähdä harhoja kun 39 astetta lähestyy ja osa vielä on suhteellisen toimintakykyinen 40 asteen lukemissa ja liikkuminen sisätiloissa ym onnistuu.

Tämä on harvinaisen totta. Ja kun ikää tulee, tämäkin tuntuu muuttuvan. Itse sairastin 80-luvun puolivälissä n. 5-6 -vuotiaana keuhkokuumeen. Mittari näytti lääkärissä 40.5 asteen lukemia ja tulehdusarvot olivat aika rajut. Mutta vointi oli silti yllättävän pirteä. Tulehdusarvojen perusteella lääkäri olisi normaalisti pohtinut sairaalaa, mutta kun olin kuitenkin olosuhteisiin nähden hyvävointinen, ja äiti sattui olemaan sairaanhoitaja, sain jäädä kotiin.

Aikuisiällä kuume nousee harvemmin, mutta jo 37.5 ylitys vetää väsyneeksi. Ennätys aikuisiällä taitaa olla vain 38.9, ja silloin olin 27-vuotias. Viimeisin influenssa. Sen jälkeen rokote on tullut aina otettua, ja se on toiminut. Noissa lukemissa tuli kyllä oltua aika heikossa kunnossa ja väsyksissä. Taisin torkkuja melkein koko päivän ja yöllä nukuin melkein kellon ympäri.

Pienellä kauhulla odotan, että mitä tämä epidemia tuo tullessaan. Eiköhän perusterve nelikymppinen siitä toivu, mutta eivät nuo rajuimmat oirekuvaukset kyllä mitään kivoja ole.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
90-luvun lamassa 2000 ihmistä päätyi tekemään itsemurhan - näillä koronaviruksen vastatoimilla tulee olemaan ihmisuhreja. Kuten Wall Street Journalin toimitus toteaa, ei mikään yhteiskunta voi uhrata taloutta terveyden alttarilla; hyvinvointivaltiolla ja toimivalla, universaalilla terveydenhuollolla ei ole tulevaisuutta ilman vahvaa taloutta.

Kukaan ei ole tappamassa riskiryhmään kuuluvia. Ajatus on lähestyä rajoitustoimissa koko yhteiskunnan lamauttamisen sijaan heidän eristämisestään ja suojelemisestaan.

Wall Street Journalin höpinöillä voi pyyhkiä ahterinsa. Tästä maailmasta ei raha lopu, kyse on enemmänkin tahdosta, siitä mihin rahat suunnataan paskan osuessa tuulettimeen. Raha on ihmisen keksintö ja ihmiset päättävät siitä miten ja mihin sitä käytetään. Kun pankkikriisi jysähti rapakon takana niin otettiin käyttöön sosialistisia keinoja pankkisektorin pelastamiseksi, olisi annettu mennä heikkojen nurin, vahvat aina selviävät. Ihan kuin tässä koronakriisissäkin,ainakin joidenkin mielestä.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Avigan eli famipirar saattaisi Euroopan lääkeviraston EMAn seulan läpäistä varoituslaputettuna jopa kuukaudessa, mutta joku THLn johtaja varoisi silti tuolia perseensä alla niin paljon, että Suomessa kestäisi vuoden sen saaminen käyttöön (VAROITUSLAPUTETTUNA).

No, luultavasti negailin turhaan ja väärin perustein, kyllä THL EMAa uskoo, WHOn pellejä ei niinkään.


Tärkein syy siihen miksi tuon käyttöönotto kestää, löytyy piilotettuna itse linkitetyn jutun tekstistä:

Etelä-Koreassa Avigan-lääkettä ei ole otettu käyttöön, koska terveysviranomaisten mukaan sen tehokkuudesta koronaviruksen hoidossa ei ole tarpeeksi luotettavaa dataa.

Eli tällä hetkellä tiedeyhteisössä ei ymmärrettävästi ole hirveätä luottoa dataan jota Kiina antaa koronaan liittyen.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Koronan saatuaan ei voi valita säilyykö hengissä vai ei, käsittääkseni tämä esimerkkisi nelikymppinen voisi vielä itse päättää, mitä tapahtuu, jos laman seurauksena joutuu työttömäksi, yritys menee konkurssiin, jne. Varmasti äärettömän kovia juttuja, jos esimerkiksi konkurssin takia niskaan jää isot velat mutta silti se päätös elää tai kuolla on omissa käsissä.

Vaikka lainasin sinun kommenttiasi @koukku tämä oli suunnattu noin yleisemminkin niille, joille tämä pandemian taloudellinen vaikutus on merkittävämpi kuin jokaisen ihmisarvo.

