Kyllähän 10+10 hybridi malli toisi mukanaan uutta ajattelua, suomalaiseen joukkueurheiluun ja voihan sen tosiaan nähdä monella tavalla. Voi ihmetellä, että miten ihmeessä ylemmän tason 8., 9. ja 10. jäisi pudotuspeleihin nähden toisen tason voittajan taakse. Ei olisi ilmeisesti "urheilullista", mutta mistä me tiedämme, ettei toisen tason paras olisi joinakin vuosina, joitakin ylemmän tason joukkueita parempia? Meinaa jos ne eivät ikinä olisi parempia, niin silloihan ei tulisi mitään nousuja ja tippumisia tapahtumaan, ainakaan karsintojen puitteissa. Jos sitten toisaalta luotamme siihen, että tasot eivät välttämättä aina suoraan kerro joukkueiden paremmuutta, kansallisella tasolla, niin silloinhan voidaan päästä jo toisenlaiseen ajatteluun. Eli ensinnäkin siihen, että ylemmän tason seitsemän parasta päästetään pudotuspeleihin ja joukkueet sijoilla 8.-10. katsotaan häpäisseen ylimmän tason ja heidän olisi karsintojen kautta todistettava "onko käyttöä" jatkossa, ylimmällä tasolla. Ja kyllähän nykytilanteessakin pudotuspelien ykkös ja kakkossijoitetut saavat erikoisedun, suhteessa 3.-6. sijoille sijoitettuihin joukkueisiin (eli pelaavat sääleistä jatkoon menneitä joukkueita vastaan, joita on jo rasitettu 2-3 pudotuspelin verran). Eli uudessa tilanteessa tällainen erikoisetu tulisi vain ykkössijoitetulle, joka saisi ensimmäiselle kierrokselle vastaansa toisen tason parhaimman. Eli se olisi ikäänkuin palkinto sekä ylemmän, että alemman tason runkosarjavoittajille ja siten siis lisäisi runkosarjapelien merkitystä, molemmilla tasoilla.
Sitten on heitetty myös sellaista, että pelkästään urheilullisuus kiinnostaa suomalaisia katsojia ja mahdollisimman korkealla tasolla. Onkohan näin ihan oikeasti? Meinaa Suomessahan pelataan myös KHL:ää ja vaikken tiedä, missä määrin suomalaiset tuon liigan suhteuttavat esim. kotoiseen sarjaamme, niin voisi kuvitella, että KHL:n pitäisi olla kovemmassa huudossa Suomessa, kuin se nyt on (jos väite siis pitää täysin kiistattomasti paikkaansa). Siellähän on ilmeisesti ollut laskevaa trendiä, katsojaluvuissa ja tv tuotteenakaan ei ilmeisesti tahdo pärjätä Liigalle.
Ja kun täällä puhutaan, että liian sekava kuvio normikatsojille. Ei tule varmuudella kiinnostamaan ketään, ei tule varmuudella katsojia. Niin tarkennetaan nyt vielä kysymystä. Eli oletetaan, että tässä kuviossa toiselle tasolle sijoittuisi vaikka ne viisi joukkuetta, jotka tälläkin hetkellä ovat runkosarjassa sijoilla 11.-15. (Ilves, SaiPa, Kärpät, KooKoo, Lukko) ja sitten joukkueet Joensuusta, toinen Turusta, Rovaniemeltä, Vantaalta ja Espoosta. Eli nämä entiset Mestis seurat pelaisivat kaikkia omalla tasolla olevia entisiä Liiga joukkueita vastaan neljästi ja kaikkia Liigaan jääviä joukkueita vastaan kahdesti. Onko niin, ettei katsojaluvut nousisi edes Turussa (vähintään kaksi paikallispeliä), Joensuussa, Rovaniemellä, Vantaalla tai Espoossa jos siis suhteutetaan niihin peleihin, mitä nyky Mestiksessä pelaavat (Savonlinnaa, Kokkolaa, Heinolaa, Keuruuta, Jyväskylää, Kajaania, Iisalmea ja Lempäälää vastaan)? Toki toiselle tasolle pudonneiden joukkueiden katsojaluvut laskisi, mutta jäisikö tosiaan noiden Mestiksestä mukaan otettujen joukkueiden katsojaluvut samalle tasolle (tai vielä pahempaa, putoaisivat) suhteessa nyky Mestikseen. Eli eikö tosiaan kiinnostaisi ketään, millään suunnalla Suomen maata?
Ja sama sitten tv-kanavien ja sponsoreiden näkökulmasta. Onko tosiaan niin, ettei suomalainen "toinen" taso, jolla pelaisi Ilves, SaiPa, Kärpät, KooKoo, Lukko, Tuto, Jokipojat, RoKi, K-Vantaa, Espoo U (ja pelaisivat vielä jonkin verran ristiin ylemmän tason joukkueita vastaan) onnistuisi keräämään euroakaan enempää sponsorituloja, kuin nyky Mestis. Eikä siis tv-kanaviakaan kiinnostaisi yhtään nykyistä enempää ja maksimi, mihin tuo uusi toinen taso pääsisi, olisi nykykäytännön mukaiset yhdet pelit perjantaisin Yleltä ja loput sitten jostain fanseatilta tai veikkausTV:ltä. Meinaa jos ei mitään muuta, niin tuon ensimmäisen paikkakunnilla (vaikka joukkueita on neljä vähemmän) asuu lähes 300 tuhatta asukasta enemmän (olisi kuvainnollisesti Suomen toiseksi suurin kaupunki, jos sillä tavalla haluaisi ajatella), kuin nyky Mestis paikkakunnilla ja tosiaan siinä olisi sekin, että pelaisivat ehdotetussa mallissa myös Liiga joukkueita vastaan.