Yritän vastata kerralla useampaan suuntaan, joten lainauksia on mielivaltaisesti lyhennelty:
@rinne, Edelleen viesteistäsi paistaa läpi lähinnä muutosvastaisuus ja kaiken radikaalisti erilaisen torppaaminen heti alkuunsa. Tähän päälle kun heitetään yltiöpäinen pessimistisyys, niin meillä on aseet torpata jokainen idea, mitä tässä ketjussa esille tuodaan.
En vastusta muutosta. Vastustan ilman järkevää pohjaa olevaa "muutos muutoksen vuoksi" -asennetta, jota täälläkin näyttää ilmenevän. Ei ole mitään järkeä vetää isosti vihkoon vain sen takia, että muutos pitää tehdä. Muutokselle pitää aina, korostan
AINA, olla jotkin järkisyyt ja perusteet, miksi muutos toteutetaan juuri tietyllä tavalla. Täällä läheskään kaikissa malleissa näin ei ole ollut, vaan mennään enemmän utopistisella fantasia -tasolla.
Olet nyt jotenkin juuttunut vain siihen ajatukseen, että kaikenlaiset 10+10 -mallit ovat vain ja ainoastaan todella huonoja ideoita, joissa ei ole mitään järkeä, eikä ole mitään toivoa, että ne voisivat toimia millään tasolla. Mitäpä jos miettisit hetken, että miten joku tämän kaltainen radikaalimpi uudistus voisi toimia, mitä pitäisi tehdä, että tällainen idea toisi riittävästi hyvää, jotta se olisi toteuttamiskelpoinen? Täällä on aika moni kirjoittaja jo pidemmän aikaa puhunut 10+10 (tai vastaavien) -mallien puolesta, joten selvästi monien mielestä tällaisessa systeemissä voisi olla paljon hyvääkin.
Lueppa niitä viestejä. En ole yhdessäkään torpannut 10+10 mallia, koska 10+10-malli ei vaan voi toimia. Siellä on kaikissa viesteissä pureuduttu johonkin esitetyn mallin perustavanlaatuiseen epäkohtaan. Näitä epäkohtia on ollut välillä ristiinpelaamiset/yhteispudotuspelit tai esimerkiksi täysin vailla realistista näkemystä olleet käsitykset mahdollisista yleisömääristä ja kiinnostuksesta. Osa noista ideoista on vain niin kuolleina syntyneitä, että jatkojalostaminen on mielestäni perusteetonta (yhteispudotuspelit, nyt ihan oikeesti hei).
Koet antavasi rakentavaa kritiikkiä, mutta minä en todellakaan sitä sellaisena näe. Rakentava kritiikki sisältää usein näkemyksiä siitä, miten tuota kritisoitavaa ideaa voisi kehittää - tai ainakin antaa selkeitä suuntaviivoja siihen, mitä osuuksia siitä pitäisi kehittää. Sinun tapasi on vain torpata jokainen idea suoralta kädeltä ja pidemmän kaavan kautta todeta, kuinka siinä ei ole pisaraakaan mitään hyvää. Jotkut ideat ovat tällaisia, mutta jos iso osa tämänkin ketjun kirjoittajista pitää näitä ideoita jossain määrin hyvinä, niin ehkä kannattaisi miettiä, että löytyyköhän tästä jotain hyvääkin ja pystyisinköhän antamaan rakentavaa kritiikkiä, jonka kautta päästäisiin eteenpäin asiassa.
Koska odotat löytäväsi viesteistä jotain, mitä siellä ei pitäisi olla. Kritiikki on määritelmällisesti jonkin asian arvottamista, arvostelua. Rakentavaa kritiikki on silloin, jos se on perusteltua, mielellään varsin seikkaperäisesti. Kehitysehdotukset tai vastaavat eivät kuulu kritiikkiin tai rakentavaan kritiikkiin vaikka molempia usein annetaan yhdenaikaisesti. Aiemmista viesteistäni löydät yksityiskohtiin mennen, miksi malli ei nähdäkseni voisi toimia ja ne on myös perusteltu. Näitä yksityiskohtia ovat olleet milloin taloudelliset tekijät, milloin yleisömäärä/kiinnostus, milloin ristiinpelaamiset tai yhteis-pudotuspelit. Mutta oli mikä oli, niin kaikkien toimimattomuuden olen myös perustellut. Näin ollen olen antanut nimenomaan rakentavaa kritiikkiä, sillä olen yksityiskohtaisesti perustellut arvioini sen sijaan, että olisin vain todennut ehdotetun mallin paskaksi.
Minun näkemykseni mukaan näissä 10+10 -ideoinneissa on kyse juuri siitä, että ajatellaan Liigan kehittämistä ja mielenkiinnon kasvattamista. Näissä ei todellakaan ole kyse siitä, että oltaisiin uhraamassa pääsarjatason hyvinvointia tai kiinnostavuutta. Tässä ideoinnissa vain lähdetään hakemaan sitä uutta tuulta radikaalimmalla tavalla.
Lueppa se viesti uudestaan, mistä tuon lainauksen otit irti kontekstistaan. Se näyttää hieman erilaiselta alkuperäisessä ympäristössään. Lainaamassani viestissä korostettiin sitä, kuinka viiden mestisjengin yleisömäärä nousisi. Vastasin siihen, mielipiteeni perustellen, miten oletettavasti näiden viiden mestisjengin kasvattaessaan yleisöä, 15 liiga-jengiä menettäisi isossa kuvassa katsojia. Itse näen tuon nimenomaan mestiksen buustaamisena liigaseurojen kustannuksella, koska "mestikseen" pudotettavat liiga-seurat olisivat mestis-jengeille yleisömäärää nostattava, mutta liiga-jengeille yleisömäärää laskeva tekijä. Yleisömäärän ja kiinnostuksen lasku puolestaan yleensä linkittyy melko suoraan liigan hyvinvointiin.
Jos kerran olet sitä mieltä, että kaksi nykyisellä tavalla erillistä sarjaa voi suomessa toimia, niin mitä mielestäsi täytyy tehdä, että ne saataisiin toimimaan? Minä en nimittäin keksi oikein mitään. Pelkkä sarjojen avaaminen tuo mielestäni joko muodollisuudeksi muodostuvia karsintapelejä, joissa mestis-joukkueilla ei ole mitään palaa - tai vaihtoehtoisesti tavan tuhota joukkueita taloudellisesti molemmilta sarjatasoilta. Enkä näe tapaa, millä näin ei tulisi käymään, valitettavasti.
@Hereworth otti jo hyvin kantaa, mutta vastataan nyt itsekin:
Tarjolla on kolme skenaariota:
1. Sarjat auki, joukkuemäärät vaikka 12+12. (Liigan viimeinen tippuu, mestiksen eka nousee; toiseksi viimeinen liigasta ja mestiksen kakkonen karsivat). MUTTA, vain jos Mestis osoittaa automaattisesti olevansa siihen kykenevä. Mikäli markkinat eivät kykene ilman tasoittelumekanismeja ylläpitämään mestistä, joka voidaan pitää auki/johon jengi voi tippua liigasta ilman konkurssia, niin tämä skenaario ei ole vaihtoehto. Nykytiedon valossa mahdoton skenaario siis.
2. Ylikansallinen pääsarja. Oikeastaan kenen tahansa kanssa, joka mukaan suostuisi lähtemään. (Itseäni kiehtoisi eniten SHL-Liiga kombo, jossa Suomi itäinen konf., Ruotsi läntinen, pelit änärityyliin konferenssien kesken pudotuspelejä myöten.) Skenaarion etuina laadukkaampi pääsarja, kakkossarjasta tulisi korkein kansallinen --> mahdollisesti enemmän kiinnostusta. Skenaarion heikkous on tod.näk. kiinnostuksen puute ruotsalaisten suunnalta --> mahdollisesti mahdoton skenaario. (Silti ehdoton suosikkini fantasia-tason mahdollisuuksista.)
3. Suljettu pääsarja (16 joukkuetta?) + farmisarjana toimiva mestis. Pudotuspelit liigassa lopullisen joukkuemäärän mukaan muotoillen. (Edut: Pääsarjassa Suomesta löytyvät, pitkällä tähtäimellä vakavaraiset seurat, selkeästi rooliltaan määritelty pelaajia kasvattamaan pyrkivä mestis (=laadukkaampia pelaajia suomikiekkoon, koska kehityspolku vahvistuu). huono puoli, ei nousuja tai laskuja sarjojen välillä.
Itse arvottaisin nuo skenaariot näin: 2. olisi itselleni mieluisin, 3. realistisin, 1. epä-realistinen, mutta suosittu vaihtoehto.
Toki suljettuna aikana on mennyt paljon tasaisempaan suuntaan ja hyvä niin, mutta eihän nykytilanteessakaan kait voida sanoa, että ihan jokaisella joukkueella olisi mahdollisuutta voittaa Suomen mestaruus ja vaikka sanottaisiin, niin ainakin sen verran eroja on, että on joukkueita, jotka voivat kilpailla Suomen mestaruudesta joka vuosi ja sitten on toisia, jotka voivat kilpailla siitä vain joinakin vuosina.
KHL oli luokattoman huono esimerkki kaikinpuolin. Poliittisuus, venäläisyys jne. Mutta se ei myöskään täysin istu kuvioon. Ihmiset katsovat KHL:ää taitotason vuoksi jne, ei niinkään puhtaiden urheilullisten arvojensi, sillä KHL:n ei koeta niitä edustavan. Sen sijaan jonkin maan vertailussa pääsarja/kakkossarja tuo urheilullisuus ja laatu painottuu enemmän. Siinä ei ole poliittisia tai taloudellisia intressejä, on vain laadukkaampaa palloilua. Vaikka Liigassa ei ehkä kaikilla jengeillä ole käytännössä mahdollisuutta mestaruuteen (paras seitsemästä sulkee tuurin aika hyvin pois), niin teoriassa se on mahdollista. Jukurit on tällä kaudella osoittanut, että liigassa kuka vain voi voittaa kenet vain, joten kuka tietää, ehkä ihmeiden aika ei ole ohi. Voittihan Leicesterkin viime kaudella Valioliigan, vaikka "se ei ollut mahdollista". Sen sijaan tuossa esimerkin KHL:ssä en mitenkään näe mahdollisuutena, että Jokereilla olisi ikinä mahdollisuutta mestaruuteen (omistajien taloudelliset sekä poliittiset intressit + tuo ykkösseura Pietarissa).
____
Tuohon futisesimerkkiin liittyen. Em-kisat saivat osakseen jo nyt melko paljon kritiikkiä, koska mukaan otettiin liikaa joukkueita. Voin jotenkin kuvitella, että tuon karsintamallin ollessa silkkaa pelleilyä kasvaa kritiikki kisoja kohtaan entisestään.