Näin se on. Kulutuksen kasvu jatkuu länsimaissa ja mitä enemmän ihmisiä kehittyvissä maissa kykenee kuluttamaan, sitä suuremmaksi myös siellä. Kiina lisää valtavasti kulutustaan, jota varten Kiina lisää hiilivoimaloita enemmän kuin koskaan. The Guardianin mukaan Kiina rakentaa uusia hiilivoimaloita niin paljon, että sen hiilienergiakapasiteetti kasvaa vähintään 106 gigawatilla. Kiina teki päätöksen lisärakentamisista vuonna 2022.
Aiemmin luotettiin Kiinan ilmoitukseen, että Kiinan huiput hiilienergian osalta osuvat jonnekin 2030-luvulle. Enää ei ole syytä luottaa. Uudet päätökset ja niiden toteuttaminen uhkaavat siirtää huiput 2040- tai 2050-luvulle. Ja totta kai Kiina kertoo, että kyseessä on vain akuutin sähköpulan korjaaminen tai säätövoima. Kun uuden hiilivoiman rakentamisen alueilla ei ole sähköpulaa, kyse on todennäköisemmin Kiinan nykyistä suurempaan kulutukseen tähtäävän tuotannon lisäämisestä. Intian osalta voisi kertoa hyvin samanlaisia linjauksia.
Emme ole todellisuudessa tilanteessa, jossa kulutusta aiottaisiin leikata, vaikka sellaista voidaan sanoakin. Ihmiset länsimaissa eivät halua luopua kulutuksesta ja muualla ihmiset haluavat oman oikeutetun osalta kulutustavaroista. Ilmastokoneita, jääkappeja, autoja, viihde-elektroniikkaa, vaatteita.
Vaikka kulutusta ei saada alas, ratkaisuja on silti olemassa. Ne liittyvät energian tuotantoon ja liikkumiseen fossiilittomasti. Eurooppa kulkee kärkijoukoissa, samoin USA. Intia ja Kiina tulee saada mukaan. Ei vain sanoissa, vaan teoissa ja vieläpä niin, että hiilivoiman huippu ei nousisi Kiinan omasta ilmoituksesta 2030 montaa vuotta. Vähän vaikea siihen on uskoa vuoden 2022 Kiinan päätösten jälkeen, mutta painetta tulisi saada.
Muussa tapauksessa puhutaan jopa luokkaa 4-5 asteen noususta ennen 2100.