Nyt ollaan lämmetty 1.1 astetta esiteollisesta ajasta josta viimeinen 0.5 astetta tällä vuosituhannella. Kyllä mennään aikamoisen arvailun puolelle kun haarukkaa venytetään eri päästömäärillä tuonne 4 asteen pintaan.
Lyhyt mittausväli, palataan asiaan vaikka 100v päästä. Jos on noussut pari astetta, niin lupaan nöyrästi ilmoittaa olleeni väärässä.
Ihka ensimmäinen IPCC-raportti julkaistiin jo vuonna 1990.
Tuohon raporttiin mennessä lämpenemistä oli koettu vasta se 0,5 astetta per 100 vuotta. Raportti kuitenkin ennusti rohkeasti että jatkossa se lämpenemisvauhti tulee olemaan selvästi ripeämpää.
Ja tapahtui niin. Seuraavan 30 vuoden aikana pallon keskilämpötila kohosi 0,6 astetta. Eli lämpenemisvauhti oli kuin olikin sellaista vauhdikkaampaa, kuten tieteilijät jo vuonna 1990 kaavaili.
Jos Jatkoajan keskustelupalsta olisi ollut olemassa jo vuonna 1990, niin kyllä täällä olisi tiedetty että raportti on paskapuhetta. Korkeintaan sama lämpenemisvauhti 0,5 astetta / 100 vuotta jatkuu, saattaa jopa kääntyä viilenemiseksi. Mutta Jatkoajan tietäjät olisi ollut viimeiset 30 vuotta väärässä. Toki sitä koskaan myöntämättä.
Tieteessä lasketaan, ja Jatkoajalla mutuillaan. Ei kai ole yllätys että tieteen metodit johtaa parempiin tuloksiin.
Sehän on osoitettu, että hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen lisääminen ilmakehään pakostakin lämmittää pallon pinnalla. Paljonko lämpenemistä tulee, ei ole mikään yksinkertainen laskutehtävä, mutta kuitenkin matemaattisin menetelmin arvioitavissa.
Mutuilu, että ei sitä varmaan niin paljon tule, ei johda mihinkään, vaan pitäisi pystyä osoittamaan missä kohtaa laskut ovat sitten pielessä.