Selkeästi "kunnon talvi" on ollut verrattuna aiempiin kuten Mursula ennusti. Ilmeisesti ilmastoaktivisteille tarvittaisiin Siperian olosuhteet neljäksi kuukaudeksi ennen kuin Mursulalla olisi mitään uskottavuutta.
Mun käsittääkseni "kunnon talvi" Etelä-Suomessa tammi-helmikuussa johtui polaaripyörteen heikkenemisestä tai jakautumisesta tammikuun alussa, joka johtaa lauhojen läntisten virtausten heikkenemiseen. Kaiketi sama ilmiö oli myös Texasin lumimyräköiden taustalla.
Luulen, että luet Mursulan "ennusteeseen" vähän sellaistakin, mitä siinä ei ole. Mursula oli sanonut HS:lle vuonna 2016, että lumiset ja kylmät talvet palaavat takaisin vuonna 2020 tai 2021. Näistä 2020 ei todellakaan natsannut, mutta 2021 sitten jotenkin paremmin, jos katsotaan pelkästään Etelä-Suomen tammi-helmikuuta. Uskoakseni "ennustus" on ollut vähän kieli poskessa tehty. Näin tuosta Iltalehden jutusta ainakin saa kuvan.
Tämä siitä johtuen, kun auringon 11-vuotinen sykli ei ole ainoa polaaripyörteeseen vaikuttava asia, kuten Mursulakin kertoo:
- Siinä on myös muita luonnollisia tekijöitä, joista tärkein on vaihtelu stratosfäärin ekvatoriaalisissa tuulissa. Ne vaihtelevat noin joka toinen vuosi.
Jos Mursulan ja kumppaneiden tutkimus johtaa parempaan käsitykseen ja parempiin ennusteisiin polaaripyörteen hajoamisen aiheuttamista kylmistä talvista, niin sehän on vain hyvä asia. Ilmastoaktivistillekin.
Mursula ja toinen jutussa haastateltu aurinkotuulen tutkija Maliniemi eivät kiistä nykyistä tieteen käsitystä, että ilmasto lämpenee kasvihuonekaasujen lisääntymisen vaikutuksesta. Esim. näin Maliniemi:
- Varsinkin näin pohjoisen korkeilla leveysasteilla talviin liittyy olennaisesti se, että vaihtelu on hyvin suurta. Tulevaisuudessakin on kylmiä ja hyvin lämpimiä talvia, mutta jakauma siirtyy kohti lämpimiä. Se ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö tulevaisuudessakin nähdä lumisia ja kylmiä talvia.
Oulun yliopiston professorin Kalevi Mursulan mukaan sään ennustettavuus on parantunut.
www.iltalehti.fi