Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 628 575
  • 7 275

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Höpsistä mussukka, eihän me kaksi missään yhteisrintamassa olla.

Pitää paikkansa. Olen suvakkiateisti, joka suvaitsee myös kristittyjä ja juutalaisia. Kommarit ja natsit kyllä kieltämättä koettelevat joskus sietokykyäni - samanlaisia höyrypäitä kumpikin paskasakki.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Hetkinen... mistäs tää yhdistelmä nyt tuli?

Ihan vain tämän ja multikultiketjun nimimerkkejä vertaamalla.

Ateistit on kokoajan ollu niitä suvaitsemattomia muiden uskonnollisuutta kohtaan ala Dawkins, mutta nyt kun omaan maailmankuvaan kuuluu pari erillistä vihollisita, ne voikin mielivaltasesti yhdistää myös suvakeiksi...

Näin pääsääntöisesti, vaikka useiden kotimaisten ateistien suvatsemattomuus tuppaakin lipsumaan, kun tulee puhe muista kuin katolisista, lestadiolaisista ja luterilaisista.

Ei ihme, että sekä uskikset ja mamukiriitikot (sivistyssana edelleen hukassa) näyttäytyy vähän.. niin jo, voiko sen nätisti sanoa.. ei kai... lahjattomampana väkenä.

Haeskelet ilmeisesti jotain islamofobiaan littyvää? Mistä fobiasta kaikkiin uskontoihin ja uskonnollisiin henkilöihin negatiivisesti suhtautuvat lahjakkuudet kärsivät?
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Ei ihme, että sekä uskikset ja mamukiriitikot (sivistyssana edelleen hukassa) näyttäytyy vähän.. niin jo, voiko sen nätisti sanoa.. ei kai... lahjattomampana väkenä.

Tää on aina tosi hyvä. Jos et ole ottamassa läjää alhaisesti koulutettuja ihmisiä elätettäväksi, olet lahjaton. Logiikka ei näillä lahjoilla aukea, mutta ei sen niin väliä. Ehkä joku lahjallinen jeesaa.

En muuten hinkua tänne yhtääkään muslimia. Näissä kristityissäkin on riittävästi kestämistä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kantelupukki.fi tarjoaa tietoa vanhemmille joiden lapsia kristitty Suomi uskomusterrorisoi kouluissa ja päiväkodeissa.

"Oletko huomannut kunnallisen päiväkodin kasvattavan kaikkia lapsia kristityiksi?
Kohteleeko koulu kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti oppilaita, jotka eivät halua osallistua luterilaisiin tilaisuuksiin?
Rukoilutetaanko iltapäiväkerhossa kaikkia lapsia ennen välipalaa?

TIETOA VANHEMMILLE, OPPILAILLE JA OPETTAJILLE

Kantelupukki auttaa kaikkia, joiden mielestä päiväkoti, koulu tai iltapäiväkerho loukkaa lasten tai oppilaiden uskonnonvapautta tai yhdenvertaisuutta.

Kantelupukki neuvoo, miten päiväkotien, koulujen ja iltapäiväkerhojen tulisi toimia, jotta kaikkien perheiden kohtelu olisi näiden vakaumusta kunnioittavaa.

Kantelupukki kertoo myös, mitä voit tehdä, jos sinusta tuntuu, ettei näin toimita."

Mainio tietolähde pimeydessä vaeltaville kiusatuille.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hitaasti kotoutuu lainkuuliaisuus kristi-Suomessa. No, onneksi ei sentään miekalla tökitä niinkuin toisilla on ollut tapana motivoida.

Opetushallitus on saanut apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojalta moitteet tavasta, jolla se on järjestänyt ns. Virsivisa-kilpailun peruskouluissa yhteistyössä Kirkkohallituksen ja Seurakuntien Lapsityön Keskus ry:n (SLK ry) kanssa.
Pajuoja toteaa Opetushallituksen ja SLK ry:n kouluille lähettämien Virsivisaa koskeneiden tiedotteiden olleen ristiriidassa keskenään. Opetushallitus korosti kirjeessään visaan osallistumisen vapaaehtoisuutta. Uskonnon opetus ei saa olla tunnustuksellista.

Arvioidessaan Virsivisan tunnustuksellisuutta Pajuoja katsoo, että virsien laulamiseen sisältyy lähtökohtaisesti voimakas uskonnon harjoittamiseen viittaava elementti. - Virsivisan järjestäjäorganisaation mukaan sen missiona onkin vahvistaa lasten kristillistä identiteettiä ja sitoutumista seurakuntaan, huomauttaa Pajuoja.

Opetushallitus sai moitteet virsivisan järjestelyistä peruskouluissa | Aamulehti
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Poliitikko kiittää Jumalaa vastaanottokeskuksen palosta – puoluetoveri tyrmistyi | Yle Uutiset | yle.fi

Perussuomalaisten pohjanmaalainen varakansanedustaja Juha Mäenpää kiittää Jumalaa Niinisalon vastaanottokeskuksen palosta. Kristittyjen persujen jumala on ilmeisesti julistanut pyhän sodan pakolaisia vastaan. Kuulostaa hyvin vanhatestamentilliselta sekopäältä, joten melko loogista uhoamista tuokin. Ei tosin kuulu millään tavalla sivistysvaltion kansanedustuslaitoksen toimintaan ja periaatteisiin. Toivottavasti nämä eivät kuitenkaan ole niitä kovasti tyrkytettyjä kristillisiä arvoja, joiden varassa meidän on sanottu edelleenkin elävän ja joita nyt ollaan uhkaamassa ulkopuolisten taholta.

Kirkosta eroaminen kiihtyy kansalaisten keskuudessa taas kuin tuhopolttofantasiat tämän roskaväen mielissä. Ei päästä mihinkään huippulukemiin mutta 40 000 tekee tänäkin vuonna eettisen loppupäätelmän.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Lasten koulun yhteinen joulujuhla päättyi enkelitaivaaseen. Hassu veto sikäli, että joulukirkko heillä jo oli aiemmin, ja pääsin itsekin piipahtamaan siellä. Ihan hieno juhla sekin, varsinkin kun on keskiaikainen kirkko miljöönä. Vaan mikähän siinä on, että piti virteen lopettaa ja kun ulkojuhla oli kyseessä, kehotettiin ottamaan lakit pois. Ei mulla sinänsä erityistä tarvetta ole tapella asiasta, ihmettelen vain, miksi se virsi piti tuupata muutoin täysin neutraalin ohjelman loppuun. Halutaanko ihan väkisin se viimeinen sana sitten kuitenkin? En laulanut ja pidin pipon päässäni ihan vain vittuillakseni.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Omassa koulussani järjestetään melko neutraaliksi tuunattu joulujuhla kirkossa, tuo samainen edellä mainitsemani kirkko siis kyseessä. Evankeliumi ja enkelitaivaan jäi pois, yhteislaulut ovat neutraaleja ja pari oppilasesitystä on perinteisiä jouluyö juhlayö -tyylisiä lauluja. Hirveän metakan nosti yksi opettaja. Luulin ensin, että kyseessä on useampikin, kun ko. sankari puheli siihen tyyliin ympäri opehuonetta. Lopulta siis yhden jäärän vuoksi koko joulujuhlan vastuuryhmä sai vitutuksen ennen lomaa ja lievää keskinäistäkin vääntöä. On se kovaa, kun ei saa virsiä veisata ja muita pakottaa siihen samaan.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Jussi Halla-aho kirjoitti:
Viikonloppuna oli lasten joulujuhlat. Ne ovat muuttuneet vuosi toisensa jälkeen suvaitsevaisemmiksi ja moniarvoisemmiksi, eikä tänä vuonna mainittu Jeesusta tai muutakaan uskonnollista edes sivulauseissa. Yhteislaulukin oli "Joulumaa".

Laitoin tästä joitakin vuosia sitten rehtorille rakentavaa palautetta, johon en saanut kovin rakentavaa vastausta. Vaikka epäuskonnollinen olenkin, asia mietityttää minua. Kun olin lapsi ja nuori, joulun aikaan käytiin aina keskustelua joulun kaupallistumisesta. Vastakkainasettelu oli selkeää, sillä materialismin vastakohtana oli joulun kristillinen sanoma. Oli siis hengellinen joulu, jota edusti Jeesus, ja kaupallinen joulu, jota edusti joulupukki.

Myös nykyään paasataan joulun kaupallisuudesta ja vaaditaan joulun "oikeaa" sanomaa esille, mutta tämä "oikea" sanoma on jotain muuta kuin Jeesus, jota ei saa mainita, koska vapaa-ajattelijat pahoittaisivat mielensä. Pitäisi siis olla ei-materialisti ja henkevä mutta ilman kristillisyyttä. Mikä se joulun "oikea" sanoma tätä nykyä on? Koulun joulujuhlista ei saa tähän kysymykseen sen tarkempaa vastausta kuin että joku "joulun taika".

Paitsi, että "joulun taika" kuulostaa tyhmältä ja keinotekoiselta, minua ihmetyttää, miksi on vapaa-ajattelija-näkökulmasta ok uskoa joulun taikaan ja markkinoida sellaista taikauskoa lapsille, kun selvästikään ei ole ok markkinoida heille Jeesusta.

Minä kaipaan kristillistä joulua. Siksi aion mennä joulukirkkoon, jos saan lapset hereille riittävän aikaisin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves

Saattaa olla, että kirkkoslaavitutkijaa kammiossaan vituttaa maailman meno ja kaipuu menneiden aikojen suoraselkäiseen teokratiaan tarjoaa oivan mielikuvitusturvasataman. Samaan aikaan toisaalla kirkosta erotaan taas sankoin joukoin ja vuoden viimeisinä kiivaina päivinä saavutettaneen se normi 40 000 eronneen perustaso. Tammikuussa mennään jo alle neljä miljoonan kannattajan. Moniarvoistuminen etenee ihan niinkuin suomalaiset haluavat.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En yrittämälläkään saa kiinni Halla-ahon ajatuksista. Eikös siinä nimenomaisessa biisissä toitoteta, että se joulurauha löytyy omasta sydämestä ym. eikä mikään mylly sitä sulle valmiiksi jauha tms. Mun mielestä harvinaisen hyvät ja terveelliset ohjeet Herr Halla-aho siellä joulujuhlassa tähän dilemmaansa soiton ja laulun muodossa sai, joten valitus seis.

Sitä nyt voisikin aiheesta moittia, jos kokisi koulussa korostettavan vaikkapa sitä joulun kaupallisuutta, mutta niinhän tässä nyt ei ollut. Tonttuiluiden ja "joulun taikojen" rinnastaminen esim. kristinuskon sanomaan on suurin piirtein yhtä jäätävää mega-autismia kuin jos nuori maa -kreationisti vaatisi äidinkielen kirjoista sitä kuvissa karttakeppiä heiluttelevaa epätieteellistä aapiskukkoa pois, kun ei saa omia pelleilyjään biologian tunneille.

Mutta eihän siinä. Jos Halla-aho "epäuskonnollisena" kokee löytävänsä ei-materialistisen joulunsa parhaiten jeesuksesta ja jeesuksen kirkon lehtereiltä, niin siitä vaan sitten.

Ja siis joo, tuolta yläpesän mainitsemalta meiningiltähän tuo vaikuttaa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itsekin olen täysin "uskonnoton" ihminen, mutta minusta joulun rituaalit ovat tästä huolimatta upeita. Minä pidän monista kristillisistä joululauluista, vaikka niiden sanomaan en uskokaan. En ymmärrä, miten tästäkin pitää tehdä sellainen vastakkainasettelun alainen asia. Minusta kristilliset jouluperinteet kuuluvat kulttuurimme, vaikka olisivat millaista hölynpölyä. Eivät nämä kulttuuriset teot ketään satuta. Pidän joulukirkosta ja joulun sanomasta, vaikka tiedän, että sanoma on mielikuvituksen tuotetta. Omalla kohdallani en koe minkäänlaista sisäistä ristiriitaa asiasta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En yrittämälläkään saa kiinni Halla-ahon ajatuksista. Eikös siinä nimenomaisessa biisissä toitoteta, että se joulurauha löytyy omasta sydämestä ym. eikä mikään mylly sitä sulle valmiiksi jauha tms. Mun mielestä harvinaisen hyvät ja terveelliset ohjeet Herr Halla-aho siellä joulujuhlassa tähän dilemmaansa soiton ja laulun muodossa sai, joten valitus seis...

Joulumaa on erinomainen laulu koulun joulujuhlaan, jos vaan viitsii kuunnella sanoja.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
minusta kristilliset jouluperinteet kuuluvat kulttuurimme, vaikka olisivat millaista hölynpölyä. Eivät nämä kulttuuriset teot ketään satuta.
Sinäkö olet se auktoriteetti joka määrittelee, että mikä ketäkin satuttaa ja mikä ei?

Esim kristinuskon perisynti-konsepti jonka perusteella syyttömätkin ovat syntisiä ja kaipaavat anteeksiantoa etteivät joudu helvettiin on ok?

Jeesuksen syntymän takia kaikki lähiseudun poikalapset tapettiin, mutta se on jees tarina pienille pojille?

Plussaa silti siitä että jouluvirsissä uhkailu ja pelottelu on keskimääräistä vähäisempää.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Eivät nämä kulttuuriset teot ketään satuta.

Kyllähän satuttaa. Jotkut pitää hattuakin ulkona ihan vain niiden takia.
Voisihan se olla kätevämpi polvistua minareetin kaikuun ilman päätä.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Lasten koulun yhteinen joulujuhla päättyi enkelitaivaaseen. Hassu veto sikäli, että joulukirkko heillä jo oli aiemmin, ja pääsin itsekin piipahtamaan siellä. Ihan hieno juhla sekin, varsinkin kun on keskiaikainen kirkko miljöönä. Vaan mikähän siinä on, että piti virteen lopettaa ja kun ulkojuhla oli kyseessä, kehotettiin ottamaan lakit pois. Ei mulla sinänsä erityistä tarvetta ole tapella asiasta, ihmettelen vain, miksi se virsi piti tuupata muutoin täysin neutraalin ohjelman loppuun. Halutaanko ihan väkisin se viimeinen sana sitten kuitenkin? En laulanut ja pidin pipon päässäni ihan vain vittuillakseni.
Samanlainen kuvio oli meidän tytön joulujuhlassa, paitsi että oli sisällä. Muuten neutraali juhla huipentui ylipitkään jouluevankeliuminäytelmään ja enkeli taivaan virteen. Muutamat vanhemmat halusivat poistua salista ja saivat sitten kuulla kunniansa käytävällä. Lapsille ei tietenkään ollut tarjottu minkäänlaista mahdollisuutta poistua ennen kirkonmenojen alkua. Virttä ei tietenkään voitu pakottaa veisaamaan, mutta viimeiselle säkeistölle kyllä potkittiin kaikki istumaan jääneet seisomaan ja kunnioittamaan jumalaa. Se niistä neutraaleista juhlista tunnustuksettomuudesta yleensä. Adventtinahan oli koko poppoo tietenkin raahattu saliin veisaamaan hoosiannaa. Sekään ei tietenkään ole mikään tunnustuksellinen veisu, vaan pelkkä mukava perinne.
 

Isaa

Jäsen
Pidän joulukirkosta ja joulun sanomasta, vaikka tiedän, että sanoma on mielikuvituksen tuotetta.
Lapset eivät tiedä ja hehän näiden satujen kohteena juuri näissä koulujuhlissa ovat. Joo, uskotellaanhan lapsille joulupukinkin olevan olemassa, mutta se tarina on aika kesyä tavaraa verrattuna kristinuskoon ja siihen kuuluviin perinteisiin. Lasten pakottaminen seisomaan mielikuvitushahmon kunnioittamiseksi on jo sairasta aivopesutoimintaa.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Lapset eivät tiedä ja hehän näiden satujen kohteena juuri näissä koulujuhlissa ovat. Joo, uskotellaanhan lapsille joulupukinkin olevan olemassa, mutta se tarina on aika kesyä tavaraa verrattuna kristinuskoon ja siihen kuuluviin perinteisiin. Lasten pakottaminen seisomaan mielikuvitushahmon kunnioittamiseksi on jo sairasta aivopesutoimintaa.

Miksei "neutraali yhteisöllisyys" ole sitten satuilua? Ainakin tämänkin palstan kommenteista päätellen kyseiset sadut ovat monille uponneet.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Penska meni päiväkotiin. Itse laitoin kaikki kiellot kirkollismenoihin. Joululauluistakin kysyttiin. Sanoin, että ne ovat ok.

Mitä tulee Halla-ahoon, niin tuossa FB-postauksessa oli lyhyesti se miksi en juuri arvosta hänen islam-kirjoituksiaan. Ihminen joka on notkollaan kristinuskoon ei voi puolueettomasti tarkastella muita uskontoja. Halla-aho ei kuitenkaan ole tyhmä. Hän tietää mistä hänen äänestäjäkuntansa koostuu - (tapa)kristityistä, jotka pelkäävät islamisaatiota. Tämä viimeisin postaus oli heille suunnattu.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sinäkö olet se auktoriteetti joka määrittelee, että mikä ketäkin satuttaa ja mikä ei?

Esim kristinuskon perisynti-konsepti jonka perusteella syyttömätkin ovat syntisiä ja kaipaavat anteeksiantoa etteivät joudu helvettiin on ok?

Jeesuksen syntymän takia kaikki lähiseudun poikalapset tapettiin, mutta se on jees tarina pienille pojille?

Plussaa silti siitä että jouluvirsissä uhkailu ja pelottelu on keskimääräistä vähäisempää.

En, mutta minä olen lukenut myös historiaa erittäin kauan yliopistossa ja satun tietämään, että on lapsellista yrittää erottaa länsimainen kulttuuri ja kristinusko toisistaan. Tuohan luonnollisesti edusti ainoastaan omaa mielipidettäni, tarkoitus ei ollut yleistää.

Kristinusko on osa länsimaista kulttuurihistoriaa, halusimme sitä tai emme. Tottakai, jos joku vanhempi kokee, että on hyvä kieltää kaikki uskonnon opetus ja harjoittaminen koulussa se on ihan ok minulle, mutta kristinusko on meidän kulttuurihistoriaamme. Minusta on turhaa yrittää erotella kahta asiaa, jotka ovat historiassa kuin toistensa kaksi eri puolta.

Vaikka kuinka haluaisimme "irrottaa" kulttuurimme ja uskontomme toisistaan, se ei vain onnistu. Uskonnolla on ollut niin suuri vaikutus kulttuuriimme, että joudumme sen kanssa tekemisiin tavalla tai toisella joka tapauksessa.
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Kristinusko on osa länsimaista kulttuurihistoriaa, halusimme sitä tai emme. Tottakai, jos joku vanhempi kokee, että on hyvä kieltää kaikki uskonnon opetus ja harjoittaminen koulussa se on ihan ok minulle, mutta kristinusko on meidän kulttuurihistoriaamme.

Siksi opetus olisikin hyvä käydä kulttuurihistoriallisesta vinkkelistä, eikä yrittää kasvattaa lapsista kirkonjäseniä, kuten opetusta monin paikoin tänäkin päivänä toteutetaan. Uskonnon opettaminen sinänsä on täysin turhaa aivopesua, kun ainakin vielä 90-luvulla siinä opeteltiin vain raamatun säkeitä ja tarinoita ulkoa, sekä opetettiin lähestulkoon totena sitä, kuinka Jeesus teki ihmetekoja ja muuta vastaavaa paskaa. Kulttuurihistoriallinen konteksti oli tuosta kaukana ja epäilen, että varsinkin pienemmillä pitäjillä uskonnonopetus on vielä uskontoon kasvattavampaa kuin mitä itselläni oli.

Uskonnon opiskelun voisi heivata kokonaan helvettiin (heh) ja siirtää sen kulttuurihistorialliset vaikutukset osaksi historian opetusta. Vaihtoehtoisesti uskonto voitaisiin korvata jollain yleishyödyllisellä tapa & etiikka-opetuksella, jossa sitten käytäisiin myös läpi eri uskontojen piirteitä (kristinuskoa luonnollisesti kulttuurihistoriallisista syistä hieman painottaen), sekä yleishyödyllisiä juttuja, kuten käytöstapoja tai vaikka henkilökohtaisen talouden hallintaa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Siksi opetus olisikin hyvä käydä kulttuurihistoriallisesta vinkkelistä, eikä yrittää kasvattaa lapsista kirkonjäseniä, kuten opetusta monin paikoin tänäkin päivänä toteutetaan. Uskonnon opettaminen sinänsä on täysin turhaa aivopesua, kun ainakin vielä 90-luvulla siinä opeteltiin vain raamatun säkeitä ja tarinoita ulkoa, sekä opetettiin lähestulkoon totena sitä, kuinka Jeesus teki ihmetekoja ja muuta vastaavaa paskaa. Kulttuurihistoriallinen konteksti oli tuosta kaukana ja epäilen, että varsinkin pienemmillä pitäjillä uskonnonopetus on vielä uskontoon kasvattavampaa kuin mitä itselläni oli.

Uskonnon opiskelun voisi heivata kokonaan helvettiin (heh) ja siirtää sen kulttuurihistorialliset vaikutukset osaksi historian opetusta. Vaihtoehtoisesti uskonto voitaisiin korvata jollain yleishyödyllisellä tapa & etiikka-opetuksella, jossa sitten käytäisiin myös läpi eri uskontojen piirteitä (kristinuskoa luonnollisesti kulttuurihistoriallisista syistä hieman painottaen), sekä yleishyödyllisiä juttuja, kuten käytöstapoja tai vaikka henkilökohtaisen talouden hallintaa.

Myös tällainen ratkaisumalli kelpaa minulle aivan loistavasti. En ole mistään kanssasi eri mieltä. Tosin otan vielä kerran sen esille, että itseäni ei uskonnottomana häiritse uskonnon opettaminen tai harjoittaminen yhtään mitenkään. Henk.koht. siis aivan sama :) Mutta tämä sinun ratkaisuehdotuksesi on myös hyvä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kyllähän satuttaa. Jotkut pitää hattuakin ulkona ihan vain niiden takia.
Voisihan se olla kätevämpi polvistua minareetin kaikuun ilman päätä.
Niin no, omaehtoinen polvistuminen ilman päätä on mahdotonta. Joko polvistutaan kera pään ja sitten ehkä menetetään se tai menetetään ensin pää ja sitten rojahdetaan pitkin pituuttaan minne sattuu.

Hassuttelun lomassa sen verran asiaakin, että itse kyllä vahvasti koen muitakin vaihtoehtoja olevan olemassa. En oikein ymmärrä, miksi tähän joulujuhlakysymykseen pitää yrittää ottaa mukaan islam, kun kuitenkin pointtini oli siinä, miksi muutoin neutraaliin juhlaan piti tunkea enkelit taivaassa. Varsinainen joulukirkko oli siis jo ollut aiemmin. Olin siellä itse mukana, arvokas ja hieno tilaisuus, enkä mä siellä alkanut protestoida papin puheita tai evankeliumin esitystä. Lapseni myös osallistuvat uskonnonopetukseen, joten ei tässä mitään kiihkoateisteja olla. Ihmetytti vain tuo eilinen ratkaisu. Ja pohjalla toki on vitutus yhden kollegan vaahtoamisesta siitä, miten joulu on kristillinen juhla ja hän ei mitään materialismia kannata ja kirkossa pitää olla evankeliumi ja Ranskassakin kirkon ja valtion ero on johtanut ongelmiin ja ja ja. Pakko myöntää kyllä lapsellinen nautintoni tänään, kun opettajat poikkeuksetta ylistivät joulujuhlaa hienoimmaksi ikinä missään. Meinasin vittuillakseni kysyä tämän yhden jäärän kommentteja kuuluvasti, mutta totesin keskenäni, että menköön itseensä ihan rauhassa. Jos ei kykene itseanalyysiin 6-0 -tappion jälkeen, on vika henkilössä. Toisaalta tämän kokemukseni jälkeen ymmärrän kyllä, miten ahdistavaa olisi olla oppilaana tai kollegana koulussa, jossa 50-luvulle jämähtäneitä voimakastahtoisia persoonia olisi useampi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Myös tällainen ratkaisumalli kelpaa minulle aivan loistavasti. En ole mistään kanssasi eri mieltä. Tosin otan vielä kerran sen esille, että itseäni ei uskonnottomana häiritse uskonnon opettaminen tai harjoittaminen yhtään mitenkään. Henk.koht. siis aivan sama :) Mutta tämä sinun ratkaisuehdotuksesi on myös hyvä.
Mullekin on aikuisena aivan sama, mitä koulun joulujuhlissa tai itsenäisyysjuhlissä höpötellään. Osaan ottaa sieltä vastaan sen minkä hyväksi koen ja skipata tuuban. Lapsilla tätä kykyä ei kovin varhain vielä ole, ja siinähän se pointti juuri on. Hauskinta tässä hommassa on se, että jotkut neropatit sanovat, ettei lapsia ahdista yhtään uskonnollinen ohjelma. No ei varmasti ahdista, kun siihen on kasvettu! En minä näe järkevänä vahdata jokaista sanaa tai ahdistua satunnaisista enkelinäytelmistä, mutta siinä vaiheessa kun juhla on uskonnonopetuksen jatkoa, ymmärrän täysin vanhempien närkästyksen. Suomen kansanperinteistä kun riittäisi varmasti ammennettavaa joulujuhliin, ja oltaisiin lopulta lähempänä suomalaista kulttuurihistoriaa ja juuriamme kuin lopulta varsin päälleliimatun kristillisyyden kanssa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Lapsilla tätä kykyä ei kovin varhain vielä ole, ja siinähän se pointti juuri on. Hauskinta tässä hommassa on se, että jotkut neropatit sanovat, ettei lapsia ahdista yhtään uskonnollinen ohjelma. No ei varmasti ahdista, kun siihen on kasvettu! En minä näe järkevänä vahdata jokaista sanaa tai ahdistua satunnaisista enkelinäytelmistä, mutta siinä vaiheessa kun juhla on uskonnonopetuksen jatkoa, ymmärrän täysin vanhempien närkästyksen. Suomen kansanperinteistä kun riittäisi varmasti ammennettavaa joulujuhliin, ja oltaisiin lopulta lähempänä suomalaista kulttuurihistoriaa ja juuriamme kuin lopulta varsin päälleliimatun kristillisyyden kanssa.

Itse en näe tätä asiaa ihan näin vakavaksi. Nähdäkseni lapsille opetetaan ihan kotioloissakin vaikka joulupukista ja tontuista, jotka sitten jossain aikuisuuden vaiheessa ymmärretään ihan höpölöpöksi. Uskonnon opetus on ihan oma keskustelunsa, mutta nähdäkseni todellisuudessa lapsetkin alkavat jossakin vaiheessa ihan itse erkaantua opetuksesta, jota pitävät hölynpölynä. Jos uskonnon opettamista lähdetään muuttamaan niin samalla periaatteella lapsille voisi jättää kertomatta jutut kaikista mielikuvitusolennoista kuten joulupukki. Tätä ei kuitenkaan tehdä, koska se kuuluu meidän kulttuuriperintöömme ja katsotaan osaksi kulttuurin tuntemusta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös