Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 890 521
  • 81 125

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
90-luvun lamassa 2000 ihmistä päätyi tekemään itsemurhan - näillä koronaviruksen vastatoimilla tulee olemaan ihmisuhreja. Kuten Wall Street Journalin toimitus toteaa, ei mikään yhteiskunta voi uhrata taloutta terveyden alttarilla; hyvinvointivaltiolla ja toimivalla, universaalilla terveydenhuollolla ei ole tulevaisuutta ilman vahvaa taloutta.

Kukaan ei ole tappamassa riskiryhmään kuuluvia. Ajatus on lähestyä rajoitustoimissa koko yhteiskunnan lamauttamisen sijaan heidän eristämisestään ja suojelemisestaan.

Wall Street Journalin höpinöillä voi pyyhkiä ahterinsa. Tästä maailmasta ei raha lopu, kyse on enemmänkin tahdosta, siitä mihin rahat suunnataan paskan osuessa tuulettimeen. Raha on ihmisen keksintö ja ihmiset päättävät siitä miten ja mihin sitä käytetään. Kun pankkikriisi jysähti rapakon takana niin otettiin käyttöön sosialistisia keinoja pankkisektorin pelastamiseksi, olisi annettu mennä heikkojen nurin, vahvat aina selviävät. Ihan kuin tässä koronakriisissäkin,ainakin joidenkin mielestä.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Avigan eli famipirar saattaisi Euroopan lääkeviraston EMAn seulan läpäistä varoituslaputettuna jopa kuukaudessa, mutta joku THLn johtaja varoisi silti tuolia perseensä alla niin paljon, että Suomessa kestäisi vuoden sen saaminen käyttöön (VAROITUSLAPUTETTUNA).

No, luultavasti negailin turhaan ja väärin perustein, kyllä THL EMAa uskoo, WHOn pellejä ei niinkään.


Tärkein syy siihen miksi tuon käyttöönotto kestää, löytyy piilotettuna itse linkitetyn jutun tekstistä:

Etelä-Koreassa Avigan-lääkettä ei ole otettu käyttöön, koska terveysviranomaisten mukaan sen tehokkuudesta koronaviruksen hoidossa ei ole tarpeeksi luotettavaa dataa.

Eli tällä hetkellä tiedeyhteisössä ei ymmärrettävästi ole hirveätä luottoa dataan jota Kiina antaa koronaan liittyen.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Koronan saatuaan ei voi valita säilyykö hengissä vai ei, käsittääkseni tämä esimerkkisi nelikymppinen voisi vielä itse päättää, mitä tapahtuu, jos laman seurauksena joutuu työttömäksi, yritys menee konkurssiin, jne. Varmasti äärettömän kovia juttuja, jos esimerkiksi konkurssin takia niskaan jää isot velat mutta silti se päätös elää tai kuolla on omissa käsissä.

Vaikka lainasin sinun kommenttiasi @koukku tämä oli suunnattu noin yleisemminkin niille, joille tämä pandemian taloudellinen vaikutus on merkittävämpi kuin jokaisen ihmisarvo.

Vai onko ihmisarvo suoraan verrannollinen taloudelliseen tuottavuuteen ja tehokkuuteen?

Nelikymppisellä on kuitenkin koronankin suhteen parempi todennäköisyys selviytyä, vai onko nyt pystytty jo todistamaan, että suuri vanhuskuolleisuus esim. Italiassa oli vain sattumaa? Kai sillä yleiskunnolla jotain merkitystä on, vaikka tosiaan joissakin (virus/bakteeri)taudeissa juuri nuoret ja terveet yksilöt olivat niitä riskiryhmäläisiä, kun elimistön oma puolustusmekanismi oli liian ärhäkkäänä paikalla nujertamassa tunkeilijoita.

Ja en haluaisi profiloitua tyypiksi, joka puhuu tästäkin taudista pelkästään tehokkuusajattelun kautta, mutta sen voin myöntää, että isossa kuvassa koen helpommaksi hyväksyä vanhusten kuin huomattavasti heitä nuorempien ihmisten kuolemat. Jos elettyä elämää on takana jo reilu 10 vuotta enemmän kuin on maapallon keskimääräinen eliniänodote, niin ehkä on jo aikakin antaa uuden sukupolven tulla käyttämään pallon rajallisia resursseja heidän tilalleen. Toisaalta ajattelen myös, että vanhemmilla ihmisillä on paljon annettavaa nuoremmille sukupolville omien kokemustensa kautta. Summa summarum, koen että nuorten ihmisten kuolemien kokonaisvaikutus yhteiskuntaan on paljon suurempi kuin "vanhojen" ihmisten, mielessä ennen kaikkea talous ja sosiaalinen puoli.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Kannatan mallia, jossa terveydenhoito oikeasti toimisi ja siihen satsattaisiin, mutta ihmisten hoitamiselle olisi rahallinen katto. Kun esimerkiksi syöpähoidoissa tulisi raja vastaan, hoidot lopetettaisiin ja ihmiselle tarjottaisiin vaihtoehdoiksi yksityinen rahoitus, kipua helpottavat hoidot tai eutanasia.

Tällä hetkellä parantumattomiin syöpiin annetaan hoitoja, joilla saadaan pidennettyä elämää joskus paljonkin, mutta ne maksavat. Kansalaisten pitäisi oppia hyväksymään, että joku lähtee aikaisemmin ja joku myöhemmin, mutta mitä tahansa se ei saa maksaa.

Kun hoidot kehittyvät kehittymistään ja muuttuvat kalliimmiksi, tilanne käy mahdottomaksi. Kaikkien hoitojen antamiseen kaikille ei riitä mikään raha.
Mutta edelleen, eutanasia, sellaisena miten läntinen maailma sen tuntee ei ole mikään joko tai-asia, mitä tarjotaan potilaalle sen jälkeen kun maksukatto on tullut vastaan, vaan se lähtee aina potilaan omasta tahdosta ja siinä on mukana lääkärin konsultaatio, eikä se siltikään ole mikään automaatio. Oliko Itävalta ja Sveitsi ainoina, missä se on atm sallittu. Eli potilas anoo, mutta ei päätä. Niin, onko tässä sun "mallissa" siis se, että kun potilaan syöpähoitoihin on kulunut tarpeeksi yhteiskunnan rahoja, hänet pitää jättää hoitamatta, jos hänellä ei itsellä ole varoja, tai saa niitä muuten hankittua? Eli potilas tuomitaan talousosaston toimesta kuolemaan, vaikka lääketiede voisi mahdollisesti häntä vielä auttaa? Vertaat siis tätä nyt käynnissä olevaa aivan poikkeuksellista tilannetta, missä kuin sodassa konsaan, lääkäri merkkaa potilaan otsaan, että kannattaako hoitaa, vai ei, normaaliin terveydenhoitoon Suomessa?

Oireen mukaista hoitoa annetaan kyllä silloin, kun potilaan pelastamiseksi ei ole enää mitään tehtävissä lääketieteellisesti ja keskitytään siihen, että hänen elämänsä loppuvaihe olisi tarpeeksi kivuton ja täyttäen muuten hyvän kuoleman tunnusmerkit. Ei siinä minun mielestäni olla pitkittämässä potilaan elämää, vaan suoda, kuten sanoin, hänelle mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään sen loppuvaiheessa. Sulla vähän nyt menee sekaisin asiat tässä kyllä.

Eli syöpähoidot kehittyy, mutta niitä ei voi antaa potilaille, koska ne ovat niin kalliita? Etkö näe tuossa pientä ristiriitaa? Ihan hyvin ne massit ovat käsittääkseni vielä tähän mennessä riittäneet jopa sotepommi-Suomessa, enkä jaksa uskoa, että lääkäreiden määräänsä enempää tarvitsisi alkaa jättää potilaitaan hoitamati, ellei tule jokin vielä pahempi kriisi esim. sota, tai todellinen tappajavirus. Enkä kyllä ymmärrä, mutta en asiantuntija olekaan, että mikä pomppaus syöpähoitojen hinnoissa tapahtuisi ja toisaalta mikä olisi tutkijoilla pontimena niitä hoitoja kehittää, jos tietoisuus on, että ihmisillä ei ole niitä mahdollisuus saada? Toki iso osa kolmannen maailman asukkaista on vailla niitä muutaman kympinkin lääkkeitä ja hoitoja.

Tietysti amerikkalaistyylinen sairausvakuutus sen verran kun sitä tunnen, eli en, olisi kait vastaus kysymykseen, mutta ei kait Jenkeissääkään hoitamatta jätetä, vai?
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kaverin kanssa oli juttua ja tiesi kertoa, että kiinalaiset omistaa kuulemma ison osan Italian muotiteollisuudesta. Pohjois-Italiassa asuu paljon kiinalaisia, jotka on töissä alan tehtaissa ja esim. Milanosta on suorat lennot Wuhaniin. Pahinta tässä on ilmeisesti se, että lentoja ja liikennettä ei ole katkaistu ajoissa ja Wuhanista on tullut hemmetisti virusta Pohjois-Italiaan. Ja tässä on nyt tulos.

Italialaiset taas kertovat maakunnan pääkaupungin pormestari Giorgio Gorin suulla, että alueelle iloa menestyksellään tuoneen jalkapalloseura Atalantan peli Mestarien liigassa helmikuussa vauhditti viruksen leviämistä. Atalanta voitti 19. helmikuuta Mestarien liigan neljännesvälierän avausosassa Valencian 4–1 Milanossa 44 000 katsojan edessä pelatussa ottelussa.

Maalit ja voitto toivat Atalantan faneille riemunpurskahduksia ja yllin kyllin halauksia, mutta pormestari Gorin mukaan ottelu oli yksi ”surullisista selityksistä” kaupungin ja maakunnan korkeaan viruslevinneisyyteen. Noin 40 000 bergamolaista meni Milanoon katsomaan ottelua.


En osaa sanoa, kuinka merkittävä tuo ottelu oli viruksen leviämisen kannalta, mutta saattaa olla hyvin merkittävä yksittäisistä tapahtumista.
 

linnasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk kärpät
Aviganin teho saataisiin kahdessa viikossa selville siitä kun se saisi myyntiluvan poikkeusluvalla.
Aika pähkähullua että kun kerta melko varmaan parantava lääke löytyy niin sitä ei saa käyttää.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Aviganin teho saataisiin kahdessa viikossa selville siitä kun se saisi myyntiluvan poikkeusluvalla.
Aika pähkähullua että kun kerta melko varmaan parantava lääke löytyy niin sitä ei saa käyttää.

Kuten tuossa aiemmin sanoin, se että Kiinalaiset väittävät jonkin toimivan Koronaan ei ole vielä hirveän luotettava tieto.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aviganin teho saataisiin kahdessa viikossa selville siitä kun se saisi myyntiluvan poikkeusluvalla.
Aika pähkähullua että kun kerta melko varmaan parantava lääke löytyy niin sitä ei saa käyttää.

Toisaalta eläinkokeissa Kiinan ulkopuolella Aviganin on todettu aiheuttavan sikiökuolemia ja sikiön epämuodostumia. Tehoaine favipiravirin todettiin myös siirtyvän siemennesteeseen. Etelä-Korean viranomaiset eivät myöskään ole tuoneet lääkettä maahan siksi, ettei sen turvallisuudesta ole riittävää kliinistä näyttöä. Lääke ei myöskään näyttäisi tehoavan vaikeaan tilanteeseen. Nimeämätön lähde kertoi, että he antoivat Avigania 70–80 henkilölle, mutta se ei näytä tehoavan niin hyvin, jos virus on jo monistunut. Pitkäaikaisvaikutuksista ei taida olla luotettavasti tutkittua tietoa.
 

linnasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk kärpät
Nämä syyt miksi avigan ei ole käytössä ovat puhtaasti byrokraattisia. Potilaiosta iso osa on iäkkäitä joten sikiövaurioilla ei ole merkitystä. tehon saa kyllä selville kun ottaa kokeeksi vaikka puoliin sairaaloista koekäyttöön. Italian kuolleisuusluvut ovat sitä luokkaa että siellä olisi pitänyt tehdä asioita isosti toisin. Traumakine voisi olla toinen lääke joka laskisi rajusti kuolleisuutta.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuka sä oikein luulet olevasi?

Joku helvetin jumala, kuka haluaa määrittää, että ei ole yhdenkään yli 80v jäljellä olevat elinvuodet niin arvokkaita, että tällä maalla on varaa tähän!?!?!

Minulla on nyt kädessäni hyvin läheisen sukulaiseni muistoksi siunaustilaisuudesta jäänyt ohjelma, jonka päivämäärä on 8.2.2020.

Ja tulet sitten aivan pokerinaamalla kertomaan, että en tiedä kuolemasta yhtään mitään enkä ole nähnyt sitä, kun joku kuihtuu pois siellä sängyn pohjalla, kun olen seurannut kuolemaa tänä vuonna viimeiseen henkäykseen asti!

Kuolema on luonnollista, mutta sinulla ei näytä olevan mitään käsitystä ihmisarvon kunnioittamisesta.

Sairaaloissa maakavista vanhuksista enemmistö olisi sitä mieltä, että toivottavasti korona veisi eikä tarvisi kitua pitkään?!

Enemmistö???

Aivan sairas mielipide - ei mitään muuta. Saattohoidon loppuvaiheessa tuo voi pitää paikkansa, mutta ei ikinä muuten!
Ikäviä asioita ja aikas provosoivasti @Jani82 tuossa asiasta kirjoittelee, mutta jossain määrin hänen kantansa on ymmärrettävä.

Kuinka paljon arvoa yli 80-vuotiast tuovat yhteiskunnalle? Henkilökohtaista tunnearvoa kyllä, ja kokemuksensa myötä ehkä hieman arvokasta oppiakin elämän varrelle, mutta noin muuten se hyöty alkaa olla vähissä. Sen sijaan talouden kyykätessä kärsivät he joiden pitäisi tätä yhteiskuntaa kannattelevat nyt ja tulevaisuudessa. Näin vertailtuna ihan äärettömiä uhrauksia ei elämänsä loppumetreillä olevien pelastamiseksi ole järkevää tehdä. Ei heitä heitteillekään kuulu jättää, mutta esimerkiksi hoitopaikkojen priorisointi paikkojen loppuessa on juuri oikeanlainen, vaikeassa tilanteessa tehtävä valinta.

Kuolema on tosiaan luonnollinen asia. Tätä ketjua lukiessa vaikuttaa joillakin olevan vääristynyt käsitys, että ihmiselämä olisi muutoin ikuista, mutta uhattuna tämän viruksen takia. Kuten jossain tämän ketjun syövereissä osuvasti sanottiin, niin ei meitä, siis ihmisiä, ole tänne näin pitkäksi aikaa tarkoitettu temmeltämään. Saati ikuisesti.

Loppuun didclaimer, etten kuvittele olevani jumala. Olen myös nähnyt yhden isovanhemmistani potksisevab tyhjää silmieni edessä äkillisesti ja seurannut kahden muun loppuvaiheen riutumista kuoleman vääjäämättömästi lähestyessä. Eivät olleet mukavia kokemuksia yksikään, mutta ylihän niistä on päästy. Molemmat vanhemmat ovat koronan suhteen riskiryhmäläisiä, toinen ikänsä ja toinen perussairauksiensa takia. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, mutta jos lähtö koittaa niin minkäs teet. Tiedä vaikka viruksen pirulainen vie itsenikin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nämä syyt miksi avigan ei ole käytössä ovat puhtaasti byrokraattisia. Potilaiosta iso osa on iäkkäitä joten sikiövaurioilla ei ole merkitystä. tehon saa kyllä selville kun ottaa kokeeksi vaikka puoliin sairaaloista koekäyttöön. Italian kuolleisuusluvut ovat sitä luokkaa että siellä olisi pitänyt tehdä asioita isosti toisin. Traumakine voisi olla toinen lääke joka laskisi rajusti kuolleisuutta.

Ehkä näinkin, mutta sinullako on tieto ko. lääkkeen muista vaikutuksista ja vielä vuosia tai vuosikymmeniä eteenpäin? Maallikkona kannatan lääkkeitä tähänkin tilanteeseen, mutta jotenkin sitä on tottunut jo siihen, että lääke on riittävän turvallinen. Näin ei aina ole ollut. Totta on kuitenkin sekin, että lääkettä tarvitaan nyt.
 

Kentsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mitä tässä koronajutussa nyt oikeasti yritetään? Laitetaan paikat lukkoon ja tauti leviää hitaasti. Mitä sitten? Kun paikat avataan, niin tauti leviää taas nopeasti ja ollaan lähtöruudussa. Jos tällä nykyvauhdilla leviää, niin kai se laumasuoja on kaikilla vuonna 2025 sen jälkeen kun ollaan oltu 5 vuotta karanteenissa.
Tätä ihan samaa pohtinut viimeiset pari päivää kun alkuhysteria on laantunut. Siis ymmärrän kaikki toimet tällä hetkellä tuolla pääkaupunkiseudulla, jossa virus on lähtenyt kunnolla leviämään. Mutta muun Suomen osalta olen vähän kysymysmerkkinä. Olen ainakin ymmärtänyt, että tarkoituksena on sairastaa tautia, mutta välttäen liikaa terveydenhuollon kuormitusta. Kuitenkin esimerkiksi täällä satakunnassa tuntuu, että virus ei leviä nyt ilmoitettujen lukujen perusteella lähes lainkaan.

Tuntuu, että nyt roikutaan jossain välimaastossa, joka ei johda mihinkään. Hämmentävää.
 

linnasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk kärpät
Ehkä näinkin, mutta sinullako on tieto ko. lääkkeen muista vaikutuksista ja vielä vuosia tai vuosikymmeniä eteenpäin? Maallikkona kannatan lääkkeitä tähänkin tilanteeseen, mutta jotenkin sitä on tottunut jo siihen, että lääke on riittävän turvallinen. Näin ei aina ole ollut. Totta on kuitenkin sekin, että lääkettä tarvitaan nyt.

Lääke ei ehkä ole aivan turvallinen, mutta toisena vaihtoehtona on puupalttoo, tai pysyvät vauriot keuhkoissa yms. Jokatapauksessa olisi järkevämpää ottaa tehokkaat lääkkeet käyttöön ja purkaa eristys kuin tämä nykyinen systeemi että talous ajetaan alas ja kymmeniä tuhansia ihmisiä kuolee turhaan.
 

linnasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk kärpät
Jos poliitikot ja byrokraatit olisivat fiksuja niin eristyksellä ostettaisiin se pari viikkoa aikaa mitä uusien lääkkeiden käyttöönotto vaatisi. Pahoin pelkään että byrokraatit eivät saa mitään aikaiseksi ja epidemia räjähtää ennemmin tai myöhemmin käsiin.
gtoivottavasti Putinilla Tai Trumpilla olisi viisautta tehdä oikeita ratkaisuja.
 
Suosikkijoukkue
Lahen Pelicans, Dallas Stars, Leksands IF
Ne jotka rakensi tän maan on jo kuolllut. Ihan turha mennä sen taakse.
Eli koska isänmaan puolustajat on kuollu, on ihan okei sylkeä heidän haudoilleen. Ihan vitun hyvä logiikka kyllä. Tää on se asenne jolla tuhotaan loputkin tästä pallosta. Onneksi kaikki eivät tutkiskele maailmaa noin itsekeskeisesti.

Yhtä lailla tämä Heran yritys takoa rahaa muiden kärsimyksen avulla on jotain sellasta mitä mun oma moraalisuus ei taivu hyväksymään, mutta meitä on moneksi.

Toivon että ehitte kattomaan vähän peiliin viikon aikana.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kaverin kanssa oli juttua ja tiesi kertoa, että kiinalaiset omistaa kuulemma ison osan Italian muotiteollisuudesta. Pohjois-Italiassa asuu paljon kiinalaisia, jotka on töissä alan tehtaissa ja esim. Milanosta on suorat lennot Wuhaniin. Pahinta tässä on ilmeisesti se, että lentoja ja liikennettä ei ole katkaistu ajoissa ja Wuhanista on tullut hemmetisti virusta Pohjois-Italiaan. Ja tässä on nyt tulos.

Ja tämä Italian pohjoisosien tilanne heijastelee myös Ukrainaan. Ihmettelin viime viikolla sitä, miksi Ukrainassa Tšernivtsin alueella oli selkeästi eniten tartuntoja. Oltiin muuten vaan yhteydessä alueelle, ja kyseltiin samalla koronatilanteesta, jolloin kävi ilmi, että Tšernivtsin alueelta on muuttanut paljon väkeä etenkin Italian pohjoisosiin töihin, jonka seurauksena Ukrainassa Tšernivtsin alue oli vielä viime viikon lopulle maan synkintä korona-aluetta. Tällä viikolla Kiova on mennyt tartunnoissa Tšernivtsin ohi (44/25).
 

linnasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk kärpät
Mistähän johtuu että esimerkiksi filippiineillä ja Indoneesiassa korona ei oikein leviä. näissä maissa yleensä kiinalaisilla on ollut iso osa taloudessa. Tropiikissa muutenkin tuntuisi leviävän hitaasti.
 

Piiskuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oranssi, sympatiat sinisille
Kysymys asiasta enemmän tietäville: mikä on oikeusperusta länsirajan sulkemiselle? Selailin läpi ne valmiuslain pykälät, jotka otettiin viime viikolla käyttöönottoasetuksilla käyttöön, enkä löytänyt tähän sopivaa säännöstä. Osaisikohan joku avata tätä tarkemmin?
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Mistähän johtuu että esimerkiksi filippiineillä ja Indoneesiassa korona ei oikein leviä. näissä maissa yleensä kiinalaisilla on ollut iso osa taloudessa. Tropiikissa muutenkin tuntuisi leviävän hitaasti.

Eikös todettu leviävän hyvin kuivassa ja viileissä olosuhteissa (ei pakkasessa) ? Kuten kävi viileässä Italiassa. Tai Iranissa.

Ja tropiikissa on vastakkaiset olosuhteet.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ikäviä asioita ja aikas provosoivasti @Jani82 tuossa asiasta kirjoittelee, mutta jossain määrin hänen kantansa on ymmärrettävä.

Kuinka paljon arvoa yli 80-vuotiast tuovat yhteiskunnalle? Henkilökohtaista tunnearvoa kyllä, ja kokemuksensa myötä ehkä hieman arvokasta oppiakin elämän varrelle, mutta noin muuten se hyöty alkaa olla vähissä. Sen sijaan talouden kyykätessä kärsivät he joiden pitäisi tätä yhteiskuntaa kannattelevat nyt ja tulevaisuudessa. Näin vertailtuna ihan äärettömiä uhrauksia ei elämänsä loppumetreillä olevien pelastamiseksi ole järkevää tehdä. Ei heitä heitteillekään kuulu jättää, mutta esimerkiksi hoitopaikkojen priorisointi paikkojen loppuessa on juuri oikeanlainen, vaikeassa tilanteessa tehtävä valinta.

Kuolema on tosiaan luonnollinen asia. Tätä ketjua lukiessa vaikuttaa joillakin olevan vääristynyt käsitys, että ihmiselämä olisi muutoin ikuista, mutta uhattuna tämän viruksen takia. Kuten jossain tämän ketjun syövereissä osuvasti sanottiin, niin ei meitä, siis ihmisiä, ole tänne näin pitkäksi aikaa tarkoitettu temmeltämään. Saati ikuisesti.

Loppuun didclaimer, etten kuvittele olevani jumala. Olen myös nähnyt yhden isovanhemmistani potksisevab tyhjää silmieni edessä äkillisesti ja seurannut kahden muun loppuvaiheen riutumista kuoleman vääjäämättömästi lähestyessä. Eivät olleet mukavia kokemuksia yksikään, mutta ylihän niistä on päästy. Molemmat vanhemmat ovat koronan suhteen riskiryhmäläisiä, toinen ikänsä ja toinen perussairauksiensa takia. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, mutta jos lähtö koittaa niin minkäs teet. Tiedä vaikka viruksen pirulainen vie itsenikin.

Ihmiskunta on tehnyt mittavia ponnistuksia lääketieteen saralla voittaakseen tauteja ja pidentääkseen ihmiselämää.

Ei pelkästään tauteja, vaan myös onnettomuuksien aiheuttamaa elämän lyhentymistä vastaan taistellaan kovalla kädellä. On kaiken maailman turvavyöt, airbagit ja automaattiset varoitusjärjestelmät.

Se on vähän niin kuin geeneissä meillä, että kuolemalle ei antauduta helpolla, olkoon kuinka luonnollista hyvänsä. Taistellaan tai paetaan, koitetaan selvitä seuraavan päivään. Koronaviruskaan ei ole poikkeus. Totta kai uhrauksia tehdään.

Totta kai talouskin on tärkeä, ja toimenpiteet pitää mitoittaa sitäkin silmällä pitäen. Mutta näen epäreiluna, jos tulossa oleva taantuma pistetään hallituksen toimien syyksi, koska enemmänhän se vientivetoisessa maassamme on muiden maiden toimista johtuvaa.

Sekä sitten myös itse virusepidemiasta johtuvaa, sillä talous olisi jonkun verran kyykännyt myös siinä tapauksessa että mitään vastatoimia ei olisi tehty, kun ihmiset olisivat silloin olleet suuremmassa määrin sairaana ja (kenties) paniikissa kuin nyt ovat.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Tuo kuoleman varominen on suht uusi ilmiö nykyisessä mittakaavassa.
Ei ollut autoissa turvavöitä lapsilla takapenkillä vielä 1980-luvun puolivälissäkään vaikka kuskilla oli jo. Eihän turvavöitä ollut edes formuloissa aikanaan ja uhrit oli arkipäivää. Tupakka oli mainoksissa terveystuote. Uskoiko siihen oikeasti joku 60-luvulla että polttaminen ei ole epäterveellistä. Sisällä tupruteltiin niin paljon ettei ovelta nähnyt aina edes kuka oli isännällä vieraana sohvalla istumassa. Suurimmat savut tuuletettiin pois mutta lapset olivat jatkuvassa savussa. Nykyiset +70 vuotiaat.
Sodankäyntikin oli vuosisatojen ajan sellaista, että avoimella pellolla kymmenettuhannet juoksivat toisiaan vasten ja se voitti kummalla jäi enemmän henkiin. Todellista teurastusta.
Kulkutauteja ollut tasaisin väliajoin ja vielä koronaa pahempiakin. Toimet on kokonaisuudessaan jo mittavammat kuin pahemmissa taudeissa on ollut aiemmin.

On maailman paljon muuttunut, asteittain kehittynyt, mutta nykyisen kaltainen suhtautuminen kuolemaan ja sen torjumisen keinoihin on melko uusi ilmiö.
 
Viimeksi muokattu:

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ikäviä asioita ja aikas provosoivasti @Jani82 tuossa asiasta kirjoittelee, mutta jossain määrin hänen kantansa on ymmärrettävä.

Kuinka paljon arvoa yli 80-vuotiast tuovat yhteiskunnalle? Henkilökohtaista tunnearvoa kyllä, ja kokemuksensa myötä ehkä hieman arvokasta oppiakin elämän varrelle, mutta noin muuten se hyöty alkaa olla vähissä. Sen sijaan talouden kyykätessä kärsivät he joiden pitäisi tätä yhteiskuntaa kannattelevat nyt ja tulevaisuudessa. Näin vertailtuna ihan äärettömiä uhrauksia ei elämänsä loppumetreillä olevien pelastamiseksi ole järkevää tehdä. Ei heitä heitteillekään kuulu jättää, mutta esimerkiksi hoitopaikkojen priorisointi paikkojen loppuessa on juuri oikeanlainen, vaikeassa tilanteessa tehtävä valinta.

Hieman kärjistäen taisi muutama kirjoittaja tuosta kirjoittaa, mutta jossain mielessä myös asiaa ainakin osa viesteistä. Se juuri tässä hieman ongelma taitaa olla että nykyään inhimillisyys on noussut esim. lääkietieteen kehityksen myötä ja pystytään myös aika monisairaita hoitamaan, sitten kun tulee tämmöiset viirukset ja pandemiat pyritään ehkä turhankin pitkään myös ne heikot pelastaan. Enkä nyt sano että suoraan olisi mitenkään väärinkään tämä, mutta yhteiskunnan ja lääketieteen rakenne saattaisi kestää paremmin jos määriteltäisiin suoraan paremmin jos vaikka tiettyjä potilaita ei loppuvaiheessa enää hoidettaisi. Rajan veto tietenkin on vaikeaa ja sitten jää ne inhimilliset asiat ilmaan. Toki tulevaisuudessa varmaan tähän internet voi tuoda ratkaisua kun netistä voi paremmin määritellä milloin haluaa hoitoa ja milloin ei.
 

Logan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Filip Kadera & Jan Lukas
Uskomatonta miten koville osalla ottaa. Henk. kohtt paha tilanne mutta minkä tekee.

Se on huomattu että suurin osa ihmisistä ei ole tottunut siihen, että kaikki aina ei mene hyvin. Jotain hyvää tästä tulee kun ei aina kaikki mene hyvin. Sen nyt on tienny mut aika uskomatonta lukea tota itkua.

Nyt voi jokainen miettiä mitä tarkottaa jos laskuja ei makseta ajoissa jos ei ole rahaa, hankala se on maksaa ilman saldoa. Kovasti luottotiedottomia haukutaan mut mitäs tekee kun laskuja tulee.

Toivottavasti ihmiset jostain saa rahaa. Suomessa on niin heikko oikeustaju että känniajajat selviää muutamalla kuukaudella ilman rangaistusta joten toivottavasti henkilöt saa apua. Ehdonalainen ei ole rangaistus.

No onneksi ei mitään isoa ole tullu ostettua :)
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Nyt alkaa THL syödä alkuperäisiä sanojaan:

"Lähteiden mukaan THL:n laskelmia oli synkentänyt arvio siitä, että Suomeen saapuu noin 200 000 riskialueilla maailmalla ollutta suomalaista. Tätä THL ei ehtinyt ottaa huomioon laskelmissaan aiemmin, kun valmiuslain käyttöönottoa valmisteltiin.

Arviota on synkentänyt myös se, että koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneita työikäisiä on enemmän kuin viranomaiset pari viikkoa sitten uskoivat."

Lähde:
HS: Viranomaisarviot koronaviruksen vaikutuksista Suomeen synkentyneet merkittävästi – 200 000 riskialueilta palaavaa ei oltu huomioitu THL:n laskelmissa
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös