Suomessa valtiojohtoinen päästövähennysprojekti olisi paikallaan. Hoidetaan vuosikymmenessä tai kahdessa oma pesä kuntoon, minkä jälkeen on hauista vaatia myös muilta. Ydinvoima, tuulivoima, aurinkovoima ja geoterminen energia lienevät ne kestävät vähähiiliset vaihtoehdot, joihin on turvauduttava sähkön ja lämmön tuotannossa. Ydinvoiman täytyy ilmiselvästi kuulua valikoimaan (myös uudet voimalat). Vesivoima tietysti tulee säilyttää nykyisellään ja muunkinlaiset aidosti vähähiiliset ratkaisut (vaikka aaltovoima) kelpaavat. Kaikkea täytynee lisätä, yksittäisiä hopealuoteja ei ole. Biotalouteen suhtaudun melko epäilevästi monin paikoin, mutta varmasti sieltäkin järkeviä ratkaisuja löytyy esim. erilaisten sivuvirtojen hyödyntämisten ja biokaasun muodossa.
Liikenne täytyy saada vähäpäästöiseksi, mikä näillä näkymin tarkoittaa sähköautoja ja toivottavasti myös -lentokoneita. Tämä onnistunee rakentamalla valtiojohtoisesti tai valtion merkittävästi kannustamana laaja sähköautojen latauspisteiden verkosto ympäri Suomea. Ja vähäpäästöisten ajoneuvojen verot nollaan tietysti. Joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä tulee suosia kaikissa ratkaisuissa. Polttomoottoriautojen myyntikielto tulee asettaa niin pian kuin se suinkin on mahdollista (ehkä joskus 2030).
Ojitettuja soita tulee ennallistaa kunnianhimoisesti, hakkuita vähentää merkittävästi ja luonnonsuojelualueita lisätä voimakkaasti. Metsän ja maan omistajille lienee syytä maksaa korvausta hiilinielujen kasvattamisesta kuin myös ojitettujen soiden ennallistamisesta.
Erilaiset kulutukseen liittyvät haittaverot/hiiliverot ovat välttämättömiä. Ympäristön kannalta tuhoisaa ruokailua, lentämistä, autoilua ym. saadaan näin vähennettyä.
Maataloustuet tulee kohdistaa siten, että ne eivät tue ainakaan lehmien ja lampaiden pitoa, vaan ohjaavat maatilat tuottamaan jotain muuta. Yritystuet on fiksattava kannustamaan ja tukemaan yrityksiä muutoksiin ympäristön hyväksi.
Lisäksi on löydettävä iso joukko muita toimia (kuten kasvisruoan suosiminen esim. kouluissa ja armeijassa, energiansäästöprojektit, puurakentaminen yms.).
Ja iso osa oman pesän kuntoon laittamista on yksittäisen ihmisen toimet. Ainakin Sitran sivuilla on lueteltu 100 erilaista arjen tekoa, joiden avulla omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää. Yksi merkittävä asia on äänestää ilmastonmuutoksen aidosti vakavaa ottavaa ehdokasta. Puoluetta en ala tässä tyrkyttämään, mutta aidosti eniten ymmärrystä ja halua asian torjumiseen näyttää olevan Vasemmistoliitolla ja Vihreillä (miinus ydinvoimakannan epämääräisyys ainakin Vihreillä). Vanhat puolueet kipuilevat eri eturyhmien intressien ristitulessa ja siksi heiltä on aika vaikeaa uskoa tulevan aidosti kokonaisvaltaista ja kunnianhimoista ohjelmaa. Jotta vassarit ja vihreät pääsisivät hallitukseen, olisi demareiden ykköstila kuitenkin tärkeä (olettaen, ettei tässä mitään viherjytkyä ole kuitenkaan luvassa).
Suomi ja suomalaiset voivat vaikuttaa vain rajallisen määrän ilmastonmuutoksen torjuntaan, mutta tässä kaivataan samaa talkoohenkeä, mitä tässä maassa usein aiemminkin on ilmennyt. Pakko on toimia, muita millään muotoa järkeviä vaihtoehtoja ei ole. Ilmastonmuutoksen torjuminen maksaa, mutta kyllä tässä maassa rahaa turhempaakin laitetaan. Ei ole liioiteltua sanoa, että tässä se meidän kolmas maailmansotamme nyt sitten on.
Oman pesän hoitamisen ohella samoja toimenpiteitä tulee vaatia omassa yhteisössämme, EU:ssa. Lisäksi väestönräjähdyksen estämiseksi voimme vaikuttaa kehitystuella, joilla erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä ja ehkäisyvalistusta edistetään. Ja kun oma pesä on laitettu kuntoon, on jopa mahdollista hyötyä tarjoamalla clean tech -ratkaisuja muulle maailmalle.
ps. Jos jotakuta kiinnostaa osoittaa huolensa ja esittää vaatimuksensa poliitikoille, niin 20.10. Helsingissä järjestetään Ilmastomarssi -mielenosoitus. Ei muuta kun protestoimaan. Voipahan ainakin osoittaa mahdollisille lapsilleen yrittäneensä edes jotakin, kun he tiedustelevat tulevaisuudessa, että mitäs sinä teit asian hyväksi.