Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 267 272
  • 11 105
Suosikkijoukkue
Päätykatsomoiden kiekko-oraakkelit
Taloudellisesti syyt on selvät, ja nykyisin jopa osin urheilullisesti. Mahdollisesti Espoo Unitedia ja Helsingin Jokereita lukuunottamatta kaikki liigaan kelpaavat seurat Suomesta on jo liigassa. Taloudellisesti yhdelläkään seuralla ei ole varaa tippua liigasta mestikseen.

10+10 on ainoa vaihtoehto. Suomessa on nykyisin ehkä 15 liiga-tason joukkuetta. Vaikka oletettaisiin Jokereiden palaavan, Ilveksen nousevan uudelleen ja EU:n nousevan jaloilleen, niin jopa tuohon 10+10 mallin toteuttamiseen tarvitaan enemmän jengejä. Mitkä kolme Jukureitakin pienempää seuraa vastaisivat huutoon? Ei ihmiset katso urheilua teennäisten tasoittelujen vuoksi. Ihmisiä kiinnostaa urheilussa absoluuttinen paremmuus. Joitain seurojen faneja ja lajiniiloja voi kakkossarjakin kiinnostaa. Suuri, liikkuva yleisö keskittyy pääsarjaan jatkossakin, niinkuin kaikkialla muuallakin on aina tapahtunut. Voittoa tavoittelevina yrityksinä TV-yhtiöt ymmärtävät tämän ja panostavat suurta yleisöä kiinnostavaan tuotteeseen

Tämä on asia, jota pitkäaikaisten liigajoukkueiden kannattajat eivät edelleenkään välttämättä ymmärrä oikeasti. Ottamatta kantaa syihin ja seurauksiin kuilu liigan ja mestiksen välillä on valtavan suuri ja se kasvaa koko ajan. Kaikilla osa-alueilla. Jukureiden viimeisen mestiskauden pelaajabudjettia leikattiin muistaakseni 30% ja siitä huolimatta se oli lähes kaksinkertainen seuraavaan mestisjoukkueeseen. Nyt ensimmäiselle liigakaudelle Jukurit on käytännössä kolminkertaistanut kaiken toimintansa ja silti se on ja tulee lähivuodet olemaan taloudellisesti selkeästi pienin liigajoukkue. Ja Mikkelissä organisaatio, halli ja olosuhteet kuitenkin olivat valmiiksi lähellä liigatasoa. Tuota työtä tehtiin Mikkelissä samoin kuin Kouvolassa ja Vaasassa sellaiset kymmenisen vuotta. Kuinka moneen kaupunkiin on ditä paitsi oikeasti mahdollisuus rakentaa uusi 20+ M€ liigatason areena kaikkine kilkkeineen kuntien ja valtion jatkuvassa säästökierteessä tai yksityisenä hankkeena? Veikkaan, että aika hiljaista on sillä osastolla.

Osviittaa siitä, mitä tv - tuotannoille tulisi tapahtumaan A+B sarjassa voi katsoa siitä, mitä tulee käymään esim. Discoveryn ostamille isoille urheilukisoille. Ilmaiskanavilla suorina näytetään lain vaatima minimi. Jotain semikiinnostavaa keskiyön uusintoihin täyttämään lupaehtojen sisältövaatimukset. Mielenkiintoisimmat jutut maksukanaville. Loppu myydään edelleen ja näytetään minimitekniikalla ja laadulla netissä. Tv -yhtiöiden tehtävä on tuottaa voittoa. Yle toimii koko ajan pienenevillä verorahoilla koko kansan valistajana, ei sillä ole muskelia näihin karkeloihin. Ja katsojat haluavat katsoa Usain Boltia, eivät jotain - kaikella kunnioituksella - Eetu Rantalaa, jolla ei vain ole edellytyksiä päästä edes samalle sekuntiluvulle. Kuinka moni muu kuin lajiniilo osaa edes nimetä yhtään kakkostason joukkuetta mistään sarjasta?

Tämä ympyrä se vaan kiertää samaa kehää. Ja kukaan ei osaa edelleen vastata, että miksi helvetissä niiden 10 alemman kastin seuran kannattajia kiinnostaisi ravata siellä B tason peleissä katsomassa sitä B tason touhua samoja 9 jengiä vastaan X monta kertaa kaudessa. Sama koskee A tasoa, se inflaatio nähtiin jo Jokerien ja IFKn kanssa


Kysymys on siitä, että täysin toisarvoinen Mestis sarjana ei pysty kehittymään, eikä siellä olevat joukkueet pysty yksinkertaisesti kehittymään pidemmälle.

Espoo, Joensuu ja Turku. Siinä ovat nykyisten lisäksi joukkueet, joilla voisi olla joskus tulevaisuudessa mahdollisuus pelata liigassa pitkän määrätietoisen kehittämisen jälkeen. Ollaan luvussa 15+3. Kaksikymmentä A+B liigan tasokasta joukkuetta on vain liikaa Suomeen. 10+10 sarja ei ratkaisisi ongelmia. Se vain ottaisi muutaman lisäjoukkueen mukaan iloiseen liigaperheeseen ja sitten rakennettaisiin vain uusi entistä korkeampi muuri tämän uuden liigan pohjan ja seuraavan sarjatason välille. Toisaalta ei nykymallinen mestiskään voi jatkaa pidemmän päälle tässä muodossa, sillä se on liiketaloudellisena ympäristönä mahdoton yhtälö toimia. Tulojen ja menojen pitäminen balanssissa saati niiden kasvattaminen potentiaalisen liigajoukkueen mittoihin on käytännössä mahdoton tehtävä ilman syvätaskuista Jussia tai Oleg Öljyoligarkkia rajan takaa.

10+10 kannattajat tuppaavat pääasiassa -pahoittelut karkeasta yleistyksestä - olemaan pääasiassa sellaisten joukkueiden kannattajia, jotka olettavat joukkueensa pelaavan ylemmässä sarjassa. B -sarja on divari, mestis, alemman sarjatason juttu kääri sen millaiseen lahjapaperiin tahansa. Ja media seuraa korkeinta sarjatasoa. Saa myös olla melkoinen taikuri, joka myy uuden divarin kiinnostavana sarjana taunotasalakeille, joita kuitenkin on valtaosa katsojista. Saati sitten yhteistyökumppaneille ja aitiot ostaville yrityksille. Sen sijaan, että pelataan neljä kertaa kaudessa vaikkapa Hifkiä tai Tapparaa vastaan niin pelataankin esimerkiksi Tutoa ja Rokia vastaan. Ostettaisiinko idea sanotaan vaikka Vaasassa tai Kouvolassa tai Mikkelissä paluusta mestikseen? Tuskinpa. Parissa vuodessa parhaat pelaajat ja isot sponssit sekä valtaosa tv -tuloista siirtyisivät ylemmän liigan joukkueisiin, tuloerot kasvaisivat ja pian oltaisiin taas samassa tilanteessa kuin nyt paitsi että ylemmässä kastissa olisi muutama joukkue vähemmän. 10+10 ei ole ratkaisu, mutta toisaalta en tiedä, mikä sitten olisi. Liigan alapuolella on oltava toimiva aikuisten sarja junnusarjojen lisäksi, koska jostainhan niiden pelaajien on liigajoukkueisiin tultava ja jossain on pelaavan kokoonpanon ulkopuolella olevien pelattava. Mutta kuka maksaa viulut? Joka paikassa ei voida pelata liigatason ammattilaiskiekkoa. Kysymys on pohjimmiltaan vain siitä, mihin kohtaa muuri rakennetaan. 15, 16 vai 20 joukkueen kohdalle - joku jää aina ulos.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Toinen olettamus ettei kakkossarja kiinnosta, kysyisin tästä Allsvenskanin sekä NLB:n yleisöltä. Ajatukseni on koko ajan pohjautunut siihen tietoon että siellä ainakin tuntuu kakkossarjallekkin olevan yleisöä.
Onhan siellä yleisöä, mutta kuinka paljon.
Allsvenskanin keskiarvo 2563
NLB keskiarvo 1587
Mestiksen lukuihin verrattuna tietysti "kovia" lukuja, muttei sielläkään yksin pääsylipputuloilla mitään ammattilaisorganisaatioita pyöritellä.

NLB:ssä esimerkiksi kolme heikointa yleisökeskiarvoa on 304, 272 ja 199. Alsvenskanin heikoin keskiarvo on 628 ja 14 joukkueesta 11 keskiarvo on alle 3000.

Linkit joista noita voi ihmetellä:
Allsvenskan
NLB
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Tää on täysin pohjaton suo, mutta tämä vielä osaltani. @Vasen pakki #4 SHL:ssä on pelannut Timrå IK:ta, Rögleä ym pikkuseuraa ja siellä pelaa mm uusia seuroja Växjö (perustettu 1997, voitti mestaruuden 2015, väkiluku 60.000), Skellefteå (väkiluku 32.000), joka voittanut SHL-mestaruudet viimeksi 2014 ja pelannut putkeen kuusi kertaa finaaleissa jne jne jne.

Miksi Suomessa ei riitä joukkueet? Siksi, kun uusia on lähes mahdoton ja järjetöntä edes yrittää kehittää.
Esimerkiksi Vantaalta voisi löytyä jollain aikavälillä pohjaa luoda ihan Liigatason jengi, Stadissa Karhu-Kissat, Pohjanmaalle voisi kehittyä vaikkapa Seinäjoelle uusi Liigajoukkue, miksi ei Rovaniemelle, Satakuntaan, Oulun seudulle toinen, esim K-Laser tms, Joensuu tai ihan kokonaan uudelle alueelle, vaikka Porvooseen U named!

Aivan kaikki on mahdollista, ei nopeasti, mutta kuitenkin, kun annettaan edes impulssi, että sarjat ovat avoimia ja että hankkeita kannattaa lyödä tulille.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Siinähän luovat jengin sinne Vantalle, vain taivas on rajana. Kukaan ei estä luomasta sinne sellasta porukkaa millä on rahoitus kunnossa ja kun on esittää sellaiset rahasummat ja järkevän taustaorganisaation, että voi pelata Liigaa, niin aivan varmasti Liigassa kuunnellaan. Saa tehdä ihan missä tahansa Sotkamossa tai Paraisilla kanssa. Aivan varmana on keskusteluyhteys mahdollinen jos on esittää faktaa.

Sen sijaan toivotaan jotain saamarin velkarahakonkurssi paskaa, siinä ei ole MITÄÄN järkeä. Hetken huuma, uho ja tuho... tarvitse kuin katsoa jalkapalloa, niin ymmärtää miten kestämättömällä pohjalla se koko paska siellä on. Sitten lopputuloksena voi katsella niitä maajoukkueen menestymisiä, no ei tarvitse ihmetellä kun siellä ei kestä joukkueet pääsarjatasolla kovinkaan kauaa, miten sellaset jotka velalla pelaa veikkausliigaa voi ikinä tuottaa pelaajia? No ei voi! Ei ole varaa palkata päätoimisia junnukoutseja jne. mikä olisi elinehto, että Suomi voisi joskus menestyä. Yhtälö on täysin mahdoton, onneksi jääkiekossa meillä on vakavaraisia seuroja suurin osa ja näillä on junioritoiminta ja se urheilijan putki kunnossa, niin että Suomi tuottaa huippuja maailmalle ja oman Liigan tarpeisiin. Tämän nyt haluaa moni tuhota, jossain helvetin karsinta kiimoissaan.
 
Suosikkijoukkue
Päätykatsomoiden kiekko-oraakkelit
Miksi Suomessa ei riitä joukkueet? Siksi, kun uusia on lähes mahdoton ja järjetöntä edes yrittää kehittää.

Liigalisenssin ehdot. Halli, organisaatio, talous, junioritoiminta jnejne. Jos niitä ei täytä edes kaikki liigajoukkueet, niin miten niitä voisi koskaan täyttää semiamatöörijoukkue takahikiältä. Tämä yksistään karsii potentiaaliset yrittäjät sahamiehen sormilla laskettaviin ja sarjajärjestelmä sekä mestiksen mahdoton liiketoimintaympäristö tappaa loput yrittäjät. Pelkkä avoin sarja ei riitä, jos liigalisenssin ehdoista pidetään kiinni ja vaikea uskoa, että niitä merkittävästi höllennettäisiin.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Liigalisenssin ehdot. Halli, organisaatio, talous, junioritoiminta jnejne. Jos niitä ei täytä edes kaikki liigajoukkueet, niin miten niitä voisi koskaan täyttää semiamatöörijoukkue takahikiältä. Tämä yksistään karsii potentiaaliset yrittäjät sahamiehen sormilla laskettaviin ja sarjajärjestelmä sekä mestiksen mahdoton liiketoimintaympäristö tappaa loput yrittäjät. Pelkkä avoin sarja ei riitä, jos liigalisenssin ehdoista pidetään kiinni ja vaikea uskoa, että niitä merkittävästi höllennettäisiin.
Miksi pitäisi höllentää, kun se ei palvelisi tämän maan jääkiekkoilua. Minä en näe yhtään syytä. Sitten jos on oikeasti halua, niin laittaa noi asiat kuntoon ja täyttää lisenssiehdot ja en näe syytä miksi Liiga ei haluaisi lisää joukkueita, millä on hommat kunnossa.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
10+10 kannattajat tuppaavat pääasiassa -pahoittelut karkeasta yleistyksestä - olemaan pääasiassa sellaisten joukkueiden kannattajia, jotka olettavat joukkueensa pelaavan ylemmässä sarjassa. B -sarja on divari, mestis, alemman sarjatason juttu kääri sen millaiseen lahjapaperiin tahansa. Ja media seuraa korkeinta sarjatasoa. Saa myös olla melkoinen taikuri, joka myy uuden divarin kiinnostavana sarjana taunotasalakeille, joita kuitenkin on valtaosa katsojista. Saati sitten yhteistyökumppaneille ja aitiot ostaville yrityksille. Sen sijaan, että pelataan neljä kertaa kaudessa vaikkapa Hifkiä tai Tapparaa vastaan niin pelataankin esimerkiksi Tutoa ja Rokia vastaan.

Mahdatkohan sinä nyt ymmärtää väärin? Ei mielestäni kukaan ole sanonut, että näillä 10+10 malleilla päästäisiin siihen, että uusi Mestis olisi tyyliin yhtä kiinnostava, kuin Liiga. Tavoitteena olisi tehdä Mestiksestä sen verran kilpailukykyinen (nykytilanteeseen nähden), ettei sinne tippuminen olisi enää kuolinisku Liiga joukkueelle ja että sielläkin vaatimustaso (esim. ristiinpelaamisten myötä) olisi korkeampi, kuin nykytilanteessa.

Eli kysymys on siitä, menisikö "toinen sarjataso" eteenpäin, nykytilanteeseen verrattuna, jos mentäisiin 10+10 malliin, ristiinpelaamisiin ja mahdollisesti jopa yhteisiin pudotuspeleihin. Väitätkö sinä, ettei menisi? Ettei kiinnostaisi yleisö tai sponsoreita yhtään enempää, kuin nykytilanteessa?

Edit. ja tv-rahat eivät parin vuoden päästä siirtyisi ylemmälle tasolle, koska useissa näissä 10+10 ehdotuksissa yksi ja sama katto-organisaatio hoitaisi tv-sopimuksia ja siten jakaa rahat kaikille 20 joukkueella, sovitun kaavan mukaisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Päätykatsomoiden kiekko-oraakkelit
Miksi pitäisi höllentää, kun se ei palvelisi tämän maan jääkiekkoilua.

Tuo oli vastaus Vaasan suuntaan tuossa ylempänä ja toteamus, ei kannanotto suuntaan tai toiseen. Liigalisenssit ovat käytössä kaikissa merkittävissä palloilusarjoissa myös Suomessa, ne ovat nykyisin pysyvä osa kokonaisuutta. Jos haluat pelata sarjaa, täytät ehdot.

Eli kysymys on siitä, menisikö "toinen sarjataso" eteenpäin, nykytilanteeseen verrattuna, jos mentäisiin 10+10 malliin, ristiinpelaamisiin ja mahdollisesti jopa yhteisiin pudotuspeleihin. Väitätkö sinä, ettei menisi? Ettei kiinnostaisi yleisö tai sponsoreita yhtään enempää, kuin nykytilanteessa?

Nykymuotoinen mestis on elävä ruumis eli kaikki on parannusta sen nykytilaan, siinä olen samaa mieltä ja siinä, että toimivaa alempaa sarjaa tarvitaan. Lisenssiehdot rajaavat hakijoiden määrän käytännössä nolllaan, eli avoin sarja tai 10+10 ei käytännössä tuo nykytilanteeseen muutosta. Liigaan ei ole tunkua ehdot täyttävistä joukkurista jatkossakaan eli muuri on olemassa joka tapauksessa. Kysymys on, halutaanko muuri laittaa 15, 16 vai väkisin 20 joukkueen kohdalle. Väitän kyllä, että 10+10 alempaan liigaan joutuvien nykyisten liigajoukkueiden tilanne tulisi heikkenemään merkittävästi aiemmassa viestissä mainituista syistä. Ei asiakas osta paskaa tuotetta vaikka se olisi kermavaahdolla kuorrutettu. Ainakaan kahta kertaa.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Nykymuotoinen mestis on elävä ruumis eli kaikki on parannusta sen nykytilaan, siinä olen samaa mieltä ja siinä, että toimivaa alempaa sarjaa tarvitaan. Lisenssiehdot rajaavat hakijoiden määrän käytännössä nolllaan, eli avoin sarja tai 10+10 ei käytännössä tuo nykytilanteeseen muutosta.

Mutta kyllähän tällainen askel esim. 10+10 järjestelmään olisi sen verran iso rasti, että voisi kuvitella lisenssiehtojakin muokattavan, uutta tilannetta palvelevaksi. Eli en lisenssiehtojen takia lähtisi uudistusta kaatamaan.

eli muuri on olemassa joka tapauksessa. Kysymys on, halutaanko muuri laittaa 15, 16 vai väkisin 20 joukkueen kohdalle. Väitän kyllä, että 10+10 alempaan liigaan joutuvien nykyisten liigajoukkueiden tilanne tulisi heikkenemään merkittävästi aiemmassa viestissä mainituista syistä. Ei asiakas osta paskaa tuotetta vaikka se olisi kermavaahdolla kuorrutettu. Ainakaan kahta kertaa.

Toki tulisi heikkenemään, mutta yhtenä tavoitteena näissä 10+10 hahmotelmissa olisi tosiaan se, että alempi taso olisi nykyistä elinkelpoisempi ja siten paikka, jonne voitaisiin tippua, ilman pelkoa lähes varmasta kuolemasta. Eli toki alemmas joutuvien entisten Liiga joukkueiden tilanne heikkenisi, mutta ristiinpelaamisilla 1/3 runkosarja peleistä olisi Liiga joukkueita vastaan. Tämän lisäksi aina vähintään puolet alemmalle tasolle osallistuvista olisi entisiä Liiga joukkueita, joten optimisti voisi kuvitella niidenkin olevan helpommin myytävissä, kuin pelit tuntemattomampia Mestis joukkueita vastaan. Ristiinpelaamisillakin sitten Mestis seurat alkaisivat vähitelle tulla tutuiksi, Liiga joukkueiden seuraajille.

Ja itse olisin siis valmis myös laittamaan muurin sitten siihen 20 kohdalle. Jos sitten ajanmyötä Suomi-Sarjaan kehittyy joukkueita, jotka ovat liian suuria sinne, niin voisihan tuota kuviota alkaa ajanmyötä pikkuhiljaa kasvattamaan. Tyyliin 10+10 -> 10+11 -> 10+12 -> 11+12 -> 12+12.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Tuo oli vastaus Vaasan suuntaan tuossa ylempänä ja toteamus, ei kannanotto suuntaan tai toiseen. Liigalisenssit ovat käytössä kaikissa merkittävissä palloilusarjoissa myös Suomessa, ne ovat nykyisin pysyvä osa kokonaisuutta. Jos haluat pelata sarjaa, täytät ehdot.
Vaikka sinuan viestiäsi lainasin, niin en tarkoittanut suoraan sinulle vastata, koska jaamme tässä asiassa näkemyksen, kaikilta muilta paitsi Mestiksen elävän ruumiin asemasta.

Minusta Mestiksellä on lievää identiteetti kriisiä, koska siellä on tapahtunut paljon muutoksia, mutta en todellakaan näe sitä minään kuolleena sarjana, päin vastoin. Mestikseen on edelleen tunkua ja halua. Valitettavasti se elää edelleen jossain ihmeen karsinta ja kilpailullisuus ajassa mikä vanhentui yli 20 vuotta sitten. Tämä on Mestiksen ja muiden alasarjojen suurin ongelma. Se johtaa joka vuosi siihen, että tulee ihme sarjastaluopumisia ja halukkaat jää rannalle, sekä jotkut nousee ihme kabinettitoimilla. Mestis on hyvä sarja ja edelleen kiinnostaa ihmisiä, mutta mopolla ei voi lähteä motarille.

Edelleen jää selittämättä että miten ihmeessä ja mistä ihmeestä ne rahat löytyy sille junioritoiminnalle jos joukkuemäärää karsitaan, selittäkää nyt joku. B sarja on aina B sarja ja se tappaisi junioritoiminnan ja kehityksen. Ihme vitun haihattelua taas jostain mystisistä visioista missä rahaa tulee taikaseinästä ja kaikilla on kivaa.

edit. Tämä on aina samaa paskaa ja käyty jo sata kertaa läpi. HIFK ei omaa enempää rahaa vaikka Liigassa olisi 5 joukkuetta, ei omaa Kärpät eikä kukaan muukaan, ulkkarien taso ei nouse YHTÄÄN. Pelien taso ei nouse YHTÄÄN! Joukkueet palkkaa saman määrän pelaajia ja junnujen on entistä vaikeampi mahtua kokoonpanoon, bye bye Laineet & co, ei pelipaikkaa kun vähemmän jengejä, mee B sarjaan jos saat siellä tontin jne. Pelin taso ei nouse yhtään, miksi nousisi kun Kärpät ja IFK on tällä hetkellä ylivoimasilla budjeteillaan paskoja, Jukurit pelaa parempaa ja viihdyttävämpää kiekkoa ja rahaa palanut aivan mitätön määrä. Raha ei tee onnelliseksi, mutta kun se ja mutta kun tää.

Täyttä utopiaa ja lisäksi aivan paskaa sellaista.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Edelleen jää selittämättä että miten ihmeessä ja mistä ihmeestä ne rahat löytyy sille junioritoiminnalle jos joukkuemäärää karsitaan, selittäkää nyt joku. B sarja on aina B sarja ja se tappaisi junioritoiminnan ja kehityksen. Ihme vitun haihattelua taas jostain mystisistä visioista missä rahaa tulee taikaseinästä ja kaikilla on kivaa.

Tämä on aina samaa paskaa ja käyty jo sata kertaa läpi. HIFK ei omaa enempää rahaa vaikka Liigassa olisi 5 joukkuetta, ei omaa Kärpät eikä kukaan muukaan, ulkkarien taso ei nouse YHTÄÄN. Pelien taso ei nouse YHTÄÄN! Joukkueet palkaa saman määrän pelaajia ja junnujen on entistä vaikeampi mahtua kokoonpanoon, bye bye Laineet & co, ei pelipaikkaa kun vähemmän jengejä, mee B sarjaan jos saat siellä tontin jne.

Täyttä utopiaa ja lisäksi aivan paskaa sellaista.

Eikö Mestis seuroilla ole junioreita ollenkaan? K-Vantaa, Espoo United, TuTo, Jokipojat yms? Ja oliko Granlundin veljekset HIFK:n omia kasvatteja? Meinaa itse olen noissa yhteyksissä kuullut mainittavan jonkun Laser nimisen seuran, Kärppien lisäksi. Ja Tuukka Rask, miten ihmeessä kaveri on Savonlinnasta ponnistanut aina NHL:n huipulle? Koska Savonlinnassa on viimeksi pelattu Liigaa? Eli miten pieni Tuukka poika on ikinä voinut kuvitella voivansa pärjätä jääkiekossa? Miten osasi haaveilla, vaikkei omassa kaupungissa pelattu Liigaa?

Ja eihän 10+10 mallissa ensisijainen tarkoitus ole kerätä HIFK:lle tai Kärpille, nykyistä enempää rahaa. Yksi iso tavoite olisi varmasti se, että alemman sarjan joukkueilla olisi käytettävissä enemmän resursseja, kuin Mestis seuroilla on tänä päivänä. Jos tv-sopimus saataisiin jaettua, niin eikö tällainen tavoite olisi mahdollista saavuttaa?
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Eikö Mestis seuroilla ole junioreita ollenkaan? K-Vantaa, Espoo United, TuTo, Jokipojat yms? Ja oliko Granlundin veljekset HIFK:n omia kasvatteja? Meinaa itse olen noissa yhteyksissä kuullut mainittavan jonkun Laser nimisen seuran, Kärppien lisäksi. Ja Tuukka Rask, miten ihmeessä kaveri on Savonlinnasta ponnistanut aina NHL:n huipulle? Koska Savonlinnassa on viimeksi pelattu Liigaa? Eli miten pieni Tuukka poika on ikinä voinut kuvitella voivansa pärjätä jääkiekossa? Miten osasi haaveilla, vaikkei omassa kaupungissa pelattu Liigaa?

Ja eihän 10+10 mallissa ensisijainen tarkoitus ole kerätä HIFK:lle tai Kärpille, nykyistä enempää rahaa. Yksi iso tavoite olisi varmasti se, että alemman sarjan joukkueilla olisi käytettävissä enemmän resursseja, kuin Mestis seuroilla on tänä päivänä. Jos tv-sopimus saataisiin jaettua, niin eikö tällainen tavoite olisi mahdollista saavuttaa?
Jaa missäs se Rask pelasi junnuvuodet? B-SM IPA ja Ilveksen organisaatio ja ammattikoutsit. Niillä oli aikaa ja niille maksettiin siitä että siellä tehtiin junnusta pelimies, vai oliko sun mielestä 15 vanha Rask NHL tasolla kun se SaPKosta lähti? Ilmeisesti oli.

Mites se Granlund? Kuinkas vanahana se sinne Kärppiin menikään? Ai niin se taisi olla jotain C junnu luokkaa, 15v, sitten se saikin AMMATTILAISTEN valmennusta ja loppu on historiaa. Miksi lähtivät muualle? No kun ei reurssit riittäneet siellä sapkoilla ja laasereilla valmentaan näitä poikia ja tarjoamaan sitä urheilijan polkua.

Hienoja tarinoita suoraan sieltä paskakaivosta missä hienosti halutaan nostaa se junnujoukkue jalustalle ja unohtaa se koko ammattimainen tiimi ja organisaatio mikä mahdollisti sen menestymisen.

Saman tien voit vaikka listata ne kaikki tutot ja muut vastaavat, jotka on saaneet ilman muiden apuja niitä pelaajia ylös. Ei taida olla montaa KiVa:n B/A tason pelaajaa NHL:ssä tai edes Liigassa, koskee myös näitä TuTOja jne. Kun niillä loppuu resurssit. Mistäs lisää resursseja? Lainarahasta? Entäs kun viedään nykysiltä Liiga jengeiltä ne vähät pois, niin mistäs sitä enää riittää niille 15v mahdollisille talenteille. Kai sinäkin tajuat että jokaisesta 15v jätkästä ei tule edes Liiga pelaajaa. Vaan sieltä putoaa jätkiä pois tasaiseen tahtiin, vaikka olisi kuinka olleet maajoukkueessa tai superstaroja ikäluokassaan.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Jaa missäs se Rask pelasi junnuvuodet? B-SM IPA ja Ilveksen organisaatio ja ammattikoutsit. Niillä oli aikaa ja niille maksettiin siitä että siellä tehtiin junnusta pelimies, vai oliko sun mielestä 15 vanha Rask NHL tasolla kun se SaPKosta lähti? Ilmeisesti oli.

Mites se Granlund? Kuinkas vanahana se sinne Kärppiin menikään? Ai niin se taisi olla jotain C junnu luokkaa, 15v, sitten se saikin AMMATTILAISTEN valmennusta ja loppu on historiaa. Miksi lähtivät muualle? No kun ei reurssit riittäneet siellä sapkoilla ja laasereilla valmentaan näitä poikia ja tarjoamaan sitä urheilijan polkua.

Ja mitkä noista mainitsemistasi seuroista katoaisi kiekkokartalta, 10+10 mallissa? Eli kenen kohdalla se junioriputki katkeaisi, uudessa tilanteessa?

Edit. jos esim. ajateltaisiin tv-sopimuksia. Nykyään se jaetaan 15 osaan. Jos tulevakin tv-sopimus jaettaisiin 15 osaan ja 10 osaa jaettaisiin Liiga joukkueiden kesken ja 5 osaa Mestis seurojen kesken, niin heikkenisikö vai vahvistuisiko Mestis seurojen kyky panostaa myös junioritoimintaan?
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Ja mitkä noista mainitsemistasi seuroista katoaisi kiekkokartalta, 10+10 mallissa? Eli kenen kohdalla se junioriputki katkeaisi, uudessa tilanteessa?
No kaikkien niiden alemman 10 seuran. Koska niiltä katoaisi rahat ja olisi pakko satsata vain siihen nousuun. Sä voit vaikka tutkia Jukurien, KooKoon ja Sportin kasvatteja, että paljos niitä pelailee niiden nyky jengeissä ja montako on tuolla maailmalla. Tuu sitten kertoon mullekkin, minä tiedän jo vastauksen. Sinä selvästi et tiedä. Mistähän johtuu ettei paljoa pelaile? Johtuisiko siitä, että resurssit siellä alhaalla pyörittää sitä touhua on huomattavasti pienemmät kuin Liigassa, ei taatusti johdu. Yleisöä kävisi 8000 per peli ja sponsorit juoksis maksaan kun pelattais jostain B sarjan paska nakkikattilasta, mikä ei kiinnostaisi ketään vittujakaan ja pahimmassa tapauksessa voisi tulla keväällä turpaan joltain Suomi-Sarjan amatööreiltä ja se olisi koko seuran ura siinä. Olisi se MAHTAVAA! Laita siinä sitten junnuorganisaatioon palaan satoja tuhansia per kausi. Vai palkkaisko pari kovatasosta ulkkaria, niinpä niin.

PS. Olen nämä kaikki asiat kirjoittanut tänne jo useaan kertaain aiemminkin, kuten sanoin tämä pyörii täyttä ympyrää ja yhtään realistista vastausta ei asioihin ole. Uskonnollisten kanssa on turha kiistellä, kun heidän jutut ei perustu faktoihin vaan uskomuksiin ja fiktioon. Tämä saa riittää ellei joku löydä jotain selitystä mistä ihmeestä ne rahat tulee ja millä ilveellä se kokonaisuus lähtisi toimimaan. Toistaiseksi on pelkkää mutkunia nähty. Mutkun ruotsi, missä mm. sponsorointi on verovapaata ja 2x enempi ihmisiä ja silti ei ole porukkaa katsomoissa ja joukkueet menee konkkaan jne. eivät ole faktaperusteisia vastauksia. Ei ole myöskään mikään Euroopan palloilusarjat, koska siellä pelaa ammattilaisia jopa kolmos sarjatasolla, tässä maassa pelaa vain ammattilaisia 16 joukkueessa ja hirveä määrä puoliammattilaisia.

En pidätä hengitystäni odotellessani uskonnollisten vastauksia, sinäkin @Tshekki77 joka saatanan vuosi samaa paskaa jauhamassa ja joka kerta samat jutut ja yhtä vähän faktaa.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
No kaikkien niiden alemman 10 seuran. Koska niiltä katoaisi rahat ja olisi pakko satsata vain siihen nousuun. Sä voit vaikka tutkia Jukurien, KooKoon ja Sportin kasvatteja, että paljos niitä pelailee niiden nyky jengeissä ja montako on tuolla maailmalla. Tuu sitten kertoon mullekkin, minä tiedän jo vastauksen.

Mitä tekemistä Jukurien, KooKoon ja Sportin entisessä Mestiksessä tuottamilla junioreilla on tämän asian kanssa? Oletko sinä vakaasti sitä mieltä, että jos tv-rahat saataisiin jaettua yhteisen katto-organisaation kautta ja uuden Mestiksen seurat pelaisivat myös ristiin Liiga joukkueiden kanssa ja mikä tärkeintä, sarja olisi ylöspäin auki, niin Mestis seurat eivät uudessa tilanteessa saisi kerättyä yhtään enempää rahaa, kuin vanhassa Mestiksessä. Eli ei olisi myöskään yhtään enempää rahaa junioritoimintaan? Meinaa jos toimintaympäristön merkittävän paranemisen jälkeen Mestis seurat eivät saisi kerättyä enempää rahaa, niin sehän tarkoittaisi, että Mestis seurojen talouspomot eivät pysy entisellä tasollaan, vaan taantuisivat merkittävästi. Sun kysymyksesi osoittaa vaan sen, ettet oikein tahdo tai kykene ymmärtämään ehdotusta.

edit. ja omassa hahmotelmassani Mestis olisi alaspäin kiinni, eli Suomi-Sarjan joukkueet eivät keväällä lopettaisi minkään Mestis seuran taivalta.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Mitä tekemistä Jukurien, KooKoon ja Sportin entisessä Mestiksessä tuottamilla junioreilla on tämän asian kanssa? Oletko sinä vakaasti sitä mieltä, että jos tv-rahat saataisiin jaettua yhteisen katto-organisaation kautta ja uuden Mestiksen seurat pelaisivat myös ristiin Liiga joukkueiden kanssa ja mikä tärkeintä, sarja olisi ylöspäin auki, niin Mestis seurat eivät uudessa tilanteessa saisi kerättyä yhtään enempää rahaa, kuin vanhassa Mestiksessä. Eli ei olisi myöskään yhtään enempää rahaa junioritoimintaan? Meinaa jos toimintaympäristön merkittävän paranemisen jälkeen Mestis seurat eivät saisi kerättyä enempää rahaa, niin sehän tarkoittaisi, että Mestis seurojen talouspomot eivät pysy entisellä tasollaan, vaan taantuisivat merkittävästi. Sun kysymyksesi osoittaa vaan sen, ettet oikein tahdo tai kykene ymmärtämään ehdotusta.

edit. ja omassa hahmotelmassani Mestis olisi alaspäin kiinni, eli Suomi-Sarjan joukkueet eivät keväällä lopettaisi minkään Mestis seuran taivalta.
Mitä väliä sillä on saisiko ne enemmän rahaa kuin Mestiksessä? Absoluuttinen rahamäärä suomalaisessa jääkiekkoilussa vähenisi, se olisi suoraan pois junioritoiminnalta ja jääkiekon kehittämisestä PISTE.

Olen sanottavani sanonut, jatka sä omalla palvonnallasi ihan rauhassa, en jaksa enää enempää tätä samojen asioiden toistamista, varsinkin kun sullekkin on tätä pitänyt jo takoa useampi vuosi samaa mantraa ja mitään et ole oppinut.
 

Hurraa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, FCV, Flames, Happee, JyP, Lohi
Ihan hyviä esimerkkejä mutta koitan avata niitä vähän toiselta kantilta. Otetaan nyt vaikka vertaus suomifutikseen. Suomessa lajina jalkapallo ei vain ole samassa asemassa mitä jääkiekko joten yleisö ei tule samanlailla paikalle jo syystä mikä on meillä kulttuurissa ollut iät ja ajat. Sarjojen avoimuus siellä ei varmasti ole itse syyllinen mihinkään. Päinvastoin, ainut valonpilke suomifutiksen imagolle.

Jääkiekon puolella tänä sulkuaikana yleisömäärät ovat sukeltaneet kausi toisensa jälkeen. Sitten on ollut näitä Espoon tapauksia ja Mestiksen puolelta mainittakoon Jokipojat.

Tottakai nousuun pitää satsata, aivan kuten kilpaurheilussa tulee satsata ylipäätään menestykseen. Säästöliekillä kituuttelu suljetun sarjan alakastissa ei ainakaan tunnu yleisöä vetävän. Moisesta hiihtelystä syntyy vain negatiivinen kierre ja talouskurimus. Eli juuri se mitä avoimessa mallissa täällä pelätään. Kun saadaan luotua oikeasti mielenkiintoinen konsepti, kyllä se rahakin alkaa liikkumaan. Jolloin tasokasta junioritoimintaa voi rahoittaa useammallekkin paikkakunnalle.

Tunnetta vain pitää saada muuallekkin kuin pääsarjan kärkikahinoihin.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Karsinnoista joku mainitsi että koskettaa vain yhtä joukkuetta ja heidän fanejaan. Kyllä karsintojen olemassaolo vaikuttaa koko sarjan käyttäytymiseen. Samaan aikaan kun playoffviivan tuntumassa on kovat tappelut niin myös häntäpään tilanne herättää uutta mielenkiintoa. Uskon ettei kellään ole tarvetta luopua pelaajastaan säästömielessä.
Saatoin hieman oikoa mutkia tai muuten artikuloida epäselvästi. Tarkoitukseni ei ollut väittää, että karsinnat koskettaa vain yhtä seuraa ja näiden faneja. Tarkoitus oli puhua kiinnostuksesta. Tietenkin se vaikuttaa muihinkin, koska kaikki pyrkivät välttelemään jumbosijaa. Karsintasarjat vain eivät ole ihmisiä hirveämmin kiinnostaneet. Eivät nuo ainakaan viime kerralla toteutetussa muodossaan kiinnostaneet aivan hirveästi. Muisti saattaa tehdä tepposet, mutta väitän Ilveksen ja Pelicansin leirissä asenteen olleen enemmän se, että käydään nyt läpsyttelemässä nuo pelit pois jaloista. Potentiaalisen nousijan puolella se kiinnostus pääasiassa on, muut seuraavat sivusilmällä sarjaa ja päätyttyä toteavat, kuka on liigassa seuraavalla kaudella. Toki jos karsintasarja osoittautuisi tiukaksi, heräisi kiinnostus ehkä myös sarjapaikkaansa puolustavan jengin fanien keskuudessa.

Mitä tulee tuohon väitteeseen siitä, ettei ole tarvetta luopua pelaajasta, niin en ihan usko tuotakaan. Ei jengi kovinkaan usein löydä hallille seuraamaan rämpivää seuraa, Hc:t toki pysyvät tukena. Väitän, että liikkuvaa yleisöä kiinnostaa voittava, hyvälaatuinen jääkiekko, ei urhoollinen viivytystaistelu putoamista vastaan. Näin ollen, se tarve tähtipelaajan myymiselle olisi silti olemassa, mutta sarjan avoimuuden vuoksi, koska pitää välttää putoaminen, sitä tähtipelaajaa ei voida myydä. Näin talouden tappio vain kasvaa, koska mahdollisuutta sen minimointiin ei ole.

Ja eihän 10+10 mallissa ensisijainen tarkoitus ole kerätä HIFK:lle tai Kärpille, nykyistä enempää rahaa. Yksi iso tavoite olisi varmasti se, että alemman sarjan joukkueilla olisi käytettävissä enemmän resursseja, kuin Mestis seuroilla on tänä päivänä. Jos tv-sopimus saataisiin jaettua, niin eikö tällainen tavoite olisi mahdollista saavuttaa?

Edit. jos esim. ajateltaisiin tv-sopimuksia. Nykyään se jaetaan 15 osaan. Jos tulevakin tv-sopimus jaettaisiin 15 osaan ja 10 osaa jaettaisiin Liiga joukkueiden kesken ja 5 osaa Mestis seurojen kesken, niin heikkenisikö vai vahvistuisiko Mestis seurojen kyky panostaa myös junioritoimintaan?
Ihan vain mielenkiinnosta tulen keskusteluunne väliin huutelemaan. Paljonko oletat tuon tv-sopparin olevan, jos siinä on avain kaikkeen? Jos nyt ensinnäkin oletetaan, että joku tv-yhtiö on valmis maksamaan noista b-tason peleistä (Tämä kai tässä oletus on, vai ollaanko tässä luovuttamassa a-tason toimijoiden yksin hankkimia tuloja b-tasolle, jotta kaikilla on kivaa?). Voisin olettaa, että jos saadaan sopimus tv-yhtiön kanssa, jossa tv-yhtiö ostaa oikeuden a-sarjan peleihin, niin a-sarjan jengien kiinnostus jakaa tuo raha b-sarjan kanssa voisi olla alhaalla. Vai meneekö pääsarjalla jo niin hyvin, että tässä skenaariossa voidaan heikentää pääsarja-jengien toimintaa mestiksen ehdoilla? Itse lähtisin ajattelussa liiga edellä...

Mikäli en ole väärin ymmärtänyt, niin liigan tv-sopimuksen hinta on halpenemassa, kun uusi sopimus sorvataan. Jos oletetaan, että pääsarjassa onkin vain 10 jengiä, niin oletettavasti se ei sitä ainakaan nostaisi. Minä en ole aivan vakuuttunut, että tuo tv-sopimuksen osuus olisi mitenkään autuaaksi tekevä yhdellekään seuralle. Kiva plussa, mutta ei välttämättä(todennäköisesti?) edes riittäisi korvaamaan menetystä sponsori- ja pääsylipputuloissa, joka melko vääjäämättä seuraa tippumista alemmalle sarjatasolle (puhumattakaan siitä, että tippuvalle tv-tulotkin puolittuvat). Näin kynnys ehkä madaltuu, mutta kaikki ketjut toistuvasti esitetyt potentiaaliset uhkakuvat alas tippuvan seuran talouden heikkenemisestä ja siten toiminnan tason laskusta mm. junnutoiminnissa jäävät silti voimaan.
 

Hurraa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, FCV, Flames, Happee, JyP, Lohi
Karsintasarjat vain eivät ole ihmisiä hirveämmin kiinnostaneet. Eivät nuo ainakaan viime kerralla toteutetussa muodossaan kiinnostaneet aivan hirveästi. Muisti saattaa tehdä tepposet, mutta väitän Ilveksen ja Pelicansin leirissä asenteen olleen enemmän se, että käydään nyt läpsyttelemässä nuo pelit pois jaloista. Potentiaalisen nousijan puolella se kiinnostus pääasiassa on, muut seuraavat sivusilmällä sarjaa ja päätyttyä toteavat, kuka on liigassa seuraavalla kaudella. Toki jos karsintasarja osoittautuisi tiukaksi, heräisi kiinnostus ehkä myös sarjapaikkaansa puolustavan jengin fanien keskuudessa.

Nuo Ilves-Jokipojat ym. olivat aivan karsintojen irvikuvia. Liigassa on pelattu paljon mielenkiintoisiakin karsintoja jotka on herättänyt kiinnostusta koko Suomessa. 10+10 systeemillä tämän hetken sarjatilanteella yhteen ottaisivat karsinnoissa muuan JYP ja Ilves.
 

t.m.a.l

Jäsen
Suosikkijoukkue
SPORT
.

Mitä tulee tuohon väitteeseen siitä, ettei ole tarvetta luopua pelaajasta, niin en ihan usko tuotakaan. Ei jengi kovinkaan usein löydä hallille seuraamaan rämpivää seuraa, Hc:t toki pysyvät tukena. Väitän, että liikkuvaa yleisöä kiinnostaa voittava, hyvälaatuinen jääkiekko, ei urhoollinen viivytystaistelu putoamista vastaan. Näin ollen, se tarve tähtipelaajan myymiselle olisi silti olemassa, mutta sarjan avoimuuden vuoksi, koska pitää välttää putoaminen, sitä tähtipelaajaa ei voida myydä. Näin talouden tappio vain kasvaa, koska mahdollisuutta sen minimointiin ei ole.

Boldaus oma.Tähtipelaaja voidaan myydä, omalla riskillä siitä, että saattaa kostautua karsintasarjassa.

Mutta tässä myös pointtia. Syksyllä jo joukkuetta rakennettaessa on otettava huomioon mihin rahat riittää pahimmassa(kin) skenariossa. Kauden aikana voi kuitenkin vahvistaa kuten ennenkin jos selviää että joukkue menestyy hyvin eikä putoamisvaaraa ole.

Mitä väliä sillä on saisiko ne enemmän rahaa kuin Mestiksessä? Absoluuttinen rahamäärä suomalaisessa jääkiekkoilussa vähenisi, se olisi suoraan pois junioritoiminnalta ja jääkiekon kehittämisestä PISTE.

Olen sanottavani sanonut, jatka sä omalla palvonnallasi ihan rauhassa, en jaksa enää enempää tätä samojen asioiden toistamista, varsinkin kun sullekkin on tätä pitänyt jo takoa useampi vuosi samaa mantraa ja mitään et ole oppinut.

Sulla on kyllä erikoisen mustavalkonen näkemys tähän mitä kukin pystyy tuottamaan ja mitä kukin ei. Joo eihän Mestisjengeillä ole niitä resursseja NYT SULJETUN LIIGAN JA HYLJEKSITYN MESTIKSEN aikana käytettävissään, joten tietenkään ei toiminta ole NYT SULJETUN LIIGAN JA HYLJEKSITYN MESTIKSEN aikana sellaista josta voisi ammentaa pelaajia ja kehittää seuraa.

Mutta jos annetaan mahdollisuudet ja eväät ja signaalit ja unelmat eteenpäin menemisestä ja mahdollisuudesta kehittyä suomen kiekkokartalla niin OHOPSISTA alkaakin tapahtua! Siellä on paljon paikkakuntia, joilla on se potentiaali siellä, mutta täällä jotkut näkee muiden kuin suurseurojen mahdollisuudet täysin nollana!?

Mitä vittua? Mun mielestä esimerkiksi tänä vuonna Jukurit on osoittanut koko Suomelle miten voi asiat muuttua näin nopeasti. Säkin täällä suu vaahdossa raivoat omine uskomuksinesi ja mutuinesi. Jukureiden viimeisen Mestis kauden yleisökeskiarvo oli 1536 katsojaa. Paljonko nyt? 3945 sijalla 9. Eli säkin varmaan ymmärrät, jos esim Jukureille olisi annettu aikoinaan jo mahdollisuus, eväät, signaalit, unelmat eteenpäin menemisestä voisi olla toinen ääni torvissa ollut jo ajat sitten.

Eli mistä tässä kaikessa on kysymys? Suomikiekon kehittämisestä muuallakin kuin kuppikunniksi muodostuneissa uppiniskaisissa vanhoissa liigakaupungeissa, jossa luullaan että tiedetään jotenkin paremmin.


Sitten vielä yleisesti:

Mitäs jos se olis tosiaan se jonkun mainitsema konferenssit (2) itä/länsi ja niistä yhteensä 8 parasta playoffeihin länsi#1 idän#4:sta vastaan ja niin edelleen SEKÄ idän ja lännen viides ja kuudes pelais oman poffin ja kaks niistä pääsee sääleihin niiden kahdeksan joukkoon...Mielenkiintoista..Runkkaripeleistä vois ainakin puolet pelata idän ja lännen kanssa ristiin...

Tietysti edelleen sinne jää niitä häntäpään jengejä pelaamaan niitä mahdollisesti merkityksettömiä pelejä...

On tää vaikee aihe, mut jotain tunnetta, intohimoa, vastakkainasettelua kaukalossa ja katsomossa se tarvis! Kun saatais niin, ettei nykyistä väsynyttä Mestiksen pahviviiriä tarvis jahdata ja Liigassa pelata merkityksettömiä pelejä pajatso tyhjänä kausikortin ostaneita kusetettuina... HUOH.

EDIT: Onneks Hiltunen on liigan hallituksen puikoissa, sieltä saattaa vielä jotain oikeasti viisasta olla tulossakin...
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ihan vain mielenkiinnosta tulen keskusteluunne väliin huutelemaan. Paljonko oletat tuon tv-sopparin olevan, jos siinä on avain kaikkeen?

Ei se tv-sopimus toki kaikki kaikessa ole, mutta siis vain yksi esimerkki, että miten uusi tilanne voisi mennä. Eli jos tv-sopimus ajateltaisiin arvoltaan 15x:si, niin uudessa tilanteessa Liiga joukkueille riittäisi tuosta 10x:ää (koska joukkkueita vain 10), jolloin 10:lle Mestis seuralle jäisi jaettavaksi 5x:ää, eli 0,5x per joukkue. Voisin kuvitella, että olisi parannus Mestis seuroille nykytilanteeseen nähden. Siis siinäkin tilanteessa, että uuden tv-sopimuksen arvo laskisi. Ja vaikkei muuta tekisi, niin varmasti ainakin tasottaisi omalta osaltaan kuilua Liigan ja Mestiksen välillä. Ja vaikka se tv-sopimus voi myös laskea, lama ja kaikkee, niin yleensä perusteluna on pidetty sitä, että maikkari ja nelonen ovat köysissä ja ikäänkuin ajatellaan, että nämä ovat ne ainoat mahdolliset yhteistyökumppanit. Kuitenkin Discovery on ostanut Suomesta urheiluoikeuksia ja myös Viasat on tullut vahvasti mukaan Suomen markkinoille. Eli eikö esim. Viasatilla voisi kuvitella olevan mitään intressejä hankkia Liigaa kanavilleen?

Ja kun aikaisemmin Liiga on ollut vain yksi kokonaispaketti tv-kanaville, niin uudessa tilanteessahan olisi ne Liigan keskinäiset pelit, ristiinpelaamiset ja sitten Mestiksen keskinäiset. Jos kaikki menisivät sellaisenaan kaupaksi, niin olisihan siinä varmaan huomattavasti enemmän pelejä, kuin nykytilanteessa pelkällä Liigalla. Toisaalta jos yksi toimija haluaa vain Liiga keskinäiset pelit, niin uskoisin Suomen markkinoilla noiden ristiinpelaamistenkin menevän vielä kaupaksi, koska jokaisessa pelissä kuitenkin Liiga joukkuekin osallisena. Ja sitten tällaisessa tilanteessa Mestiksen voisi tarjota samanlaisella diilillä Ylelle, kuin nykyinen on tarjottu. Ei mitään hajua, kuinka paljon Mestis tuosta tienaa, mutta en yllättyisi, jos kyse olisi kuvainnollisesti vain pennosista.

Se on totta, että toiselle tasolle Liigasta tippuvat joukkueet joutuisivat nykyistä tilannetta ahtaammalle, mutta uskoisin tällaisella järjestelyllä sen olevan huomattavasti helpommin kestettävissä, kuin jos Liiga vain avattaisiin, tiputettaisiin kolme seuraa Mestikseen ja sanottaisiin perään, että koittakaa pärjätä ja paras teistä pääsee ensi kauden päätteeksi karsimaan, meidän heikoimman kanssa, joka on pahimmassa tilanteessa jo joulun jälkeen voinut keskittyä pelkästään tuohon tulevaan karsintasarjaan. Eli pahimmillaan aiheuttaa sen saman konkurssi kierteen, kuin muissa suomalaisissa avoimissa sarjoissa on saatu nähdä. Toki myönnettäköön, että parhaimmillaan voi myös viedä sekä Liigaa, että varsinkin Mestistä merkittävästi eteenpäin. Se haarukka on kuitenkin huomattavan suuri ja siten iso epävarmuustekijä. Uskoisin, että tällaisella 10+10 mallilla tuota haarukkaa voidaan kaventaa. Eli pahimmillaan se ei menisi niin pahaksi, kuin normaali avoin sarja voi mennä, toisaalta parhaassa tapauksessa hyödyt eivät välttämättä kasva niin suuriksi, kuin normaalissa avoimessa sarjassa.

Ja todettakoon vielä sekin perään, ettei se minun maailmaani kaada, jos mennään suoraan johonkin Ruotsin malliin. Tämä oma 10+10 ehdotelmani lähti hahmottumaan vuosia sitten (siis silloin, kun Liigan avaaminen oli vielä täyttä haihattelua), että millaiseen Liigan avaamiseen itse suostuisin, jos istuisin "kultapossukerhon" pyöreässä pöydässä. Ja tarkoitus oli minimoida riskit, joka toisaalta voi sitten tuoda mukanaan muovisen jälkimaun.

Minä en ole aivan vakuuttunut, että tuo tv-sopimuksen osuus olisi mitenkään autuaaksi tekevä yhdellekään seuralle. Kiva plussa, mutta ei välttämättä(todennäköisesti?) edes riittäisi korvaamaan menetystä sponsori- ja pääsylipputuloissa, joka melko vääjäämättä seuraa tippumista alemmalle sarjatasolle (puhumattakaan siitä, että tippuvalle tv-tulotkin puolittuvat). Näin kynnys ehkä madaltuu, mutta kaikki ketjut toistuvasti esitetyt potentiaaliset uhkakuvat alas tippuvan seuran talouden heikkenemisestä ja siten toiminnan tason laskusta mm. junnutoiminnissa jäävät silti voimaan.

Todettakoon sekin, ettei maailmani myöskään kaadu siihen, jos Liiga pysyisi nykyisen kaltaisena ja suljettuna. Itse asiassa pitäisin sitä parhaana mallina, mutta kun nyt kokoajan enenevässä määrin puhutaan avaamisesta ja sitä tekevät jopa jotkut Liigan bossitkin, niin tarjoan keskusteluun omaa malliani vaihtoehdoksi sellaiselle mallille, jossa tosiaan jokunen joukkue pudotetaan Mestikseen ja sitten Liiga ja Mestis jatkavat omina avoimina kilpailuina eteenpäin. Toki avaamisen myötä Mestiskin alkaisi kehittymään, mutta pelkäisin, että menisi ennenminkin vuosikymmenen tai enemmän, kuin vuosia, ennenkuin Mestiksestä voidaan ongelmitta nousta Liigaan. Oma ehkä hivenen muovinen rakennelmani olisi siis sitä varten, että siinä Mestikselle annettaisiin ylimääräistä virtaa, esim. vaikka jonkinlaisen siirtymäajan yli.

Eli missään vaiheessa kyse ei ole ollut siitä, että tosta toisesta sarjatasosta tulisi suoraan Liigaan verrattava sarja vaan siis vain nykyistä Mestistä parempi Mestis. Sellainen, jossa Liiga seura voisi pysyä hengissä ja mahdollisesti ponnistaa takaisin parrasvaloihin. Ristiinpelaamisilla yms olettaisin siis, että toimintaedellytykset Mestiksessä tulisivat olemaan paremmat, kuin nykyisessä Mestiksessä, mutta ei tietenkään ihan samaa, kuin Liiga ympyröissä. Ja vaikka lippu ja sponsoritulot toki todennäköisesti niillä pudokkailla vähenisi, niin eivät kuitenkaan niin pahasti, kuin normaalissa avoimessa sarjassa. Meinaa sen sijaan, että pelaisivat koko kauden pelkästään Mestis seuroja vastaan, niin ehdotelmassani Liiga pudokas pelaisi 20 peliä Liiga joukkueita vastaan ja 16 peliä entisiä Liiga joukkueita vastaan. Eli yli puolet runkosarja peleistä olisi tässä tilanteessa sellasia, jotka pitäisi olla ainakin vähän helpompia myydä katsojille ja sponsoreille, kuin pelkästään normi Mestis pelit, normimallilla.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Boldaus oma.Tähtipelaaja voidaan myydä, omalla riskillä siitä, että saattaa kostautua karsintasarjassa.

Mutta tässä myös pointtia. Syksyllä jo joukkuetta rakennettaessa on otettava huomioon mihin rahat riittää pahimmassa(kin) skenariossa. Kauden aikana voi kuitenkin vahvistaa kuten ennenkin jos selviää että joukkue menestyy hyvin eikä putoamisvaaraa ole.
Oletko sattunut seuraamaan kotimaista urheilujohtamista? Haetaanko esimerkkiä koripallosta, jääkiekosta vai jalkapallosta (Bisons, Blues, PK-35), kuinka hyvin seurat osaavat nuo hallitut riskit? Väitän, että hinnaltaan konkurssin arvoisen virheen löytämiseen ei mene montaa minuuttia. Se, että jotain "ei tarvitse" tehdä näin fanin silmin katsottuna, ei ole useinkaan merkinnyt yhtään mitään seurajohdoille, vaan sieltä tulee hyvinkin mielenkiintoisia ratkaisuita. Tottakai se on aina seuran oma päätös, mutta sen tähtipelaajan pitäminen on "pakko" avoimessa sarjassa vs. suljetussa. Suljetussa sarjassa tuolla myyntipäätöksellä voidaan edes hieman paikata sakkaavaa talouspuolta ilman uhkaa katastrofista, avoimessa sen tähtipelaajan myyminen johtaa pahimmillaan lopulliseen katastrofiin, jos joukkue meneekin tippumaan...

______

@Tshekki77 Koen ymmärtäväni tuon ajatusleikin enkä oikeastaan ole edes eri mieltä tuosta noin ideaalin tasolla. Tuo ajatus pyrkiä madaltamaan mestiksen ja liigan välistä kynnystä on ainoa tie eteenpäin, jos halutaan avoin sarja. Meidän ajattelumme erot ovat enemmän siinä, että minä en jaksa nähdä Suomen rajallisia resursseja riittävinä "riittävän hyvän mestiksen" ja paremman pääsarjan ylläpitämiseen (ajatusleikki vs (inho)realismi/pessimismi). Täten en jaksa lähteä tuota ajatusleikkiä sen pidemmälle kehittämään. Toki tuossa hahmotelmassasi on hyviä juttuja, jos jossain ihan oikeasti olisi resurssit sen toteuttamiseen.

Tätä taustaa vasten pidänkin nykyistä suljettua liigaa parhaana vaihtoehtona. Jos halutaan ideaaleille leikkiä, niin itseäni kiehtoisi (ehkä täällä jatkoajassa näkemäni?) ajatusleikki Ruotsin ja Suomen yhteisestä sarjasta, mahdollisin änärityylisin konferenssein ja pelijaoin (Itäinen konf. Suomi, Läntinen Ruotsi; suurin osa peleistä oman konferenssin edustajia vastaan, hieman vähemmän naapuria (4x oman konferenssin jengejä vastaan; 2x toisen konferenssin jengejä vastaan tjsp joukkuemäärästä ja halutusta ottelumäärästä riippuen) jne...) Tällaisen (tai muun yleis-eurooppalaisen) sarjan alla Suomessakin olisi todennäköisesti resursseja kasvattaa sitä "kakkossarjaa". Mutta kun tuollaista ei tosiaan näköpiirissä ole, niin ehkä pitäydymme tässä kansallisessa pääsarjassa, joka tosiaan on nykyisellään nähdäkseni parasta pitää suljettuna yksittäisten, vakavaraisten seurojen toiminnan jatkuvuuden takaamiseksi. Tuota toimintaa voi sitten sarjan sisällä pyrkiä kehittämään yleisöystävällisempään suuntaan mm. panostamalla ottelutapahtumiin...
 

t.m.a.l

Jäsen
Suosikkijoukkue
SPORT
Oletko sattunut seuraamaan kotimaista urheilujohtamista? Haetaanko esimerkkiä koripallosta, jääkiekosta vai jalkapallosta (Bisons, Blues, PK-35), kuinka hyvin seurat osaavat nuo hallitut riskit? Väitän, että hinnaltaan konkurssin arvoisen virheen löytämiseen ei mene montaa minuuttia. Se, että jotain "ei tarvitse" tehdä näin fanin silmin katsottuna, ei ole useinkaan merkinnyt yhtään mitään seurajohdoille, vaan sieltä tulee hyvinkin mielenkiintoisia ratkaisuita. Tottakai se on aina seuran oma päätös, mutta sen tähtipelaajan pitäminen on "pakko" avoimessa sarjassa vs. suljetussa. Suljetussa sarjassa tuolla myyntipäätöksellä voidaan edes hieman paikata sakkaavaa talouspuolta ilman uhkaa katastrofista, avoimessa sen tähtipelaajan myyminen johtaa pahimmillaan lopulliseen katastrofiin, jos joukkue meneekin tippumaan..

Onko sun mielestä siis ok, että kausikorttilaisi kusetetaan kun kortteha kesällä myydään mainostamalla kuka pelaa tänä vuonna ja puolessa välissä kautta myydään ne pelaajat pois jotka olivat niitä pelaajia joita kausarin ostaja halusi tulla katsomaan?

Tuo Ruotsin kanssa pelaaminen konferenssissa olis mielenkiintonen, mutta ei taida heitä kiinnostaa meidän puuhastelijoiden kanssa lyödä hynttyitä yhteen. Siinä tulis sitä vastakkaiasettelua mikä ihmisiä KIINNOSTAA. Nykyään tuo ei kiinnosta ketään sen takia samaa paskaa koko ajan ja yleisömäärät junna paikoillaan etc. Lksää tunnetta, lisää läikkyviä lehdistötilaisuuksia, lisää keskustelunaihetta, lisää kilpailua, lisää sitä na tätä tarvis niin paljon.

Itä/Länsi konferenssi alkaa kuulostaa omaan korvaan jopa relistiselta, niin ja ne yhteiset keskiympyrämainokset voi myydä vaikka 2kk jaksoihin jos ei isoa sponssia saa koko kaudeksi, pleijareihin kalliimmalla!
 

444

Jäsen
Onko sun mielestä siis ok, että kausikorttilaisi kusetetaan kun kortteha kesällä myydään mainostamalla kuka pelaa tänä vuonna ja puolessa välissä kautta myydään ne pelaajat pois jotka olivat niitä pelaajia joita kausarin ostaja halusi tulla katsomaan?

Tuo Ruotsin kanssa pelaaminen konferenssissa olis mielenkiintonen, mutta ei taida heitä kiinnostaa meidän puuhastelijoiden kanssa lyödä hynttyitä yhteen. Siinä tulis sitä vastakkaiasettelua mikä ihmisiä KIINNOSTAA. Nykyään tuo ei kiinnosta ketään sen takia samaa paskaa koko ajan ja yleisömäärät junna paikoillaan etc. Lksää tunnetta, lisää läikkyviä lehdistötilaisuuksia, lisää keskustelunaihetta, lisää kilpailua, lisää sitä na tätä tarvis niin paljon.

Itä/Länsi konferenssi alkaa kuulostaa omaan korvaan jopa relistiselta, niin ja ne yhteiset keskiympyrämainokset voi myydä vaikka 2kk jaksoihin jos ei isoa sponssia saa koko kaudeksi, pleijareihin kalliimmalla!
Ostaako jengi oikeasti kausikortin jonkun tietyn pelaajan tähden? Joku yksittäinen roopehintz-fanityttö voisi ehkä ostaa, mutta eiköhän suuri yleisö osta flaban vain joukkueen takia. Rakkaudesta siihen yhteen joukkueeseen, jossa sitten eri vuosina pelaa eri tyyppejä. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään; kyllä mua varmaan harmittaisi, jos vaikka JMA myytäisiin kesken kauden (Taimi ei harmittanut) johonkin Uralin takaiseen kikkeliskokkelis-sarjaan, mutta en mä kokisi tulleeni kusetetuksi. Senkin jälkeen kävisin katsomassa sen joukkueen pelejä, en yksittäisen pelaajan. Ja ilman mitään viitekehystä väitän, että näin toimii valtaosa lipun ostajista ja vielä suurempi osa kausikorttilaisista.

Ylipäätään nämä avoimesta sarjasta haihattelevat tuntuvat perustavan näkemyksensä Guggenheim-tasoiseen utopiaan, jossa yhdellä yksinkertaisella ranneliikkeellä ratkaistaan kaikki ongelmat ja yhtäkkiä jääkiekko nostaa kiinnostavuudessaan (edelleen sen suuren yleisön, ei fanaattisimpien fanipoikien) profiiliaan joitain kymmeniä prosentteja ja hallit pullistelevat liitoksissaan. Yksinkertainen kysymys onkin, että onko jääkiekko todella menettänyt kiinnostavuuttaan vai ei? 10-15 vuotta sitten tv-tarjonta edes kotimaisen Liigan osalta oli erittäin olematonta. Silloin halleissa saattoi käydä enemmän porukkaa; en jaksa kaivaa faktoja esiin, joten sanon, että saattoi käydä enemmän. Oletetaan, että IFK:n pelejä seurasi tuolloin paikan päällä 7800 katsojaa keskimäärin per ottelu ja tv:n kautta Hockey Night -sunnuntaina pari kertaa kaudessa x-määrä ihmisiä. Tällä kaudella IFK:n pelejä on käynyt seuraamassa (tai ainakin lippuja on myyty kaikille KooKoo-faneille disclaimerina) keskimäärin 6925 silmäparia eli noin 900 katsojaa vähemmän kuin hypoteettisessa tilanteessa 12 vuotta sitten. Sen sijaan pelejä seuraa jokaisella kierroksella tv:n välityksellä, jälleen kerran ilman lähteitä heitettynä, varmasti kymmeniä tuhansia henkilöitä. Palataan siis takaisin alkuperäiseen kysymykseen: Onko jääkiekon kiinnostavuus todellisuudessa laskenut vai ei?

Muistakaa, että kiekkoa voi seurata myös muualla kuin paikan päällä. Yleisökeskiarvo on hyvä mittari mittaamaan yleisön käymistä jäähalleissa pelipäivinä, mutta se on erittäin heikko mittari mittaamaan jääkiekon kiinnostavuutta.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hyvä kirjoitus Ishmaelilta. Tosin itse haluaisin avoimen sarjan, mutta näillä jaoilla se olisi vain läpsyttelyä ja pelaajien lomille pääsyn pitkittämistä. Mulla on muutama kausari joka vuosi, mutten ole koskaan tuntenut itseäni petetyksi, en edes Dixonin myynnin jälkeen;) Kausari muutenkin on aika hölmö sijoituksena kun käytännössä samaan hintaan saa mennä hallille irtolipuilla pl. Nämä halvat seisomapaikat. enemmänkin se on tapa tukea omaa seuraa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös