Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 911 000
  • 81 125

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tämä kommenttisi kertoo siitä ettet ole nähnyt vierestä sitä kuinka joku kuituu pois siellä sängyn pohjalla useita vuosia, pitäisi olla lupa eutanasiaan kun potilas on siinä tilassa ettei paranemisesta ole mitään toivoa.
Sinun kommenttisi kertoo pitkälle siitä kuinka kauas kuolema on mennyt normaalista ihmisestä se on täysin luonnollista ja se on varsinkin luonnollista, että niittää satoaan sieltä "heikommasta" päästä.
Kuka sä oikein luulet olevasi?

Joku helvetin jumala, kuka haluaa määrittää, että ei ole yhdenkään yli 80v jäljellä olevat elinvuodet niin arvokkaita, että tällä maalla on varaa tähän!?!?!

Minulla on nyt kädessäni hyvin läheisen sukulaiseni muistoksi siunaustilaisuudesta jäänyt ohjelma, jonka päivämäärä on 8.2.2020.

Ja tulet sitten aivan pokerinaamalla kertomaan, että en tiedä kuolemasta yhtään mitään enkä ole nähnyt sitä, kun joku kuihtuu pois siellä sängyn pohjalla, kun olen seurannut kuolemaa tänä vuonna viimeiseen henkäykseen asti!

Kuolema on luonnollista, mutta sinulla ei näytä olevan mitään käsitystä ihmisarvon kunnioittamisesta.

Jos tätä asiaa kysyttäisiin nimenomaan näiltä vanhuksilta jotka nyt sattuvat siellä sairaaloissa yms. makaavan niin siellä olisi enemmistö sitä mieltä, että toivottavasti korona veisi eikä tarvisi kitua pitkään.
Sairaaloissa maakavista vanhuksista enemmistö olisi sitä mieltä, että toivottavasti korona veisi eikä tarvisi kitua pitkään?!

Enemmistö???

Aivan sairas mielipide - ei mitään muuta. Saattohoidon loppuvaiheessa tuo voi pitää paikkansa, mutta ei ikinä muuten!
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kerrankin edes vähän samaa mieltä Trumpin kanssa. Ei vaan voida pitää yhteiskuntia kovin kauaa suljettuna. Talouskurimus voi lopulta tuottaa enemmän kuolleita ja kurjuutta kuin virus itsessään.

Trumpilla on kiire palauttaa ihmiset töihin, vaikka koronaepidemia on vasta nousukiidossa USA:ssa. Saapa nähdä mitä tuosta tulee, USA:n terveydenhuoltosysteemi nyt ei taida muutenkaan olla viritetty hoitamaan suuria persaukisia massoja.

Yleensä ottaen talousliberaalit uuskonservatiiviset oikeistojohtajat (vrt. myös Brasilian Bolsonaro) eivät ole kovin hyviä hoitamaan tällaisia kriisejä, jotka vaatisivat taloutta haittaavia ennaltaehkäiseviä toimia. Vrt. myös ilmastokriisi. Asian käsittely aloitetaan yleensä asian kieltämisellä, josta siirrytään ongelman vähättelyn kautta viivyttelyyn vastatoimissa, ja mahdollisesti vielä voiton ennenaikaiseen julistamiseen. Ilmastonmuutos on sen verran hitaasti kehittyvä kriisi, että jumittavat kieltämisessä ja vähättelyssä varmaan vielä 50 vuoden päästäkin. Koronavirus tulee silmille vähän nopeammin.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Jossain kylläkin kirjotettiin, että ihminen ei pysty tuottamaan hengityksellään/yskällään aerosoleja, joten ei käy selityksestä. Vaatii intuboinnin tms. toimenpiteen, että niitä pääsee syntymään.

Edit. Tässä se oli mainittu: Suomalaisasiantuntija koronan tarttumisesta ilmateitse: tutkimustulos ei liity arkielämän tilanteisiin

No perhana, olin itsekin lukenut tämän artikkelin, Aivelon näkemyksen vaan unohtanut tässä hektisessä menossa.
Joka tapauksessa jotain outoa ärhäkkyyttä tämän uuden version leviämisessä, mutta nähtäväksi jää. Toivottavasti ei koettavaksi.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Pieni ihmettelyn aihe on minulle ollut se, että Suomessa on jopa korostettu, että näistä hengityssuojaimista ei varsinaisesti ole mitään hyötyä terveille henkilöille, mutta muualla maailmassa suurinpiirtein kaikki ihmiset kulkevat ne naamallaan ja valtioiden päämiehet- ja naiset esiintyvät sellaiset yllään. Että kai tämä tiedetään täällä paremmin.