Vai onko ihmisarvo suoraan verrannollinen taloudelliseen tuottavuuteen ja tehokkuuteen?

Nelikymppisellä on kuitenkin koronankin suhteen parempi todennäköisyys selviytyä, vai onko nyt pystytty jo todistamaan, että suuri vanhuskuolleisuus esim. Italiassa oli vain sattumaa? Kai sillä yleiskunnolla jotain merkitystä on, vaikka tosiaan joissakin (virus/bakteeri)taudeissa juuri nuoret ja terveet yksilöt olivat niitä riskiryhmäläisiä, kun elimistön oma puolustusmekanismi oli liian ärhäkkäänä paikalla nujertamassa tunkeilijoita.

Ja en haluaisi profiloitua tyypiksi, joka puhuu tästäkin taudista pelkästään tehokkuusajattelun kautta, mutta sen voin myöntää, että isossa kuvassa koen helpommaksi hyväksyä vanhusten kuin huomattavasti heitä nuorempien ihmisten kuolemat. Jos elettyä elämää on takana jo reilu 10 vuotta enemmän kuin on maapallon keskimääräinen eliniänodote, niin ehkä on jo aikakin antaa uuden sukupolven tulla käyttämään pallon rajallisia resursseja heidän tilalleen. Toisaalta ajattelen myös, että vanhemmilla ihmisillä on paljon annettavaa nuoremmille sukupolville omien kokemustensa kautta. Summa summarum, koen että nuorten ihmisten kuolemien kokonaisvaikutus yhteiskuntaan on paljon suurempi kuin "vanhojen" ihmisten, mielessä ennen kaikkea talous ja sosiaalinen puoli.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Kannatan mallia, jossa terveydenhoito oikeasti toimisi ja siihen satsattaisiin, mutta ihmisten hoitamiselle olisi rahallinen katto. Kun esimerkiksi syöpähoidoissa tulisi raja vastaan, hoidot lopetettaisiin ja ihmiselle tarjottaisiin vaihtoehdoiksi yksityinen rahoitus, kipua helpottavat hoidot tai eutanasia.

Tällä hetkellä parantumattomiin syöpiin annetaan hoitoja, joilla saadaan pidennettyä elämää joskus paljonkin, mutta ne maksavat. Kansalaisten pitäisi oppia hyväksymään, että joku lähtee aikaisemmin ja joku myöhemmin, mutta mitä tahansa se ei saa maksaa.

Kun hoidot kehittyvät kehittymistään ja muuttuvat kalliimmiksi, tilanne käy mahdottomaksi. Kaikkien hoitojen antamiseen kaikille ei riitä mikään raha.
Mutta edelleen, eutanasia, sellaisena miten läntinen maailma sen tuntee ei ole mikään joko tai-asia, mitä tarjotaan potilaalle sen jälkeen kun maksukatto on tullut vastaan, vaan se lähtee aina potilaan omasta tahdosta ja siinä on mukana lääkärin konsultaatio, eikä se siltikään ole mikään automaatio. Oliko Itävalta ja Sveitsi ainoina, missä se on atm sallittu. Eli potilas anoo, mutta ei päätä. Niin, onko tässä sun "mallissa" siis se, että kun potilaan syöpähoitoihin on kulunut tarpeeksi yhteiskunnan rahoja, hänet pitää jättää hoitamatta, jos hänellä ei itsellä ole varoja, tai saa niitä muuten hankittua? Eli potilas tuomitaan talousosaston toimesta kuolemaan, vaikka lääketiede voisi mahdollisesti häntä vielä auttaa? Vertaat siis tätä nyt käynnissä olevaa aivan poikkeuksellista tilannetta, missä kuin sodassa konsaan, lääkäri merkkaa potilaan otsaan, että kannattaako hoitaa, vai ei, normaaliin terveydenhoitoon Suomessa?

Oireen mukaista hoitoa annetaan kyllä silloin, kun potilaan pelastamiseksi ei ole enää mitään tehtävissä lääketieteellisesti ja keskitytään siihen, että hänen elämänsä loppuvaihe olisi tarpeeksi kivuton ja täyttäen muuten hyvän kuoleman tunnusmerkit. Ei siinä minun mielestäni olla pitkittämässä potilaan elämää, vaan suoda, kuten sanoin, hänelle mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään sen loppuvaiheessa. Sulla vähän nyt menee sekaisin asiat tässä kyllä.

Eli syöpähoidot kehittyy, mutta niitä ei voi antaa potilaille, koska ne ovat niin kalliita? Etkö näe tuossa pientä ristiriitaa? Ihan hyvin ne massit ovat käsittääkseni vielä tähän mennessä riittäneet jopa sotepommi-Suomessa, enkä jaksa uskoa, että lääkäreiden määräänsä enempää tarvitsisi alkaa jättää potilaitaan hoitamati, ellei tule jokin vielä pahempi kriisi esim. sota, tai todellinen tappajavirus. Enkä kyllä ymmärrä, mutta en asiantuntija olekaan, että mikä pomppaus syöpähoitojen hinnoissa tapahtuisi ja toisaalta mikä olisi tutkijoilla pontimena niitä hoitoja kehittää, jos tietoisuus on, että ihmisillä ei ole niitä mahdollisuus saada? Toki iso osa kolmannen maailman asukkaista on vailla niitä muutaman kympinkin lääkkeitä ja hoitoja.

Tietysti amerikkalaistyylinen sairausvakuutus sen verran kun sitä tunnen, eli en, olisi kait vastaus kysymykseen, mutta ei kait Jenkeissääkään hoitamatta jätetä, vai?
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kaverin kanssa oli juttua ja tiesi kertoa, että kiinalaiset omistaa kuulemma ison osan Italian muotiteollisuudesta. Pohjois-Italiassa asuu paljon kiinalaisia, jotka on töissä alan tehtaissa ja esim. Milanosta on suorat lennot Wuhaniin. Pahinta tässä on ilmeisesti se, että lentoja ja liikennettä ei ole katkaistu ajoissa ja Wuhanista on tullut hemmetisti virusta Pohjois-Italiaan. Ja tässä on nyt tulos.

Italialaiset taas kertovat maakunnan pääkaupungin pormestari Giorgio Gorin suulla, että alueelle iloa menestyksellään tuoneen jalkapalloseura Atalantan peli Mestarien liigassa helmikuussa vauhditti viruksen leviämistä. Atalanta voitti 19. helmikuuta Mestarien liigan neljännesvälierän avausosassa Valencian 4–1 Milanossa 44 000 katsojan edessä pelatussa ottelussa.

Maalit ja voitto toivat Atalantan faneille riemunpurskahduksia ja yllin kyllin halauksia, mutta pormestari Gorin mukaan ottelu oli yksi ”surullisista selityksistä” kaupungin ja maakunnan korkeaan viruslevinneisyyteen. Noin 40 000 bergamolaista meni Milanoon katsomaan ottelua.


En osaa sanoa, kuinka merkittävä tuo ottelu oli viruksen leviämisen kannalta, mutta saattaa olla hyvin merkittävä yksittäisistä tapahtumista.
 

linnasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk kärpät
Aviganin teho saataisiin kahdessa viikossa selville siitä kun se saisi myyntiluvan poikkeusluvalla.
Aika pähkähullua että kun kerta melko varmaan parantava lääke löytyy niin sitä ei saa käyttää.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Aviganin teho saataisiin kahdessa viikossa selville siitä kun se saisi myyntiluvan poikkeusluvalla.
Aika pähkähullua että kun kerta melko varmaan parantava lääke löytyy niin sitä ei saa käyttää.

Kuten tuossa aiemmin sanoin, se että Kiinalaiset väittävät jonkin toimivan Koronaan ei ole vielä hirveän luotettava tieto.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aviganin teho saataisiin kahdessa viikossa selville siitä kun se saisi myyntiluvan poikkeusluvalla.
Aika pähkähullua että kun kerta melko varmaan parantava lääke löytyy niin sitä ei saa käyttää.

Toisaalta eläinkokeissa Kiinan ulkopuolella Aviganin on todettu aiheuttavan sikiökuolemia ja sikiön epämuodostumia. Tehoaine favipiravirin todettiin myös siirtyvän siemennesteeseen. Etelä-Korean viranomaiset eivät myöskään ole tuoneet lääkettä maahan siksi, ettei sen turvallisuudesta ole riittävää kliinistä näyttöä. Lääke ei myöskään näyttäisi tehoavan vaikeaan tilanteeseen. Nimeämätön lähde kertoi, että he antoivat Avigania 70–80 henkilölle, mutta se ei näytä tehoavan niin hyvin, jos virus on jo monistunut. Pitkäaikaisvaikutuksista ei taida olla luotettavasti tutkittua tietoa.
 

linnasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk kärpät
Nämä syyt miksi avigan ei ole käytössä ovat puhtaasti byrokraattisia. Potilaiosta iso osa on iäkkäitä joten sikiövaurioilla ei ole merkitystä. tehon saa kyllä selville kun ottaa kokeeksi vaikka puoliin sairaaloista koekäyttöön. Italian kuolleisuusluvut ovat sitä luokkaa että siellä olisi pitänyt tehdä asioita isosti toisin. Traumakine voisi olla toinen lääke joka laskisi rajusti kuolleisuutta.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuka sä oikein luulet olevasi?

Joku helvetin jumala, kuka haluaa määrittää, että ei ole yhdenkään yli 80v jäljellä olevat elinvuodet niin arvokkaita, että tällä maalla on varaa tähän!?!?!

Minulla on nyt kädessäni hyvin läheisen sukulaiseni muistoksi siunaustilaisuudesta jäänyt ohjelma, jonka päivämäärä on 8.2.2020.

Ja tulet sitten aivan pokerinaamalla kertomaan, että en tiedä kuolemasta yhtään mitään enkä ole nähnyt sitä, kun joku kuihtuu pois siellä sängyn pohjalla, kun olen seurannut kuolemaa tänä vuonna viimeiseen henkäykseen asti!

Kuolema on luonnollista, mutta sinulla ei näytä olevan mitään käsitystä ihmisarvon kunnioittamisesta.

Sairaaloissa maakavista vanhuksista enemmistö olisi sitä mieltä, että toivottavasti korona veisi eikä tarvisi kitua pitkään?!

Enemmistö???

Aivan sairas mielipide - ei mitään muuta. Saattohoidon loppuvaiheessa tuo voi pitää paikkansa, mutta ei ikinä muuten!
Ikäviä asioita ja aikas provosoivasti @Jani82 tuossa asiasta kirjoittelee, mutta jossain määrin hänen kantansa on ymmärrettävä.

Kuinka paljon arvoa yli 80-vuotiast tuovat yhteiskunnalle? Henkilökohtaista tunnearvoa kyllä, ja kokemuksensa myötä ehkä hieman arvokasta oppiakin elämän varrelle, mutta noin muuten se hyöty alkaa olla vähissä. Sen sijaan talouden kyykätessä kärsivät he joiden pitäisi tätä yhteiskuntaa kannattelevat nyt ja tulevaisuudessa. Näin vertailtuna ihan äärettömiä uhrauksia ei elämänsä loppumetreillä olevien pelastamiseksi ole järkevää tehdä. Ei heitä heitteillekään kuulu jättää, mutta esimerkiksi hoitopaikkojen priorisointi paikkojen loppuessa on juuri oikeanlainen, vaikeassa tilanteessa tehtävä valinta.

Kuolema on tosiaan luonnollinen asia. Tätä ketjua lukiessa vaikuttaa joillakin olevan vääristynyt käsitys, että ihmiselämä olisi muutoin ikuista, mutta uhattuna tämän viruksen takia. Kuten jossain tämän ketjun syövereissä osuvasti sanottiin, niin ei meitä, siis ihmisiä, ole tänne näin pitkäksi aikaa tarkoitettu temmeltämään. Saati ikuisesti.

Loppuun didclaimer, etten kuvittele olevani jumala. Olen myös nähnyt yhden isovanhemmistani potksisevab tyhjää silmieni edessä äkillisesti ja seurannut kahden muun loppuvaiheen riutumista kuoleman vääjäämättömästi lähestyessä. Eivät olleet mukavia kokemuksia yksikään, mutta ylihän niistä on päästy. Molemmat vanhemmat ovat koronan suhteen riskiryhmäläisiä, toinen ikänsä ja toinen perussairauksiensa takia. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, mutta jos lähtö koittaa niin minkäs teet. Tiedä vaikka viruksen pirulainen vie itsenikin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nämä syyt miksi avigan ei ole käytössä ovat puhtaasti byrokraattisia. Potilaiosta iso osa on iäkkäitä joten sikiövaurioilla ei ole merkitystä. tehon saa kyllä selville kun ottaa kokeeksi vaikka puoliin sairaaloista koekäyttöön. Italian kuolleisuusluvut ovat sitä luokkaa että siellä olisi pitänyt tehdä asioita isosti toisin. Traumakine voisi olla toinen lääke joka laskisi rajusti kuolleisuutta.

Ehkä näinkin, mutta sinullako on tieto ko. lääkkeen muista vaikutuksista ja vielä vuosia tai vuosikymmeniä eteenpäin? Maallikkona kannatan lääkkeitä tähänkin tilanteeseen, mutta jotenkin sitä on tottunut jo siihen, että lääke on riittävän turvallinen. Näin ei aina ole ollut. Totta on kuitenkin sekin, että lääkettä tarvitaan nyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös