Niin, eihän se hiilivarasto itsessään sido mitään, se säilyttää aiemmin sidottua hiiltä. Päästötasapainon kannalta oleellista on tuo sitominen ts. hiilinielu vs. vapautettu hiili. Nieluna vanha metsä on huono, varastona toki verraton. Suomen kasvuvyöhykkeellä parasta hiilen sidontaa olisi kasvattaa leppää, todella nopeakasvuinen puu joka lannoittaa ympäristöä ja tarjoaa muitakin ekosysteemipalveluita. Haapa kasvaisi nopeammin muttei tehosta ympäröivän muun kasviston kasvua ja lisäksi on alttiimpi taudeille ja tuholaisille.
Majavaliveä tulee itse asiassa vilkuiltua aina välillä, hypnoottista on niiden otusten touhujen seuraaminen. Näyttisi tosin loppuneen nyt lähetys.Haapaa ja majavia. Elämänlaatu paranee, kun katselleen jyrsijöitä.
Nyt en ihan varma ole, mistä keskustelu lähti, mutta joo. Tuleehan noita majavia joskus viikonloppuisin googlailtua ja varsin rentouttavaa touhuahan se on.Majavaliveä tulee itse asiassa vilkuiltua aina välillä, hypnoottista on niiden otusten touhujen seuraaminen.
Auringon toiminta pitää myös ottaa huomioon. Näitä ei niin pystytä ennustamaan. Paitsi, että airingon aktiivius on kasvamassa joidenkin tiedemiesten mukaan. Mitä tämä sitten vaikuttaa maan ilmastoon? En mä ainakaan osaa sanoa.
Auringon toiminta pitää myös ottaa huomioon. Näitä ei niin pystytä ennustamaan. Paitsi, että airingon aktiivius on kasvamassa joidenkin tiedemiesten mukaan. Mitä tämä sitten vaikuttaa maan ilmastoon? En mä ainakaan osaa sanoa.
Itse aiheesta en paljon ymmärrä ja olen viisaampien varassa, mutta sen verran uskallan sanoa, että tuohon auringon säteilytehoon emme pysty ihmiskuntana paljon vaikuttamaan. Hiilidioksidin lisääntymiseeen sen sijaan paljonkin. Vaikka olisikin skeptinen asian suhteen, niin ihan varmuuden vuoksikin kannattanee ne esitetyt toimet tehdä. Pahin mitä voi tapahtua on, että maailmaa pelastuu enemmän kuin oli tarkoitus.
Huomautin jo aiemmin, että minusta on aivan perverssi tapa ajatella asiaa joidenkin karttaan piirrettyjen viivojen perusteella. Se että olet sattunut syntymään sinne päin maapalloa jossa on metsää, ei oikeastaan oikeuta sinua "ilmastosikailemaan" yhtään sen enempää kuin tavan kiinalaista tai beduiinia jossain aavikolla. Oikeastaan päin vastoin, jos olet suomalainen metsänomistaja ja siten maailman mittakaavassa satumaisen rikas, niin sinulla pitäisi olla erittäin hyvät taloudelliset edellytykset tehdä vaikuttavia ilmastotoimia. Eikä se edes suuremmin vaikuta elintasoosi.Niin, mutta kannattaako se tehdä suomalaisten lompakkoa lypsämällä vai pitäisikö niiden maiden ryhdistäytyä, joissa et edes taivasta näe savusumulta. Oon siis itsekin sitä mieltä, että luonnosta tulee pitää huolta ja se on todella tärkeä asia. Mutta tässäkin taitaa Suomen osalta käydä niin, että siitä on tullut keino rahastaa. Suomen rajojen sisällä ihmisten tuottamat hiilidioksidipäästöt pystyy jo suomalainen metsä sitomaan moninkertaisesti.
Huomautin jo aiemmin, että minusta on aivan perverssi tapa ajatella asiaa joidenkin karttaan piirrettyjen viivojen perusteella. Se että olet sattunut syntymään sinne päin maapalloa jossa on metsää, ei oikeastaan oikeuta sinua "ilmastosikailemaan" yhtään sen enempää kuin tavan kiinalaista tai beduiinia jossain aavikolla. Oikeastaan päin vastoin, jos olet suomalainen metsänomistaja ja siten maailman mittakaavassa satumaisen rikas, niin sinulla pitäisi olla erittäin hyvät taloudelliset edellytykset tehdä vaikuttavia ilmastotoimia. Eikä se edes suuremmin vaikuta elintasoosi.
Sama koskee Suomea yleisesti, eli eihän ne ole mitään Oy Suomi Ab:n metsiä vaan osa maapallon ekosysteemiä. Suomella on erinomaiset edellytykset olla edelläkävijä ilmastobusineksessa, ja uskoisin että tällä olisi mahdollista jopa tehdä rahaa.
Minusta on ihan kertakaikkisen pöljä ajatus, että Suomen tai sinun tai minun pitäisi odotella savusumun hälventymistä jossain Tsingtsongissa.
Ja en tietenkään tarkoita mitään maakuoppaan muuttamista, mutta noita muttakunmetsät- tai muttakunkiina-argumentteja en ymmärrä.
Vai pystyykö? Olet laittanut aiemmin noita lukemia joissa menee iloisesti sekaisin varasto ja nielu ts. se hiilen sitominen. Suomalaisten (tai siis Suomen alueen) vaikutus on alueella tuotettu - alueella sidottu uusi hiili, ei alueella tuotettu hiili - alueella oleva stabiili hiili ja lisäksi uusi sidottu hiili. Ei puutalojakaan lasketa hiilinieluihin, vaikka niihin onkin hiiltä sitoutunut pitkäksi aikaa ihan merkittäviä määriä.Niin, mutta kannattaako se tehdä suomalaisten lompakkoa lypsämällä vai pitäisikö niiden maiden ryhdistäytyä, joissa et edes taivasta näe savusumulta. Oon siis itsekin sitä mieltä, että luonnosta tulee pitää huolta ja se on todella tärkeä asia. Mutta tässäkin taitaa Suomen osalta käydä niin, että siitä on tullut keino rahastaa. Suomen rajojen sisällä ihmisten tuottamat hiilidioksidipäästöt pystyy jo suomalainen metsä sitomaan moninkertaisesti.
Vai pystyykö? Olet laittanut aiemmin noita lukemia joissa menee iloisesti sekaisin varasto ja nielu ts. se hiilen sitominen. Suomalaisten (tai siis Suomen alueen) vaikutus on alueella tuotettu - alueella sidottu uusi hiili, ei alueella tuotettu hiili - alueella oleva stabiili hiili ja lisäksi uusi sidottu hiili. Ei puutalojakaan lasketa hiilinieluihin, vaikka niihin onkin hiiltä sitoutunut pitkäksi aikaa ihan merkittäviä määriä.
Kiina ja Intia ovat kasvattaneet metsäpinta-alaansa ja Kiina on sitoutunut lopettamaan päästöjen lisäämisen, minkä jälkeen vähentämään päästöjä ja pyrkimään edelleen hiilineutraaliuteen. Toki saa olettaa että kyseessä on pelkkä sanahelinä, mutta parempaakaan ei ole oikeastaan saatavilla kun millään taholla ei ole muskeleita pakottaa Kiinaa lopettamaan hiilenpolttoa ja uudisrakentamista (mikä siis se suurin CO2 päästölähde kun sementin tekemisessä vapautuu aivan tolkuttomia määriä hiiltä).
Huomautin jo aiemmin, että minusta on aivan perverssi tapa ajatella asiaa joidenkin karttaan piirrettyjen viivojen perusteella. Se että olet sattunut syntymään sinne päin maapalloa jossa on metsää, ei oikeastaan oikeuta sinua "ilmastosikailemaan" yhtään sen enempää kuin tavan kiinalaista tai beduiinia jossain aavikolla. Oikeastaan päin vastoin, jos olet suomalainen metsänomistaja ja siten maailman mittakaavassa satumaisen rikas, niin sinulla pitäisi olla erittäin hyvät taloudelliset edellytykset tehdä vaikuttavia ilmastotoimia. Eikä se edes suuremmin vaikuta elintasoosi.
Tuossa IS:n jutussa on kyllä todella outoja ja perättäisissä kappaleissa jopa itsensä kanssa ristiriidassa olevia väitteitä. Tuosta boldaamastasi seuraava kappale kertoo että metsänkasvu on 140Mt ja vapautuminen suoraan metsästä 115Mt CO2. Ristiriita Granholmin kasvun kanssa voi mahdollisesti selittyä sillä että sekoittaa puunkasvun ja CO2 sidonnan, olikohan hiha-arviolla että puun kuivamassasta 60% hiiltä. Esim MMM:n virallinen laskelma toissavuodelta olisi seuraava:Puutalo ei lasketa nieluksi, enkä niin ole missään väittänytkään. IS:n linkki uutiseen. Niinkun tuolla sanottiin: "
Granholmin mukaan eri tonnimääriä vilisevässä keskustelussa on syytä pitää mittakaava ja suunta mielessä.
– Joka vuosi Suomen metsät sitovat 250 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, kun Suomen kokonaispäästöt ovat noin 60 miljoonaa tonnia eli metsät sitovat nelinkertaisesti kaikki päästöt."
Tuo tarkoittaa ihan yksiselitteisesti hiilen sitomista joka vuosi, ei varastona toimimista. Lukekaa se vaikka läpi, niin ei tarvitse joka kertaa alkaa asiasta vänkäämään.
Jo kasvun lopettaneet metsät ovat varasto, ei nielu, puusta rakennetut tuotteet ovat varasto, ei nielu. Kasvava metsä ja tietty maaperä ovat hiilinieluja.
Kiinalle täytyy hattua nostaa, siellä asiaan on alettu todenteolla panostamaan. Ja siellä se onnistuukin hyvin, jos jotain päätetään, niin se pitää.
Tuossa artikkelissa puhutaan hakkuumääristä ja metsän kasvusta kuutioina, ei hiilen sitomisesta tonneina.UPM on hieman eri mieltä luvuista ja kertoo sitomiseksi reilun 100 miljoonaa ja hakkuiksi 70 miljoonaa jolloin lopputuloksen metsät sitovat 30-60%:
Metsä on hiilinielu
Kasvava metsä on hiilinielu, kun se ei enää kasva, se sitoo edelleen hiiltä, eli on hiilivarasto. Metsänomistaja vaikuttaa metsän hiilensidontaa metsänhoidolla.www.upmmetsa.fi
En ole omia tutkimuksia asiasta tehnyt
Tuossa artikkelissa puhutaan hakkuumääristä ja metsän kasvusta kuutioina, ei hiilen sitomisesta tonneina.
Kyseessä on kaksi aivan eri asiaa. Kasvava metsä sitoo enemmän hiilidioksiidia kuin hakkuuikäinen metsä.
Jos metsien nettohiilinielua verrataan Suomen kokonaispäästöihin, voidaan sanoa että nielu on vastannut vuositasolla keskimäärin reilua kolmannesta Suomen kokonaispäästöistä
Suomen metsien hiilinielun koko on vaihdellut vuosikymmenien aikana, mutta keskimäärin Suomen metsät sitovat Suomen vuosittaisista kokonaispäästöistä 30—60 prosenttia
Jos näkee saastuttamisen yhtä tärkeänä kuin kulttuurin tai urheilun niin prioriteetit ovat vähän vinksallaan. Tuohan riippuisi varmaan siitä mistä pyydetään luopumaan ja mitkä ovat perustelut. Jossain kohtaa varmaan muuttaisin maahan jossa ei ole tehty yhtä diktatoriaalisia päätöksiä.Tuo on yksi tapa ajatella asiaa ja näinhän se isossa kuvassa onkin. Mutta kysytään näin päin, että olisitko valmis luopumaan lähes kaikista mukavuuksista, jos sellaista vaaditaan? Sanotaan vaikka että kaikki kulttuuri ja urheilu kielletään, koska ne ei oo elämisen kannalta pakollisia asioita Ja samalla olisit tietoinen, että muualla eletään niinkuin huvittaa? Afrikassa tietyissä paikoissa eletään olki-/savimajoissa ja heidän hiilijalanjälkensä on lähes olematon, muuttaisitko sellaiseen, jos käsky kävisi?
Tuossa IS:n jutussa on kyllä todella outoja ja perättäisissä kappaleissa jopa itsensä kanssa ristiriidassa olevia väitteitä. Tuosta boldaamastasi seuraava kappale kertoo että metsänkasvu on 140Mt ja vapautuminen suoraan metsästä 115Mt CO2. Ristiriita Granholmin kasvun kanssa voi mahdollisesti selittyä sillä että sekoittaa puunkasvun ja CO2 sidonnan, olikohan hiha-arviolla että puun kuivamassasta 60% hiiltä. Esim MMM:n virallinen laskelma toissavuodelta olisi seuraava
Täysin virheellistä tietoa IS:n jutussa. Kannattaa luottaa esimerkiksi UPM:n ja maa- ja metsätalousministeriön tuottamaan dataan, jossa kerrotaan metsien sitovan noin 30-60 prosenttia päästöistä vuodessa
Joko toimittaja tai Granholm sekoilevat tuossa lauseessa. Tuota hiilinielun suuruutta voi googlettaa muistakin lähteistä ja Suomen metsät eivät tosiaan joka vuosi sido 250 miljoonaa tonnia, vaan se on nielun suuruus. Voidaanhan nielun suuruutta verrata vuosittaisiin päästöihin, mutta tuo "joka vuosi" on ilmaisuna joko täysin väärä tai ainakin täysin harhaanjohtaja.
Arvostan tällaista toimintaa.Näyttäs joo, että tuossa on sekoiltu. Nyt kun noita googletin, niin en tosiaan löytänyt mistään tukea väitteelle, että nieluna on vuosittain tuo 250 miljoonaa tonnia. Suomalaisen puuston kokonaismäärä on nyt noin 2700 miljoonaa kuutiometriä ja artikkelin aikaan ollut noin 2500 miljoonaa kuutiometriä. Siellä on siis todennäköisesti toimittaja kirjoittanut hiilivaraston hiilinieluksi.
Olisi pitänyt näköjään enemmän tarkistaa lähteen oikeellisuus.
Huomautin jo aiemmin, että minusta on aivan perverssi tapa ajatella asiaa joidenkin karttaan piirrettyjen viivojen perusteella. Se että olet sattunut syntymään sinne päin maapalloa jossa on metsää, ei oikeastaan oikeuta sinua "ilmastosikailemaan" yhtään sen enempää kuin tavan kiinalaista tai beduiinia jossain aavikolla.