Kirjoitin HS:n juttuun liittyen näin: (ja linkki hesariin lopuksi)
”Rikkaana maata Suomella on myös vastuu hoitaa osansa”
Kyllä, tämä on kiistatonta. Suomen on välttämätöntä osallistua globaaliin työskentelyyn ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, vai pitäisikö sanoa pysäyttämiseksi.
Maailman jokaisella valtiolla (ja jokaisella aikuisella ihmisellä) on vastuu omista ilmastotoimistaan ja ne määräytyvät nähdäkseni kunkin oman kapasiteetin mukaan. Tällä tarkoitan kapasiteettia toimia ilmastonmuutoksen vastaisesti. Suomella ja suomalaisilla tuo kapasiteetti liittyy keskeisesti osaamiseen.
Suomen hiilideoksidipäästöt vastaavat vain n. prosentin kymmenystä kaikesta hiilideoksidista, jolla ilmakehäämme saastutetaan. Se on häviävän pieni osuus, eikä näin ollen riitä, että Suomessa vähennetään maan omia kasvihuonepäästöjä, kuten on tehty jo lähes vuosikymmenen ajan. Sen sijaan Suomen pitäisi jatkossa lisätä huomattavasti resurssejaan oman osaamisensa vientiin ulkomaisille ilmaston kannalta kriittisimmille alueille, joilla planeettamme tulevaisuus ratkaistaan nyt.
Mm. suomalainen seksuaalivalistus sekä neuvola- ja lastenhoitojärjestelmä voisivat hyvin olla sellaisia elementtejä, joiden avulla maapallon köyhimpien alueiden liikakansoitukseen voitaisiin hakea ratkaisua. Esimerkiksi Afrikan ja Lähi-idän populaation parin seuraavan vuosikymmenen aikana vääjäämättömältä näyttävä tuplaantuminen tulee sellaisenaan tapahtuessaan tekemään ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä lähes mahdotonta. Samaan aikaan kaikkein eniten liikakansoittuvilla alueilla ilmastonmuutos vaikeuttaa ratkaisevasti elinolosuhteita, mikä edelleen aiheuttaa lisää köyhyyttä ja siten kouluttamattomuutta. Mikäli maapallon hallitsematonta väestönkasvua ei saada lähitulevaisuudessa leikattua, tai pikemminkin käännettyä laskuun, monet ilmastotoimet tulevat osoittautumaan turhiksi.
Siinä, missä Norja käy kehityksen edellä EV-liikenteessä tuomalla mm. sähkölentokoneet reittiliikenteeseen jo seuraavan vuosikymmenen aikana, Suomella (ja muillakin Pohjoismailla) on hyvää osaamista energiatehokkaassa rakentamisessa ja asumisessa. Tämä johtuu paikallisista sää- ja ilmasto-olosuhteista, mutta myös kuumilla alueilla rakennukset ovat potentiaalisimpia energian säästämisen kohteita. Jos esimerkiksi rakennusten viilennykseen kuluva energia pystyttäisiin jatkossa kattamaan kiinteistökohtaisten aurinkopaneeliratkaisuiden turvin, olisimme kerralla ison askeleen lähempänä ratkaisua.
Ja nyt se omaan työnkuvaani liityvä pointti: edellisen kappaleen ajatus ei ole jossittelua tai tulevaisuuden toiveajattelua. Aurinkopaneeleilla ja älykkäillä energiajärjestelmillä (lämmitys, viilennyt, valaistus) pystytään jo nyt leikkaamaan valtaosa energiankulutuksesta verrattuna perinteiseen tapaan.
Sen lisäksi, että ydinvoimaloiden määrää tulee heti lisätä radikaalisti koko maailmassa, paikallisella energiantuotannolla on valtava merkitys ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Sähkön tarve kasvaa globaalisti joka tapauksessa, joten jatkossa meillä ei ole enää varaa olla asentamatta aurinkopaneeleita, aaltovoimaloita yms. kaikkialle, missä niistä ei ole luonnolle haittaa.
Suomessa pitää tukea voimakkaasti niitä yrityksiä, jotka kehittävät ja vievät energia- ja vähähiilisyysjärjestelmiä maailmalle. Se on Suomen kaikkein keskeisin ilmastovastuu.
Ilmastoteoissa pitää kiristää tuntuvasti tahtia – Maailman pelastaminen vaatii tutkijoiden mukaan muutoksia myös tavallisilta ihmisiltä