Onhan noille muutoksille ihan selkeät taloudelliset perusteet. Jos haetaan niitä positiivisia puolia, niin tällä uudella systeemillä ei ole mahdollista, että jonkun joukkueen kausi on ohi jo ennen joulua. Tämän pitäisi sekä estää tyhjennysmyyntejä että auttaa seuroja saamaan väkeä hallille myös kevätkaudella, kun otteluissa on edelleen jotain panosta.
Tuo ylimääräinen kotipeli paikallisvastustajaa vastaan on myös monen seuran taloudelle tärkeä. Nuo paritkin vaikuttavat ihan järkeviltä. Jonkun mielestä IFK:n ja Kiekko-Espoon pitäisi pelata nuo ekstrapelit vastakkain, mutta vaikka Kiekko-Espoo ensi syksynä kiinnostaakin monia, niin uskon, että esimerkiksi viiden vuoden otannalla Kärpät tulee olemaan IFK:lle kannattavampi vastustaja. Osa joukkueista toki hyötyy huomattavasti enemmän tästä muutoksesta kuin osa.
Taloudellisesti se ehdottomasti hölmöin ratkaisu oli tuo, että karsintasarja pelataan, vaikka Mestiksen voittajalla ei olisi edellytyksiä nousta Liigaan. Jos ajatellaan, että karsijana on vaikka SaiPa tai HPK ja vastaan tulee Mestiksen mestari IPK pelaamaan aivan merkityksettömän sarjan. Tuo tuskin kiinnostaa ketään ja lopputuloksena on se, että liigajoukkueet tekevät tappiota jokaisesta pelatusta kotiottelusta. Tuossa sarjassa ei ole mitään urheilullista eikä myöskään taloudellista järkeä.
Negatiivisena puolena on myös se, että runkosarja muuttuu entistä merkityksettömäksi, kun valtaosa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Jotenkin siitä 60 ottelun puurtamisesta pitäisi saada kiinnostavampi eikä pari ylimääräistä paikallispeliä välttämättä siihen isosti auta. Ottelumäärääkään ei voida oikein pudottaa taloudellisten syiden takia. Runkosarjan neljännen ja viidennen sijan välinen ero on nyt iso, mutta samoin se oli ennen myös kuudennen ja seitsemännen sijan välillä. Ehkä se on jopa loogisempaa, että ainoastaan kotiedun saaneet joukkueet saavat lepoedun puolivälieriin.
Ensi kaudella sen sitten näkee millainen taistelu keväällä tulee siitä top-4 sijoituksesta ja top-12 sijoituksesta, joten en viitsi lähteä etukäteen dumaamaan järjestelmää. Ymmärrän kritiikin, sillä eivät nämä muutokset ole urheilullisesti perusteltuja, mutta enemmän se urheilullisuus tulee pidemmällä aikavälillä kuihtumaan, jos järjestelmä ei ole taloudellisesti kannattava. Toiveissa olisi tulevaisuudessa se 10+10 -malli, mutta saadaanko TV-oikeuksista lisää rahaa sarjauudistuksen jälkeen ja saadaanko tuollaisesta urheilullisesti hyvästä järjestelmästä taloudellisesti kannattava? Se jää nähtäväksi.