Kun katselin ihmisten toimintaa sunnuntaina lentokentällä, niin tottavieköön se suojaimien kanssa pelailu oli aidosti ihan naurettavaa ja kaikkea muuta kuin viirusta torjuvaa. Mutta varmaan siitä tulee itselle jotenkin parempi mieli, kun kokee kykenevänsä tekemään jotain suojautuakseen. Tai jotain. En tiedä, mutta arvailen.
 

Lehmussaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, Rangers, TPS
No perhana, olin itsekin lukenut tämän artikkelin, Aivelon näkemyksen vaan unohtanut tässä hektisessä menossa.
Joka tapauksessa jotain outoa ärhäkkyyttä tämän uuden version leviämisessä, mutta nähtäväksi jää. Toivottavasti ei koettavaksi.

VTT:n kaveri taas on sitä mieltä, että aerosoleja vois syntyä yskiessä: Suomalaistutkija kehottaa varovaisuuteen: Korona saattaa tarttua myös hengitysilmassa – "Virus voi levitä pienissä alle 10 mikrometrin hiukkasissa"

Vois sanoa, että tää on aika oleellinen juttu, että leijuuko se pidempään ilmassa vai ei. Toisaalta Suomessa ei kai ole todettu ihan älyttömästi tartuntoja jo varmistettujen tapausten perheenjänillä (oma mutu), joten ei se ihan niin supertarttuva taida olla.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Luonnollistahan se on vararikko ja rahattomuuskin. Moni siitä vanhemmasta polvesta tuntee senkin ihan normaalina asiana. Suuri pörssiromahdus oli 1929 ja 30-luvulla pitkään paha lama. Sota-aikoina oli säännöstelyä, ja pitkään sen jälkeenkin.

Jos ei yli 80-vuotiaan ennenaikainen kuolema ole sen suurempi tragedia, vaan ihan normaalia elämänmenoa, niin samaa voidaan sanoa myös nelikymppisen yt-neuvotteluista, työttömyydestä ja maksuvaikeuksista. Normaalia elämänmenoa, ei sen isompi asia.

No yritetään nähdä kuitenkin se taloudellinen näkökulma, vaikka en todellakaan ala julistamaan kaikkien 80+ -vuotiaiden poismenoa pelkästään olankohautustyyppisenä asiana. Minun englanninkielisiä tekstejä tarkasti aikoinaan 80+-vuotias ikitutkija, jolla pää toimi edelleen kuin partaveitsi ja jolla oli siis edelleen oma työhuone yliopistolla.

Mutta kyllä se nelikymppinen ehtisi tehdä vielä vaikka mitä, sillä on pahimmillaan lapsetkin juuri haavoittuvassa iässä yms. Eli kyllä se nelikymppisen poistuma enemmän tuntuisi joka mittarilla ja siinä saattaisi mennä seuraavankin sukupolven elämä solmuun, vanhus vain lopulta keventäisi systeemiä.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Eikö tämä hallituksen ravintoloiden sulkemispäätös ole täydellinen fiasko? Jätetään portti auki take away-mahdollisuudelle, jonka myötä vakuutusyhtiöiden ei tarvitse korvata kenellekään mitään? Ihan totaalinen tuho monelle ravintolalle ja täysin kestämätön päätös ilman kunnon tukipakettia ravintola-alalle.
 

Tuljakov

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, PaKa
Vaikeat on päätökset kyllä hallituksella. Tekee mitenpäin vaan, niin tulee tuhansia kuolleita. Joko virus tai omat kädet vievät hautaan. Itsemurhat tulevat nousemaan aika saatanasti, kun tästä yritykset kyykkäävät. Toki ikäjakauma on varmaan aikalailla erilainen. Virus vie vanhat ja syvä lama työikäiset.
Itsemurhahan on silti ihan jokaisen oma päätös.

Jos joku näkee henkilökohtaisen taloudellisen katastrofin syyksi päättää elämänsä, niin se on eri asia kuin kuolla siksi, että joku random snobi, tai vaikka joku tosi mukavakin kaveri saisi vain Skodan tai polkupyörän Bemarin sijaan.

Täällä on suhteutettu ihmiselämän arvoa menneisiin aikoihin. Eikö silloin pitäisi myös taloutta suhteuttaa silloiseen muuhun elintasoon. Aika perseestä taisi olla, vaikken mikään teemukeskisarja olekaan. Kaikkina aikoina varmaan onnellisuus on kuitenkin keskimäärin riippunut ja johtunut enemmän terveydellisistä kuin taloudellisista asioista.
 

Pulle Nah

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palevan Kallo
Mutta kyllä se nelikymppinen ehtisi vielä tehdä vaikka mitä, sillä on pahimmillaan lapsetkin juuri haavoittuvassa iässä yms. Eli kyllä se nelikymppisen poistuma enemmän tuntuisi joka mittarilla, vanhus vain lopulta keventäisi systeemiä.
Koronan saatuaan ei voi valita säilyykö hengissä vai ei, käsittääkseni tämä esimerkkisi nelikymppinen voisi vielä itse päättää, mitä tapahtuu, jos laman seurauksena joutuu työttömäksi, yritys menee konkurssiin, jne. Varmasti äärettömän kovia juttuja, jos esimerkiksi konkurssin takia niskaan jää isot velat mutta silti se päätös elää tai kuolla on omissa käsissä.

Vaikka lainasin sinun kommenttiasi @koukku tämä oli suunnattu noin yleisemminkin niille, joille tämä pandemian taloudellinen vaikutus on merkittävämpi kuin jokaisen ihmisarvo.

Vai onko ihmisarvo suoraan verrannollinen taloudelliseen tuottavuuteen ja tehokkuuteen?
 

Morgoth

Jäsen
Eikö tämä hallituksen ravintoloiden sulkemispäätös ole täydellinen fiasko? Jätetään portti auki take away-mahdollisuudelle, jonka myötä vakuutusyhtiöiden ei tarvitse korvata kenellekään mitään? Ihan totaalinen tuho monelle ravintolalle ja täysin kestämätön päätös ilman kunnon tukipakettia ravintola-alalle.

Ei kai vakuutukset juuri missään tilanteessa juuri mitään korvaa tässä kriisissä, joten ravintolat olisi voitu yhtä hyvin pistää kiinni jo viikko sitten. Toisaalta en haluaisi moittia liikaa hallitustakaan. Tekevät mitä päätöksiä tahansa niin kyllähän näistä hirveät seuraukset tulee. Joko koronan suoraan tappamina tai sitten välillisesti itsemurhina sun muina syrjäytymisinä vuosien kuluttua.

Huomaan ainakin itse, että shokkivaiheen jälkeen on siirtynyt enemmän reaktiovaiheeseen jo todellisuus alkaa iskemään. Tulee enemmän vihan ja tuskastumisen tunteita ja välillä tuntuu taas ihan normaalilta. Eihän tähän oikein mitään syyllistäkään löydy, joka ehkä sitten lopulta helpottavakin ajatus. Taudit ovat historian saatossa kylväneet tuhoa ja näköjään meidän kohdalle osui yksi.
 

linnasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk kärpät
Googlatkaapas lääke nimeltä favipiravir kauppanimeltään Avigan. On ihan mielipuolista että talous tuhotaan taudilla johon olisi helppo ja yksinkertainen hoito, mutta byrokraatit eivät anna sitä käyttää.
 

sirtyg

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & feikkiheikit
Astma on kuitenkin monelle uimarille lähes "ammattitauti", joten sekin voi vaikuttaa.

Jep ja huippu-urheilijan elämä jättää aina jälkensä myös hermostoon, kun kehoa on rääkätty ammattimaisesti se 20 vuotta. Vääristynyt ajatus, että kovimmat atleetit olisivat näissä jotenkin erityisen vahvoilla, yksilökohtaisia eroja unohtamatta.

Kuntosalikeskustelu kummastuttaa myös minua. En ole nyt kohta kahteen viikkon käynyt, mutta olen ohimennen tehnyt havainnon ettei siellä ole yhtään ketään ja ajattelinkin huomenna poiketa. Ei tosiaan ole ollut ikinä tapana nuoleskella tankoja tai lattioita. Näinä päivinä jäänyt naaman rapsuttelu sekä ym. silmien hierominen jopa puhtailla käsillä pois, joten ei tapahdu kuntosalillakaan. Ymmärrän toki yskän, mikäli salilla olisi enemmän ihmisiä.

Aerosolitartunnan mahdollisuus mietityttää myös. Esimerkiksi USA:lla on kaikki maailman tiedustelutieto mitä vain voi olla, kaikki maailman tutkijat ja osaaminen. Hilluisiko siellä oikeasti maan presidentti toimittajien ja adjutanttiensa seurassa tiiviissä tilassa Valkoisen talon sisällä tiedotustilaisuuksia pitämässä, mikäli tuo tartuntamalli olisi edes teoriassa mahdollinen? Ilman varsinaista yskimistä siis.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Italiassa kuolemat nousi taas +743 uutta, kun kaksi päivää oli laskussa.

Kaverin kanssa oli juttua ja tiesi kertoa, että kiinalaiset omistaa kuulemma ison osan Italian muotiteollisuudesta. Pohjois-Italiassa asuu paljon kiinalaisia, jotka on töissä alan tehtaissa ja esim. Milanosta on suorat lennot Wuhaniin. Pahinta tässä on ilmeisesti se, että lentoja ja liikennettä ei ole katkaistu ajoissa ja Wuhanista on tullut hemmetisti virusta Pohjois-Italiaan. Ja tässä on nyt tulos.
 

Jeffrey

Jäsen
Kuuntelin tuossa Joe Roganin podcastia ja siinä kerrotiin parista hyväkuntoisesta äijästä jotka menneet aivan paskaksi coronan saatuaan. On tullut keuhkokuumetta yms päälle. Kyllä nuo aina pistää mietityttämään ja pakko myöntää että viime päivinä vähän ote lipsunut ja on tullut vähän liikaa mentyä esim kaupoille.

Pahintahan tässä on että ei tiedä ollenkaan millaisena se mahdollinen pöpö tulee itelle jos on tullakseen.

Mielestäni tällaisen ylikorostaminen koronan takia on vähän turhaa. Tottakai kova kuume ja mahdollinen keuhkokuume vie nuorenkin heikkoon happeen. Siitä kuitenkin nuori yleensä toipuu melko hyvin. Itse sairastin virusperäisen keuhkokuumeen intissä, ja olisin todennäköisesti tuohon kuollut ilman kuumeen laskemista lääkkeillä. Mittari kävi parhaimmillaan siellä 41, ja tottakai olin tuolloin aivan paskana. Sitten taas kun kuume laskettiin niin olo koheni ihan minuuteissa.

Keuhkokuumeen sairastaa vuodessa 50 000 suomalaista. Ja kuten sanoin niin on toki myös nuorelle varsin inha tauti varsinkin jos kuume karkaa kovaksi. Silti tätä nyt on mielestäni turha kylvää kauhua koronan osalta siitä, että se olisi jotenkin poikkeuksellisen raju tauti joka vetää nuoren hyväkuntoisenkin paskaksi. Ja tottakai eriasteiset julkkikset nyt tarvitsevat oman palstatilansa.
 

teppana

Jäsen
Googlatkaapas lääke nimeltä favipiravir kauppanimeltään Avigan. On ihan mielipuolista että talous tuhotaan taudilla johon olisi helppo ja yksinkertainen hoito, mutta byrokraatit eivät anna sitä käyttää.


Tässä lainaus wikipediasta:

On 17 March 2020, Chinese officials suggested that Favipiravir seemed to be effective in treating COVID-19 in Wuhan and Shenzhen.

A study on 80 patients comparing it to lopinavir/ritonavir found that it significantly reduced viral clearance time to 4 days, compared to 11 days for the control group, and that 91.43% of patients had improved CT scans with few side effects. The limitation of this study is that it was not a randomized double-blinded placebo-controlled clinical trial.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Eihän tuota kukaan tiedä, jos ei edes kyselytutkimusta aiheeseen liittyen ole olemassa, olipa kyseessä sitten korona tai jokin muu sairaalahoitoa vaativa sairaus. Sinänsä näen Byvajetin ja Jani82:n viesteissä pointin, että tuo voi hyvinkin pitää paikkaansa muulloinkin kuin saattohoidon loppuvaiheessa, ja eutanasia-aiheesta voisi käydä parempaa keskustelua.
Tämä on nyt otsikon aiheeseen liittymätön kommentti. Ehkä se hyväksyttäköön.

Vanhustutkimus ei onneksi ole Star Trekin final frontier ja siitä on tehty varsin paljon tutkimusta mm. hoitotieteen, sosiaalipolitiikan ja yleislääketieteen puolella.

Vanhuksilla on varsin paljon elämänhalua jäljellä vaikka he joutuisivat vuodepotilaaksi tai muuten vastaavaan sairaalahoitoon. Moni toki tietää, että Suomen vanhainkodeissa on paljon elämänhaluisia vanhuksia joiden liikuntakyky on jo rajoittunut ja miltei kaikki heidän toimintansa tapahtuu vanhainkotien seinien sisäpuolella.

Todetaan vielä, että eutanasiaan liittyen keskustelu koskee erittäin pientä osaa vanhuksista. Koronan uhka koskee liki heitä kaikkia. Mielestäni tässä on todella huomattava ero havaittavissa.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
En ymmärrä kuinka joku voi ensin todeta, että kuoleminen on luonnollinen asia sekä ihmetellä miten niin moni nykyään ei kohtaa kuolemaa.
ja sen jälkeen sama tyyppi tarjoaa vanhuksille täysin luonnotonta kuolemaa eli eutanasiaa.

Jos joku on etääntynyt kuolemasta ja ihmisyydestä niin edellämainittu sankari....
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Laajempi artikkeli ihan suomenkielellä.

Avigan eli famipirar saattaisi Euroopan lääkeviraston EMAn seulan läpäistä varoituslaputettuna jopa kuukaudessa, mutta joku THLn johtaja varoisi silti tuolia perseensä alla niin paljon, että Suomessa kestäisi vuoden sen saaminen käyttöön (VAROITUSLAPUTETTUNA).

No, luultavasti negailin turhaan ja väärin perustein, kyllä THL EMAa uskoo, WHOn pellejä ei niinkään.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Kannatan mallia, jossa terveydenhoito oikeasti toimisi ja siihen satsattaisiin, mutta ihmisten hoitamiselle olisi rahallinen katto. Kun esimerkiksi syöpähoidoissa tulisi raja vastaan, hoidot lopetettaisiin ja ihmiselle tarjottaisiin vaihtoehdoiksi yksityinen rahoitus, kipua helpottavat hoidot tai eutanasia.
Kolme ja puoli vuotta sitten syksyllä minulla diagnosoitiin kaksi syöpää, joiden molempien kohdalla elinajanennusteeni viiden vuoden päästä oli noin 50%. Sain erinomaista hoitoa: leikkauksia, sädehoitoa ja sytostaatteja. Hoitohenkilökunta oli myös hyvin empaattista. Tuolloin ajattelin, että en ole turhaan maksanut vuosikymmeniä veroja. Oli fyysisesti aika rankka syksy, mutta ei niinkään henkisesti, koska olen aika sopeutuvainen kulloiseenkin elämäntilanteeseen. Syöpien kolmevuotiskontrolleissa minut on todettu täysin terveeksi.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Tämähän on pelkästään hyvä juttu, kunhan eivät mitään rapukestejä järjestele 100 paikallisen ja mökkinaapurin kanssa. Omissa oloissaan ja rauhassa, niin eivät kuormita mitään sairaanhoitopiiriä ja jos isompaa oiretta tulee, niin eiköhän tuolta jengi melko nopsaan palaa HUSin alueelle. Kuka nyt mökillä sairaana viitsisi pyöriä? Vähenee turha ulkoilu ja hyöriminen täällä betonihelvetissä, mistä kaikki ei valitettavasti pääse pois altistumasta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuume on vähän henkilökohtainen asia kuinka kukin sen kokee. Osa väestä alkaa suunnilleen nähdä harhoja kun 39 astetta lähestyy ja osa vielä on suhteellisen toimintakykyinen 40 asteen lukemissa ja liikkuminen sisätiloissa ym onnistuu.

Tämä on harvinaisen totta. Ja kun ikää tulee, tämäkin tuntuu muuttuvan. Itse sairastin 80-luvun puolivälissä n. 5-6 -vuotiaana keuhkokuumeen. Mittari näytti lääkärissä 40.5 asteen lukemia ja tulehdusarvot olivat aika rajut. Mutta vointi oli silti yllättävän pirteä. Tulehdusarvojen perusteella lääkäri olisi normaalisti pohtinut sairaalaa, mutta kun olin kuitenkin olosuhteisiin nähden hyvävointinen, ja äiti sattui olemaan sairaanhoitaja, sain jäädä kotiin.

Aikuisiällä kuume nousee harvemmin, mutta jo 37.5 ylitys vetää väsyneeksi. Ennätys aikuisiällä taitaa olla vain 38.9, ja silloin olin 27-vuotias. Viimeisin influenssa. Sen jälkeen rokote on tullut aina otettua, ja se on toiminut. Noissa lukemissa tuli kyllä oltua aika heikossa kunnossa ja väsyksissä. Taisin torkkuja melkein koko päivän ja yöllä nukuin melkein kellon ympäri.

Pienellä kauhulla odotan, että mitä tämä epidemia tuo tullessaan. Eiköhän perusterve nelikymppinen siitä toivu, mutta eivät nuo rajuimmat oirekuvaukset kyllä mitään kivoja ole.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös