Tässä meillä kuluttajilla on ns. peiliin katsomisen paikka? Omilla valinnoilla ne ratkaisut tehdään, osa suosii jotain vtu pikamuotia, joka on ympäristölle kaiketi aika haitallista.
Joissain paikoissa, kyllä. Joissain toisissa paikoissa asia ei minusta ole niin yksinkertaista.
Puhelimia ja kodin viihde-elektroniikkaa vaihdetaan jatkuvasti. Itsellä taitaa olla about 5 v vanha puhelin, telkkari samaa ikäluokkaa. Siinäkin alkaa kohta se 5 v takuu loppumaan..
Puhelimissa, telkkareissa ja tietokoneissa pitää minusta ottaa huomioon se, että uudet sukupolvet kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa tehdessään saman homman kuin aiempi sukupolvi. Itselleni tämä on ihan konkreettisesti tuttua, kun olen ollut töissä sulautetun softan puolella. Puhutaan nk. "MIPS per watt" -arvosta, eli paljonko saa laskentatehoa per kulutettu watti. Se on parantunut jatkuvasti uusien sukupolvien myötä:
en.wikipedia.org
Vaikka siis maalaisjärjellä tuntuisi siltä, että olisi parempi, että kännykkä kestäisi sen 10-20 vuotta, niin toisaalta olisi parempi, että uudet, vähemmän virtaa kuluttavat komponentit pääsisivät nopeammin markkinoille. Kännykässä virtaa syövät erityisesti näyttö sekä lähetinpuoli, mutta myös prosessorin itsensä kulutuksella on merkitystä.
Tämä sama koskee myös esimerkiksi autoja, itse asiassa isoa osaa kuljetusvälineistä (laivat, lentokoneet, junat), ja koskee myös teollisuutta. Laivoissa, lentokoneissa ja teollisuuden koneissa sukupolvet ovat todellakin pitkiä, ei ole lainkaan tavatonta, että käytössä on 30-40 vuotta vanhaa tekniikkaa eli 80-90-luvulta. Se puolestaan on melko antiikkista nykystandardien valossa. Toisaalta onneksi sellaiset laitteet kuin vaikkapa invertterit eivät ole ikuisia, ja sitä kautta ohjauspuolella on vaihtuvuutta.
Kyllä laitevalmistajat tekisivät kestävämpiä laitteita, kun kuluttajat alkaisivat vaatia niitä
Kyllä tekisivät, mutta silloin kuluttajan pitää olla valmis maksamaan enemmän. Ja sitähän kuluttajat eivät tavallisesti tee, kaupasta lähtee mukaan se halvin vaihtoehto, paitsi niissä harvoissa tapauksissa, joissa kuluttaja on etsimässä laadukkaampaa välinettä. Siksi kauppojen tarjonta tahtoo painottua tuohon halpaan päähän, ja kalliimmat ja laadukkaammat tavarat saa omalta osastoltaan tai erikoisliikkeestä.
Kuluttajan ja valmistajan kannalta olisi helpompaa jonkinlainen XaaS -konsepti (X as a Service), eli autot, tietokoneet, kodinkoneet, kännykät ja muut hankittaisiin kk-sopimuksella. Silloin elinkaarikustannuksilla olisi valmistajalle merkitystä, olettaen, että kk-maksua vastaan valmistaja vastaisi laitteen toimivuudesta. Tällöin valmistajalle tulisi kalliiksi, jos esimerkiksi auto seisoisi korjaamolla tai heikkolaatuiset jääkaapit pitäisi kaikki romuttaa ja korvata toisella mallilla.
Ehkä pitäisi harkita jopa jonkinlaista LaaS-mallia, "Life as a Service", jossa kuluttaja ei omista mitään, vaan maksaa kk-maksua, jota vastaan saa ruoan, juoman, vaatteet, asunnon yms. Kk-maksun suuruus "ylellisyystason" mukaan samalla tavalla kuin autovuokraamoissa. Siis vähän samaa ajatusta, mitä joillain firmoilla (ainakin Microsoftilla) on ollut "kampuksillaan".